Тернопільська обласна радауправління освіти та науки тернопільської облдержадміністраціїкременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса ШевченкаІНДЗ на тему« Екологічні інновації в аграрній сфері »Виконав студент 2 курсу21-Е групи факультету фізичного вихоання,біології та психології Шуманський. А. М
Серед галузей економіки України сільське господарство належить до найбільш впливових і чутливих до змін навколишнього середовища, бо організовує своє виробництво на великих територіях, а кінцевий результат позначається на якості сільськогосподарської продукції. За сучасних умов якість та екологічна безпечність продукції є важливою вимогою споживачів і умовою виходу вітчизняних товарів агропромислового виробництва на європейський ринок. Для України вихід продовольчих товарів на європейський ринок має ключове значення і вимагає змін у веденні аграрного бізнесу
Отже, проблема переходу аграрних підприємств на модель інноваційного й екологічно збалансованого розвитку є актуальною, а необхідність у екологізації аграрного виробництва не викликає сумніву та потребує негайного пошуку шляхів переходу аграрних підприємств на екологічно орієнтовані методигосподарювання.
Екологізація є основним напрямом інноваційного розвитку аграрних підприємств. І для її реалізації є всі соціальні, політичні й економічні передумови. Процес екологізації господарської діяльності аграрних підприємств передбачає систему цілеспрямованих перетворень, які спрямовані на зниженнянегативного впливу на природне середовище за ефективного використання ресурсів у процесі виробництва,зберігання, транспортування та реалізації продукції
Процес екологізації аграрного виробництва передбачає встановлення цілей, завдань та механізмів,спрямованих на підвищення його ефективності. Дляреалізації цілей та вирішення поставлених завданьслід розробити дієвий інструментарій, основу якогомає становити цілеспрямована державна політика,яка ґрунтується на відповідній нормативно-правовійоснові та передбачає розроблення екологічно спрямованих державних, галузевих і регіональних програм
У результаті виробнича діяльність аграрних підприємств має бути переведена на принципово нову економіко-технологічну основу, структурна перебудова виробництва повинна здійснюватися з урахуванням екологічних факторів, законів, вимог і нормативів, що є обов’язковою умовою подолання екологічної кризи в аграрному секторі економіки.
Основні заходи державної політики на шляху до екологізації аграрного виробництва-стимулювати ведення ґрунтозахисного сільського господарства(запровадженняпреференцій прогресивним підприємствам), зокрема екологічного, щопозитивно вплине на практику землеробства загалом;- встановити жорсткий контроль за дотриманням аграрними підприємствами сучасних екологічних норм;- забезпечити економічну безпеку (конкурентні умови) виробникамсільськогосподарської продукції, що сприятиме економічному зростанню;- переглянути з погляду первинності інтересів споживача стандарти якостісільськогосподарської продукції та наблизити їх до європейських, що сприятимеконкурентоспроможності на зовнішніх ринках;- відстоювати інтереси споживачів та гарантувати безпеку харчових продуктів.
Узагальнюючи вище зазначене, можна видокремити основні шляхи екологічно орієнтованої перебудови виробничої діяльності аграрних підприємств:– раціональне використання земельних ресурсів що супроводжується збереженням і підвищенням родючості ґрунту;– забезпечення оптимального рівня розораності земельних угідь, що унеможливить розвиток водної і вітрової ерозії ґрунту;– удосконалення галузевої структури органічних господарств за критерієм імплементації стратегії екологізації виробництва, що передбачає збільшенняплощ посіву зернових та кормових культур за рахунок технічних у галузі рослинництва та поголів’я великої рогатої худоби – у галузі тваринництва;– використання прогресивних технологій мінімальної обробки ґрунту й точного землеробства;– дотримання вимог недопущення перевищення гранично допустимих норм забруднення виробництва продукції, забезпечення її екологічності;
– дотримання встановлених правил щодо транспортування, складування і внесення мінеральних добрив, засобів захисту рослин і тварин;– застосування ресурсозберігаючих органічних технологій вирощування сільськогосподарських культур, що приводить до зменшення собівартості вирощування продукції за рахунок внесення органічних добрив, застосування біологічних та механічних прийомів боротьби з бур’янами;– особливу увагу слід приділити умовам очищення, сортування, сушіння та зберігання зерна. Якісно проведені технологічні операції дадуть змогу підвищити якість зерна, внаслідок чого підвищиться конкурентоспроможність продукції. Під час переробки завдяки сучасним та традиційним натуральним технологіям органічна продукція зберігає свою безпечність, натуральний склад, поживні властивості, гарні смакові якості, не містить синтетичних ароматизаторів, консервантів, харчовихдобавок та пакується в натуральні матеріали;– застосування енергозберігаючих технологічних процесів для зниження виробничої собівартості та виділення резерву вивільнених коштів під витрати на збут продукції;– дотримання екологічних вимог під час проектування, будівництва і введення в експлуатацію нових будівель та споруд, меліоративних систем
Висновок. Основою екологізація діяльності аграрних підприємств виступає раціональне використання природноресурсного і виробничого потенціалу, що, з одногобоку, має сприяти підвищенню ефективності виробництва, а з іншого – забезпечити екологічну безпечність продукції. Проблеми економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності аграрної гафлузі можуть бути вирішені за допомогою ефективних стратегій і механізмів інноваційного розвитку. Я вважаю , що екологізація виробництва аграрних підприємств є основним напрямом їхньої інноваційної діяльності, яка забезпечить високу якість життя, національну безпеку, охорону довкілля та високий технічний рівень аграрного виробництва в Україні
Список використаних джерел:1. Шубравська О. В. Ризики сталого розвитку АПК України в умовах глобалізації. Економіка України. 2007.№ 2. С. 62–68.2. Синявська І. М. Формування інноваційної стратегії аграрного підприємства. Вісник аграрної науки. Причорномор'я. 2010. № 6 (47). С. 258–261.3. Сирцева С. В. Інноваційний потенціал як складова економічного потенціалу сільськогосподарського підприємства. Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2008. № 4 (47). С. 115–121.4. Крюкова І. О., Непочатенко В. О. Стратегія інноваційного розвитку пріоритетних галузей аграрного виробництва. Економіка: реалії часу. Науковий журнал. 2013. № 4 (9). С. 133–141.5. Синякевич І. М. Екологізація розвитку: суть, об'єктивна необхідність, принципи, інструменти, перспективи для. України. Науковий вісник ЛНЛУ. 2005. Вип. 15.6. С. 98–102.6. http://www.econ.vernadskyjournals.in.ua/journals/2020/31_70_3/31_70_3_1/20.pdf