Презентація."Екологічні проблеми сучаcності".

Про матеріал
Презентація."Екологічні проблеми сучаcності". допоможе вчителю швидше підготуватися до уроку по даній темі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Макарчук В.Р.

Номер слайду 2

Зміни в атмосфері

Номер слайду 3

явище в атмосфері Землі, при якому енергія сонячних променів , відбиваючись від поверхні землі, не може повернутись в космос , оскільки затримується молекулами різних газів.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Антропогенні викиди СО2, СН4 і N2O (що належать до групи парникових газів) здатні значною мірою збільшити парниковий ефект.

Номер слайду 6

Наслідком цього може бути підвищення середньорічної температури протягом наступного сторіччя на 2-5*С, що призведе до зміни циркуляції вітрів і перерозподілу опадів.

Номер слайду 7

процес поступового охолодження Землі. Гіпотеза не мала суттєвої наукової підтримки, проте на її користь говорять деякі публікації в науковій і науково-популярній пресі про циклічність льодовикових періодів і тренд зниження середньорічної температури. Зараз більше поширена в наукових колах гіпотеза глобального потепління, що пов`язане з техногенною діяльністю людини.

Номер слайду 8

Потепління Похолодання

Номер слайду 9

значне збільшення посушливості в основних зернових районах

Номер слайду 10

підйом рівня Світового океану на 2-3 метри за рахунок танення полярних льодових шапок.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Озон – це речовина, що захищає нас від шкідливого ультрафіолетового проміння. Його найбільша концентрація у верхніх шарах атмосфери, де формується так званий озоновий шар. Заподіяні цьому шару ушкодження викликають занепокоєння. Озон також є парниковим газом.

Номер слайду 13

Значної шкоди озоновому шару завдають також польоти висотних літаків, у вихлопних газах яких є окиси азоту,

Номер слайду 14

а також запуски космічних апаратів, особливо таких, як Американські “Спейс Шаттл”, що працюють на твердому паливі й викидають особливо багато таких окисів. Підраховано, що 300 запусків “Спейс Шаттлів” підряд могли б повністю зруйнувати озоновий шар землі.

Номер слайду 15

врожайність багатьох с/г культур знижується на 3-8% внаслідок ушкодження листя кислотами; кислі опади спричинюють вимивання з грунтів кальцію, калію та магнію, що веде до деградації флори і фауни; деградують і гинуть ліси; отруюється вода озер і ставків, у яких гине риба і численні види комах; зникнення комах у водоймах призводить до щезання птахів і тварин, які ними живляться; зникнення лісів у гірських районах зумовлює збільшення кількості гірських зсувів і селей; різко прискорюється руйнування памґятників архітектури, житлових будинків; вдихання людьми повітря, забрудненого кислотним туманом, спричинює захворювання дихальних шляхів, подразнення очей тощо.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Ще на початку ХХ ст. тропічні ліси, включаючи вологі вічнозелені і сезонні, були поширені на площі 24 млн 500 тис.км2. Зараз площа цих лісів скоротилась до 10 млн км2. В цілому на Землі площа, зайнята тропічними лісами, за наше століття скоротилась з 16 до 7%. В окремих регіонах цей процес відбувається ще швидше.

Номер слайду 24

Не краще становище лісів й на Північно-Американському, Європейському та Азіатському континентах. Якщо тут їх цілеспрямовано не випалюють та не вирубують (це було зроблено століттям раніше), то залишки лісових масивів гинуть від кислотних дощів (30% - у Австрії, 50% - У Німеччині, Польщі) та випадкових пожеж, спричинених людиною.

Номер слайду 25

обмежене їх вирубування повна переробка деревини й супутньої сировини раціональне використання й збереження ягідних, кормових, лікарських, технічних рослин створення полезахисних і водоохоронних лісосмуг та ін.

Номер слайду 26

Сьогодні під загрозою знищення знаходиться вже близько 600 видів птахів і 120 видів ссавців, велика кількість риб, земноводних, комах.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Природа - це не те, що ми отримали у спадщину від пращурів, а те що ми взяли у позику від нащадків.

ppt
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
24 січня 2019
Переглядів
1372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку