Гра "Квадрат Воскобовича"

Про матеріал
«Розумний квадрат» - один з «інструментів» чудової колекції розвиваючих ігор педагога-винахідника В'ячеслава Воскобовича. Він вміє перетворюватися в різні предмети і попутно «повідомляє» дітям про різні геометричні властивості фігур. У цієї гри є безліч «народних» назв – «Кленовий листок», «Косинка», «Вічне оригамі». Ви можете ознайомитися зі способами створення квадрата власними руками.
Перегляд файлу

«Квадрат Воскобовича» («Ігровий квадрат»)

«Розумний квадрат» - один з «інструментів» чудової колекції розвиваючих ігор педагога-винахідника В'ячеслава Воскобовича. Він вміє перетворюватися в різні предмети і попутно «повідомляє» дітям про різні геометричні властивості фігур. У цієї гри є безліч «народних» назв – «Кленовий листок», «Косинка», «Вічне оригамі». Все це, по суті, вірно. «Ігровий квадрат» являє собою 32 жорстких трикутника, наклеєних на гнучку основу з двох сторін на деякій відстані один від одного. Завдяки такій конструкції квадрат легко трансформується. Ще одна назва — «Квадрат-трансформер» — не випадково, адже з нього конструюються як площинні, так і об’ємні фігури. «Квадрат» у казці «Таємниця Ворона Метра» оживає і перетворюється в образи: будиночок, мишку, їжачка, черевичок, літачок, кошеня. Дворічні малюки з допомогою дорослого складають будиночок з червоним або зеленим дахом, цукерочку. Більш дорослі діти освоюють алгоритм конструювання, знаходять заховані в «будиночку» геометричні фігури, вигадують власні предметні силуети. Квадрат можна певним чином розрізати. Наприклад, розріз хрестом дає незвичайні об’ємні фігури. Можливі ігри з частинами Квадрата (наприклад, підніми лівий або правий куточок) – своєрідний пальчиковий театр. Ігри з «Квадратом Воскобовича» розвивають дрібну моторику рук, просторове мислення, сенсорні здібності, розумові процеси, вміння конструювати, творчість.

Познайомити дітей з «Квадратом Воскобовича» можна різними способами в залежності від уяви та творчості педагога.

За допомогою цього чарівного квадрата, діти вчаться слухати і запам'ятовувати інструкцію, пояснювати свої дії, ставити запитання. В ході цієї роботи закріплюються граматичні категорії: узгодження всіх частин мови в реченні, родові поняття, відмінкові закінчення, однина і множина іменників. Дитина може обіграти складену фігуру, таким чином, розвиваючи зв'язну мову і розвиваючи творчу уяву.

E:\Моя флешка\дит сад фото\Інтелект. ігри\P_20170307_094146.jpgE:\Моя флешка\дит сад фото\Інтелект. ігри\P_20170307_094144.jpg Він може  бути використаний як на заняттях з математики,  так і на заняттях з  грамоти, наприклад: під час пальчикової гімнастики діти  можуть зібрати задану фігуру, зробити звуко-складовий аналіз заданого слова, скласти речення із цим словом, викласти чи написати схему речення. Ми разом з дітими вигадували казки  про складеного ними героя за вибором дітей. Під час розповідання своїх авторських казок, діти створювали персонажів своєї казки за допомогою «Квадрата-трансформера». Квадрати сприяють закріпленню кольору, форми, величини предмета, освоєння схем складання предметів.
Я навчаю дутей перетворювати квадрати в різні фігури, освоювати прийоми конструювання, діти вчаться давати характеристику геометричним фігурам.
Ми разом з батьками виготовили двоколірні та чотирьохколірні «Квадрати Воскобовича» на кожну дитину. Окрім того, що ця гра є надзвичайно цікавою, її можна виготовити своїми руками.

G:\Інтелект. ігри\P_20170307_103928.jpgE:\Моя флешка\дит сад фото\Інтелект. ігри\P_20170307_094144.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L:\P_20170307_103839.jpgD:\фото\дитячий садочок\Вероніка відкрите заняття\20160426_100705.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як зробити чарівний «Квадрат Воскобовича»?

«Квадрат Воскобовича» можна змайструвати і самостійно, використовуючи для цього підручні матеріали:

  1. Приготуйте кольоровий картон яскравих кольорів, заламінуйте його за допомогою скотчу чи самоклейкої прозорої обкладинки для підручників.
  2. Наріжте заламінований папір на трикутники довільного, але разом з тим однакового розміру (трикутників кожного кольору має бути 16 штук).
  3. Приготуйте білу тканину – квадрат, розмір якого залежить від розміру трикутників.
  4. Наклейте трикутники на тканину, бажано ллянну, залишаючи в потрібних місцях проміжки, шириною не більше 05-1 см (залежно від розміру великого квадрата).

Можна зробити по-іншому:

  1. Підберіть контрастні кольори для трикутників. Якщо ви будете робити двоколірний квадрат, то досить буде червоного і зеленого листів картону. Якщо ви вирішите зробити чотириколірний квадрат, то буде потрібно червоний, зелений, синій і жовтий листи.
  2. Розкреслите на картоні необхідну кількість трикутників. Для двоколірного необхідно по 16 штук кожного кольору, для чотириколірних - по 8 штук. Розміри трикутників можете використовувати стандартні (6 * 4,5 * 4,5 см), а можете зробити свої.
  3. Виріжте трикутники.
  4. Виходячи з розмірів трикутників, визначитеся з розмірами основи. Для стандартних розмірів основа буде 15 * 15 см. Якщо ви використовуєте інший розмір трикутників, то враховуйте відстань між ними в 0,5-1 см.
  5. Склейте трикутники попарно контрастними кольорами: синій-жовтий, червоний-зелений. Загалом має вийти 16 трикутників.
  6. Далі якщо ви використовуєте скотч, склейте трикутники між собою з двох сторін, відповідно до кількості обраних для квадрата квітів.
  7. Якщо ви використовуєте плівку, то спочатку відміряйте розміри основи квадрата. На основі розташуйте квадрати в необхідній послідовності. Складіть плівку по верхній межі і акуратно проклейте квадрати з іншого боку. У вас вийде цілісна основа вашого квадрата. У разі якщо ви використовуєте скотч, то буде багато місць його з'єднання.

 

http://www.o-krohe.ru/images/article/orig/2017/02/kak-igrat-v-kvadrat-voskobovicha-i-kak-ego-sdelat-svoimi-rukami--27.jpghttp://www.o-krohe.ru/images/article/orig/2017/02/kak-igrat-v-kvadrat-voskobovicha-i-kak-ego-sdelat-svoimi-rukami--25.jpg

 

 

 

 

http://www.o-krohe.ru/images/article/orig/2017/02/kak-igrat-v-kvadrat-voskobovicha-i-kak-ego-sdelat-svoimi-rukami--28.jpg 

docx
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
4204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку