Досдідницько-пошукова робота на тему: "День святого Патрика – національне свято Ірландії»

Про матеріал
Дослідницька робота «День святого Патрика – національне свято Ірландії» Обласний туристсько-краєзнавчий конкурс « Золотий колобок. Дослідження свята» Номінація «До європейської спільноти через дослідження традицій і звичаїв народів світу»
Перегляд файлу

Обласний туристсько-краєзнавчий конкурс « Золотий колобок. Дослідження свята»

 

Номінація «До європейської спільноти через дослідження

традицій і звичаїв народів світу»

 

Дослідницька робота «День святого Патрика – національне свято Ірландії»

 

Місто Марганець Дніпропетровська область

 

Відділ освіти Марганецької міської ради Дніпропетровської області

 

КЗ «Марганецька загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 12

Марганецької міської ради Дніпропетровської області»

 

Автори: учні 10 класу Мелконян Мері Рубенівна, Коваленко Віта Михайлівна,

              Павлов Іван Анатолійович

 

Керівник  учитель української мови та літератури Постоєнко Сергій

                  Володимирович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анотація

  1. Країна  - Ірландія
  2. Назва свята  - День святого Патрика
  3. Терміни та рівень проведення – 17 березня, національне і релігійне свято
  4. Організатори – ірландці, місцева влада, церква
  5. Кількість учасників – народний загал (масове свято)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Україна – це центр Європи, а ми – українці – європейська нація. Прагнення відповідати європейським стандартам у нашого народу є непереборним. Нащадки козацького роду, генію Шевченка «й свого не цураються», а й постійно «чужому научаються».

     Наша школа є багатонаціональною, і ми свято шануємо та поважаємо віросповідання, традиції та звичаї інших народів. У рамках конкурсу в номінації «До європейської спільноти через дослідження традицій і звичаїв народів світу» нас надзвичайно зацікавило водночас національне та релігійне свято ірландського народу – День святого Патрика, і ми вирішили дослідити історію свята, його особливості й рейтинг популярності, а також вирішили дізнатися, чи є можливим його проведення в Україні.

      За мету своєї роботи ми обрали не тільки просвітницький напрямок, а й можливість втілення ідеї проведення свята у нашій школі, ознайомлення учнів школи та батьківської громадськості з культурою, традиціями і побутом Ірландії, проведення паралелей з релігійними та державними святами України.

      Працюючи над дослідницьким проектом, ми вирішили на фестивалі «Казки народів світу» показати ірландську народну казку «Примхлива принцеса», провели пізнавальну вікторину «Ірландія – цікава й захоплююча країна», проведи інформативні заочні екскурсії Ірландією під назвою «Давайте познайомимось з Ірландією». У цій роботі були задіяні учні різних вікових категорій, вчителі історії, географії та інформатики, педагоги та батьківський комітет. Результати були вражаючими: цікавість до культури ірландської держави була неабияка, і тому ми вирішили продовжити дослідження неймовірної країни у проектній роботі з вивчення її найпопулярнішого свята, а вже потім провести його і в нашій школі.

      Сподіваємося, що у нас все вийде, і свято буде грандіозним, цікавим і  пізнавальним водночас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

День Святого Патрика є найбільшим національним святом ірландців усього світу. 17 березня, коли відзначають свято, за поширеною легендою, у 461 році помер Святий Патрик, перший єпископ, заступник і борець за волю Ірландії.

       В Ірландії, Північній Ірландії, на острові Монтсеррат і  в канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор День Святого Патрика відзначають як державне свято, присвячене святому заступнику Ірландії та ірландців.

       Оскільки ірландці здавна емігрували по всьому світу, зокрема дуже значно у XVIII — на поч. ХХ століть, зокрема до Північної Америки, свято стало доволі популярним і в США та Канаді, причому не лише серед етнічних ірландців. Популяризації свята у Новому Світі посприяло влаштування своєрідних парадів, що відтоді є однією з відзнак свята. Вперше такий парад відбувся у Бостоні 1737 року, в Нью-Йорку ж святкування вперше пройшло у таверні «Корона і будяк» (англ. The Crown and Thistle Tavern) у 1756 році.

        Вже у ХХ столітті свято стало популярним у континентальній Європі, а з настанням ери глобалізації з середини століття про День Святого Патрика стало відомо у цілому світі.

        В Ірландії День Святого Патрика — офіційний вихідний.

День Святого Патрика як національне свято відзначають ще в двох країнах:

  •       Нігерії (там працювало багато ірландських місіонерів)
  •       Мексиці (там воювала за незалежність ірландська артилерійська бригада святого Патрика).

         Гучні святкування на День Святого Патрика відбуваються, насамперед, у країнах, де є значні ірландські діаспори, зокрема у Великій Британії та США. В багатьох країнах влаштовують урочисті паради (хоч це не ірландська, а суто американська емігрантська традиція). У деяких містах уже вироблені власні оригінальні традиції святкування, так у Чикаго (США) води місцевої річки спеціально до свята фарбують у зелений колір.

          З демократизацією суспільств після 1991 року у державах, що утворилися після розпаду СРСР, День Святого Патрика почали відзначати і в Україні, РФ та прибалтійських державах — цьому посприяли як поява іноземців, у тому числі й ірландців, у цих країнах, так і стала комерціалізація Дня Святого Патрика, що зазвичай закінчується посиденьками в традиційних ірландських пабах за кухлем справжнього ірландського пива (або й віскі). В Росії День Святого Патрика вперше святкували в 1992 році в Москві урочистою ходою по центральній міській вулиці Арбату.

         З кінця 1990-х років в Україні, зокрема в Києві, свято локалізується в міських ірландських пабах. У пабах в цей день відбуваються «ірландські вечірки», організовані нерідко за підтримки бізнесу з «ірландським корінням» в Україні. Вхід на такі заходи, (бажано у одязі зеленого кольору), для звичайних відвідувачів, а то й для всіх, є платним (у вартість вхідного квитка, як правило, включено міцний напій), а на самій вечірці лунає запальна ірландська музика, з екранів траслюються найкращі моменти спортивних ігор за участю Національних збірних Ірландії (здебільшого з футболу, регбі і крикету). Ближче до півночі всіх гостей єднають танці і невимушене спілкування.

Традиції святкування і символи свята

        Як це часто буває, первинні традиції святкування Дня Святого Патрика далекі від осучаснених і скомерціалізованих. День Святого Патрика припадає на Великий Піст, але ірландці цього дня споживали м'ясо, адже вважалось, що святий Патрик перетворює все м'ясо, приготоване для частування, на рибу.

Після святкового обіду ірландці ходили в гості (а не до пабів, як заведено тепер). Цього дня було прийнято розважатися у найрізноманітніший спосіб — розповідати і слухати побрехеньки, жарти і страшні оповідки (зазвичай, із щасливим закінченням), пити віскі й танцювати народні танці.

Трилисник-конюшини
       Глобалізація і вдала «PR-розкрутка» зробили з суто ірландського свята міжнародне. Навіть побутує вислів «17 березня кожний є ірландцем» (англ. Everyone's Irish on March 17th). Однак поза межами Британських островів «напоєм дня» є, зазвичай, не віскі, а ірландське пиво, оскільки воно значно дешевше.

      Символікою свята є все ірландське: напої, одяг (якщо не національний ірландський одяг, то хоча б зелений колір вбрання), музика, пісні і танці.

Особливим і офіційним символом Дня Святого Патрика є трилисник конюшини (ірл. seamróg,від ірл. seamair «конюшина»;англ. shamrock, «шемрок»), який, за легендою, Святий Патрик особисто вибрав як знак уособлення віри і Трійці.

        За традицією ірландці цього дня до одягу причіплювали трилисник, кидали його в останню склянку, а випивши усе віскі, викидали трилисник через ліве плече — це називалося «втопити трилисник». На одязі ж вуглиною (або пізніше обпаленим сірником) малювали хреста.

        Іншими суто ірландськими символами свята, які превалюють в декорі, є скажімо, зображення самого́ святого, фігурки казкових чоловічків лепреконів з їхніми невід'ємними глечиками скарбів, національна символіка (наприклад, прапор Ірландії) тощо.

       Святий Па́трик, теж Патрикій Ірландський (ірл. Naomh Pádraig, англ. Saint Patrick, лат. Patricius, нар. 389  пом.17 березня 461) — християнський святий, патрон і просвітитель Ірландії, святитель, видатний місіонер та чудотворець, чия діяльність посприяла утвердженню християнства в Ірландії.

         Патрик мав потужний вплив на лідерів місцевих кланів; він заохочував до монашої діяльності та аскетизму, а також підкреслював важливість місіонерської діяльності (цим пояснюють розвиток місіонерства серед ірландського духовенства). Крім того, Патрик зробив вклад в організацію ірландської церкви, сприяючи поширенню християнства не через єпископські єпархії, а через монаші громади.

         Попри поширеність думки, начебто Патрик приніс християнство в Ірландію, це не так. Коли він розпочав свою місію, ця релігія вже була досить поширеною на острові, про що свідчать хроніки Проспера Аквітанського (англ.). Водночас місія Патрика сприяла пришвидшенню християнізації Ірландії, зокрема завдяки авторитету цього святого.

          Але у дня святого Патрика є і язичницькі мотиви. Одним з невідємних героїв є лепрекони - казкові Башмачники, в яких є заховані горщики із золотом. Якщо щасливому шукачеві скарбів вдасться зловити лепрекона, то ця істота повинна розповісти людині, де заховані його скарби. Кажуть, що лепрекони увійшли до святкування Дня святого Патрика зовсім недавно - компаніям, які продають листівки до цього свята, потрібний був симпатичний персонаж, який міг би з'явитися на малюнках. А суворий проповідник святий Патрик не зовсім підходив для цієї ролі. На малюнках лепрекони одягнені в загострений капелюх і шкіряний фартух.

Походження та народження святого

        Невідомі ані точна дата народження св. Патрика (згадують 373-й, 387-й, 389-й роки від Р. Х.), ані місце, де це сталося. За честь бути ним змагаються Англія, Уельс та Шотландія (там навіть є місцевість з назвою Кілпатрик, тобто Гора Патрика). Але відомо, що він походив з благородної римської сім'ї і вважав себе римлянином. Відомо також, що по народженні йому дали ім'я Мелвін та що в 16 років його захопили в полон ірландські пірати й продали в рабство Мілхові, голові клану Дал Ріада. Саме там, у полоні, юний Патрик пережив духовне відродження, справжнє хрещення Святим Духом.

Коли ж пощастило визволитися, йому наснилися голоси багатьох ірландців, які закликали його повернутися та навернути їх до Христової віри. На той час він жив уже в Галлії, в монастирі св. Мартіна Турського (мати Патрика була його родичкою), був рукоположений та прийняв ім'я Патрик на знак того, що хоче бути отцем своїм духовним дітям.

Перші проповіді й дива

      Через численні перешкоди Патрик не зміг повернутися до Ірландії раніше, ніж йому виповнилося 45 років. Першу свою успішну проповідь він виголосив на річці Бойн, саме там сталося й перше диво: один чоловік на ймення Діху вихопив меча та спробував стяти Патрикові голову, але рука з мечем заніміла й залишалася такою, аж поки нападник не зрікся свого кривавого заміру. Це так вразило Діху, що він не лише навернувся, а й віддав Патрикові свою велику комору, щоб улаштувати там церкву. Збудований на цьому місці монастир так і зветься Саул (комора).

        Звідти Патрик пішов до Верховного Короля Лоегайре мак Нілл в Тару. Там саме відзначали Свято Тари, під час якого, за традицією, в цілому краї належало погасити усі вогні, а запалити їх не раніше, ніж друїди запалять світло в королівській залі. Святий Патрик зійшов на пагорб навпроти замку та запалив там Пасхальний Вогонь. Друїди поспішили попередити короля, що цей вогонь неодмінно треба загасити тепер або він не згасне в Ірландії ніколи. Та королівські посланці не спромоглися загасити вогонь, аж поки не вигоріли дрова. А наступного дня сам Патрик прийшов до палацу в єпископському вбранні, з урочистою процесією та переміг друїдів у змаганні, протиставивши магії свої молитви. Про це змагання складено багато легенд, але певне одне: мужність та непохитна вірність Христові справили на короля таке велике враження, що він дозволив Патрикові вільно проповідувати Євангеліє та хрестити тих членів його сім'ї, які того захочуть. Того дня було охрещено Конала, брата Верховного Короля, і в цій гілці роду через декілька поколінь прийшов на світ ще один глибоко шанований ірландцями святий  св. Колумба.

         Безперечно й те, що Патрик навернув чимало ірландців, мабуть, не так завдяки дивам, як життям у дусі Євангелії. Ірландці були та й залишаються ревним народом — як у танцях та піснях, так і в праведності. Серце Ірландії можна здобути лише подвигом — і святий Патрик здобув його подвигом бездоганного євангельського життя та аскетизмом. Засновані ним спільноти (їх часто звали монастирями, бо іншого осередку християнського життя поза міськими стінами тоді ніхто не міг собі уявити) притягували охочих вступити до них звідусіль, бо там люди жили в братерській любові та «творили справи милосердя, не вимагаючи за це ані платні, ані подяки».

            Є ще одна легенда, яка дуже яскраво характеризує ірландську духовність. Якось святий Патрик перебував у пості та молитві за Ірландію сорок днів на горі Круах Патрик. Рій демонів у образі чорних птахів атакував його, але він мужньо витримав усе, і тоді з'явився Янгол, який сказав Святому, що в нагороду за виявлену ним стійкість народ Ірландії так само твердо стане за свою віру.

Смерть Святого Патрика

         Не можна точно встановити й дату смерті Святого. Існує легенда про те, як обрали день, коли мають його вшановувати: склали дві дати, про які сперечалися, 8 та 9 березня — вийшло 17. Смерть святителя Патрика так само оповита легендами, як і його життя. Кажуть, що по його смерті сонце не заходило 12 ночей.

 

Як відзначають свято сьогодні?

           День святого Патріка відзначається не стільки як релігійне свято, скільки як свято Ірландії та ірландської культури взагалі. У цей день зазвичай проводяться паради, на вулицях влаштовуються театралізовані вистави і танці, грає ірландська фолк-музика, люди відвідують паби.

           У той же час ірландські релігійні діячі критикують  світські традиції свята і виступають за те, щоб День святого Патріка був, в першу чергу, християнським святом. У давнину в цей день всі питні заклади Ірландії закривалися, а люди відзначали день святого молитвою в церкві. 

             До наших днів збереглася автобіографія св. Патрика - "Сповідь", одне послання і молитва "Щит Св. Патрика". Вважається, що ця молитва захищає від усякого зла. За легендою, святий з учнями йшов повз засідки супротивників християнства і читав молитву, замість подорожніх, воїни в засідці побачили лише оленів.

            Хоча святий Патрик символізує навернення ірландців до християнства, день Святого Патрика -- це, день перемоги ірландської нації над смертю і забуттям. Зараз у світі живе вп'ятеро більше ірландців, ніж у самій Ірландії. Сьогодні не лише вшановують святого, а й висловлюють любов до Ірландії. Причому це роблять по всьому світу. У Нью-Йорку на честь свята проходить найбільший парад. У Чикаго місцеву річку зафарбовують натуральними барвниками, а політики вдягають краватки зеленого відтінку.

            В Україні це свято зазвичай відзначають у автентичних ірландських пабах за кухлем пива. Також, безліч розваг та вечірок влаштовують самі ірландці для для ознайомлення з культурою країни.

         Ірландська гвардія – підрозділ британської армії – отримує гілочки трилисника із рук королівської особи. Цього року їх вручатиме принц Вільям. Найбільш охочі святкувати цього дня навіть перевдягаються у лепреконів – персонажів із ірландських міфів. Руда борода і білі шкарпетки – головні аксесуари. А для повноти образу можна станцювати в центрі міста кейлі чи будь-який інший народний танець ірландців.

День святого Патрика - це свято ірландське, втім, в зелене одягається і Україна.

 

 

 

Зображення святого Патрика

Радісний ірландець у день свята

Традиційне вбрання ірландців у День                       

                                                                      святого Патрика

Символіка свята

Масові гуляння на центральній площі біля монументу святому Патрикові

 

 

 

 

 

doc
Додано
16 січня 2019
Переглядів
1050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку