Година спілкування "Я люблю Україну"

Про матеріал
Розробка заходу для години спілкування у 6 класі. Презентацію для ігор потрібно розробити відповідно до реалій сьогодення та вашого місця проживання.
Перегляд файлу

Година спілкування у 6 класі

 

Тема: «Я ЛЮБЛЮ УКРАЇНУ!»

Мета:

навчальна – закріпити знання учнів про Україну, її символи, традиції, впроваджувати елементи естетичного виховання культури спілкування;

розвивальна – розвивати українське мовлення учнів, культуру поведінки; уміння приймати рішення в нестандартних ситуаціях, колективну творчість і комунікативні здібності;

виховна – виховувати любов і повагу до своєї Батьківщини - України, її символів, традицій, обрядів, почуття глибокої поваги до предків, своїх рідних і близьких, творчу самостійність і відповідальність, уміння самоорганізовуватись, вміння працювати командою, сприяти розвитку творчої особистості.

Епіграф:      "Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її, вічно живу і нову, і мову її солов'їну".

(В.Сосюра)

Хід уроку

І. Організаційний момент.

Викладач. Доброго дня учні та гості!

Що таке любов? Яка вона може бути? А любов може бути до природи, тварин; до мистецтва; до улюбленої справи, професії; до Батьківщини.

Сьогодні у нас година спілкування пройде у формі пізнавальної гри на тему: ”Я люблю Україну!”

Ми живемо в Україні, в краю, невимовно багатому на чарівні кольори і краєвиди, на дивовижні пісні, на чудову милозвучну мову, якою можна передати все на світі, описати красу і велич рідного краю. Рідною українською мовою можна висловити найпотаємніші почуття і думи, мрії кожної людини.

Перш ніж розпочати нашу гру, я хочу представити Вам шановне журі.

Запрошую на сцену наших ведучих. Виходять ведучі в національних костюмах.

Ведуча 1. Україна - рідний край, золота, чарівна сторона. Скільки ніжних, ласкавих слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до рідного краю, де народились і живуть. З давніх-давен линули по світу слова про Україну, про щирий і працьовитий  народ, про її лани широкії, гаї зелені, про тихі ріки та озера.

Ведучий 2. Хай сьогоднішня гра відкриває перед вами, друзі, розум, мудрість, щедрість, гумор нашого талановитого народу. Розпочинаємо нашу гру з представлення команд. Слово надається командам.

Ведуча 1. Святою для кожної людини є земля, де вона зробила перший крок, вимовила перше слово, почула мамину пісню-колисанку, пішла стежиною до школи. Ці почуття вічні.

1-й учень.

Любіть Україну, як сонце любіть,

Як вітер, і трави, і води.

В годину щасливу і в радості мить,

Любіть у годину негоди.

2-й учень.

Любіть Україну у сні й наяву,

Вишневу свою Україну,

Красу її вічну живу і нову,

І мову її солов’їну.

3-й учень.

Між братніх народів, мов садом рясним,

Сіяє вона над віками

Любіть Україну всім серцем своїм

І всіми своїми ділами.

 

Конкурс 1. «Вгадай людину на фото»

Командам пропонується назвати відому в Україні людину за її фото. За правильну відповідь нараховується 1 бал.

 

Конкурс 2. «Яка область зафарбована?»

Скільки Україна має областей (24 + Автономна Республіка Крим).

На слайдах контурна карта України із неназваною зафарбованою областю. Командам потрібно назвати, що це за область. Правильна відповідь 1 бал.

 

Конкурс 3. «Народні рослинні символи»

Командам пропонується назвати та охарактеризувати народні рослинні символи України. За правильно вказаний та охарактеризований символ нараховується 1 бал.

Верба, чорнобривці, калина, пшениця, тополя, дуб, барвінок, мальви.

Калина — найулюбленіша в Україні рослина. Завжди любили люди цілющу красуню калину, яка є символом дівочої краси, ніжності. Вона росла біля кожної хати. Красива вона і в пору цвітіння, і коли багряніє восени листя, і взимку, коли на тлі білого снігу червоніють її ягоди. Дівчата вишивали на сорочках калину, її вплітали у віночок.

Дуб – один із давніх рослинних символів українців. Відомий в Україні 800-річний дуб, під яким, за переказами, відпочивали Шевченко, Рєпін, Лисенко. Обхват його стовбура – 8 м. Але є в Україні ще старший дуб-рекордсмен, який росте в урочищі Юзефін Рівненської області. Його вік 1300 років.

 

 

Конкурс 4. «Вказати українське місце»

На слайдах подаються кожній команді по три фото: 2 фото місць нашого району, 2 фото з обласного центру, 2 фото визначні місця України. Правильно вказане місце 1 бал.

 

Конкурс 5. «Поєднати предмет і свято»

Командам пропонується назви українських народних свят і картинки предметів, що повязані із цими святами. Правильно вказана пара – 1 бал.

Вербна неділя –– верба

Масляна –– млинці

Маковій –– букет святих квітів

Спаса –– яблука

Різдво –– вертеп

Миколая –– ікона Миколая

Великдень –– писанка

Водохреща –– вода

 

Конкурс 6. «Хто більше»

Одній команді пропонується написати (перелічити) на аркуші паперу традиційні елементи українського народного одягу, іншій – традиційні українські народні страви. Правильно вказана страва або елемент одягу – 1 бал

 

Ведуча 1. От і закінчився останній шостий раунд, а разом із ним і наша сьогоднішня конкурсна програма. Хочеться вірити, що вона вам сподобалась. А зараз буде подобатись ще більше, бо я попрошу роздати призи для наших команд і для вболівальників.

І на завершення перегляньте роботу учениці 10 класу нашої школи Мороз Вікторії – відеоролик про Україну.

Ведучий 2. Ну що ж, залишається подякувати всім учасникам гри. Любіть Україну і пишайтесь тим, що ви українці! До побачення!

 

Музика 

 

 

 

 

 

doc
Додано
12 березня 2019
Переглядів
849
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку