Дослідницький проект середньої тривалості на тему : « Збережи життя ялинці»

Про матеріал
Даний проект проведено з учнями 2 класу. Цей проект дає можливість пояснити дітям ,як важливо зберегти ялинки,скільки зусиль потрібно докласти ,щоб виростити одне деревце. Діти самостійно досліджують,шукають інформацію,роблять правильні висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідницький міні –проектсередньої тривалості 2-бкласуна тему : « Збережи життя ялинці»Керівник проекту: Руденко Л. В

Номер слайду 2

1. Робота з літературою (оповідання, казки, вірші).2. Практичні завдання – дослідження « Збережемо ялинки!»3. Презентація творчих робіт, завдань4. Практичні завдання « Замість ялинки букет», «Новорічна композиція». Завдання проекту:

Номер слайду 3

Формування груп: 1. Літературознавці2. Пошуковці3. Дослідники 4. Творча майстерня

Номер слайду 4

Завдання в групах:1. Група «Літературознавці» повинні знайти різноманітні твори про ялинку,ознайомит всіх учнів класу.2. Група «Пошуковці» повинна знайти інформацію про святкування Нового року в різних країнах, про традиціїї прикрашання ялинки

Номер слайду 5

Група «Дослідники» повинні дослідити ,як визначити вік ялинки, скільки часу ялинка може стояти у будинку, як за нею доглядати. Група « Творча майстерня» повинна створити цікаві креативні новорічні композиції замість ялинки

Номер слайду 6

Асоціативний кущ « Ялинка»Новий рік. Зима. Подарунки. Свято. Краса. Зима

Номер слайду 7

Вірші, загадки про новорічну красуню. Має повно колючок,Мов зелений їжачок,А в зимові гарні свята. Має ще й прикрас багато.(Ялинка)* * *В сукні зеленій стою цілий рік: Сонечко світить, чи падає сніг. Голок багато при собі маю,Тільки не шию і не вишиваю.(Ялинка)* * *І маленькі, і старенькі,Влітку, взимку, навесніВсюди вдягнені гарненько. У зелені сукні всі.(Ялинки)

Номер слайду 8

НОВОРІЧНА ЯЛИНКАОй весела в нас зима,Веселішої нема: Грає срібними зірками,В’ється синіми димками,Снігом землю обійма. Ой струнка ялинка в нас!Скільки сяє тут прикрас!Ми зібралися юрбою —Разом з піснею новою. Рік Новий стрічать. М. Рильський. ЯЛИНКАЯлиночко зелененька,               Ялиночко мила,                        Не сумуй, що ти назавжди      Бір свій опустила. Станеш в хаті на покуті          Свічечками ясна,                      Золотиста, барвомінна,             Як князівна, щасна.  Ми тобі заколядуєм,Замість вітру співу. Про Ісусика малого,Про Пречисту Діву. Не тужи за квіточками,Пташками весною,Будуть діти, як ті квіти,Радіти тобою. На діточок глянеш. В їх радісні очі,То весело й тобі стане. Різдвяної ночі. А.  Лотоцький

Номер слайду 9

Як ялинка стала символом: стародавні вірування. Багато-багато років тому, коли людство перебувало в зародку свого розвитку з найпримітивнішим укладом життя, одним і з предметів поклоніння для людей було дерево. Його одухотворяли і наділяли «високодуховними» властивостями. За деякими переказами з різними варіаціями вважалося, що дерева – це живі істоти, у яких живуть душі наших померлих близьких. Або ж у гілках дерев таяться духи, які знаходять собі тут комфортний притулок. Так що прикрашати дерева ще в незапам'ятні часи люди почали для того, щоб «задобрити» цих духів. Адже вони можуть бути як прихильні до живих, так і агресивні.І в аспекті таких вірувань особлива роль відводилася, звичайно, вічнозеленим деревам. Це ж якесь диво – усе в'яне, а в смереках, соснах, туях і т. д. життя жевріє і взимку, і влітку. Так, стародавні люди вірили, що це відбувається тому, що вони обрані Сонцем. А воно як джерело тепла і життя – головне божество в більшості язичницьких міфологій.

Номер слайду 10

Витоки традиції наряджати ялинку в різних країнах. Міфологія слов'ян передбачала веселощі біля ялинового новорічного символу – пісні, танці, гру на музичних інструментах. Таким чином, наші предки вірили, що своїм гарним настроєм розбудять богиню весни – Живу. Та, в свою чергу, повинна була б зволити до людей і надіслати на Землю свого сина – Світло. На цьому складний ланцюжок подій не зупинявся: Світло, за переказами, відправлявся в царство Діда Мороза, щоб пробудити там життя і позбавити Землю від кайданів льоду. А давні германці, наприклад, прикрашали свої будинки гілками ялинових дерев на честь зимового сонцестояння. Народність Хант підносила до смерек жертви. Удмурти – запалювали на цих деревах свічки і молилися богам в перший день Нового року ... За однією з версій, яскравіше і інтенсивніше за все традиція наряджати ялинку на зимові свята проявлялася в Німеччині. А звідти вже і поширилася всією Європою. Ялинка, встановлена в природному положенні, в якому ми її знаємося – найімовірніше з'явилася вже в XVI столітті. Принаймні, перші документальні дані про ялинку як про символ Різдва належать до цього сторіччя. Коли християнство почало крокувати світом, привносячи нові традиції і вбираючи язичницькі ритуали: «прибрало до своїх рук» і ялинку, зробивши її різдвяною.

Номер слайду 11

Цікаві факти:у середньому ялина живе 200-300 років, але деякі екземпляри доживають і до 600.у Швеції знайдено найстаріше дерево в світі. Ялина, яка продовжує рости 9,500 років. І хоча старенька виглядає вельми середньо, треба віддати належне її віку і взяти до уваги факт, що вона продовжує рости і бути здоровою.

Номер слайду 12

у хвої модрини, особливо в молодій, вітаміну C міститься в 7 разів більше, ніж у лимоні. Тому, Капітан Кук використовував свіжі пагони ялини для виробництва алкогольного напою, який мав властивість запобігати захворюванню, викликане дефіцитом вітаміну C, – цингою.у зв’язку з тим, що волокна в ялинової деревини поширені дуже рівномірно, музичні інструменти, виконані з ялини, мають дуже чисте звучання.ялина становить основну масу тайги. Ситхинська ялина є однією з найвищих ялинок. Її висота становить 90 метрів.американськими вченими доведено, що речовини танінової групи, що містяться в самих звичайних соснових шишка, можуть допомогти в профілактиці інсультів через їх здатність призупиняти загибель клітин кори головного мозку...в Україні є ялинки довгожителі, їхній вік – 500 років.хвойні ліси – легені планети. Один гектар ялинового лісу забезпечує потребу людини в кисні і дає понад 2500 тонн вологи.вперше на Русі наряджати ялинку на Різдво і новорічні свята стали за Петра I, 1 січня 1700 року. Цей звичай він побачив у Німеччині (хоча ще раніше у Німеччині не рубали ялини, а навпаки саджали їх на свято). На Русі відлік Нового року починався з 1 вересня.

Номер слайду 13

Наша творча майстерня

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
720
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку