Фактори, що згубно впливають на Землю

Про матеріал
Презентація для виховної години до Дня Землі. В якій перераховано фактори, що згубно впливають на планету та способи які допоможуть зберегти екологію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Фактори, що згубновпливають на Землю»

Номер слайду 2

Пластикове сміття

Номер слайду 3

Щороку людство викидає у світовий океан 6 млрд кілограмів сміття. В основному це пластик, який знищує морську флору і фауну. Кожна викинута пляшка розкладається протягом 500 років. Експерти організації Foresight у новій доповіді для британського уряду попереджають – у найближчі 10 років кількість пластику в морях і океанах може збільшитися втричі, якщо не вжити рішучих заходів. І це лише одна з проблем, що загрожують світовому океану.

Номер слайду 4

Танення льодовиків Антарктиди

Номер слайду 5

Останні висновки вчених лякають: льодовик Тоттен тане значно швидше і під кінець століття це загрожує підвищенням рівня моря на 3 метри. Експерти з’ясували, що льодовик, розташований на сході Антарктиди, на півтора градуси тепліше всіх інших прибережних льодовиків. При цьому його розмиває тепла вода Індійського океану. Кліматологи кажуть, що штучні заходи зі скорочення викидів парникових газів не зупинять танення льодовиків, а зможуть лише трохи його уповільнити.

Номер слайду 6

Розливи нафти

Номер слайду 7

Аварії танкерів або на платформах закінчуються розливами нафти, що смертельно для жителів океанів, а також для людей. При цьому, навіть без аварій, на кожен мільйон тонн нафти, що відвантажується, припадає одна тонна розлитої.

Номер слайду 8

Електронні відходи

Номер слайду 9

Технічні блага – комп’ютери, телевізори, мобільні телефони – за останнє десятиліття стали доступні навіть людям з низьким доходом. Стара техніка поповнює гори електронних відходів. Тільки у 2012 році люди викинули майже 50 млн тонн використаної електроніки.

Номер слайду 10

Вихлопи автомобілів

Номер слайду 11

У світі налічується понад 500 млн автомобілів. До 2030 року ця цифра перевищить мільярд. Це означає, що всього за 12 років забруднення повітря подвоїться.

Номер слайду 12

Викиди заводів

Номер слайду 13

Згідно з науковими дослідженнями, кожен восьмий випадок смерті в світі так чи інакше пов’язаний із забрудненням повітря.

Номер слайду 14

Світлове забруднення

Номер слайду 15

Так-так! Існує і таке. Знають про нього орнітологи, тому що даний вид забруднення впливає в основному на пернатих. Так, через яскраве електричне освітлення птахи плутають дні і ночі. Більш того, вчені з’ясували, що світлове забруднення може навіть змінити структуру міграції деяких видів тварин.

Номер слайду 16

Що ми можемо зробити?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Про це зараз говорять усі, але дуже мало тих, хто дійсно розкладає сміття по окремих пакетах та контейнерах, як заведено в Європі. Якщо сміття не переробляти, то наша планета перетвориться на справжній смітник вже років через 100. Окрім цього, земля та грунтові води вже зараз систематично зазнають отруйного впливу, адже ми викидаємо батарейки, лампи та термометри, які окислюючись знову таки потрапляють в грунт. Куди ви викидаєте непотрібні та протерміновані ліки? Правильно, у смітник, але ж такі медикаменти по суті теж отрута. Сортування сміття допомагає істотно знизити кількість шкідливих відходів. Наприклад, скло та консервні банки, які розкладаються сотні років, замість звалища можна відправити на повторну переробку (або хоча б просто складати в окремі пакети).

Номер слайду 19

Економія води

Номер слайду 20

Мало, де в світі витрачають стільки води на побутові потреби, як в Україні. Чищення зубів з відкритим краном для нас справа цілком звичайна, як і миття посуду. Але таким чином, ми дійсно караємо себе гривнею, а прісна вода безконтрольно зливається в каналізацію. У Німеччині рідко можна побачити господиню, яка миє посуд під сильним струменем води, часто економні фрау спочатку намилюють посуд, і лише потім відкривають кран з невеликим напором.

Номер слайду 21

Економте енергію

Номер слайду 22

Функціонування типової електростанції спричиняє забруднення навколишнього середовища, в залежності від палива, яке на ній використовується. Раніше вважалося, що безпечними є гідроелектростанції, але це твердження виявилося хибним. Функціонування ГЕС створює умови для зростання водоростей і інших необоротних процесів, які негативно впливають на екологію регіону. Атомні ж електростанції призводять до теплового забруднення водойм. Тому економія електрики - питання не лише витратне, а й шкідливе для навколишнього середовища. Постійно включене світло, в тих приміщеннях, де ми не перебуваємо в даний момент - один з чинників великої втрати електроенергії. Крім того, потрібно звертати увагу на зарядки від телефонів і ноутбуків, які необхідно від’єднати від мережі. Найчастіше ми вимикаємо телефон, а ось зарядка й надалі "стирчить" в розетці, споживаючи електрику.

Номер слайду 23

Відмовтеся від пластикових пакетів

Номер слайду 24

Дивно, але продуктові сітки знову входять в моду. А адже в 90-ті пластикові пакети були символом достатку, а пакували все у ті часи у папір. Зараз ситуація знову змінюється, сітка – це вже престижно, а не соромно. Хоча необов'язково зупинятися саме на ній, можна придбати – еко-сумку. Не забувайте, що куплений в магазині поліетиленовий пакет розкладається мінімум 20 років. Але ж і паперові пакети – не такі вже екологічні. На їх виробництво витрачається дорогоцінна деревина – наші ліси, які варто зберігати та примножувати. Та вихід є! Можна використовувати паперові пакети зі вторинної сировини.

Номер слайду 25

Використовуйте безфосфатну побутову хімію

Номер слайду 26

Про шкоду фосфатів для водойм знає вже, мабуть, кожен школяр. Та не всі готові відмовитись від побутових засобів, які відверто знищують нашу природу. Фосфати не лише спричиняють загибель усього живого у річках та озерах, їх дія отруйна й для людини. Аби уникнути негативного впливу на довкілля та на власне здоров’я обирайте побутові засоби, які їх не містять.

Номер слайду 27

Бережімо свою планету

pptx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
584
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку