ДОДАТОК ЯК ДРУГОРЯДНИЙ ЧЛЕН РЕЧЕННЯ

Про матеріал

поглибити знання учнів про додаток як другорядний член речення; сформувати поняття про прямий і непрямий додаток; розвивати вміння визначати вид додатків у реченнях, розрізняти додаток і неузгоджене означення, удосконалити навички доречно використовувати додатки у власному мовленні

Перегляд файлу

ДОДАТОК ЯК ДРУГОРЯДНИЙ ЧЛЕН РЕЧЕННЯ

українська мова, 8 клас

Мета: поглибити знання учнів про додаток як другорядний член речення; сформувати поняття про прямий і непрямий додаток; розвивати вміння визначати вид додатків у реченнях, розрізняти додаток і неузгоджене означення, удосконалити навички доречно використовувати додатки у власному мовленні; за допомогою мовленнєво­комунікативного дидактичного матеріалу поглибити знання восьмикласників про видатних діячів рідного народу та їхніми досягненнями.

Внутрішньопредметні зв’язки:

Лексикологія і фразеологія: засвоєння прислів’їв і приказок, до складу яких входять прямі й непрямі додатки.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань (формування мовної компетенції).

 

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

 

ІІ. Ознайомлення восьмикласників з темою, метою й завданнями уроку

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Вибіркова робота на основі тексту

Прочитати вголос текст. Визначити його стильову належність. Назвати основні ознаки тексту. Підготувати усний переказ.

Незаперечним є твердження, що Шевченко — основоположник нової української літератури й нової української літературної мови. Творцем нової української літературної мови його вважають тому, що достойно завершив складний і тривалий процес виформування української мови на живій народній основі, який розпочали Іван Котляревський, Петро Гулак-Артемовський, Євген Гребінка, Григорій Квітка-Основ’яненко, і відкрив нові невичерпні можливості для її розвитку і вдосконалення, чим успішно скористалися Панас Мирний, Леся Українка, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Коцюбинський, Михайло Старицький, Іван Франко, Борис Грінченко, Василь Стефаник, Ольга Кобилянська, Гнат Хоткевич, Степан Васильченко. Кобзар обробив, відшліфував фонетично милозвучне, синтаксично гнучке, лексично багате українське слово і підніс його до найвищої висоти — досконалої загальноукраїнської літературної мови (М. Степаненко).

Виписати словосполучення, у яких залежне слово відповідає на запитання непрямих відмінків. Визначити синтаксичну роль додатків.

 

Опрацювання опорної схеми

Розглянути схему. З’ясувати, що вам уже відомо про додаток, а що є новим.

https://gorodenok.com/wp-content/uploads/2013/10/Untitled-132.jpg

Сформулювати повне визначення додатка.

 

ІV. Усвідомлення теоретичного матеріалу в процесі практичної роботи

Творче спостереження з елементами аналізу

Прочитати мовчки текст. Дібрати до нього заголовок. Визначити межі речень. Записати, розставляючи пропущені розділові знаки.

Своєму формуванню як людини й науковця Микола Костомаров був зобов’язаний Харківському університетові саме тут на початку ХІХ століття відбувалося становлення всіх тих галузей знань, які згодом будуть об’єднані під загальною назвою українознавства молодому студентові особливо близькими видалися погляди літераторів-романтиків, які у своїх творах оспівували ліричні почуття, шляхетні вчинки історичних персонажів і героїчне минуле українського народу Костомаров починав свій творчий шлях з поезії, однак після завершення навчання він опинився на службі в драгунському полку втім, його досвід літератора-романтика не минув марно головним об’єктом своїх історичних студій Костомаров уважав життя і побут простого народу, його вплив на вчинки видатних особистостей та історичні події (За О. Сокирком).

Знайти додатки. З’ясувати, яких членів речення вони, як правило, стосуються

 

Вибірково-розподільна робота

З’ясувати, у яких словосполученнях у ролі залежних слів виступають іменники у формі: а) знахідного відмінка; б) інших непрямих відмінків. Заповнити таблицю.

Прямі додатки (виражені іменниками у формі знахідного відмінка)

Непрямі додатки (виражені іменниками у формі непрямих відмінків, окрім знахідного)

 

 

Запалити вогонь, сюжет твору, зображено квіти, архітектура палацу, зберегти риси архітектури, поєднання звуків, символ життя, будівництво парку, елемент пейзажу, зведено будинок, зображення рослинності, динаміка життя, талант художника, ухвалити рішення, причина явища, освітлений сяйвом, сучасники художника, здобувати освіту, прообраз героїні.

Назвати вид словосполучення за способом вираження головного слова. По одному прикладу кожної групи ввести в самостійно складені речення. Яке словосполучення є «зайвим»? Пояснити

Гра «Знайди зайве».

Укажіть речення, у якому немає додатка.

Темна хмара озвалася громом гучним. Золоті верболози розплели свої коси. Зайшов гарний хлопець. Ми пішли в ліс. Пастух пригнав з поля худобу.

 

Творче моделювання

Із поданими словами скласти пари словосполучень так, щоб уролі залежного слова виступали додатки, виражені іменниками у формі різних непрямих відмінків.

https://gorodenok.com/wp-content/uploads/2013/10/Untitled-143.jpg

Говорити, зберігати, записувати, уявити, вимовляти, усвідомлювати, описати, видати.

Одну пару словосполучень увести в самостійно складені речення.

Визначити вид додатків у складених словосполученнях.

 

Дослідження-моделювання

Змоделювати прислів’я і приказки, дібравши їх продовження з другого стовпчика. Записати вислови. Виділити в них додатки, визначити спосіб їх вираження.

1. Щастя розум одбирає,2. Хто горя не бачив,

3. Хто доброго чоловіка минає,

4. Добре тому жить,

5. Доля карає

6. Долі й конем

7. Долі скаргами

той щастя не має.а нещастя повертає.

й вельможного, й неможного.

чия доля не спить.

той і щастя не зазнає.

не власкаєш.

не об’їдеш.

 

У поданих висловах назвати слова-антоніми.

 

Робота біля дошки й у зошитах.

Запишіть речення. Вставте замість крапок пропущені букви чи знаки. Підкресліть головні члени речення. Укажіть способи їх вираження.

Карпо був широкий у плечах, з бат..ківс..кими карими гострими очима, з блідуватим лицем, (І. Нечуй-Левицький) Починав ж..вріти схід сонця. (І. Нечуй-Левицький) Чимало води ..текло в Дунаї з того часу. (М.Коцюбинський) Добре ім..я — найкраще багатство. (Нар. творч.) Ніч мов криниця без дна. (М. Рильський)

 

Вибіркова робота на основі тексту з елементами аналізу

Прочитати текст. Що нового ви дізналися з нього? Визначити тему й основну думку. Скласти план.

Спілкуючись між собою, люди разом порають землю, будують державу, її економіку, створюють свою історію, духовні цінності, розвивають культуру. Спілкування як процес і продукт життєдіяльності людей має багате минуле, а як результат наукових досліджень — коротку історію. Багато цінного й цікавого про етику й етикет, культуру спілкування та поведінки знаходимо в пам’ятках історії і літератури, зокрема в українських джерелах.

Одним із перших описав спілкування на території нинішньої України ще у V ст. до н.е. Геродот. Він розповідав, як наші пращури спілкувалися при світлі вогнища, «казали казку», «баяли байку».

Цікаві свідчення того, як у далекі часи жили люди, як вони захищали свою землю, як розвивали ремесла і, звичайно, як спілкувалися, дає Велесова книга — збірка поліських пам’яток V–IX ст. Люди вміли спілкуватися, бо правили п’ятнадцять століть через віче, де будь-хто міг слово сказати — і то було благом. Узагалі слово для людей було вагомою частиною життя, через нього вони доходили згоди й розв’язували свої життєві проблеми (Г. Чайка).

Виписати сполучення слів, до складу яких входять додатки. Схарактеризувати додатки, скориставшись схемою.

Дослідити, у яких відмінках додатки можуть виражатися іменниками чи займенниками з прийменниками. Навести власні приклади

 

СХЕМА характеристики додатка

https://gorodenok.com/wp-content/uploads/2013/10/Untitled-152.jpg

Творче конструювання

Скласти речення так, щоб слова знання, розум, щастя, добро виступали в ролі різних членів речення: а) підмета; б) іменної частини складеного присудка; в) додатка.

Схарактеризувати головні члени у складених реченнях.

З’ясувати граматичні ознаки додатків (рід, число, відмінок).

 

V. Систематизація й узагальнення вивченого

Подумати й дати відповіді на запитання:

1. Який другорядний член речення називається додатком?

2. Якими частинами мови найчастіше виражається додаток? Навести приклади.

3. До яких членів речення, як правило, приєднується додаток? Відповідь проілюструвати власними прикладами.

4. Як відрізнити, на вашу думку, додатки від означень, виражених іменниками?

 

VІ. Домашнє завдання
Використавши відновлені прислів’я і приказки, опрацьовані на уроці, скласти твір на тему «Хто доброго чоловіка минає, той щастя не має».

 

 

docx
Додано
21 листопада 2018
Переглядів
7501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку