Джерела метафоризації в англійській мові

Про матеріал

Ми розглянули метафори як язикові одиниці та проблеми значення метафор. Ми дали визначення метафорам та для чого вони використовуються, яке значення мають. Систематизували прийоми метафоризації, де ми з'ясували мовну природу метафори.

Перегляд файлу

Як джерела метафоризации використовують однотипні семантичні сфери, зокрема, до числа найбільш продуктивних відносяться антопоморфня, біоморфна та предметні метафори. При цьому у використанні конкретних іменувань відбивається антропоцентризм метафоричної системи. Це проявляється не лише в тому, що антропоморфна модель (back-seat driver, big brotherгуру, клієнт, батько)одна з самих затребуваних, але і в тому, що у складі биоморфної, предметній моделі найрегулярніше до процесу метафоризации залучаються найменування флори, фауни, артефактів, що оточують людину в повсякденному житті і використовуваних їм в побуті(bug, not a happy bunny, cabbagge, bun, bells and whistles, bridgeгуси, таргани, трава, ліхтар, коридор, кватирки). Характерною особливістю сучасної метафоричної системи англійського являється активне використання як джерело метафоризации найменувань сучасних реалій, зокрема, неологізмів (helicopter parents – батьки-вертольоти, батьки, що надмірно опікають своїх дітей). В англійській мові неологізми формуються за рахунок номінації міфологічних, фольклорних і літературних персонажів, а також імен власних і інших культурологем, але цей тип метафор використовується не так активно (Bridget Jones – неприваблива самотня 30-річна жінка; dwarf planet (букв.: планета гномів) – об’єкти Сонячної системи розміром не більше за Плутон; franken(stein) food – генетично модифіковані продукти; nerd – програміст, комп’ютерник висококваліфікований) [39, c. 67].

В англійській мові регулярніше використовується як джерело метафоризации лексика економічної, фінансової, професійної, політичної сфер (blurb whore (букв.: рецензія + повія) – письменник, який в обмін на хвалебну рецензію на обороті чиєї-небудь книги або диска отримує безкоштовну подорож, обід в ресторані і тому подібне; bot herder (букв.: паразитуючий пастух) – хакер, із злим наміром контролюючий велику кількість комп’ютерів, що несуть просочування інформації; designer baby (букв.: дизайнерське немовля) – дитина, при зачатті якого робили відбір генів; designer drug (букв.: дизайнер+ наркотик) – копія забороненого наркотика, на яку не накладається заборона; email bankruptcy (букв.: пошта + банкрутство) – необхідність видалити усі повідомлення у зв’язку з тим, що електронний ящик переповнений; guerilla gig (букв.: партизанська війна + кабріолет) – виступ поп-музыкантов в громадських місцях; mining (букв.: гірська промисловість) – дуже брудний; жахливий).

В англійській мові при номінації людини як соціальної істоти (передусім в професійному аспектеиспользуется в якості джерела лексика тієї ж сфери (technology butler – технологічний дворецький, співробітник готелю, в чиї обов’язки входить рішення проблем, пов’язаних з комп’ютерним устаткуванням; panic merchant – торговець панікою, той, хто робить гроші на загальній паніці і страху; office spouse – офіс + чоловік, колега, з якими теплі, але не романтичні стосунки), тим самим особа передусім сприймається як осередок соціуму, причому сучасний вигляд діяльності асоціюється з традиційним. Оцінка різних видів діяльності з точки зору їх значущості (в очах сучасного британського соціуму) регулярно стає основою для формування оцінних метафоричних значень [18, c 91].

В цілому при номінації комп’ютера і роботи на нім широко представлена антропоморфна модель людина – комп’ютер. При цьому складна техніка втілюється, придбаваючи риси самостійної особи, вступаючої з людиною-користувачем в повноцінне спілкування. Стосунки людина-комп’ютер можуть бути як гармонійними, так і конфліктними (комп’ютер – dead (букв.: мертвий), що вийшов з ладу, dirt road (букв. брудна дорога) – погане з’єднання з Інтернетом). Показово, що представлений і зворотний процес. Людина асоціюється з комп’ютером і придбаває деякі якості машини (wired (букв.: підключений за допомогою дротів) – збудженний). Тим самим можна припустити, що в цих сферах спостерігається тенденція до формування нових варіантів концептуальних моделей.

Отже, ми бачимо, що велика кількість метафор використовуються зараз для створення нових слів, надання їм нових значень, тобто формують неологізми. Такі метафори існують у всіх сферах життєдіяльності людини.

 

docx
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку