«Ілля Муромець і Соловей-Розбійник». Ідеал воїна-захисника в билині. Елементи фольклору. Зображення героїв билин у мистецтві (живописі, музиці, мультиплікації та ін.)

Про матеріал
спонукає учнів до самостійного пошуку, розвиває навички самостійної роботи, роботи з підручником, уміння критично оцінювати матеріал
Перегляд файлу


Тема. «Ілля Муромець і Соловей-Розбійник». Ідеал воїна-захисника в билині. Елементи фольклору. Зображення героїв билин у мистецтві (живописі, музиці, мультиплікації та ін.)

Мета (формувати компетентності):

предметні – вміння аналізувати зміст твору, визначати його художні особливості, характеризувати героя, висловлювати власне враження  стосовно прочитаного;

ключові – спонукати учнів до самостійного пошуку; розвивати навички самостійної роботи, роботи з підручником, уміння критично оцінювати матеріал;

інформаційну – уміння знаходити потрібну інформацію та презентувати її;

загальнокультурну – вчитися поважати загальнолюдські чесноти, героїзм, виховувати почуття патріотизму та гуманізму.

Теорія літератури: билина, її характерні ознаки.

Тип уроку: урок-екскурсія

Епіграф

Кто сей витязь, богатырь младой?...

Тонок, прям и величав собой.

Взор его быстрей орлиного,

И светлее ясна месяца.

Кто сей рыцарь? - Илья Муромец.

 

М. Карамзін

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми й мети уроку(  слайд 5 хмари)

Звернення вчителя до учнів

— «Ілля Муромець,— пише літературознавець А. М. Астахова,— це образ величезної, яка усвідомлює себе розумною, доцільно спрямованої сили. Численні подвиги Іллі Муромця, описані у билинах, завжди пов’язані виключно із завданням служіння народові, він зображений у билинах перш за все як охоронець батьківщини. Ілля Муромець бореться з іноземними загарбниками, рятує рідну землю від ворожих полчищ, перемагає чужоземних богатирів, які приїжджають на Русь із ворожими намірами. Йому також приписують подвиги в боротьбі з насильниками всередині країни, з розбійниками, від яких він очищає «прямоїжджі» дороги, охороняючи мирну працю і добробут народу». Про цього героя та билини, у яких він виступає, і йтиметься на уроці.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.Скласти інформаційне гроно « Ілля Муромець»(слайд 6-7)

2. А зараз я пропоную здійснити подорож в минуле. Це буде екскурсія в ті часи, коли жили богатирі. Познайомимось з їхнім побутом, культурою, традиціями. Прошу особливу увагу звернути на героїв фрагменту, їх одяг, поведінку. Про що вони нам говорять? ( посилання 1)

3. Що таке  «сенкан»І ?

Пропоную на основі побаченого скласти сенкан «Ілля Муромець» (слайд 9)

ІV. Застосування знань та вмінь.

  1. Робота з тестами в середовищі www.classtime.com
  2. Ми з вами познайомились із сучасним кіномистецтвом, яке звертається до теми билин. На мою думку доволі вдало українські митці передали образи богатирів –воїнів-захисників. Зараз - чергова екскурсія до Третяковської картинної галереї. Ми дослідимо історію створення шедевру В.Васнєцова і дізнаємося дещо більш цікавого про давньоруських богатирів. ( посилання 4)
  3. Робота в групах ( слайд 12-13 посилання 3 музика)
  4.  Слово вчителя

Ілля Муромець — воїн, захисник батьківщини. В одній із билин він говорить:

У мене зроблені заповіді...

Зберігати мені треба стольний Київ-град,

Зберігати я буду церкви Божиї,

Зберігати буду віру православну.

На відміну від більшості епічних героїв, Ілля Муромець наділений не тільки силою і хоробрістю, а й цілком сталим світоглядом. До князя Володимира Ілля ставиться критично і визначає сенс свого життя таким чином:

Я йду служити за віру християнську,

Та за землю руську,

Та за славний за Київ-град,

За вдів, за сиріт, за бідних людей.

Безсумнівно, центральною фігурою богатирського епосу є Ілля Муромець. Про нього існує найбільша кількість билин. Близько тринадцяти самостійних сюжетів про Іллю є тільки в класичному билинному епосі. Які моральні цінності зберіг народ і проніс їх через віки  в образі Іллі  Муромця? Безкорисну  і самовіддану любов до своєї землі, бажання зберегти  і захистити живу душу народу.  Справедливість і повага до людей праці, почуття поваги до себе, хоробрість і мужність.   Ілля Муромець – захисник народу, рідної землі. А рідна   земля  для нього це – міста, народ – вдови і сироти, бідні люди. За них він готовий битися з будь-яким ворогом. Невипадково саме  він став  улюбленим народним героєм. Адже сила має служити добру. Тож недаремно народна думка здавна ототожнює богатиря Іллю з печерським святим, мощі котрого спочивають у Антонієвій печері, а пам’ять святкується 19 грудня

Образ Іллі Муромця пережив значну еволюцію. Ілля — селянський син та Ілля-козак — це більш пізні образи, створені в XVI-XVII ст. на північно-руському ґрунті . У реальності ж він, напевне, був київським воєводою чи великокняжим дружинником непевні часи наклали на нього свій відбиток, зробивши його «козаком», і, нарешті, на далекій Півночі він виявився селянським сином

5.  Як щодо екскурсії в студію анімаційних фільмів?  З недавніх пір нам усім подобається спостерігати за мультяшними героями-богатирями. Ми в захваті від їх пригод, гумору, та дотепності.  Отже вперед!

V. Домашнє завдання ( слайд 14)

  • Користуючись своїми знаннями з географії, вирахуйте довжину шляху, який за текстом билини «Ілля Муромець і Соловей-Розбійник» пройшов головний герой.

    Поміркуйте, чи можливо за один день здійснити таку мандрівку й подолати таку відстань?

 

VІ. Підбиття підсумків уроку ( слайд 16)

 

 

 

 Селянський син, шанує батька-матір. Уособлення простого народу

 

 

 

 

Нещадний до ворогів - загарбників

 

 

 

Відрізняється винятковою фізичною силою та моральною чистотою. Покладається на віру в Бога та підтримку рідної землі 

 

 З князем поводиться з повагою, але зберігає власну гідність 

 

 

Наділений  народною мудрістю, обачністю та гумором

 

 

 

Єдине бажання й життєва мета - захищати рідну землю від ворогів 

 

 

docx
Додано
30 листопада 2019
Переглядів
2744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку