"Геометричні перетворення. Симетрія в природі"

Про матеріал
Цей матеріал може бути використаний при вивченні теми "Симетрія" у 6 класі або при вивченні теми "Геометричні перетворення" у 9 класі. Дуже часто діти під час уроків задають питання: " Де у житті я застосую знання цієї теми?" Тому дуже важливо показувати застосування у житті людини вивчених тем. Мета цієї роботи розширити уяву учнів про межі застосування математики.
Перегляд файлу

Симетрія в природі

«... Бути прекрасним означає бути симетричним і пропорційним».

 Платон

Важко знайти людину, яка б не мала якогось уявлення про симетрію. "Симетрія" - слово грецького походження. Воно, як і слово "гармонія", означає відповідність, наявність певного порядку, закономірності в розташуванні http://alexfrost.ucoz.ru/symetria/geo22b.gifчастин.

В математиці розглядаються різні види симетрії:

  • осьова симетрія (симетрія відносно прямої),
  • центральна симетрія (симетрія відносно точки) і
  • дзеркальна симетрія (симетрія відносно площини).

Відомості з курсу математики:

Центральна симетрія. Геометрична фігура називається симетричною відносно центру C, якщо для кожної точки А цієї фігури може бути знайдена точка E цієй ж фігури, так що відрізок AE проходить через центр C і ділиться в цій точці навпіл (AC = CE). Точка С називається центром симетрії. 

Природа - дивовижний творець і майстер. Все живе в природі має властивість симетрії.

http://alexfrost.ucoz.ru/symetria/perpendikular.jpghttp://alexfrost.ucoz.ru/symetria/snizhinkka.jpghttp://alexfrost.ucoz.ru/symetria/pavutina.jpg

Відомості з курсу математики: 

Осьова симетрія. Симетричними відносно прямої а називаються точки А і А1, якщо ця пряма проходить через середину відрізка АА1 і перпендикулярна до нього. Пряма а - це вісь симетрії.

http://alexfrost.ucoz.ru/symetria/airplane-coloring-page-2.gifЯкщо зверху подивитися на будь-яку комаху і подумки провести посередині пряму (площину), то ліві і праві половинки комах будуть однаковими і по розташуванню, і за розмірами, і за забарвленням. Адже ми ні разу не бачили, щоб у жука або бабки, у будь-якої іншої комахи лапи ліворуч були б ближче до голови, ніж праворуч, а праве крило метелика або сонечка було б більше, ніж ліве. Такого в природі не буває, інакше б комахи не змогли б літати.

http://alexfrost.ucoz.ru/symetria/1_big.jpg         http://alexfrost.ucoz.ru/symetria/vip112.jpg

http://alexfrost.ucoz.ru/symetria/khrcv.jpghttp://alexfrost.ucoz.ru/symetria/shipovnik-mayskiy.jpg Властивість симетричності, властиве живій природі, людина використала у своїх досягненнях, винайшовши літак, створивши унікальні будівлі архітектури. Та й сама людина є фігурою симетричною.

Симетрію можна побачити серед квітів. Осьову симетрію мають квітки сімейства розоцвітих, а центральну симетрію - сімейство хрестоцвітих. Симетрію можна побачити і на листі дерев. 

Відомості з курсу математики. Дзеркальна симетрія. Геометрична фігура називається симетричною відносно площини S, якщо для кожної точки E цієї фігури може бути знайдена точка E 'цієї ж фігури, так що відрізок EE' перпендикулярний площині S і ділиться цією площиною навпіл(EA = AE). Площина S називається площиною симетрії. Симетрині фігури, предмети і тіла не рівні один одному у вузькому сенсі слова (наприклад, ліва рукавичка не підходить для правої руки і навпаки). Вони називаються дзеркальнорівними.

http://alexfrost.ucoz.ru/symetria/91.jpg  

Симетрія, характерна для представників тваринного світу, називається білатеральною симетрією.

Проте симетрія існує і там, де її не видно на перший погляд. Фізик скаже, що всяке тверде тіло - кристал. Хімік скаже, що всі тіла складаються з молекул, а молекули складаються з атомів. А багато атомів розташовуються в просторі за принципом симетрії.

Таким чином, дане перетворення фігур (симетрія) увійшло в математику в результаті спостереження людини за навколишнім світом. Воно зустрічається часто і повсюдно. Тому навіть не досвідчена людина зазвичай легко вбачає симетрію у відносно простих її проявах.

Симетрія в кристаллах

http://alexfrost.ucoz.ru/kristal/meteorit.jpghttp://alexfrost.ucoz.ru/kristal/meteor2.jpgВ хмарах і в надрах Землі, на гірських вершинах і в піщаних пустелях, в океанах і морях, в наукових лабораторіях і в рослинних клітинах - скрізь зустрічаються кристали. Як на Землі, так і на інших планетах, на далеких зірках весь час безперервно виникають, зростають і руйнуються кристали. Метеорити також складаються з кристалів, при цьому іноді в їх склад входять кристалічні речовини, які не зустрічаються на Землі.

http://alexfrost.ucoz.ru/kristal/stone16.jpghttp://alexfrost.ucoz.ru/kristal/art_deco_engagement_rings.jpgКристали скрізь. Люди повсякденно використовують кристали, роблять з них прикраси, милуються ними.

http://alexfrost.ucoz.ru/kristal/4664_002.jpgНауковці вивчили властивості кристалів, навчились вирощувати штучні кристали. Область застосувань кристалів значно розширилась, вони стали займати суттєве місце в новітніх технологіях. Кристали одні з найгарніших і найзагадковіших творінь природи. 

    Що ж таке кристал? Шкільний підручник дає таке означення: кристал- це тверде тіло, що утворюється в природних або лабораторних умовах і має вид багатогранника. Поверхня таких фігур обмежена досконалими площинами-гранями. Грані перетинаються по прямих лініях -ребрах. Точки перетину ребер утворюють вершини.

http://alexfrost.ucoz.ru/kristal/almaz1.jpghttp://alexfrost.ucoz.ru/kristal/reshitka.jpg    У природі існує багато кристалів і так само багато існує різних форм кристалів. Тому дуже важко дати означення, яке підходило б до всіх кристалів. Але, якщо скористатись можливостями науки, зокрема, рентгенівським аналізом кристалів, то можна побачити атоми всередині кристалічного тіла, визначити їх просторове розташування. В результаті застосування рентгенівських променів було встановлено, що рішуче всі кристали складаються з елементарних частинок, розташованих в строгому порядку. Отже, можна сказати, що кристалами називаються всі тверді тіла, що складаються з частинок (атомів, іонів, молекул), розташованих строго закономірно.

 Розглядаючи різні кристали, ми бачимо, що всі вони різні за формою, але будь-який з них є симетричним тілом. І дійсно симетричність - це одна з основних властивостей кристалів.

http://alexfrost.ucoz.ru/kristal/properties_of_diamond_stone07.jpgВсі кристали симетричні. Це означає, що в кожному кристалічному многограннику можна знайти площині симетрії, осі симетрії, центри симетрії та інші елементи симетрії такі, що відображають многогранник сам на себе. Найбільш відомі кристали: алмаз, кремній, алюміній, золото, графіт, срібло, цинк, гіпс, кварц та інші.

Симетрія в архітектурі

 

Найпростіший вид симетрії – дзеркальна симетрія, симетрія лівого і правого. В цьому випадку одна половина форми є ніби дзеркальним відображення меншого. Уявна площина, що ділить форму на дві рівні частини, називається площиною симетрії. Площина симетрії в творах архітектури, як правило, вертикальна, так само як вертикальна площину симетрії тіла людини. У горизонтальній проекції строго дисциплінується розташування частин будівлі та її деталей, по вертикалі розвивається вільне і різноманітне чергування елементів та їх частин.

http://alexfrost.ucoz.ru/arhitect/risunok1.jpghttp://alexfrost.ucoz.ru/arhitect/zhytomyr_old_church.jpghttp://alexfrost.ucoz.ru/arhitect/san_petro_v_montorio-72576.jpg

 

Найбільш поширена в архітектурі дзеркальна симетрія. Їй підпорядковані споруди

Стародавнього Єгипту і храми античної Греції, амфітеатри, терми, базиліки і тріумфальні арки римлян, палаци і церкви Ренесансу, так само як і численні споруди сучасної архітектури.

Центрально-осьова симетрія рідше використовувалася в історії архітектури. Їй підпорядковані античні круглі храми і побудовані імітуючи їм паркові павільйони класицизму(один з найпрекрасніших – так званий «Храм дружби», створений в Павловську за проектом Ч. Камерона в 1782 р.). Темпьєтто у дворі церкви Сан-П'єтро у Римі (1502 рік, архітектор – Донато Браманте) відповідає законам центрально-осьової симетрії. Центрально-осьова симетрія визначає також форму деяких архітектурних деталей – наприклад колон та їх капітелей.

Інші види симетрії в архітектурі використовуються дуже рідко, але й вони можуть забезпечити практичну і художню доцільність форми. Це показують експерименти К. Мельникова, одного з найбільш своєрідних майстрів радянської архітектури. У проекті пам'ятника Колумбу (1929) він підпорядкував основну форму осьової симетрії і разом з тим зробив її симетричною відносно горизонтальної площини. План побудованого їм павільйону СРСР на міжнародній виставці 1925 року в Парижі симетричний по відношенню до площини, що розтинає будівлю по діагоналі. Симетрія тут не дзеркальна - частини плану можуть помінятися місцями, причому постать його сполучиться з собою, тобто отримає форму, яка не відрізняється від початкової.

http://alexfrost.ucoz.ru/arhitect/melnikov.jpg     http://alexfrost.ucoz.ru/arhitect/kolumb.jpg

Особливо незвично Мельников використовував закони симетрії в конкурсному проекті Палацу Рад у Москві (1929). Форма його плану - коло. Рівні частини симетричного чашоподібного обсягу розсічені по діаметру вертикальною площиною і повернені в цій площині на 180 ° по відношенню одна до одної. Подібними експериментами К. Мельников спростував уявлення про симетрію як елементарну закономірність, можливості якої загальновідомі.

http://alexfrost.ucoz.ru/arhitect/pm2jpg.jpghttp://alexfrost.ucoz.ru/arhitect/rajt.jpg  

 

До рідко використовуваних в архітектурі видів симетрії відноситься і гвинтоподібна. Вона здавна застосовувалася для елементів будівлі - гвинтових сходів і пандусів, кручених стовбурів колон. Спробу використовувати її для організації великої частини будівлі зробив американський архітектор Ф. Л. Райт. Експозиційний корпус побудованого за його проектом музею Гуггенхейма сформований кількома витками залізобетонної пологої спіралі, що утворює своєрідну галерею - пандус. 

Симетричні форми можуть справляти враження вольової організованості, величності. Але разом з тим симетрія сковує, жорстко регламентує не тільки будівлю, а й людину, яка нею користується. Симетрія як засіб організації форми не має сенсу, якщо вона не сприймається хоча б з одного напрямку.

 

docx
Додано
22 січня 2021
Переглядів
907
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку