Есе "Майстерність вчителя літератури"

Про матеріал
Есе написане про майстерність і творчість вчителя літератури, його роботу і вдосконалення.
Перегляд файлу

Сучасний урок – це твір мистецтва,

де педагог уміло використовує

всі можливості для розвитку

особистості учня.

М. Ебнер-Ешенбах

          Я зі школою разом уже багато років: спочатку – школяркою, потім – учителем.

          Так, ще був інститут, і були неймовірно віддані своїй справі викладачі. До цих пір пам’ятаю слова наставників: ви не просто вчителі, ви – вчителі літератури. І маєте з перших уроків зацікавити, заінтригувати дітей своїм предметом, влюбити їх у свій урок, ощасливити їх із перших же уроків,  зробити ці зустрічі яскравими й неповторними. Тепер уже я знаю, що всі мої викладачі, які давали нам уроки такої майстерності, мали рацію.

          Сучасний учитель має запалювати в серцях дітей іскорку творчості, бажання пізнавати щось нове, прагнення до самовдосконалення. Основне джерело інформації сьогодні – це Інтернет. Учитель має навчити учнів орієнтуватися в інформаційному просторі, водночас розкриваючи творчий потенціал кожного, тому його майстерність має важливе значення для проведення навчального процесу.

          Майстерність педагога пов’язана з творчістю. Творчість – це завжди пошук і знаходження чогось нового: або для себе, або для себе й інших. До якостей творчого педагога належать: націленість та формування творчої особистості (свідомий вибір змісту, методів, прийомів, форм і засобів педагогічної діяльності); педагогічний такт; артистизм і розвинене почуття гумору; уміння створювати проблеми і ситуації; уміння створювати проблемні ситуації; уміння ставити несподівані запитання. Запалювати вогник творчості в душах дітей, розвивати потребу кожного творити, стимулювати емоційну сферу учнів, виховувати їхні почуття, цілеспрямованість і міцність переконання – головне завдання уроку зарубіжної літератури.

          Мета вчителя – словесника – створити на уроках літератури таку атмосферу творчості, ввести учнів до стану потоку, перетворити нудну і важку роботу на цікаву і захопливу гру, коли літературний твір одночасно сприймає весь колектив. І настрій в класній кімнаті має посилювати естетичне сприйняття художнього твору, залучати до ділового спілкування якомога більше учнів. Вчитель повинен зробити кожен урок словесності світлим промінчиком гуманізму, порядності, чесності і толерантності.

          Сьогодні учитель повинен розуміти своїх учнів і вміти їх вислуховувати. Кожен педагог зобов’язаний бути психологом і знаходити підхід до учнів, адже кожна дитина є індивідуальною особистістю. Майстерність учителя також полягає у вмінні організовувати співпрацю з батьками у проведенні виховних тематичних заходів, вікторин і екскурсій.

          На плечі сьогоднішніх учителів лягає велика відповідальність, за своїх учнів, оскільки відбувається стрімкий технічний розвиток, який, на думку вчених, не дуже позитивно впливає на розвиток інтелектуальної і моральної особистості дитини. Тому місія вчителя у наш час є дуже значущою. Ми повинні працювати над гуманізацією освіти, тобто підвищення культури народу.

          Вчитель – це людина, що скерована в майбутнє, формує у молодих людей активне і відповідальне прагнення оновлення світу, у якому вони живуть. І учень чекає від учителя, передусім, розуміння своїх проблем. Прагнень і вдячний за умови створені для самоутвердження. Для дитини, підлітка, юнака вчитель потрібний, як організатор життєдіяльності, що забезпечує кардинальні потреби людини у самоактуалізації і визнанні. На мою думку, в цьому й полягає майстерність вчителя.

          Згадую своїх уже стареньких улюблених учителів літератури і їхні уроки тай думаю, що таки той людський чинник зіграв у виборі мною професії вирішальну роль і, звичайно, любов до книжки, до дітей і до Слова. Адже наші учні – це наші крила і наше майбутнє.

 

Мої учні – мої крила,

Ними я живу,

Я радію разом з ними,

З ними я лечу…

Марія Мончак,

Учитель зарубіжної літератури

Сарнівської ЗОШ І-ІІ ступенів

         

docx
Додано
14 лютого
Переглядів
235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку