Григорій Сковорода. Життя і творчість, філософські погляди. Байка "Бджола та Шершень"

Про матеріал
Презентація до уроку про життя і творчість філософа, поета, просвітника Г.С. Сковороди. Особлива увага надана філософським поглядам. Стане допоміжною учителям та учням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григорій Сковорода. Життя і творчість, християнські морально-етичні ідеали. “Сад Божественних пісень”, “Байки Харківські”, філософські трактати. Повчальний характер і художні особливості байки “Бджола та Шершень”Підготувала вчителька української мови й літератури вищої категорії Глобинського ліцею № 5 Наталія ШВАРЦ

Номер слайду 2

Пригадаймо. Бароко - це світовідчуття, і стиль мистецтва, і літературний напрям. У центрі барокової системи цінностей не людина, а Бог. У цьому стилі багато руху, динаміки, адже завдання бароко - розворушити людину, зацікавити, занепокоїти.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Григорій Сковорода - головний український письменник доби Бароко1722 - 1794

Номер слайду 5

Григорій Сковорода - головний український письменник доби Бароко

Номер слайду 6

“Світ ловив мене, але не спіймав”ФІЛОСОФФілософія серця і любові: “Щастя в серці, серце в любові, любов же - у законі вічного”. “Не тіло, а душа є людиною”. Філософія щастя через самопізнання: “Пізнай самого себе”ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА - ПАТРІОТНегативно ставився до панування великої держави над меншими. Дуже тяжко переніс знищення імперською владою Запорозької Січі. Завжди відкидав пропозиції щодо “вільного” життя при царському дворіУЧИТЕЛЬ Прагнув, щоб його учні, замість поширеного тоді зубріння, освоїли в першу чергу вміння мислити. Терпимість до будь-якої релігії. “Учив, як жив, а жив, як навчав”.

Номер слайду 7

Мандрівна академія Г. Сковороди. Майже тридцять років неквапно мандрував цей співець-музика і вчитель-байкар курними шляхами Лівобережжя. Ходив Сковорода у звичайній свиті, крім книг, сопілки та палиці, нічого не мав. Жив за сонцем, не хотів мати власної хати і взагалі постійної домівки. Мудре слово Сковороди притягувало людей. Канделакі Таісія. «Нерівна всім рівність»

Номер слайду 8

Фонтан Г. Сковороди. Філософ порівнює Бога з фонтаном, який вирує водою і наповнює нею посудини, що стоять навколо. Хоча в посудин є рівна можливість отримати достатньо води, всім дістається залежно від їх обсягу, а він у кожної різний. У цій метафорі посудини — це люди. Для подолання такої нерівності і потрібно знати свій обсяг, іншими словами, знайти «сродну працю».

Номер слайду 9

Біблійна основа творчості Г. Сковороди

Номер слайду 10

Творча спадщина Г. Сковороди - проповідь житейської невибагливості, пошуку гармонії із собою і світом“Коли дух людини веселий, думки спокійні, серце мирне - то й усе світле, щасливе, блаженне. Оце і є філософія” (Г. Сковорода).“Розмова, звана Алфавіт, чи Буквар світу”, “Кільце”, “Вдячний Еродій”, “Убогий жайворонок”, “Вступні двері до християнської моралі”Збірка поезій “Сад Божественних пісень” (30 творів)Збірка “Байки Харківські” (30 творів)Філософські трактати

Номер слайду 11

Повчальний характер і художні особливості збірки “Байки Харківські”Байка - невелике (віршоване або прозове) алегоричний ліро-епічний твір, що має повчальний зміст. Художні особливості й повчальний характер збірки Г. Сковороди “Байки Харківські”

Номер слайду 12

Художні особливості й повчальний характер збірки Г. Сковороди “Байки Харківські”Оригінальні сюжети із життя. Прозова форма. Стислість і лаконічність. Мораль байки - це “сила”Яскрава барокова образність. Глибокий сенс“Байка тоді нікчемна та баб’яча, коли в простому та чудному лушпинні своєму не ховає зерна істини” (Г. Сковорода)Імена запозичені із античності чи БібліїМораль часто більша за фабулу

Номер слайду 13

Робота з текстом байки “Бджола та Шершень”Чому Шершень принижує гідність Бджоли, називаючи її “дурною”?У вбачає Бджола своє призначення і найбільше щастя? Чи зрозумів Шершень Бджолу?Розкрийте алегорію байки. Кого осуджує Г. Сковорода в образі Шершня?Чому Бджолу він називає символом мудрої людини?Які життєві приклади наводить автор у “силі”? Про що вони свідчать?

Номер слайду 14

Ідея “сродної праці”“Сродна праця” приносить щастя, додає сил, “потрібне робить неважким, важке - непотрібним”, бо ж з людиною Бог. Під його покровом людині небагато треба докласти зусиль для щастя. Слід лище пізнати себе, а пізнавши, бути діяльною, бо “сродность трудолюбієм утверждається”. До того ж не варто потерпати, що Бог одному дав мале, а другому - велике, бо “без сродності все ніщо”. Не змагай до того, що не дано від природи”

Номер слайду 15

Підсумок уроку. ЦінностіЛюбов. Людяність. Гармонія. Сродна праця. Віра. Простота. Скромність. Послідовність

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Пройдіть тест Який ти, Сковорода?Зробіть скріншот результату і надішліть учителю і, за бажанням, поділіться результатом в одній із соцмереж

Номер слайду 17

Використані джерела. Байка як жанр у світовій літературіКанделакі Таїсія "Нерівна всім рівність"Матеріали Всеукраїнської школи онлайн. Малюють діти: Сковорода і його байки. Михайлова В. В. Презентація "Григорій Сковорода. Життя філософа, просвітителя, поета". Павлів І. В. Уроки української літератури для 9 класу: навч. посіб./І. В. Павлів.-К.: Дивослово, 2018. - 616 с. Тест "Який ти, Сковорода?"

Номер слайду 18

pptx
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
721
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку