Екологічний проект Шампунь – наш друг чи ворог? (Оцінка впливу різних марок шампунів на здоров’я людини та навколишнє середовище)

Про матеріал

У наш час догляд за волоссям займає важливе місце. Цьому є багато причин. Насамперед це пагубний вплив забрудненої атмосфери, незбалансоване харчування, недолік вітамінів, використання фарб, лаків, гелів, хімічних завивок, що призводить до тьмяності волосся, його посічення та випадіння, втрати об'єму, густоти, блиску. Тому виробники шампунів розробляють нові технології та рецептури, щоб зменшити вплив негативних факторів на волосся.

Удосконалення складу та підвищення якості шампуню призводить до постійного збільшення асортименту шампуню, тому є необхідним дослідження якості шампуню від різних виробників.
Перегляд файлу

1

 

Герб України

 

 

УКРАЇНА

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації

Професійно – технічне училище № 2

м. Дніпропетровська

вул. Новоселівська, 27, м. Дніпропетровськ, 49083, тел. 747-41-45, факс (0562) 23-41-97

e-mail: ptu-2dp@ukr.net, http://ptu2.dp.ua, код ЄДРПОУ 02541349

 

 

 

Екологічний проект

Шампунь – наш друг чи ворог?

(Оцінка впливу різних марок шампунів

на здоровя людини та навколишнє середовище)

 

 

 

 

Автор проекту:

Колісник Карина Віталіївна

учениця групи № 9 ПТУ-2

 

 

 

Керівник проекту:

Сінкевич Валентина Вільгельмівна

викладач екололії

 

 

м. Дніпро

2016

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП              3-4

ОСНОВНА ЧАСТИНА          5-29

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА         5-20

1.1. Історія винайдення          5

1.2 Вимоги до шампуню          6

1.3. Характеристика основних складових шампуню      7

1.3.1.Небезпечні речовини в  шампунях        9-10

1.4 Класифікація шампуню         11

1.5.  Основні методи дослідження         12

1.5.1. Дослідження шампунів на вміст шкідливих речовин     13-15

1.5.2. Методика визначення рН         16

1.5.3.Визначення вмісту хлоридів титрометричним методом   16

1.5.4. Визначення масової частки сухих речовин      17

1.5.5.Визначення піноутворювальної здатності

модифікованим методом Росс- Майсла        17

1.5.6. Визначення густини          18

1.5.7.Оцінка миючої здатності шампуню        18

1.5.8. Оцінка впливу шампунів на навколишнє середовище    19-20

РОЗДІЛ 2

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА          21-29

2.1. Результати досліджень визначення рН та їхній аналіз     21

2.2. Результати досліджень визначення вмісту хлоридів

титрометричним методом та їхній аналіз        22

2.3. Результати досліджень визначення масової частки сухих речовин  24

2.4.Результати досліджень визначення піноутворювальної

 здатності модифікованим методом Росс- Майсла та їхній аналіз    26

2.5.Результати досліджень визначення густини та їхній аналіз    28

2.6. Результати дослідження миючої здатності      29

2.7.Результати досліджень впливу шампунів на навколишнє середовище  30

ВИСНОВКИ            31

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ        34

ДОДАТКИ            36


ВСТУП

Прагнення бути красивою притаманне людині з незапам’ятних часів, хоча самі стандарти краси постійно змінюються. Для того, щоб зберегти та підкреслити вроду, в хід йдуть найрізноманітніші засоби, особливо великий їх асортимент нині. Сучасні модниці не шкодують на них ні грошей, ні зусиль, за даними опитувань, майже кожна жінка щодня використовує п’ять і більше видів косметики плюс різноманітні шампуні, тоніки, бальзами [1]. Щоправда, незважаючи на щедрі обіцянки на етикетках, натуральних та дійсно корисних для організму речовин у більшості з них обмаль. А неякісна та фальсифікована продукція здатна не лише погіршити зовнішній вигляд, а й підірвати здоров’я.

У наш час догляд за волоссям займає важливе місце. Цьому є багато причин. Насамперед це пагубний вплив забрудненої атмосфери, незбалансоване харчування, недолік вітамінів, використання фарб, лаків, гелів, хімічних завивок, що призводить до тьмяності волосся, його посічення та випадіння, втрати об’єму, густоти, блиску. Тому виробники шампунів розробляють нові технології та рецептури, щоб зменшити вплив негативних факторів на волосся.

Існує стереотип, що дорогі та розрекламовані шампуні відповідають високій якості. Але не завжди це відповідає дійсності. На сьогоднішній день існує дуже великий асортимент шампуню: імпортних та вітчизняних виробників, лікувальні, професійні, для різних типів волосся, з кондиціонером, бальзамом чи іншими додатковими компонентами. Все це ставить споживача перед вибором, якому шампуню віддати перевагу, тому є актуальним дослідження якості шампунів.

Забруднення організму людей стає звичним явищем у всьому світі. Для того, щоб з'ясувати скільки ж отруйних речовин обтяжують наше тіло, експериментальна група Всесвітнього фонду дикої природи провела у Великобританії серію тестів крові людей, що ведуть самий різний спосіб життя. І в кожній протестованій пробі виявили в середньому по 27 хімікатів [7]. Багато хімічних речовин, дії яких ми піддаємося щодня, відносяться до стійких. Це означає, що вони не розпадаються (і тому залишаються небезпечними) в довкіллі і нашому тілі упродовж декількох років і навіть десятиліть. З часом їх невеликі, але регулярно отримувані дози накопичуються до рівня, що представляє загрозу для здоров'я. Вони накопичуються в жирі, крові, органах. Тому актуальною є  проблема  впливу шампунів на довкілля і вибір найбільш екологічно безпечних.

До складу будь-якого шампуню входить: миюча субстанція (поверхнево-активні речовини, ПАР), добавки у вигляді допоміжних ПАР (СоПАР), що сприяють отриманню додаткових заданих властивостей шампуню (піноутворення та ін), кондиціонуючі компоненти, функціональні добавки та модифікатори (регулятори рН, консерванти тощо), естетичні добавки, що надають шампуню товарний вигляд (ароматизатори, барвники, замутнювачі, консерванти, перламутрові речовини тощо), біодобавки, вода. Також шампуні вітамінізують, збагачують екстрактами рослин, фруктів, вводять добавки, що підвищують його цінність.

Шампуні класифікуються за типом волосся, за статевою та віковою ознакою, за зовнішнім виглядом, лікувальними властивостями, за додатковим ефектом, по глибині очищення. Останнім часом досить широкого поширення набули ароматерапевтичні шампуні. Такі шампуні містять натуральні ефірні масла або спеціальні парфумерні композиції на основі ефірних олій. Удосконалення складу та підвищення якості шампуню призводить до постійного збільшення асортименту шампуню, тому є необхідним дослідження якості шампуню від різних виробників.

Мета проекту: дослідити склад п'яти найпопулярніших марок шампунів і дати власні рекомендації щодо користування ними.

Об'єкт дослідження: шампуні від п’яти різних виробників.

Предмет дослідження: склад та властивості шампуню для нормального типу волосся від п’яти різних виробників.

Основні задачі дослідження:

  • Детально вивчити літературу та  етикетки засобів по догляду за волоссям.
  • Провести соціологічне опитування.
  • Вивчити фізико-хімічні властивості шампуней.
  • Визначити вплив різних зразків шампуней на здоров’я людини та навколишнє середовище.
  • Здійснити експериментальну частину (визначити густину, водневий показник (рН), масову частку хлоридів, масову частку сухих речовин, піноутворювальну здатність, стійкість піни, миючу дію, екологічний вплив )
  • Встановити зразок, який найбільше відповідає  вимогам
  • ТУ У 00333919-003-2000.
  • Зробити висновки.

Практичне значення: отримати інформацію про негативні наслідки, які можуть виникати при користуванні шампунями.

Перспектива подальшого впровадження: інформацію використати для правильного вибору шампуня.

Апробація результатів. Основні положення проекту доповідалися на засіданні гуртка «Цікава хімія», на інформаційній годині для учнів ПТУ №2, проводилася презентація власного зразка шампуню для учнів, що мешкають в гуртожитку ПТУ №2. 


РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

     1.1 Історія винайдення

Історія гігієни і косметики починається з давніх часів, коли первісні люди почали вмиватися, очищати і пом’якшувати шкіру, захищати її від сонця, вітру, дощу, снігу, намагалися зробити свою зовнішність більш привабливою.

Спостереження археологів і вчених, які вивчають життя племен і народів, що збереглися до нашого часу і стояли на нижчих ступенях розвитку, підтверджують це. Головні досягнення косметики пов’язані із знанням властивостей рослин, з досвідом застосування різних продуктів рослинного і тваринного походження, мінералів. І навіть те, що іноді сприймається всього лише як прагнення прикрасити зовнішність, має лікувальну дію, підтверджену народною практикою.

Шампунь було винайдено в 1903 році, німецьким хіміком Хансом Шварцкопфом. Він вперше виготовив фіалковий шампунь з логотипом у вигляді чорної голови. Порошковий шампунь Шварцкопфа став першим марочним продуктом в області косметики для волосся. Асортимент шампунів розширився досить швидко і налічував вже вісім видів: жовтковий, ромашковий, кисневий, трав'яний, ланоліновий, березовий, сірчаний і з витяжками рослинних смол (Рис.1.1.).

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Shampoo.jpg/200px-Shampoo.jpg

Рис.1.1. Шампуні, що виготовлялися у 1909-1932 роках С.L.HamiltonCo., Вашингтон, США

 

У 1919 році виробництво вийшло на якісно новий рівень, а продукт отримав назву Schaumpoon. Через декілька років компанія Шварцкопф представила новий винахід – рідкий шампунь. У 1931 році був створений шампунь з доглядаючими компонентами для волосся. У 1993 році – перший безлужний шампунь для волосся, формула якого стала основою багатьох сучасних шампунів. Виробництво шампунів та інших засобів, які доглядають за волоссям, постійно розширюється. В наш час існує безліч шампунів, бальзамів-ополіскувачів, масок для різних типів волосся.

 

     1.2 Вимоги до шампуню

 Шампунь – це рідка лікарська форма, яка складається з розчинника (вода, екстракти рослинної сировини, спирт, гліцерин тощо), розчинних лужних солей вищих жирних кислот і розчинених в ньому або змішаних з ним біологічно активних речовин. Простіше кажучи, це речовина основою якої є вода та поверхнево-активні добавки. Також використовують консерванти, ароматизатори, неорганічні солі – хлорид натрію (NaCl) або інші – для підтримки бажаної в’язкості. До складу сучасних шампунів часто входять природні олії, вітаміни або інші компоненти, які, за твердженням виробників, сприяють зміцненню волосся або представляють будь-яку користь для споживачів.

Шампуні повинні мати гарну очищувальну здатність, давати пишну стійку піну у воді будь-якої жорсткості, добре розподілятися по волоссю і при цьому легко змиватися, обов'язково бути м'якими по відношенню до шкіри голови і слизовій оболонці очей (головний принцип будь-якої косметики «не нашкодити»), певною мірою забезпечувати кондиціонуючий ефект, надавати волоссю блиск, мати приємний колір і запах аромату, мати рН 3,5-8,5 [2].

Зупинимося докладніше на кожному з перерахованих вище вимог.

- Миюча дія шампунів пов'язана з наявністю в рецептурі шампуню поверхнево-активних речовин (ПАР).

- В розумінні споживача чистота і здоров'я волосся прямо пов'язані з їх блиском (у фізичному сенсі блиск – це відбиття світла від поверхні волосся, а гладка поверхня краще відбиває світло). Одними з найбільш ефективних компонентів шампунів, що надають волоссю блиск, є силіконові полімери, такі як диметикон, фенілтріметікон.

- У шампунів піна повинна бути пишною, дрібнодисперсною, легко змиватися, мати кремоподібну структуру, приємною на дотик, володіти структурною міцністю, щоб мимоволі не сповзати на очі. Кремоподібний вид піні надають білкові гідролізати і продукти їхньої конденсації, оксіетилирована касторова олія, різні ефіри жирних кислот і гліцерину. Шампуні для чутливої шкіри голови і професійні засоби щоденного використання дають мінімум піни або є безпінними.

- Рівномірний розподіл по волоссю є ще одною важливою якістю шампуню; ця властивість багато в чому залежить від густини шампуню, так як дуже рідкий шампунь не затримується на волоссі, а надто густий залишається там, де його нанесли.

- Шампунь повинен легко змиватися і не залишати на волоссі відчуття непромитості.

- Після застосування шампуню волосся повинно добре розчісуватися, що пов'язано з кондиціонуючими властивостями шампуню – будь-який сучасний шампунь містить кондиціонуючі добавки, навіть якщо на це спеціально і не акцентується увага покупця.

- Кондиціонуючі добавки крім того сприяють зняттю статичного заряду, легкості укладання і попередженню сплутування.

- Якісний шампунь не повинен викликати подразнення шкіри голови або свербіння, не повинен подразнювати очей, викликати алергічні прояви.

Іноді шампунь добре розподіляється по волоссю, але маслянистий на дотик. Це говорить про перевищення жировмісних компонентів, або незбалансованості складових елементів продукту. Такий шампунь після використання не дає відчуття промитого, чистого волосся.

 

     1.3 Характеристика основних складових шампуню

Склад будь-якого сучасного шампуню відповідає установленій схемі: миюча субстанція (поверхнево-активні речовини, ПАР), добавки у вигляді допоміжних ПАР (СоПАР), що сприяють отриманню додаткових заданих властивостей шампуню (піноутворення та ін), кондиціонуючі компоненти, функціональні добавки та модифікатори (регулятори рН, консерванти тощо), естетичні добавки, що надають шампуню товарний вигляд (ароматизатори, барвники, замутнювачі, консерванти, перламутрові речовини тощо), біодобавки, вода [11].

Поверхнево-активні речовини використовуються для досягнення наступних ефектів: зниження поверхневого натягу між водою і частинками шкірного сала, бруду, полегшуючи, таким чином, видалення цих частинок з поверхні шкіри голови і волосся; утворення піни; утворення суспензії частинок бруду в піні перешкоджати повторному їх осідання на волоссі; стабілізації розчину; збільшення густини шампунів. Класифікуються ПАР наступним чином:

·  аніонні ПАР - у водному розчині розпадаються з утворенням негативно заряджених іонів;

·  катіонні ПАР - у водному розчині розпадаються з утворенням позитивно заряджених іонів;

·  амфотерні ПАР - у водному розчині, в залежності від рН середовища можуть проявляти катіонні (в кислому середовищі рН <7) або аніонні властивості (у лужному середовищі рН> 7); вони в значній мірі нейтралізують один одного, утворюючи внутрішню сіль, яка називається "цвіттеріоном";

·  неіоногенні ПАР - у водному розчині не утворюють іонів;

·  мила.

Переважна частина всіх сучасних шампунів містить аніонні ПАР в якості основного миючого компоненту. Молекула аніоноактивних ПАР містить водорозчинну (гідрофільну) частину, заряджену негативно і жиророзчинну (гідрофобну), нейтральну. Жиророзчинна частина молекули пов'язує і обволікає частки бруду, секрет сальних залоз. Водорозчинна частина молекули орієнтує в сторону від волосся, яке несе негативний заряд, в наслідок чого частки бруду, з'єднані з поверхнево-активною речовиною, відриваються від волосся, розчиняються у воді і видаляються.

Найчастішим представником аніонних ПАР в сучасних шампунях є солі. Стабілізатори - кислі ефіри сірчаної кислоти, що виникають сульфатуванням жирних спиртів хлорсульфурною кислотою або триоксид сірки. Частіше за інших використовують оксіетілірованний натрійлаурілсульфат, натрій лаурет сульфат. Концентрація лаурилсульфату в шампунях зазвичай складає 7-15% в перерахунку на суху сіль.

Оксіетиленовий магній лаурилсульфат - використовують переважно в дитячих шампунях. Він більш м'який, але дорогий. Останнім часом все частіше застосовують нові м'які аніонні ПАР групи ацил пептидів, що являють собою продукти взаємодії пептидів з жирними кислотами, наприклад натрієва сіль.

З інших сульфатоз'єднань, що застосовуються в шампуні, слід назвати ефіри сульфоянтарної кислоти та натрієві солі сульфонати альфа-олефінів, які дуже м'яко діють на шкіру і очі, володіють гарними миючими та пінними властивостями.

СоПАР - це допоміжні ПАР, які сприяють створенню оптимальних збалансованих рецептур. Такі соПАР як кокоглікозіди, алкіл-ефір-карбоксилат та інші, дозволяють отримати дерматологічно м'які шампуні з стійкою інтенсивною піною, які можна рекомендувати не тільки для миття волосся, але й тіла [2].

Мила (солі вищих жирних кислот). Звичайні мила - це натрієві, калієві, амонієві або алканоламонієві солі лаурилової, міристинової, пальмітинової, олеїнової та інших кислот рослинного або тваринного походження. В даний час кокосову олію змішують з ненасиченими милами, що отримують з оливкової або касторової олії - такі суміші володіють більш м'яким миючим ефектом і менш подразнюючою дією, краще спінюються.

До кондиціонуючих компонентів належать різні масла, жирні спирти, складні ефіри гліколя, змочені білкові речовини та інші. Для шампунів, що мають консистенцію звичайного або рідкого крему, загальновизнаним кондиционуючим компонентом вважається ланолін, розчинне лінолеве масло і розчинні похідні ланоліну.

Механізм дії кондиціонерів наступний: катіонні субстанції, здатні утримуватися на негативно зарядженій поверхні волосся шляхом зв'язування з кератином. Ця властивість називається субстантивністю. Саме за рахунок субстантивності кондиціонери не тільки фіксуються на поверхні волосся, але і утримують корисну добавку. Оскільки пошкоджені ділянки волосся володіють великим негативним зарядом, на них фіксується більше катіонних частинок і косметичний ефект посилюється.

Зворотним боком цього процесу є обтяження волосся і втрата пишноти. Тому при створенні шампунів-кондиціонерів важливо дотримати баланс між миючими і кондиціонуючими складовими.

Серед інших переваг кондиціонерів слід відзначити надання волоссю гарного блиску. Це досягається тим, що кондиціонери склеюють лусочки волосся, роблячи поверхню більш рівною, змінюють показник віддзеркалення волосся, посилюючи, таким чином, інтенсивність кольору і природний блиск.

Силікони надають волоссю блиск і шовковистість, м'якість, знімають електростатичний заряд, полегшують розчісування мокрого і сухого волосся, не допускаючи їх пошкодження. Володіють властивістю "заклеювати" лусочки ушкодженого волосся, виконують оздоровлюючу функцію, утворюючи на волоссі плівку, вони виконують також і захисну функцію.

 

    1.3.1 Небезпечні речовини в  шампунях

В рекламних роликах і проспектах пропонуються шампуні, що містять цілий перелік інгредієнтів, які не можна назвати цілющими так і нейтральними складно. Розпізнати той чи інший небезпечний компонент, вдало замаскований скороченнями, не завжди вдається. До категорії особливо небезпечних належать ті компоненти, які можуть призвести до онкологічних захворювань, порушення цілісності або функцій шкірних покривів і слизової, гормональних збоїв [3]. Diethanolamine Urea (Діетаноламін) або DEA (аналоги — ТЕА і МЕА): безбарвна кристалічна речовина, що використовується в шампунях і інших продуктах по догляду за шкірою в ролі зволожувача. Токсичне. Призводить до свербіння шкіри, порушення серцево-судинної системи, захворювань шлунково-кишкового тракту і печінки. При його взаємодії з субстанціями, що виділяються шкірою людини, утворюється канцерогенний нітрозамін, який і представляє найбільшу загрозу нашому здоров’ю, так як викликає різні форми раку. Діетаноламін активно використовується в промисловості при обробці деревини і газоочистці – в якості емульгатора.

Cocamide MEA (Кокамид МЕА або Діетаноламід) – піноутворювач. Якщо любите свій шампунь саме за те, що він чудово збивається в піну, погляньте на етикетку: висока ймовірність того, що він містить саме цей токсичний інгредієнт, в складі якого присутні канцерогенні речовини – нітрозаміни.Наукове дослідження, проведене американськими вченими на тваринах, довело, що кокамид викликає рак. Після численних лабораторних тестів його наявність виявили майже в ста шампунях різних виробників.

Sodium Laureth/Lauryl Sulfate/ORD (сульфати натрію або ЛСН): знайдений в 90% миючих засобів для голови, бореться з жирністю волосся, грає роль провідника шампуню всередину шкіри, сприяє поширенню хімічних речовин в епідермісі. Попутно сульфати проникають в органи людини (очі, серце, печінку, мозок), акумулюються там і залишаються на тривалий час.ЛСН порушує здатність шкіри протистояти зовнішнім дратівливим  чинникам, нейтралізує її захисні функції, що призводить до збільшення ризику заразитися інфекційними захворюваннями. Нагромаджена в органах речовина може сприяти розвитку раку (внаслідок взаємодії з хімічними компонентами диоксанами та нітрозамінами),дисфункції яєчників (імітуючи естроген, втручається в репродуктивну функцію),офтальмологічних захворювань,алопеції (руйнує волосяний фолікул, призводить до випадіння волосся).Крім шампунів, речовину можна знайти в промислових миючих засобах. 95% такої продукції містить SLS. Найчастіше його розміщують на початку списку інгредієнтів, що говорить про високу концентрацію.Помічали, що після миття посуду стягує шкіру рук, долає надмірна сухість? Лаурилсульфат натрію роз’їдає ліпідний шар поверхні шкіри голови і рук, в результаті чого епідерміс не в змозі утримувати вологу.

DMDM Hydantoin (DMDM-гідантоїн): згубна для бактерій. Майже 18% цієї речовини складає формальдегід, вплив якого може викликати рак легенів та руйнуванням ДНК.

Methylparaben/Propylparaben (парабени): нафтохімікати, присутні в більшості косметичних засобів. Вони життєво необхідні виробникам, так як дають можливість продукту тривало зберігатися, вбиваючи в ньому бактерії. Парабени провокують збої в роботі ендокринних залоз і перешкоджають здоровому статевому дозріванню. Крім цього, здатні викликати алергію.

Diazolidinyl UREA (Діазолідініл): потрібен шампуням у якості антибактеріального компонента. Інгредієнт вивільняє отруйний газ – формальдегід, подразнює слизову оболонку очей і вражає шкіру.

Cocamidopropyl Betaine (Кокамідопропілбетаїн): надає шампуню густоти, разом з цим змиває жир з епідермісу, викликає відчуття сухості і призводить до дерматитів.

Colournats (барвники: CI17200/CI60730/CI42053), пропіленгліколь (Propylene Glycol) і парфумерні компоненти (Parfum або Fragrance) похідні нафти, що викликають сухість шкіри. Склад більшості ароматів невідомий, так як вони не патентуються. Тому залишається таємницею, що саме вбирається в шкіру. Споживач вибирає шампунь з приємним запахом, який може спровокувати алергію, розлади нервової системи і навіть викликати вроджені вади розвитку у дітей.

Чому ж виробники включають до складу продукції небезпечні речовини за наявності більш безпечних аналогів? Причина перша – використовують ті складові, які дешевші. Друга – нерідко виробники беруть неперевірені компоненти, не витрачаючи час та кошти для їх дослідження.

 

     1.4 Класифікація шампуню

Загальноприйнятої класифікації шампунів на сьогоднішній день немає, тому наведемо декілька найбільш використовуваних [5].

1. По типу волосся, для яких призначені шампуні: для сухих, жирних, нормальних, змішаних (жирні корені та сухі кінчики), пошкоджених, пофарбованих, ослаблених, тонких, та ін.

На перший погляд, найпоширенішими повинні бути шампуні для нормального волосся. На практиці ж, нормальне волосся зустрічається досить рідко - адже будь-яка особливість волосся робить їх відмінними від нормальних і вимагає додаткового догляду. Сухе волосся потребує, крім м'яких миючих субстанції, наявності зволожуючих добавок, таких як масла, рослинні екстракти, сонцезахисні фактори, провітамін В5 та ін. Шампуні для жирного волосся теж не повинні містити жорсткої миючої субстанції, тому що постійне знежирення, зрештою, викликає посилення роботи сальних залоз. Такі шампуні містять добавки, що зменшують виділення сала, наприклад, за рахунок звуження протоків сальних залоз. Подібною дією володіють препарати сірки, екстракт какао-бобів, кропиви, реп'яха та інших. Шампуні для ушкодженого волосся містять в обов'язковому порядку кондиціонуючі складові, що здійснюють перехід біодобавок до ушкодженої ділянки і фіксацію її на волосині. З біодобавок найбільш ефективні протеїни та їх похідні: каротин, цераміди.

2. За статевою та віковою ознакою: чоловічі, дитячі, жіночі, сімейні.

Особливістю дитячих шампунів є максимально м'яка миюча субстанція, майже повна відсутність барвників та консервантів, занадто активних біодобавок і не мають різких запахів. Він повинен бути гіпоаллергенним та не викликати подразнення шкіри голови і слизової оболонки очей.

3. За зовнішнім виглядом: рідкі, кремоподібні, желеподібні, сухі, в аерозольній упаковці.

4. Лікувальні – проти випадіння волосся, проти лупи, для алергіків та інші.

5. По глибині очищення – м'які для щоденного застосування, для глибокого очищення.

6. За додатковим ефектом: кондиціонуючі, фарбувальні, захисні (у тому числі сонцезахисні), відновлюючі, зволожуючі. Сонцезахисні у свою чергу можна виділити в окрему групу, куди також увійдуть і шампуні для відвідування басейну (з додаванням, наприклад, касторової олії для захисту від хлорки) - нерідко такі шампуні містять захисні плівкоутворювальні компоненти.

7. Останнім часом поширення набули ароматерапевтичні шампуні. Такі шампуні містять натуральні ефірні масла або спеціальні парфумерні композиції на основі ефірних олій. Все це дозволяє досягти наступних ефектів: антиоксидантний, стимулюючий, що підсилює місцевий кровообіг, активність, протизапальний, знищує появу лупи та ін.

Умовність вищенаведених класифікацій пояснюється тим, що будь-який сучасний шампунь поєднує в собі ознаки різних групп.

 

     1.5  Основні методи дослідження

Шампуні повинні виготовлятися згідно з нормативною документацією щодо рецептур та технологічних інструкцій, які затверджені в установленому порядку з виконанням санітарних правил для підприємств парфумово-косметичної промисловості [13].

Серед викладачів та учениць ПТУ №2 (всього 50 чол.) було проведено опитування. Вони відповідали на два питання:

1. Яким шампунем ви миєте волосся?

2. Чи звертаєте ви увагу на склад шампуню?

Результати опитування представлені у вигляді діаграми (рис.1.2 і рис.1.3)

 

Рис.1.2. Рейтинг шампунів

Рис.1.3. Результати опитування – про склад шампуня

 

Результат опитування виявив, що тільки 42% опитуваних звертають увагу на склад шампуню і було виявлено п’ять зразків шампунів різних виробників, які найчастіше використовують для миття волосся (інші шампуні набрали при опитуванні менше 10%).

Отже, об’єктами дослідження стали такі п’ять зразків кремоподібних шампунів для нормального волосся різних виробників:

1. "Head and shoulders" (Prokter and Gembel ) – 29%;

2. "Gliss kur" (Schwarzkopf.Німеччина) – 23%;

3. "Shamtu" (Prokter and Gembel) – 19%;

4. "Сто рецептів краси" (ТОВ «Інтерфіл» м. Ужгород) – 17%;

5. "Timotei" (Unilever.Польша) – 12%.

 

     1.5.1 Дослідження шампунів на вміст шкідливих речовин

 «Head and shoulders»:

Склад:Agua,AmmoniumLaurethSulfate, AmmoniumLaurylSulfate, SodiumChloride, GlycolDistearat, .Dimeticone, ZincPyrithicone, CetylAlcohol, Parfum, CocamideMEA GuarHydroxypropyltrimniumChloride SodiumCitrate DMDMHydantoin HydrogenatedPolydecene SodiumBenzoate PE7TrimethylolpropaneTricaprylate/tricaprate CitricAcid AmmoniumXylenesulfonate TetrasodimEDTA SodiumPolynaphthalenesulfonate Benzyl/Alcohol Methylchloroizothiazolinone Methyizothiazolinone CI42090 CI 60730.

Шкідливі речовини:

1. Ammonium Laureth Sulfate. Синтетичний миючий засіб. Поверхнево-активна речовина. Може викликати пошкодження слизової оболонки очей та сип на шкірі. Позначений знаком «Небезпечно».

2. Ammonium Lauryl Sulfate. Синтетичний миючий засіб. Поверхнево-активна речовина. Може викликати пошкодження слизової оболонки очей та сип на шкірі.Позначений знаком «Небезпечно».

3. Sodium Chloride (хлорид Na). Використовується для підвищення густини деяких препаратів. У високих концентраціях може викликати подразнення шкіри і слизової оболонки очей.

4. Glycol Distearat (дистеарат гликоля) – один з продуктів нафтопромисловості.

5. Dimeticone синтетичний силіконовий полімер. Позначений знаком «Небезпечно».

6. Cocamide MEA - Напівсинтетичний компонент, що отримується з кокосового масла. Емульгатор, поверхнево-активна речовина, регуляторгустини. Позначений знаком «Небезпечно».

7. Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride- Синтетичний компонент. Антистатик, плівкоутворювач, регулятор густини.

8. DMDM Hydantoinформалін. Ефективно захищає від мікробів косметичні засоби, але гинуть не тільки мікроби, але і живі клітини, тим більше, що він легко проникає через шкіру. Позначений знаком «Небезпечно».

9. Sodium Benzoate (бензоат натрия)синтетичний компонент, отриманий з бензойної кислоти. Білий кристалічний порошкоподібний продукт з солодкуватим смаком. Консервант. Може спричиняти серйозні пошкодження ДНК. Позначений знаком «Небезпечно».

10. PEG-7 Trimethylolpropane Tricaprylate/Tricaprate синтетичний полімер. Емульгатор, поверхнево-активна речовина. Позначений знаком «Небезпечно». Знаходить широке промислове використання у виробництві високоякісних синтетичних масел, алкідних і епоксидних смол, лаків, поверхнево-активних речовин і пластифікаторів.

11. Ammonium Xylenesulfonate- Синтетичний компонент. Поверхнево-активна речовина, регулятор густини.

 12. Sodium Polynaphthalenesulfonate - Синтетичний компонент. Стабілізатор емульсії, поверхнево-активна речовина.

13. Benzyl/Alcohol - синтетичний алкоголь, отриманий з нафти. Консервант, розчинник. Позначений знаком «Небезпечно».

14. CI 42090 - Синтетичний барвник - різні солі амонію, натрію і алюмінію. Блакитний барвник. Позначений знаком «Небезпечно».

15. CI 60730 - Синтетичний барвник. Фіолетовий барвник. Позначений знаком «Небезпечно».

Отже, з 25 компонентів, 15-отримані синтетичним шляхом, 11 компонентів помічені знаком «Небезпечно».

 

«Gliss Kur»:

Склад: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Cocamidopropyl Betaine, Hydrolyzed Keratin, Panthenol, Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Keratin, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Disodium Cocoamphodiacetate, Sodium Benzoate, Citric Acid, Parfum, Cocamide MEA, Dimethicone, PEG-7 Glycerylocoate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, PEG-40 Hydrogenated CastorOil, Hydrogenated Castor Oil, Mica, Linalool, Propylene Glycol, Laureth-4, Laureth-23, Benzyl Salicylate, CI 77891, CI 16255, CI 15985.

Отже, з 26 компонентів 11шкідливі для здоров’я людини.

«Shamtu»

Склад: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Glycol Distearate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Citrate, Cocamide MEA, Sodium Xylenesulfonate, Dimethicone, Citric Acid, Sodium Benzoate, Sodium Chloride, Glycerin, Polyquaternium-76, Tetrasodium EDTA, Propylene Glycol, Butylphenyl Methylpropional, Sodium Oxide, Amyl Cinnamal, Linalool, Hydrochloric Acid, Magnesium Nitrate, Actinidia Chinensis Fruit Extract, Ficus Carica Fruit Extract, Citrus Japonica Fruit Extract, Fortunella Margarita Fruit Extract, CI 19140, Methylchloroisothiazolinone, Magnesium, Chloride, Methylisothiazolinone, CI 17200.

Отже, з 32 компонентів 16 шкідливі для здоров’я людини.

«Сто рецептів краси»

Склад: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamide DEA, Sodium Chloride, Sapindus Mukorossi Fruit Extract (экстракт мыльного ореха),  Vitis Vinifera (Grape) Juice Extract (экстракт виноградного сока), Mel (мед),  Allium Cepa (Onion) Bulb Extract (экстракт лука), Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein,  Citric Acid,Cocamidopropyl Betaine,  Disodium EDTA, Glycerin, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Parfum, Propanediol , Propylene Glycol, Benzyl Salicylate, Linalool,  CI 14720, CI 19140, CI 42090.

Отже, з 22 компонентів 10 шкідливі для здоров’я людини.

«Timotei»

Склад: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride,Dimethiconol, Selaginella Lepidophylla Aerial Extract, Persea Gratissima Oil, Trehalose, Gluconolactone, Glycerin, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Parfum, TEA-Dodecylbenzenesulfonate, Disodium EDTA, Mica, Carbomer, PPG-12, TEA-Sulfate, Triethanolamine, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Sodium Benzoate, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Cl 42051, Cl47005,Cl77891
Отже, з 29 компонентів 18 шкідливі для здоров’я людини.

Отже, в кожному з досліджених шампунів є як найменше п’ять інгридієнтів під знаком “Небезпечно” і більше десяти шкідливих для здоров’я. Саме тому, як з’ясувалося, кожен з цих шампунів може зашкодити здоров’ю людини. Я з моїм викладачем вирішили зробити свій шампунь і дослідити його по всім показникам.

Основою свого шампуня ми вибрали дитячий шампунь «Ушастий нянь». Чому так, бо в дитячі шампуні зазвичай не додають Лаурет та Лаурил-сульфати – саме тому вони стають меньш небезпечними за звичайні шампуні для дорослих.

Склад власного шампуня «Каріна»: дитячий шампунь «Ушастий нянь», оливкове масло, 2-5 крапель ефірного масла, 2 столових ложки відвару лусочок цибулі.

 

     1.5.2 Методика визначення рН

Потенціометричне вимірювання різниці потенціалів скляного електрода і електрода порівняння, занурених у розчин шампуня [16].

Проведення дослідження. Зважують 10 г проби з точністю до 0,01 г. Готовлять 10% розчин шампуню: для цього 10г шампуню розводять в 90 мл дистильованої води. Під час вимірювання, температура води для промивання, електродів і розчинів повинна бути в межах (20 ± 1)ºС. Готовий розчин переливають у хімічний стакан місткістю 150 . Електроди промивають водою, а потім досліджуваним розчином і занурюють їх у стакан з пробою. Після того, як показники рН-метра будуть стабільними протягом 1 хв, знімають показники.Вимірювання повторюють декілька разів (результати не повинні відрізнятися більше чим на 0,1 од.рН). За результат вимірювання беруть середнє арифметичне двох паралельних визначень.

 

     1.5.3 Визначення вмісту хлоридів титрометричним методом

У плоскодонну колбу місткістю 250 відважують із точністю до 0,01 г приблизно 5 г проби шампуня [14]. Розчиняють її у 50 дистильованої води, додають 2 краплі метиловогочервоного. Якщо розчин має жовтий колір, то його нейтралізують розведеною нітратною кислотою до появи рожевого кольору. Потім додають 2,5 розчину хромовокислого калію і титрують розчином арґентум нітрат до появи бурого кольору [15].

Уміст хлориду в шампуні, виражений у відсотках за масою хлориду натрію (NaCl), обчислюють за такою формулою:

 

  , де

m- маса проби шампуня, г;

V - об’єм розчину нітрата срібла концентрації 0,1 моль/, який пішов на титрування проби, ;

– фактична концентрація розчину арґентум нітрат – 0,1моль/;

0,0585- коефіциент перерахування на натрій хлорид.

 

     1.5.4 Визначення масової частки сухих речовин

Суть методу полягає в висушуванні наважки шампуню при певній температурі та обчислення втрати ваги по відношенню до наважки [18].

У скляну бюксу вміщують скляну паличку та приблизно 10 г очищеного піску і висушують у сушильній шафі до температури 103±2ºС. Охолодити в ексикаторі і зважити на аналітичних терезах. Приблизно 5 г досліджуваного зразка шампуню додають до підготовленої бюкси, ретельно перемішують і зважують з похибкою не більше 0,01г. Відкриті бюкси з наважками поміщають в сушильну шафу нагріту до температури 103±2ºС. Висушування шампуню триває 1 годину. Після цього бюкси дістають із сушильної шафи, охолоджують у ексикаторі, зважують і знову ставлять у сушильну шафу. Так повторюють доти, поки маса не перестане змінюватися. Масову частку сухих речовин в процентах обчислюють за формулою:

– маса бюкси з наважкою шампуня після висушування, г;

– маса бюкси з наважкою шампуня до висушування, г;

– масса бюкси, г.

За остаточний результат аналізу приймають середнє арифметичне результатів двох паралельних досліджень.

 

     1.5.5 Визначення піноутворювальної здатності модифікованим методом Росс-       Майсла

 

Принцип: вимірювання об’єму піни, отриманої в результаті витікання розчину шампуня з висоти 450 мл на поверхню того самого розчину [17].

Піноутворювальна здатність характеризується пінним числом та стійкістю піни.

Готовлять 0,5%-ний розчин шампуню: для цього 0,5г шампуню розчиняють в 100 мл дистильованої води нагрітої до 50ºС. При цьому розчин необхідно обережно помішувати, щоб уникнути передчасного утворення піни. Розчин повинен бути приготовлений не менше ніж за 30 хв і не більше ніж за 2 год до моменту випробування.

Зібрати прилад (Додаток 1). 50 мл розчину відливають у мірний циліндр, спускаючи його по внутрішній стінці, щоб уникнути утворення піни на поверхні. Поміщують мірний циліндр у водяну баню і фіксують за допомогою затискача. Установлюють ділильну лійку з мірною трубкою, приєднують і регулюють штатив так, щоб осі мірного циліндра і мірної трубки співпадали, а нижній кінець мірної трубки перебував у мірному циліндрі на відстані 450 мм над розчином, який взято в кількості 50 . Заповнюють прилад випробувальним розчином і проводять випробування: дають можливість розчину безперервно стікати до позначки 150 мм. Відмічають тривалість витікання. Потім визначають об’єм піни через 30 с, 3 хв, 5 хв. Проводять десять визначень, готуючи щоразу свіжий розчин. Визначають середнє арифметичне значення результатів.

Обробка результатів.

Піноутворюючу здатність Н (мм) обчислюють за формулою:

Н=1,005 · Н5,

де 1,005 – поправочний коефіцієнт;

Н5 – висота стовпця піни по закінченню 5 хв, мм;

Коефіцієнт стійкості піни обчислюють по формулі:

Y= Н50,

де Н0 і Н5 – скоректовані висоти стовпця піни, мм.

За остаточний результат випробувань приймають середнє арифметичне трьох паралельних визначень, припустима розбіжність між якими для початкової висоти стовпця піни не повинна перевищувати 5мм.

 

     1.5.6 Визначення густини

Мірний циліндр місткістю 25 мл зважити на електронних терезах. В мензурку налити 25 мл зразка шампуню. Зважити мензурку з пробою. Розрахунок здійснити по формулі:

, де

q - густина, г/

mмаса мензурки з пробою,г

маса пустої мензурки,г

V - об’єм зразка, мл.

 

     1.5.7 Оцінка миючої здатності шампуню

Оцінка миючої здатності шампуню проводилася на забруднених шерстяних нитках. Ми  взяли сім шерстяних ниток білого кольору і шість із них забруднили (перший зразок залишили чистим для контролю). Кожний із зразків занурили в розчин зразків з шампунем (0,2 мл шампуня на 25 мл води) на 10 хв. Збовтали на протязі 30 секунд. Віджали. Прополоснули. Висушили. Результати представлені на рисунку 1.4.

 

C:\Users\ASUS\Desktop\Карина\w2BkrxVL37Y.jpg

 

Рис.1.4. Миюча здатність шампунів.

Умовні позначення:

1. Контрольний зразок

2. "Head and shoulders"

3. "Gliss kur"

4. "Shamtu"

5. «Сто рецептів краси»

6. "Timotei"

7. «Каріна» (Свій рецепт)

 

       1.5.8 Оцінка впливу шампунів на навколишнє середовище

Після миття волосся, вода з шампунем потрапляє до каналізації, а звідти може потрапити до грунту та водойм. Компоненти шампуню згубно впливають на навколишнє середовище. Ми провели такий дослід: у сім однакових ємностях була посіяна «Редиска червона з білим кінчиком». Першу неділю усі зразки поливалися відстояною водою. Потім кожна ємність поливалася своїм розчином, який містив 400 мл відстояної води та 10 мл зразка шампуню. Перша ємність поливалася, для контролю, чистою водою. На початку експеремента усі всходи редису були однакові за кольором та розмірами. Після того як почали поливати їх розчинами шампунів, листочки почали жовтіти, у деяких зразках підсихати і опадати. Грунт мав чорний колір, а на час закінчення досліду в ємності, що поливалася зразком №1 він став сірий. Результати представлені на рисунку 1.5.  Отже, можна зробити висновок, що живі організми навколишнього середовища дуже хворобливо реагують на потрапляння розчинів шампуню.

 C:\Users\ASUS\Desktop\Карина\tDeocztilrA.jpg      C:\Users\ASUS\Desktop\Карина\1 (12).jpg

                         а)                                                          б)

Рис.1.5. Розсада редиски, яка поливалася в умовах експеременту:

а) розсада редиски, що поливалася чистою водою та зразком №1 ("Head and shoulders");

б) розсада редиски, що поливалася чистою водою та зразком №6 («Каріна» (Свій рецепт))


РОЗДІЛ 2

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

 

     2.1 Результати досліджень визначення рН та їхній аналіз

 

Результати визначення концентрації водневих іонів даних зразків представлені на рисунку 2.1. Згідно ТУ рН кремоподібних шампунів повинна коливатися у межах 3,5-8,5 [16].

 

 

Рис.2.1. Визначення рН у даних зразках

Умовні позначення:

1. "Head and shoulders"7,6

2. "Gliss kur" – 7,4

3. "Shamtu"6,4

4. "Сто рецептів краси"8,0

5. "Timotei"7,8

6. «Каріна» (Свій рецепт)7,2

Визначення концентрації водневих іонів даних зразків отримали результат, що не перевищує норми по ТУ. Найбільший показник має шампунь «Сто рецептів краси», а найменший "Shamtu".

 

      2.2 Результати досліджень визначення вмісту хлоридів титрометричним методом та їхній аналіз

 

Обробка результатів.

1.  "Head and shoulders"

 

2.  "Gliss kur"

 

3.  "Shamtu"

 

4.  "Сто рецептів краси"

 

5.  "Timotei"

 

6. «Каріна» (Свій рецепт)

Результати визначення вмісту хлоридів титрометричним методом представлені на рисунку 2.2. Згідно ТУ масова частка хлоридів в кремоподібних шампунях повинна бути небільше 6% [14].

 

 

Рис.2.2  Діаграма визначення масової частки хлоридів (%) в дослідних зразках

Умовні позначення:

1.  "Head and shoulders"4,18%

2.  "Gliss kur"3,60%

3.  "Shamtu"3,79%

4.  "Сто рецептів краси"4,53%

5.  "Timotei"5,47%

6. «Каріна» (Свій рецепт)2,70%.

 

Визначення масової частки хлоридів даних зразків отримали результат, що не перевищує норми по ТУ. Найбільший показник має шампунь"Timotei", а найменший «Каріна» (Свій рецепт).

     2.3. Результати досліджень визначення масової частки сухих речовин

 

Обробка результатів.

1.  "Head and shoulders"

2.  "Gliss kur"

3.  "Shamtu"

4.  "Сто рецептів краси"

5.  "Timotei"

6. «Каріна» (Свій рецепт)

При визначенні масової частки сухих речовин були отримані результати, які представлені на рисунку 2.3.

 

Рис.2.3.  Діаграма визначення масової частки сухих речовин (%) в дослідних зразках

Умовні позначення:

1.  "Head and shoulders" – 20,36%

2.  "Gliss kur" -23,76%

3.  "Shamtu"-26,00%

4.  "Сто рецептів краси"-17,6%

5.  "Timotei"-18,79%

6. «Каріна» (Свій рецепт)-20,16%

 

Зразок 4, при визначенні масової частки сухих речовин, отримав низькі результати: 17,6% (по ТУ повинно бути не менше ніж 18% [18]). Таке розходження може бути причиною недотримання технологічних режимів або правильних пропорцій компонентів.


     2.4 Результати досліджень визначення піноутворювальної здатності модифікованим методом Росс- Майсла та їхній аналіз

 

Піноутворююча здатність характеризується такими показниками: пінне число та стійкість піни. Згідно до ТУ пінне число у доброякісному шампуні повинне бути не менше, ніж 100 мм, а стійкість піни коливатися у межах 0,7-1,0 од. [17].

Обробка результатів.

Піноутворююча здатність:

1.  "Head and shoulders": 1,005·156=156,78

2.  "Gliss kur": 1,005 ·148=148,74

3. , "Shamtu": 1, 005 · 170=170,85

4.  "Сто рецептів краси": 1,005 · 150 =150,75

5.  "Timotei": 1,005 ·198   =198,99

6. «Каріна» (Свій рецепт): 1,005 ·  152 =152,76

Стійкості піни:

1.  "Head and shoulders": 156/ 208 =0,75

2.  "Gliss kur": 148 /185 =0,80

3. , "Shamtu": 170  /210 =0,81

4.  "Сто рецептів краси": 150 /170 =0,88

5.  "Timotei": 198 /230 =0,86

6. «Каріна» (Свій рецепт): 152/200 =0,76

Результати дослідження пінного числа та стійкості піни представлені на рис.2.4  та рис.2.5.

Рис. 2.4. Діаграма визначення пінного числа (мм) у дослідних зразках

Умовні позначення:

1.  "Head and shoulders"-156 мм

2.  "Gliss kur"-148 мм

3.  "Shamtu"-170 мм

4.  "Сто рецептів краси"-150 мм

5.  "Timotei"-198 мм

6. «Каріна» (Свій рецепт)-152 мм

 

По отриманим даним можна зробити висновок, що кожен із даних зразків шампунів має пінне число більше 100 мм, що відповідає вимогам ТУ [17].

Рис.2.5. Діаграма визначення стійкості піни (од.) у дослідних зразках.

Умовні позначення:

1.  "Head and shoulders" -0,75

2.  "Gliss kur"-0,80

3.  "Shamtu"-0,81

4.  "Сто рецептів краси"-0,88

5.  "Timotei"-0,86

6. «Каріна» (Свій рецепт)-0,76

 

З діаграм можна зробити висновок, що дані зразки дають стійкі піни і повністю відповідають вимогам ТУ за даним показником (стійкість піни по ТУ 0.8 – 1,0).


     2.5 Результати досліджень визначення густини та їхній аналіз

 

Обробка результатів.

1.  "Head and shoulders"

2.  "Gliss kur"

3.  "Shamtu"

4.  "Сто рецептів краси"

5.  "Timotei"

6. «Каріна» (Свій рецепт)

При визначенні густини були отримані результати, які представлені на рис.2.6 .

 

Рис.2.6. Діаграма визначення густини (г/см3) у дослідних зразках.

Умовні позначення:

1.  "Head and shoulders"-0,64 г/см3

2.  "Gliss kur" -0,622 г/см3

3.  "Shamtu" -0,704 г/см3

4.  "Сто рецептів краси" -0,656 г/см3

5.  "Timotei"-0,908 г/см3

6. «Каріна» (Свій рецепт)-0,603 г/см3

 

     2.6 Результати дослідження миючої здатності

 

Вищу оцінку отримали шампуні після миття якими нитки мали чистий вигляд, були м’які на дотик, відсутнє відчуття обтяження.

Результати дослідження миючої здатності представлені у вигляді діаграми (рис.2.7).

 

Рис.2.7. Діаграма визначення миючої здатності дослідних зразків.

Умовні позначення:

1.  "Head and shoulders"

2.  "Gliss kur"

3.  "Shamtu"

4.  "Сто рецептів краси"

5.  "Timotei"

6. «Каріна» (Свій рецепт)

З діаграми видно, що найвищу кількість балів отримали зразки №2, №3, №6 – «відмінно»; зразок №1 отримав оцінку «добре». Зразки №4 і №5 отримали найнижчу оцінку.

 

     2.7 Результати досліджень впливу шампунів на навколишнє середовище

 

Найгірші результати мав зразок №1 – у цій ємності не тільки загинула майже вся розсада редиски, а й грунт став сірого кольору. У зразках №3, №4, №5 – листочки редиски пожовтіли і посохли, на грунті почали з’являтися поодинокі сірі плями. У зразку №2 – листочки редиски пожовтіли і почали скручуватися. Найкращим виявився зразок №5 – у ньому було декілька жовтих листочків (Додаток 2).

Усі отримані результати вимірювань і розрахунків заносимо до зведеної таблиці (табл.2.1).

 

Таблиця 2.1

Результати дослідження зразків шампуню

№ зразку

Назва зразка

рН

Вміст хлоридів,%

Суха речовина,%

Піне число,

мм

Стійкісь піни

Густина,

г/см3

Миюча

дія

1

"Head and shoulders

7,6

4,18

20,36

156

0,75

0,640

добре

2

"Gliss kur"

7,4

3,60

23,76

148

0,80

0,622

відмінно

3

"Shamtu"

6,4

3,79

26,00

170

0,81

0,704

відмінно

4

"Сто рецептів краси"

8,0

4,53

17,60

150

0,88

0,656

задо-

вільно

5

"Timotei"

7,8

5,47

18,79

198

0,86

0,908

задо-вільно

6

«Каріна» (свій рецепт)

7,2

2,7

20,16

152

0,76

0.603

відмінно

 

ВИСНОВКИ

 

Волосся виконує не тільки захисні функції, оберігаючи шкіру голови від дії прямих сонячних променів і холоду. Красиве, густе і блискуче волоссяце гордість і мрія будь-якої жінки. Підтримувати волосся у хорошому стані допоможе правильний догляд з використанням різних профілактичних засобів. Стан волосся тісно пов'язаний із загальним станом здоров'я, тому велика роль гігієнічного режиму, регулярного і повноцінного живлення, розумного відпочинку.

Шкідливі або потенційно шкідливі речовини, які входять до складу засобів догляду за волоссям, можуть несприятливо позначатися на здоров’ї людини, в залежності від різних факторів, в числі яких вік, наявність хвороб, тривалість використання даноїi шампуні, кліматичні умови та інше.

Красива назва не завжди свідчить про високу якість. Якщо перечитати етикетки продукції різних виробників, представленої на полицях наших крамниць, з подивом дізнаєшся, що в її числі практично немає простого шампуню, мета якого просто вимити. Кожен із них «цілющий», «чудодійний» засіб на травах та натуральних компонентах. Але якщо уважно дослідити склад миючого засобу, то виявиться, що розрекламовані трави в цьому переліку на останньому чи передостанньому місці. Відповідно до чинного законодавства, перелік інгредієнтів повинен подаватися в порядку переваги складників, останніми вказують ті, вміст яких становить менше 1%. Таку мізерну кількість далеко не завжди визначиш шляхом лабораторних випробувань та й потреби в цьому немає, адже 1% екстракту трав аж ніяк не вплине на загальні властивості шампуня.

Намагайтеся після миття волосся ополіскувати його відваром трав, приготованим власноруч. Перед нанесенням шампуня слід гарно змочити голову, за цієї умови поверхнево-активні речовини набагато менше пошкоджують шкіру голови і волосяні покриви.

В рамках цього проекту, із метою визначення найбільш якісної шампуні, були проведені такі дослідження (Додаток3):

- на вміст шкідливих речовин;

- визначення рН;

- визначення вмісту хлоридів титрометричним методом;

- визначення масової частки сухих речовин;

- визначення піноутворювальної здатності модифікованим методом Росс- Майсла;

- визначення густини;

- миючої здатності;

- впливу шампунів на навколишнє середовище.

Отже, на підставі проведених дослідів і розрахунків ми з’ясували, що всі п’ять зразків шампунів у своєму складі містять інгредієнти шкідливі для здоров’я людини та навколишнього середовища. Фізико-хімічні показники зразків шампунів відповідають ТУ (виключення- зразок № 4 «Сто рецептів краси», при визначенні масової частки сухих речовин, отримав низькі результати - 17,6%, що не відповідає вимогам ТУ). Власний зразок -  шампунь «Карина» також відповідає всім показникам ТУ, має відмінну миючу здатність і, так як до його складу не входять шкідливі речовини, не завдає шкоди навколишньому середовищу.

Аби мій проект не лише інформував, але й міг допомогти людям, я хочу запропонувати декілька ідей задля уникнення пошкодженню волосся.

-Визначте свій тип волосся і тільки після цього обирайте собі шампунь.

-Звертайте увагу на термін придатності.

-Ретельно вивчайте склад шампуня.

-А найкраще, зробіть шампунь своїми руками. Наприклад, скористуйтесь рецептом шампуня «Карина» з цього проекту або іншим «бабусиним» рецептом на основі натуральних інгредієнтів.

-Після миття волосся ретельно сполосніть його відваром трав - ромашки, кропиви тощо.

Правильно обраний шампунь – запорука якісного життя нашого організму. Здоровий стан волосся це відчуття легкості, свіжості та блиску, а отже, відчуття легкості і якості нашого життя!

Побутова хімія - безперечне досягнення цивілізації, без якої важко обійтися. Махатма Ганді казав: «Якщо ти хочеш зміни у майбутньому - стань цією зміною у сьогоденні». Кожен з нас може змінити свій спосіб життя, щоб допомогти собі та природі. На сьогоднішній день існує багато натуральної,  нетоксичної, якісної продукції.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1.  Андріїв О.С. Нове про шампуні // Ліза. - 2005. - №4. - с.11-12.

2.  Войцеховская А.Л., Вольфензон И.И. Косметика сегодня. - М, 1998. - 456 с.

3.  Вилкова С.А. Эспертиза парфюмерно-косметических товаров. М.: Деловая литература, 2000. с.112

4.  Капустіна С.В. Чим ми миємо волосся? // Голос України - 2003. - №5. - с.2.

5.  Кисляк Н.К., Коломієць Т.М. Господарські товари. – К.: Книга, 2004. с 11.

6.  Номенклатура товарів народного споживання, які враховуються в роздрібній та оптовій торгівлі. Товарний словник. – К., Мін. Стат. України, 1994. – 150 с.

7.  Романович Н. Отечественная и импортная парфюмерия. // Материалы международной конференции «Российский парфюмерно-косметический рынок: взгляд в ХХ1 век» 1-го Московского косметического форума «Cosmetigue News Forum». М., 2000г. с. 55-56.

8.  Теплов В.И., Сероштан М.В., Боряев В.Е., Панасенко В.А. Коммерческое товароведение. - М., 2000. - 620 с.

9.  Фридман А.С. «Парфюмерия и косметика» - М., «Пищевая промышленность», 1999. с.125.

10.  Щепакин М. Б., Якунчева М. С. Анализ тенденций развития парфюмерно-косметического рынка. // Маркетинг в Украине и за рубежом. № 4, 2000г.. 55-65.

11.  Ярочкина Г.К., Войцеховская А.Л. Косметика сегодня. – М.: Химия, 1988.

12.  ГОСТ 26878-86. Шампуни для ухода за волосами и ванн. Технические условия; Введ.01.06.86. – К.: Госстандарт Украины, 1996. - 10 с.

13.  ТУ У 00333919-003-2000. Шампуни на основе синтетических поверхностно-активных веществ. Технические условия; Введ. 27.12.2000.- К.: Гостстандарт Украины, 2000.

14. ДСТУ ІSО 457:2007.Визначення вмісту хлориду титрометричним методом.

15. ГОСТ 26878–86.Шампуни для ухода за волосами и для ванн. Метод определения хлоридов.

16. ДСТУ 2207.1 – 93 Методи визначення концентрації водневих іонів.

17. ДСТУ ІSО 696:2005. визначення піноутворювальної здатності модифікованим методом Росс- Майсла

18. ДСТУ ІSО 672:2004. Визначеннявмісту вологи та летких речовин методом використання сушильної шафи.

19.  Російсько-український словник / Укл. К.В. Вишневський. - К.- 2007. - 508 с.

20.  Справочник товароведа: Непродовольственные товары: В 3-х т. Т.2/с. Баранов А.И., Веденеев Е.И., Володенко А.Я. и др. - 3-е изд., перераб. - М.: Экономика, 2001. с. 443


Випробувальний прилад для вимірювання піноутворювальної здатності


ДОДАТОК2

F:\фото для екологічного проекту\aLFwnX_JgxE.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F:\фото для екологічного проекту\1 (11).jpg

F:\фото для екологічного проекту\1 (2).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F:\фото для екологічного проекту\1 (5).jpgF:\фото для екологічного проекту\1 (9).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Результати досліджень впливу шампунів на навколишнє середовище

 

ДОДАТОК 3

F:\фото для екологічного проекту\1TmgJDt3XL8.jpg

F:\фото для екологічного проекту\_mz8TSo1YFA.jpgF:\фото для екологічного проекту\_cY9Rhhqd0o.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F:\фото для екологічного проекту\M27mPxYmjoE.jpgF:\фото для екологічного проекту\iGj73Y6aNes.jpgF:\фото для екологічного проекту\52LIXLNrad4.jpgF:\фото для екологічного проекту\dOqw2rcif3c.jpgF:\фото для екологічного проекту\-P48V8UWrTc.jpgF:\фото для екологічного проекту\7ASunBhSPJQ.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Експериментальна частина проекту

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шувар Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
6 липня 2018
Переглядів
4702
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку