Фрагменти Уроків Літературного читання , Урок

Про матеріал
Фрагменти уроків літературного читання на основі методу "Шість капелюхів мислення"
Перегляд файлу

 

Щоб не перетворити дитину в склад знань,комору формул та правил, необхідно вчити її мислити…

Метод  шести капелюхів мислення

C:\Users\Light\Desktop\800.jpg

Засновник методу-

британський психолог,

доктор медичних наук

Едвард де Боно

В основі методу-ідея паралельного мислення,при якому різні точки зору не стикаються,а співіснують.

Це простий і практичний спосіб розділення процесу мислення на шість різних режимів,кожен з яких представлений метафоричним  капелюхом певного кольору.Учні можуть навчитися оперувати різними аспектами свого мислення по черзі.Потім зібрати ці аспекти разом і дістати «повно кольорове мислення».

Принцип організації в режимі цієї технології  полягає у тому,що кожен учень у процесі обговорення проблеми «одягає» капелюх певного кольору і мислить так,як «вимагає» колір одягнутого капелюшка.

Зображення:Whitehat.jpgБілий капелюх-інформація,факти,збагачення новими конкретними знаннями.

Зображення:Redhat.jpgЧервоний капелюх-емоції,почуття,формування свого ставлення до подій та їх учасників.

Зображення:Blackhat.jpgЧорний капелюх-негативні сторони ситуації;обережність;недоліки.

 

 

C:\Users\Light\Desktop\Шесть-шляп-мышления.gifЗображення:Yellowhat.jpgЖовтий капелюх-переваги,позитивні сторони явища,ситуації.

Зображення:Greenhat.jpgЗелений капелюх-творчість,почуття гумору;втілення нових пропозицій,ідей.

                                     Зображення:Bluehat.jpgСиній капелюх-контроль за розумовим

                                      процесом;підбиття підсумків,рефлексія.                          

Послідовність приміряння капелюшків:

В першу чергу завжди одягаємо білий.

Останній має бути синій.

Після чорного завжди має бути жовтий.

А в іншому послідовність примірки капелюхів диктує сама ситуація.

Притча про старого Майстра

Колись давно, а може, й недавно, жив на світі старий мудрий Майстер. З усіх земних багатств володів він лише кольоровим фетром. Але руки в Майстра були золоті, а душа мудра. Тож дарував він людям щось значно  більше за головні убори ― капелюхи, кепки, панами й чепчики. Забравши своє замовлення, люди виходили з майстерні Капелюшника одухотворені, рішучі й натхненні. Чи ж варто говорити, як уславився своїм умінням Майстер, які вдячні були йому люди,  долучившись до його Великого секрету?

Минали роки. Настав час, і Майстер покинув цей світ, залишивши шістьом синам свою славу, майстерню, обрізки кольорового фетру й... шість

 

різнокольорових капелюхів ― білий, чорний, жовтий, червоний, зелений і синій. Капелюхи були такі вишукані, що мали б належати дуже успішній, розумній і забезпеченій людині.

― Мабуть, батькова спадщина ― це ті гроші, які нам заплатить замовник цих капелюхів, ― вирішили сини Майстра. Безумовно, вони коштують дуже дорого, тож ми станемо багаті! Поділимо гроші порівну й помандруємо світом шукати кожен своєї  долі, ― міркували сини.

Але спливав час, а багатий замовник  не з'являвся.

― Дивно, ― міркували сини, ― останнє замовлення мало бути найдорожчим. Якщо ж ніхто за ним не приходить, може, ми залишимо ці капелюхи собі?

І вирішили сини поділити капелюхи між собою.

― Я візьму  капелюх білого кольору, ― заявив перший син. ― Він такий витончений і чудовий! У ньому  я красуватимуся на балах і прийомах. І не буду почуватися усього-на-всього сином простого капелюшника...

― А я оберу чорний капелюх, ― сказав другий син. ― Чорний пасуватиме до будь-якого вбрання. У цьому капелюсі я буду строгий, елегантний і природний у будь-якій ситуації. Упевнений, він принесе мені щастя!

― А я візьму жовтий, ― сказав третій син. ― У наших краях так мало сонячних днів, я так за ними сумую! Жовтий капелюх  подарує мені гарний настрій, у ньому мені так личитиме посмішка! А той, хто посміхається, той щасливий.

― А мій капелюх - червоний, ― вигукнув четвертий син. ― Я завжди мріяв виділятися з юрби, прагнув, щоб на мене звертали увагу. У червоному капелюсі мене помічатимуть! Мене любитимуть найвродливіші жінки!

 

― Найоригінальніший із капелюхів - зелений! ― зауважив п'ятий син. ― Завдяки його кольору я завжди буду елегантним і сучасним! Хай він трохи нестандартний, та  я візьму його,  зелений капелюх!

-Ви розібрали всі капелюхи, ― мовив шостий син, ― позбавивши мене можливості вибору. Та я навіть радий, адже обираючи, обрав би саме синій колір! Який цікавий збіг! 

Отже, спадщину старого Майстра було чесно розділено. Зачинивши майстерню, брати вирушили облаштовувати своє життя.

Минуло чимало часу, і сини старого Майстра знову зійшлися під дахом батькової майстерні. Сидячи біля вогню, кожний із них розповів свою історію. Спадщина Майстра вплинула на  долю кожного з них.

Син, який узяв  Білий капелюх, став поважною людиною, обійняв високу посаду радника володаря могутньої країни, став послідовним і незворушним, логічним і чітким у своїх рішеннях чиновником. Розповідаючи історію свого життя, він зупинявся лише на фактах і подіях, нехтуючи почуттями й переживаннями – своїми та інших людей. Його об’єктивність вражала. Брати дивувалися зі змін у братовій вдачі, проте розповідь викликала безмежну  повагу до його чесності й безкомпромісності.

Володар Чорного капелюха став не просто спостережливим та уважним до всіх і всього, а прискіпливим,  в'їдливим і брутальним. Розповідаючи про людей, із якими його звела доля, він охоче називав їхні найслабші риси, захоплено визначав вади й недоліки, створюючи відразливі, потворні портрети. З його розповідей поставали дріб'язкові, тупуваті, огидні особи, хоча насправді мешканці міста, у якому жив другий син Майстра, були гідними людьми. Проте цей син Капелюшника зробив непогану кар'єру, тому що навчився передбачати будь-які проблеми й уникати помилкових рішень.

Жовтий капелюх зробив третього сина оптимістом. З його розповіді випливало, що живе він у найкращому в світі місті, мешканці якого ―

 

найкращі в світі люди. Він щиро радів і дню, і ночі, і теплу, і холоду,  кохався в квітах і займався благодійництвом.

Поки брати розповідали свої історії, один із них час від часу нетерпляче підхоплювався, то радісно аплодуючи, то розпачливо заламуючи руки, то  

роздратовано шпурляючи в куток свого Червоного капелюха. Брати спостерігали за ним із цікавістю, адже не кожен реагує на життєві умови й пригоди так емоційно. Виявилося, що четвертий син Капелюшника став актором, сценічне ім'я якого добре всім відоме! Завдяки винятковій  емоційності й чутливості він геніально грав і драматичні, і комічні, й трагічні ролі. Його мрія збулася: він сягнув  неймовірної слави. Але в особистому житті не мав  щастя, у побуті був безпорадним, так і не навчившись стримувати свої почуття...

      П'ятий син Старого Майстра розклав на столі фотографії, газети, плакати й афіші. Брати побачили його в товаристві добре відомих людей. Ось йому потискує руку президент, ось він дає інтерв'ю знаменитому журналістові, ось реклама написаної ним п’єси, ось репортаж із відкриття його виставки…  Хазяїн Зеленого капелюха вражав розмаїттям своїх талантів, це принесло йому визнання й популярність, та він залишався дуже скромним і зовсім невибагливим, як у юності. Чудово малював, складав прекрасні вірші й писав незрівнянну музику. Мав чимало винаходів у різних галузях. До всього, за що б не брався, підходив творчо, нетрадиційно. Його ідеї приносили радість  і  забезпечували добробут багатьом людям.

     Знявши свій Синій капелюх, останній із синів Капелюшника пильно подивився братам у вічі.  І такою мудрістю, таким розумінням, такою любов’ю сяяв цей погляд, що зрозуміли брати: перед ними Мудрець і Вчитель. Багато хто звертався до нього по пораду,  багато кому допоміг він у житті…

Сини  Майстра зрозуміли, яку дивовижну спадщину залишив їм батько. І захотілося кожному з них зняти свій капелюх і приміряти капелюхи братів.

 

Чинячи так, вони розвивали в собі все нові й нові якості, пізнавали світ і людей, і це робило їх  щасливими.

Минуло з тих пір багато, а може, і небагато часу, але різнокольорові капелюхи живуть серед людей і дозволяють одягати себе тим, хто прагне  безперервно вчитися чогось нового...

 

C:\Users\Light\Desktop\1544173.png

 

 

 

 

 

 

Сильні сторони:

 

-дозволяє зробити розумову працю яскравим і захоплюючим засобом управління мисленням;

-кольорові капелюшки-метафора,яка легко застосовується вчителем і добре запамятовується дітьми;

-завдяки чіткому структуруванню, мислення стає більш конструктивним і продуктивним;

-дозволяє використовувати усі компоненти роботи над завданням:факти,емоції,критика,нові ідеї.

 

 

Слабкі сторони:

 

-ретельне тренування і розвинена уява;

-страх,невпевненість;

-відсутність інструментаріїв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Можливості:

 

-розкрити учня як творчого і конструктивного мислителя,який вміє аналізувати і систематизувати навчальний матеріал,знайти нові,власні шляхи вирішення ситуації.

 

Загрози:

 

-порушення послідовності одягання капелюхів;

-недостатнє керування синього капелюшка.

 

 

Фрагменти уроків літературного читання у 3 класі

Тема:Олександр Копиленко «Розбишака Чив»

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

Робота за методикою шести капелюшків мислення.

Білий капелюх-Визнач жанр твору.

-Що таке оповідання?

-Хто головний персонаж оповідання?

-Чому автор назвав горобчика Чивом?

-Що означає слово «статечний»?

Чорний капелюх-Чому письменник називає Чива розбишакою?

 

-Де оселився горобчик?

-Як ти гадаєш,чи засуджує автор поведінку Чива?

Жовтий капелюх-Письменник симпатизує Чиву?Доведи рядками з тексту.

-«Хвилинка мрійника»…Якби я був горобчиком…

Червоний капелюх-Які почуття викликає у тебе оповідання?

-На чиєму ти боці:Чива чи горобців?

Зелений капелюх-1.Гра «Складіть загадку про горобця»

2.Складемо сенкан зі словом  «горобець».

Синій капелюх одягає вчитель і підсумовує сказане.

Фізкультхвилинка.

Обєднаємося в групи за кольорами капелюшків.

Група білого капелюшка-Літературний крос

Оповідання це…

Автор оповідання «Розбишака Чив»…

Доберіть синоніми до слів оселя,кортить,вдача.

Знайдіть в тексті спільнокореневі слова.

Група чорного капелюшка.Довідкове бюро.Опрацювання тексту «Чи знаєш ти?»(с.131)

Група жовтого капелюшка.Пише S M S повідомлення до Чива.

Група червоного капелюшка.Програти сценку «Як зчинилася сварка»

Група зеленого капелюшка.Малює ілюстрацію до оповідання.

 

Афішування результатів роботи .

Підсумок уроку.

Синій капелюх.Гра «Мікрофон»-Твої побажання Чиву.

C:\Users\Light\Desktop\image073.jpg

Тема:Леонід Глібов «Коник-стрибунець»

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

Робота за методикою шести капелюшків мислення.

Білий капелюх-Твір «Коник-стрибунець» за жанром?

-Що таке байка?

-Як називається повчальний висновок байки?

-Хто автор байки «Коник- стрибунець»?

-Назви персонажів байки.

Чорний капелюх-Як ти дамаєш,чому автор обрав саме цих комах?

-У яких словах зосереджено мораль байки?Зачитай.

-Які недоліки людського характеру засуджує автор?

Жовтий капелюх-Який настрій був у Коника влітку?

-Зачитай опис Коника.

 

-Уяви,що Муравей залишив Коника в себе.Як би тоді закінчилася байка?

Червоний капелюх-Чи змінювався настрій Коника впродовж байки?

-Як  ти ставишся до Коника?

-Що ти порадиш Конику-стрибунцю?

Зелений капелюх-1.Гра «Додай склад-утвори слово»

2.Сенкан «Коник-стрибунець».

Синій капелюх –вчитель підсумовує сказане.

Фізкультхвилинка.

Об’єднаємося в групи за кольорами капелюшків.

Група білого капелюшка-Літературний крос і робота з тлумачним словником.

Байка це…

Мораль байки…

Автор байки «Коник-стрибунець»…

Поясніть значення слів:

Розкошувати-

Неборак-

Непереливки-

Поясніть вислів «танцюй,небоже,на морозі гопака».

Група чорного капелюшка-Довідкове бюро.

Які істотні ознаки комах?

Де зимують комахи?

 

Заповніть таблицю

               КОМАХИ

КОРИСТЬ                 ШКОДА

 

Група жовтого капелюшка-Пише S M S повідомлення до Коника-стрибунця.

Група червоного капелюшка-Створює палітру настрою Коника(кольорову і мовну)

Група зеленого капелюшка-Виразно читає байку в особах.

Афішування результатів роботи.

Підсумок уроку.

Синій капелюшок-Гра «Закінчити речення»

-Сьогодні на уроці ми вивчали…

-Сьогодні на уроці я дізнався…

-Сьогодні на уроці мене вразило…

-Сьогодні на уроці мені сподобалося…

C:\Users\Light\Desktop\1340198404.jpg

 

Тема:Василь Сухомлинський «Дід Осінник»

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

Робота за методикою шести капелюшків мислення.

Білий капелюх-Який це твір за жанром?

-Хто автор казки?

-Яких ти знаєш перелітніх птахів?

Чорний капелюх-У якому лісі живе дід Осінник?

-Якою є пісня журавлів восени?

-Зачитай опис діда Осінника.

-Послухайте мелодію,чи співзвучна вона з настроєм казки?

Жовтий капелюх-Ти бував в осінньому лісі?Що тобі там сподобалось?

-Як пофарбувала осінь листя на деревах?

-Що ще цікавого в лісі?

Червоний капелюх-Який настрій переважає у казці?

-Який настрій у тебе восени?

-Придумай інше імя для діда Осінника.

Зелений капелюх-1.Гра «Зберіть прислівя»

Тіло душу Шабля ранить слова

І слово в зігріє Тепле мороз

Не словом кишеню За в лізе

2.Складемо сенкан зі словом «осінь».

 

Синій капелюх-вчитель узагальнює сказане.

Фізкультхвилинка.

Обєднаємося в групи за кольорами капелюшків.

Група білого капелюшка-Проходитиме літературний крос.

«Дід Осінник» за жанром…

Автор казки…

Пояснити значення слів:

Сторожко-

Мугиче-

Доберіть синоніми до слова журлива-

Що означає вислів «прийшла моя година»?

Група чорного капелюшка-Довідкове бюро.

1.Назвіть осінні місяці.

2.Чому листя на деревах жовтіє і опадає?

3.Назвіть перелітніх птахів.

Група жовтого капелюшка-Пише S M S повідомлення до діда Осінника(прохання,щоб не журився).

Група червоного капелюшка-Заповніть таблицю «Палітра осені»

РАННЯ ОСІНЬ

ОЗНАКИ         КОЛЬОРИ

ЗОЛОТА  ОСІНЬ

 

ОЗНАКИ         КОЛЬОРИ

ПІЗНЯ   ОСІНЬ

ОЗНАКИ         КОЛЬОРИ

Група зеленого капелюшка-Придумати інше імя для діда Осінника й скласти про нього власну казку.

Афішування результатів роботи.

Підсумок уроку.

Синій капелюшок-Гра «Закінчіть речення»

Відверто кажучи,мені сподобалось…

Відверто кажучи,для мене цікавим було…

Відверто кажучи,я запамятав…

Відверто кажучи,у мене настрій…

C:\Users\Light\Desktop\image039.jpg

 

 

 

Фрагменти уроків літературного читання у 4 класі

Тема:Олександр Дерманський «Чудове чудовисько»Чемпіон з баранців.

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

Робота за методикою шести капелюшків.

Білий капелюх- Які твори пише  О.Дерманський ?

-Який за жанром твір «Чудове чудовисько»?

-Назви героїв оповідання.

 -Чим займалася Соня?

Чорний капелюх-Який настрій був у дівчинки?

 -Хто намастив повидлом учительські окуляри?

 -Зачитай, якого баранця ліпила Соня

-Яка погода була за вікном  ?

-Зачитай опис завірюхи.

-Який настрій у тебе,коли за вікном завірюха?

Жовтий капелюх-Що дівчинка побачила в першому вихорі?А в другому?А в третьому?

 -А ти віриш у чудовиська?А Соня?

 -Що сказала Соні бабуся?

  -Зачитай як дівчинка познайомилась з чудовиськом .

 

-«Хвилинка мрійника»-якби я побачив чудовисько…

Червоний капелюх-Як змінився настрій дівчинки,після того як вона познайомилася з чудовиськом?

 -Зачитай опис чудовиська.

 -Яким виявилося чудовисько?(за характером)

Зелений капелюх-1.Прочитай скоромовку:

                  Еге-ге та еге-ги

                  Понесеться навкруги.

                  Невеличкі електрички

                  Привітались ,як сестрички.

                2.Гра «Вгадайте предмет за ознаками»

          Цікава,захоплююча,фантастична,чарівна-

          Білий,холодний,пухкий-

          Різнокольоровий,еластичний,неїстівний-

          Запашне,поживне,сухе,їстівне(не для людей)-

              3.Гра «Хто швидше читає»

       Знайдіть абзац зі словами:

-чому я повинна дурно страждати?..

-дівчинка навчалася в третьому класі…

-Соня підійшла до вікна…

Синій капелюх-Як називається твір ,який ми вивчали сьогодні?

                        

   -Хто його автор?

   -Що тобі найбільше сподобалося?

Фізкультхвилинка(музична пауза)

4.Робота в групах

-Об’єднаємося в групи за кольорами капелюшків.

Група білого капелюшка-Літературний крос і робота з тлумачним словником;

Група чорного капелюшка-Довідкове бюро;

Група жовтого капелюшка-SMS-повідомлення Соні;

Група червоного капелюшка-Створює палітру настрою.

Група зеленого капелюшка-Створює мультфільм.

Учні працюють у групах.

-Якщо ви готові-переходимо до афішування результатів роботи.

Підсумок уроку.

Синій капелюшок-Гра «Закінчити речення»

-Відверто кажучи,я запам’ятав…

-Відверто кажучи,для мене цікавим було…

 -Відверто кажучи,мені найбільше сподобалось…

  -Відверто кажучи,у мене настрій…

Тема:Всеволод Нестайко «Троє за парканом»

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

 

Робота за методикою шести капелюшків мислення.

Білий капелюх-Хто автор твору «Троє за парканом»?

-Який це твір за жанром?

-Назви головних героїв.

-Куди поспішала дівчинка?

-Зачитай опис хлопчика.

Чорний капелюх-Яка прикрість сталася з дівчинкою?

-Як себе поводили  «Троє»?

-Опиши свій стан коли у тебе влучила сніжка .

-Коли зимові розваги можуть бути небезпечними?

Жовтий капелюх- «Хвилинка мрійника»:Якби не ця прикра пригода,як було б дівчинці на карнавалі?

-Які  асоціації викликає  словосполучення «новорічний карнавал»?

Червоний капелюх-Який настрій був у дівчинки спочатку?

C:\Users\Light\Desktop\Новая папка\images (1).jpg-А пізніше він змінився?

-Як ти думаєш,чому другокласник не глянув у бік паркану?

-Який настрій у тебе,коли на вулиці йде сніг?

Зелений капелюх-Гра «Заміни одним словом»

-Скласти  сенкан зі словом сніг.

Синій капелюх-Одягає вчитель і підсумовує сказане учнями.

Фізкультхвилинка

 

Робота в групах

Обєднаємося в групи( за кольорами капелюшків)

Група білого капелюха-виконує «Літературний крос»

1.Визначте жанр твору

А.казка            Б.оповідання          В.загадка     

2.Коли і де народився автор твору?

А.1871р.у Новограді-Волинському;      Б.1814р. у с.Моринці;     В.1930р.у м. Бердичеві

3.Куди поспішала дівчинка?

А.у школу       Б.на карнавал          В.на гурток

4.Поясніть значення виразу «шукай вітра в полі»

5.Доберіть синоніми до слів щупленький,заціпеніла.

Група чорного капелюха-працює у «Довідковому бюро»

1.-Чому взимку випадає сніг?

2.-Якої форми сніжинки?

3.-Заповніть таблицю

                    СНІГ

КОРИСТЬ           ЗАГРОЗИ

Група жовтого капелюха-пише S M S-повідомлення до тих,що за парканом(висловлення прохання чинити по-совісті)

Група червоного капелюха-створює « Палітру настрою» твору(кольорову та мовну)

 

Група зеленого капелюха-створює Мультфільм.

1кадр-У дівчинку влучила сніжка .

2кадр-Троє сховалися за парканом.

3кадр-Другокласник  схвильовано дивиться на дівчинку.

4кадр-Дівчинка відпускає малого.

Афішування результатів роботи.

Підсумок уроку.

Синій капелюх-Гра « Закінчіть речення»

-Відверто кажучи,у мене настрій…

-Відверто кажучи,я запамятав…

-Відверто кажучи,сьогодні для мене цікавим було…

-Відверто кажучи,найбільше мені сподобалося…

 

 

 

C:\Users\Light\Desktop\image039 (1).jpg

 

 

 Тема:Василь Чухліб «Дикі каченята»

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

Робота за методикою «Шість капелюшків мислення»

C:\Users\Light\Desktop\Scan\6.pngБілий капелюх-Хто автор твору?

-Який це твір за жанром?

-Назви головних героїв.

-На якій річці відбувалися події?

-У якому дереві було гніздо качки?                        

-Як ти розумієш слово хутчіш?

Чорний капелюх-Як називається природне явище,коли річка виходить з берегів ?

-Чому тривожився тато?

-Чи можна лякати птахів,коли вони висиджують малят?

-До чого закликає автор?

Жовтий капелюх-Який був настрій у Тетянки?

-Чому дівчинка любила плавати з татом на човні?

-З чим автор порівнює каченят?

-Зачитай ,як качка плавала з каченятами.

Червоний капелюх-Який настрій твору вцілому?

-Чи змінювався він упродовж оповідання?

-Тобі хотілося б поплавати у човні?

 

-Як ти себе поводиш,коли бачиш гніздечко?

Зелений капелюх-Гра «Складіть вірш».

-Складемо сенкан зі словом природолюби.

Синій капелюх-Одягає вчитель і підсумовує сказане учнями.

Фізкультхвилинка.

Робота у групах.

Обєднаємося у групи (за кольорами капелюшків).

Група білого капелюшка-Проходить «Літературний крос».

1.З ким любить плавати на човні Тетянка?

а)З  татом;    б)з дідусем;       в)з подругою.

2.У якому дереві качка облаштувала гніздо?

а)У березі;     б)у дубі;     в)у вербі.

3.Скільки яєць було у гнізді?

а)Три;            б)два;            в)пять.

4.Якого кольру були яєчка?

а)Білі;             б)зелені;        в)жовті.

5.Коли зявляються каченята у качки-крижня?

а)У березні;     б)у травні;      в)у квітні.

6.На що були схожі маленькі каченята?

а)На кульбабки;    б)на сонечка;   в)на кульки.

Група чорного капелюшка-Працює у  «Довідковому бюро».

 

1.Коли буває повінь?Чому?

2.Як називається річка,що протікає  у нашому населеному пункті?

3.Хто вороги водоплавних птахів?

4.Запишіть правила поведінки на природі.

Група жовтого капелюшка-Пише S M S-повідомлення до Тетянки(як до природолюба).

Група червоного капелюшка-Робота над ілюстрацією.Опишіть картинку за планом:

1.Кого художник зобразив на ілюстрації?

2.Які кольори він використав?

3.Який настрій вони створюють?

4.Як передають характер твору?

5.Як передають почуття,що переживають каченята і качка?

6.Які рядки твору проілюстрував художник?

7.Які відчуття викликає ілюстрація?

Група зеленого капелюшка-Гра «Доберіть прикметники»

Верба…

Качка…

Кульбабки…

Очерет…

Шнурочок…

-Гра «Шифрувальники»

 

кіДи четаняка

биЛють  канТетя  типлава з мотат ан нічов,олик наДес  ллєтьсярозі.оБ ждизав ниво на сьщо кавеці трапляютьна.

Продемонструйте,як качка кликала каченят.

Афішування результатів роботи.

Підсумок уроку.

Синій капелюх-Гра «Мікрофон»

-З яким твором ознайомилися на уроці?

-Хто його автор?

-Чого вчить нас це оповідання?

Тема:Давньогрецькі міфи.Пандора.

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

Робота за методикою шести капелюшків мислення.

Білий капелюх-Визнач жанр твору.

-До якої міфології належить міф « Пандора»?

-Де жили грецькі боги?

-В образі кого уявляли богів стародавні греки?

-Хто є головними героями  міфу «Пандора»?

Чорний капелюх-За що розгніваний Зевс надумав покарати людей?

-Що він звелів зробити Гефестові?

-Як у міфі розповідається про появу на землі горя,турбот,злигоднів,страждань?

 

-Чи засуджуєш ти вчинок Пандори?

Жовтий капелюх-Як жили люди до появи Пандори?

-Чим боги обдарували Пандору?

-Якою ти її уявляєш?

-Чому надія живе найдовше?

Червоний капелюх-Що ти відчував ,слухаючи міф?

-Кому ти співчуваєш?

-Ким стала Пандора за задумом Зевса?

Зачитай,як Епіметей зустрів Пандору.

Зелений капелюх-Гра «Хто уважніший»

-Що означають імена?

Пандора-

Епіметей-

Гра «Розвідники»

Скільки разів у тексті  трапляється слово:Зевс,Прометей,Пандора?

Синій капелюх-Пояснити що означає вислів «Скринька Пандори».

Фізкультхвилинка.

Робота у групах.

Обєднаємося в групи за кольорами капелюшків.

Група білого капелюшка-Робота з тлумачним словником.

1.Пояснити значення слів:

 

Каверзний-

Амфора-

Посаг-

2.Серед слів правої колонки знайдіть тлумачення до слів лівої колонки:

Ущедрив-                                 швидко

Шати-                                        хотів

 Прагнув-                                   багате розкішне вбрання

Кортіло-                                     щедро наділив

Мерщій-                                     вишивати шовковими нитками

Гаптувати-                                 дуже хотілося

Група чорного капелюшка- «Довідкове бюро»

Покровителями чого були давньогрецькі боги?

Зевс-                                        Гермес-

Прометей-                             Музи-

Гефест-                                    Аффіна Паллада-

Харити-                                   Афродіта-

Група жовтого капелюшка-Пише S M S-повідомлення до Пандори.

Група червоного капелюшка-Палітра настрою та чарівні перетворення.

Група зеленого капелюшка-Створення мультфільму.

1 кадр-Зевс-громовержець кличе Гефеста.

2 кадр-Дівчину назвали Пандорою.

 

3 кадр-Пандора стала праматірю всіх смертних жінок.

4 кадр-Красуні кортить зазирнути всередину амфори.

Афішування результатів роботи в групах.

Підсумок уроку.

Синій капелюх-Гра «Вільне інтерв’ю»

-Що нового дізналися на уроці?

-Що вас  найбільше зацікавило?

-Що вразило?

-Про що хотіли б ще дізнатися?

 

 

 

Тема:Леся Українка «Сосна»

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

Робота за методикою шести капелюхів мислення.

Білий капелюх-Який це твір за жанром?

-Скільки строф у вірші?

-Зачитай слова,що римуються.

ким розмовляла сосна?

-Як ти розумієш вислів «співала зеленого шума»?

Чорний капелюх-Який настрій переважає у вірші?

-Чому сумувала сосна?

-Послухайте мелодію,чи співзвучна вона з настроєм вірша?

Жовтий капелюх-Коли верховіття сосни зашумить весело?

-«Хвилинка мрійника»Якби я був сосною,я б говорив з вітром про …

-Чи любиш ти гуляти по лісі?

Червоний капелюх-Які картини ти уявляв слухаючи вірш?

-Що почулося поетесі в гомоні сосни?

-Знайди і зачитай слова-ознаки.

Зелений капелюх-Гра «Хто більше назве дерев,що ростуть у нашому краї».

Гра «Диктор»

Синій капелюх-Одягає вчитель та узагальнює сказане.

Фізкультхвилинка.

 

Робота в групах.

Обєднаємося в групи(за кольорами капелюшків)

Група білого капелюшка- «Літературний крос»

-За жанром «Сосна»-……

-Автор-……

-Складається з ……строф.

-Природа змальована,як….

-Слово «гомін» означає….

Група чорного капелюшка-«Довідкове бюро»

-До якої групи рослин належить сосна?

-Які плоди у сосни?

-Якої шкоди завдають люди деревам?

Група жовтого капелюшка-ПишеS M S–повідомлення до Лесі Українки(не треба сумувати).

Група червоного капелюшка-Створює «Палітру настрою» автора та сосни(мовну та кольорову).

Група зеленого капелюшка-Заспівайте веснянку.

-Привітайте весну хороводом.

Афішування результатів роботи.

Підсумок уроку.

Синій капелюх-Гра «Закінчіть речення»

-На уроці я вчився…

 

-Найбільше мені сподобалося…

-Урок завершую з….настроєм. 

. C:\Users\Light\Desktop\Scan\7.png

 

C:\Users\Light\Desktop\Scan\8.pngТема:Іван Франко «Сипле,сипле,сипле сніг».

Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

Робота за методикою шести капелюхів.

Білий капелюх-Визнач жанр твору;

-На скільки строф поділена поезія?

-Зачитай слова,що римуються;

-Як ти розумієш слово міріади,жура?

 

Чорний капелюх-Який настрій переважає у вірші?

-З чим автор порівнює сніг?Доведи рядками з вірша.

-Послухайте мелодію,чи співзвучна вона з настроєм вірша?

-Коли сніг може приносити шкоду?

Жовтий капелюх-«Хвилинка  мрійника»Якби я була сніжинкою…

-Яка користь від снігу?

-Назви свої асоціації до слова зима.

Червоний капелюх-Які почуття викликає у тебе вірш?

-Уяви,що ти доторкаєшся до сніжинок.Що відчуваєш?

-Які кольори ти обереш,щоб змалювати зимовий ліс?

Зелений капелюх-Гра «Заміни одним словом»

Легенький сніг-

Сильний сніг-

Сніг з вітром-

Складемо сенкан зі словом сніг(зима).

Синій капелюх-Прочитай вірш,передаючи голосом ті відчуття,які викликає зима в душі поета.

Фізкультхвилинка.

Робота в групах.

Група білого капелюшка-«Літературний крос»,пояснення значення слів.

-За жанром цей твір…

-Автор твору…

 

-Складається з …..строф.

-Зима змальована,як…

-Слово «міріади»означає….

Група чорного капелюшка-«Довідкове бюро»(про сніг).

Група жовтого капелюшка-Пише S M Sповідомлення до бабусі –зими(рядками з вірша).

Група червоного капелюшка-Створює «Палітру настрою».

Група зеленого капелюшка-Створює мультфільм(підписує рядками з вірша)

Підсумок уроку.

Синій капелюх-Гра «Закінчіть речення»

-Відверто кажучи,мені сподобалося…

-Відверто кажучи,мені цікавим було…

-Відверто кажучи,у мене настрій…

C:\Users\Light\Desktop\download.jpg

 

Список використаної літератури

  1. Асламова Т.А. Використання методу різнокольорових капелюшків Едварда де Боно на уроках гуманітарних дисциплін: Метод. Посібник. – Херсон: РІПО, 2005.
  2. Інтерактивні методи навчання в практиці роботи початкової школи / Упорядн. Стрибна О.В., Соценко А.О. – Х.: Вид. Група „Основа”, 2005.
  3. [Електронний ресурс]:  https://www.e-reading.club/book.php?book=144926
  4. Літературне читання 4-клас В.Науменко
  5. Літературне читання 3-клас В.Науменко
  6. Т. Д. Зінкевич-Євстигнеєва, Т. М. Грабенко.
  7.   Игры в сказкотерапии. – СПб., Речь, 2006 – с. 48
  8. [Електронний ресурс]:  http://www.koob.pro/zinkevich_evstigneeva/igri_v_skazkoterapii

 

 

docx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
1494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку