Емоційне благополуччя. Природа та види емоцій. Поняття емоційної зрілості. Саморегуляція. Методи самоконтролю.

Про матеріал

Презентація з основ здоров'я для учнів 9-х класів. Розділ. 3. "ПСИХІЧНА І ДУХОВНА СКЛАДОВІ ЗДОРОВ'Я". Тема: "ЕМОЦІЙНЕ БЛАГОПОЛУЧЧЯ

Природа та види емоцій. Поняття емоційної зрілості.

Саморегуляція. Методи самоконтролю."

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕМОЦІЙНЕ БЛАГОПОЛУЧЧЯ Природа та види емоцій. Поняття емоційної зрілості. Саморегуляція. Методи самоконтролю.

Номер слайду 2

Природа та види емоцій. Поняття емоційної зрілості. Емоція — це особливий стан, що виявляється в переживанні тих чи інших подій, але в тому разі, якщо ці події є для нас важливими, значущими. Емоції можуть бути викликані не тільки реальними подіями, але й уявними. Слово «емоція» походить від латинського emoveo — «хвилювати, збуджувати».

Номер слайду 3

Функції емоцій: Регулювальна функція полягає в тому, що емоції беруть участь у мотивації поведінки людини, можуть спрямовувати й регулювати її. Комунікативна функція - завдяки емоціям ми краще розуміємо одне одного. Захисна функція полягає в тому, що емоція є швидкою реакцією, яка може захистити людину в небезпечній ситуації.

Номер слайду 4

Емоції — це особистісний стан людини, вони пов’язані з фізіологічними особливостями, певним життєвим досвідом, культурним рівнем та іншими характеристиками кожної людини.

Номер слайду 5

Емоції суб’єктивні. Одна й та сама ситуація може викликати в різних людей різні, іноді протилежні, емоції.

Номер слайду 6

Емоційна зрілість — це вміння керувати своїми емоціями та виявляти їх у тій формі, що прийнятна в суспільстві. Вона має велике значення для збереження здоров’я й досягнення професійного успіху. Набуваючи життєвого досвіду, ми поступово стаємо емоційно врівноваженими, емоційно зрілими. Ознаки емоційно зрілої особистості: Відкритість і готовність до змін. Самоусвідомлення. Емпатія. Відкидання перфекціонізму. Врівноваженість, цікавість і здатність радіти. Вдячність.

Номер слайду 7

2. Саморегуляція. Методи самоконтролю. Емоційно зріла людина може здійснювати саморегуляцію. Саморегуляція — це здатність керувати своєю поведінкою на основі знань про свої психологічні особливості. Рушійною силою саморегуляції є воля. Воля — це здатність приймати усвідомлені рішення й спрямовувати свої думки й дії відповідно до цих рішень. Сильна воля передбачає не тільки вміння чогось захотіти й досягнути, але й уміння змусити себе відмовитися від того, що може зашкодити.

Номер слайду 8

До методів саморегуляції належать: Самопідбадьорення полягає в тому, що ви звертаєтеся до самого себе з метою зміцнення віри в себе. Ви говорите собі: «У мене все вийде, я можу це зробити». Самонаказ — це веління самому собі: «Зберися, сконцентруй сили, перемагай!». Самонавіювання необхідне в разі потреби подолати свій страх перед труднощами, невпевненість у власних силах, нерішучість. Самопримус допомагає боротися з внутрішньою неорганізованістю, з лінощами, небажанням учитися й працювати. Самоаналіз полягає в умінні аналізувати свої вчинки, належно їх оцінювати. Він дає змогу виявляти позитивні й негативні моменти власних дій, щоб уникати помилок у майбутньому. Самоконтроль вчасно підкаже: «Стоп, ти робиш не те, ще раз подумай, потім знову дій!». Він дає можливість усвідомити й оцінити власні дії, емоції, думки.

Номер слайду 9

До методів самоконтролю належать: самоспостереження й самоаналіз. ви здійснюєте самоспостереження, самоаналіз і самоперевірку дій за власною ініціативою, прагнете все зрозуміти самостійно, без допомоги ззовні, тому рідко помиляєтеся. ви можете помилятися, але усвідомлюєте це й виправляєте помилки, бо вмієте здійснювати самоспостереження, перевіряти й контролювати себе. створює ілюзію власної правоти, робить людину некритичною до зауважень, самовпевненою. Людина часто помиляється, але не усвідомлює це й не може виправляти свої помилки,.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Параграф 14-15 ст. 76-83.

pptx
Додано
10 березня 2023
Переглядів
1248
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку