Екскурсія до Криворізького ботанічного саду

Про матеріал
Криворізький ботанічний сад - перлина міста. Пропоную розробку заняття-екскурсії
Перегляд файлу

Методична розробка екскурсії до Криворізького ботанічного саду

 

Пояснювальна записка: методична розробка екскурсії ботанічного саду розроблена для вихованців гуртку "Юні квітникарі", а саме, дітей віком 10 - 14 років.

Мета екскурсії:

пізнавальна: розширювати кругозір щодо пам'яток природного значення;

виховна: виховувати у дітей бережливе ставлення до природи, Батьківщини, рідного краю, суспільно-корисної праці;

дослідницька: дослідити різні типи клумб, квітників, рабаток, альпійських гірок та ін.

Завдання: навчити гуртківців не тільки розглядати, а й допитливо вивчати довкілля, знаходити нове й цікаве у щоденному оточенні.

Маршрут: збір групи відбувається біля головного входу Криворізького ботанічного саду НАН України. Оскільки наразі міст знаходиться у аварійному стані і не працює, ми прямуємо через хоз. двір і виходимо до тих плантацій, де восени буяє парад хризантем. Звідти прямуємо до саду бузку та магнолій. Продовжуємо рух до розарію, після якого прямуємо до гірського саду. Намилувавшись краєвидом, прямуємо до центральної алеї, алеї хвойних насаджень. Закінчується екскурсія біля іншого входу у ботанічний сад, біля зупинки транспорту.

Картосхема маршруту

 

Короткі відомості: Криворізький ботанічний сад НАН України знаходиться за адресою вулиця Маршака, 50, Кривий Ріг, Дніпровська область.

Опис об'єктів: Сучасна площа Криворізького ботанічного саду НАН України становить 52,4 га. Перебуває у віданні Національної Академії наук України. Ботанічний сад є об'єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення. З 2004 року, згідно з розпоряджен-ням Кабінету Міністрів, колекція деревних і чагарникових рослин (дендрарій) визнана національним надбанням України.

Зважаючи на загрозу екологічної катастрофи, що нависала над Кривбасом, у грудні 1972 року Президія АН УРСР виносить рішення «Про організацію опорного пункту Донецького ботанічного саду АН УРСР у Криворізькому промисловому районі», і вже 15 квітня 1975 року воно було прийняте. Засновником і творцем ботанічного саду на Криворіжжі став професор Євген Миколайович Кондратюк, на той час директор Донецького ботанічного саду.

До складу саду увійшла територія поблизу балки Приворотної. 25 червня 1981 року Президія Академії наук Української РСР прийняла розпорядження № 115 «Про створення Криворізького відділення Донецького ботанічного саду». За порівняно короткий час ботанічним садом були зібрані значні колекції різноманітних рослин, створені дендрарій, сад безперервного цвітіння, розарій, сад бузку та садового жасмину; побудовані лабораторно-адміністративний корпус, оранжереї, центральний вхід у сад, пішохідний міст через ставок завдовжки 110 м; дорожньо-пішохідна мережа з твердим покриттям.

Саме тут створена унікальна колекція рідкісних і зникаючих рослин, де зберігається понад 180 видів рослин. Тільки тут можна побачити занесені до Червоної книги України (61 вид), до Світового (13 видів) та до Європейського Червоних списків (23 види) зникаючих рослин та гербарні зразки, які документують флористичні знахідки, як-от новий для науки вид  астрагал висунський. Створена національна колекція видів ковили України.

Колекційний фонд саду налічують 665 видів і форм, 120 сортів деревних та чагарникових; 811 квітково-декоративних видів, форм і сортів; 890 тропічних і субтропічних таксонів; 170 лікарських видів; 165 рідкісних та зникаючих видів; 124 ґрунтопокривні види; 520 видів рослин природної флори.

Науковці ботанічного саду створили геоботанічні карти відвалів (Ганнівський, Першотравневий) залізничної та автомобільної відсипки загальною площею понад 15 км², у масштабі 1:10000 та запропонували класифікацію ландшафтно-техногенних систем Криворіжжя. Була розроблена класифікація еколого-небезпечних новоутворень  провалів; створена карта ґрунтового покриву Ганнівського та Першотравневого відвалів; розроблено модель і розраховано екологічний потенціал біогеоценозів в умовах техноценогенезу.

Висновок: Отже, в ході нашої екскурсії, ми побачили різні типи клумб, квітників, рабаток, альпійських гірок.  Дізнались, на скільки гарним та важливим є Криворізький ботанічний сад для суспільста, природи та екології не тільки нашого міста, а й усієї України.

 

docx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку