Епіграф в учнівському творі

Про матеріал
Епіграф часто використовується як в написанні твору, так і в його тлумаченні. Щоб більш розгледіти його прогресивний потенціал, варто учням пропонувати такі презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕПІГРАФ епі́граф  (від грец. επιγραφή – заголовок, напис)  1. У стародавніх греків – напис на пам’ятнику.  2. Цитата, крилатий вислів, афоризм, уривок з пісні або приказка, вміщені перед текстом твору або його розділами. Визначає основну ідею чи тему твору, його загальний тон.

Номер слайду 2

Епіграфи не є обов'язковою вимогою для шкільних творів, але їх присутність дуже прикрашає роботу і свідчить про глибоке розуміння теми її автором. Тому дуже бажано вміти вдало підбирати підходящі епіграфи і правильно оформляти їх. До того ж, епіграфи часто використовуються і при написанні більш серйозних наукових або публіцистичних робіт, тому навик створення хороших епіграфів дуже важливий для всіх учнів.

Номер слайду 3

За своєю суттю епіграф - це яскраве, оригінальне висловлювання, запозичене у якого-небудь відомої особи або з літературного твору. Основне завдання епіграфів - концентровано виражати суть роботи і відтіняти її. Добре підібраний епіграф дозволяє ще до прочитання цілісного змісту зрозуміти, про що піде мова і які висновки будуть зроблені. Крім того, вдалий епіграф дуже прикрашає текст, надає йому стильність.

Номер слайду 4

Найголовніше питання, яке виникає при необхідності підібрати епіграф - де його знайти. Для шкільного твору ви можете використовувати як епіграф якусь фразу або абзац з того літературного твору, за яким пишете твір. Ви також можете скористатися висловом когось із критиків, котрі аналізували цей твір, якщо його думка здається вам повної і виражає ваш задум.

Номер слайду 5

Також як епіграфів досить часто використовують крилаті вирази, афоризми, яскраві цитати відомих історичних діячів. Часто можуть бути взяті фрагменти віршів. Перш ніж шукати підходящий як епіграф текст, подумайте, яку основну думку ви хочете висловити своєю роботою. Який тон повинен задати епіграф всьому тексту: серйозний, похмурий, легковажний, веселий. Від цього залежить вибір підходящого висловлювання.

Номер слайду 6

Зрозумівши, яким саме ви хочете бачити ваш епіграф, подумайте, чи не пригадується Чи вам якесь висловлювання, цитата, вірш, співзвучне вашим думкам. Якщо щось подібне приходить на розум, знайдіть цей текст і перечитайте оригінал. Вам стане ясно, чи підходить він для вашої роботи. Якщо ні, продовжуйте пошуки. Ви можете скористатися інтернет-ресурсами, які допомагають підібрати потрібну цитату або афоризм. Також можуть бути корисні різні збірники крилатих висловів.

Номер слайду 7

Також як епіграфів досить часто використовують крилаті вирази, афоризми, яскраві цитати відомих історичних діячів. Часто можуть бути взяті фрагменти віршів. Перш ніж шукати підходящий як епіграф текст, подумайте, яку основну думку ви хочете висловити своєю роботою. Який тон повинен задати епіграф всьому тексту: серйозний, похмурий, легковажний, веселий. Від цього залежить вибір підходящого висловлювання. Після того як підібраний відповідний для епіграфа текст, його потрібно правильно оформити.Епіграфи завжди розташовуються відразу після заголовка і перед основним текстом роботи з боку сторінки. Якщо ви друкуєте роботу на комп'ютері, виберіть для написання епіграфа опцію «Вирівнювання по правому краю». Текст епіграфа пишеться без лапок, під ним ім'я та прізвище автора. Якщо ви хочете крім імені автора вказати також назву твору, звідки взята цитата, напишіть його через кому після прізвища автора. Не слід ставити в дужки прізвище та ім'я автора, точка після них теж відсутня.  

Номер слайду 8

прозовий І до кінця свого життя Микола Джеря йшов проти панів… І. Нечуй-Левицький «Микола Джеря» віршований Україно моя! ( А на серці тривога ) Я не можу про тебе забути ніде В.Швець

Номер слайду 9

ppt
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
12591
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку