Хіт-парад орфографічних та лексичних негараздів

Про матеріал
У мене часто запитують, які слова найчастіше пишуть з помилками? А й справді?!Які?!Що ж ділюся своїм філологічним досвідом. Адже дбаючи про чистоту свого мовлення, ви поважаєте не тільки себе, а й своїх співрозмовників.
Перегляд файлу

У мене часто запитують, які слова найчастіше пишуть з помилками?А й справді?!Які?!Що ж ділюся своїм філологічним досвідом. Адже дбаючи про чистоту свого мовлення, ви поважаєте не тільки себе, а й своїх співрозмовників.

  • 10 місце в хіт-параді орфографічних та лексичних негараздів посідає сполука  До речі. Запам’ятайте, її треба писати окремо!
  • На 9 місці слово довгожданий , його частіше пишуть довгожданний з двома нн , а треба з одним: званий, знаний, довгожданий, дві нн треба писати у прикметниках на позначення можливості та неможливості дії : здійсненний або нездійсненний.
  • На 8 місці слово принаймні. Не губіть літеру н, не принаймі, а принаймні.
  • На 7 місці орфографічних негараздів посідає прикметник освічений. Його часто пишуть з літерою т, обґрунтовуючи походження від іменника освіта. Запам’ятайте : освічений як і свіча потрібно писати без літери т.
  • На 6 місці хіт параду іменник виняток, ніякого вийнята немає. Не пишіть літеру й(йот) у цьому слові. Виняток.
  • 5 місце прикметник скрупульозний, так саме скрупульозний, а не скурпульозний. Запам’ятали?!
  • На 4 місці лексична помилка узгодження сьоме люте чи сьоме лютого. Щоб отримати правильну відповідь на це запитання, пропоную відновити всі пропущені слова у цьому реченні, а воно таке : Сьогодні є сьоме число місяця лютого. Але аж ніяк не сьоме люте! Адже люте може бути кошеня.
  • На 3 місці лексичних негараздів : як правильно вітатися. Вранці треба використовувати Р.В. (чого?) Доброго ранку! Удень і ввечері Н.В. ( що?) Добрий день! Добрий вечір! А не Доброго дня! Ви логічно запитаєте : чому? Відповідь проста : така мовна традиція (етикетна формула). До речі , останнім часом, у соціальних мережах, та й не тільки, стали вживати вислів Доброї доби! Це мовний покруч! Так само й тоді можна сказати й про інші відрізки часу Доброї доби! Доброї  хвилини! Доброї секунди! НІ! І ще раз наголошую: Доброго ранку! Добрий день! Добрий вечір!
  •  На 2 місці хіт – параду лексичних негараздів - усі, хто в мовленні користується словосполученням «робити вигляд» . Варто пам’ятати, що це калькування з російського вислову «делать вид». Українською правильно говорити  «вдавати».
  •  На 1 місці помилка, яка рясніє у громадських місцях нашої країни. Вірно чи правильно? Вірно – це калька з російської мови, адже вірний – це той, хто не зраджує, кому можна вірити. Вірним можна бути у коханні, вірно можна служити батьківщині, тобто бути відданим, не зраджувати. Отже, не вірна відповідь, а правильна відповідь, не вірна інструкція, а правильна інструкція, не вірне написання, а правильне написання.

Учні часто запитують: чи є колір оранжевий?чи тільки помаранчевий правильно? Хм… цікаве питання. В український словниках є 3 прикметники на позначення жовтої барви з червонуватим відтінком, кольору, що має апельсин і морква. Це жовтогарячий, помаранчевий і оранжевий. Жовтогарячий – питоме українське слово і зверніть увагу, його треба писати без дефіса і разом. Оранжевий і помаранчевий – це запозичені слова, які вже давно живуть у нашій мові і цих чужинців письменники майстерно вмонтовують в описах українських пейзажів, через що український колорит не втрачається. Послухайте, як Григір Тютюнник починає  оповідання «Холодна м’ята» : Над луками, залитими квітневою повінню, холонув оранжений вечір, зануривши в мілкі прибережки далеке полум'я хмар.

Перевірте грамотність своїх друзів запропонувавши їм коротенький диктант лише з 10 слів. Вони вам за такий сюрприз обов’язково подякують. На сам кінець лише додам : « Дбаймо про те, щоб Україна говорила  грамотно!»

 

Підготувала  Тетяна Миронець

Філологиня Хотинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Васильченко Ірина Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
838
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку