Геоекологічна ситуація в Україні.

Про матеріал
Презентація на тему:"Геоекологічна ситуація в Україні" до уроку з екології 11 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Геоекологічна ситуація в Україні Макарчук В. Р.

Номер слайду 2

Геоекологічна ситуація в Україні

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Геоеколо́гія. Геоекологія - комплексна наука на стику екології, геології, геохімії, біології та географії. Зародження геоекології пов'язують з ім'ям німецького географа Карла. Троля, який ще в 30-х роках минулого століття розумів під нею одну з гілок природознавства, об'єднуючу екологічні та географічні дослідження у вивченні екосистем. На його думку, терміни «геоекологія» і «ландшафтна екологія» є синонімами. Карл Троль

Номер слайду 5

Екологічне становище України. Екологічне становище в Україні оцінюється як кризове й продовжує погіршуватися внаслідок техногенного впливу на довкілля. Це є наслідком тривалої господарської діяльності, яка здійснювалася без урахування екологічних вимог. В Україні розвивалися переважно галузі важкої промисловості(хімічна будівельна,машинобудування,паливно-енергетична,металургійна,лісова) які є екологічно не­безпечними. Територіальна організація промислового виробництва, його технологія залишилися недосконалими.

Номер слайду 6

Геоекологічні ситуації Німеччини і України. Головні проблеми Німеччини. Населення ФРН відноситься до "золотого мільярду" високорозвинених країн, і середній німець споживає незрівнянно більше, ніж житель країн, що розвиваються: енергії - в 20 разів більше за індуса, сталі - в 100 разів більше за філіппінця, алюмінію - в 15 разів більше за аргентинця. І все це на дуже обмеженій території - якщо порівняти з нашими масштабами, то вся ФРН дорівнює половині України. На цій порівняно невеликій площі зосереджений винятково потужний потенціал найбільш "брудних" галузей: вуглевидобутку, чорної металургії, великої хімії. На території ФРН знаходяться 19 діючих АЕС, її пронизує найгустіша мережа автострад. У містах вихлопні гази автотранспорту дають більше ½ всього забруднення.

Номер слайду 7

Увага уряду. Зниження забруднення навколишнього середовища;Раціональне використання питної води;Переробка промислових відходів;Утилізація побутових відходів;Безпека біотехнологій транс генних продуктів харчування;Використання альтернативних джерел енергії;Розробка ресурсозберігаючих технологій і т.д.

Номер слайду 8

Головні проблеми України• наслідки аварії на ЧАЕС;• деградація чорноземів України;• забруднення повітря у промислових районах, поверхневих вод та акваторії Чорного та Азовського морів;• зникнення окремих видів рослин і тварин унаслідок їх винищування або погіршення умов існування;• підйом рівня ґрунтових вод у містах і на зрошуваних землях.

Номер слайду 9

Дуже забрудненими є річки, озера, водосховища, моря, підземні води, атмосферне повітря та ґрунти; збіднюються рослинний покрив і тваринний світ, ландшафти.

Номер слайду 10

Законодавчі акти. В Україні прийняті законодавчі акти з охорони навколишнього середо­вища. Його збереження, раціональне використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки життє­діяль­ності людини є невід’ємною умо­вою сталого економічного і соціального розвитку України як незалежної держави. Кожний громадянин України має право на безпечне для його життя навколишнє сере­довище. У зв’язку з цим на території України підлягають регулюванню й державній охороні природні ресурси (земля, вода, багатства недр, атмосфера, ґрунти і т.д.). Охорона навколишнього середови­ща має здійснюватись на основі наукових досліджень природних умов і ресурсів, з урахуванням глобальних і регіональних прогнозів їх змін, природних та під впливом господарської ­діяльності.

Номер слайду 11

Аварія на ЧАЕСЧорно́бильська АЕС (ЧАЕС) - будівництво якої почалось 1972. Розташована у східній частині білорусько-українського Полісся на півночі України за 11 кілометрів від кордону з Білоруссю, на березі річки Прип'ять, що впадає у Дніпро.

Номер слайду 12

Аварія 26 квітня 1986, ліквідація наслідків. Основна частина робіт була виконана у 1986–1987, брали участь приблизно 240 000 осіб. Загальна кількість ліквідаторів (включаючи подальші роки) становить близько 600 000. У перші дні основні зусилля були спрямовані на зниження радіоактивних викидів зі зруйнованого реактора і запобігання набагато серйозніших наслідків. Саркофаг над четвертим блоком. Потім почалися роботи по очищенню території і похованню зруйнованого реактора. Уламки, розкидані по території АЕС і на даху машинного залу були прибрані всередину саркофага або забетоновані. Довкола 4-го блоку почалось спорудження бетонного «саркофага» (так званий об'єкт «Укриття»). У процесі будівництва «саркофагу» було укладено понад 400 тисяч м³ бетону та змонтовано 7 000 тонн металоконструкцій. 30 листопада 1986 по завершенню його спорудження Актом Державної приймальної комісії законсервований 4 енергоблок був прийнятий на технічне обслуговування.

pptx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
24 січня 2019
Переглядів
4602
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку