Інтегрований урок у 4 класі з математики та природознавства.Тема: Сім чудес України. Нумерація шестицифрових чисел: читання і записування шестицифрових чисел у межах 200 000. Повто

Про матеріал

Інтегрований урок у 4 класі з математики та природознавства.

Тема: Сім чудес України. Нумерація шестицифрових чисел: читання і записування шестицифрових чисел у межах 200 000. Повторення письмового ділення на одноцифрове число. Задачі, які включають знаходження частини числа.
Мета: Формувати в учнів уміння читати і записувати шестицифрові числа у межах 200 тисяч, розкладати їх на розрядні доданки; знайомити з культурною спадщиною нашого народу, його історичним минулим. Розвивати логічне мислення, світогляд, кругозір дітей. Виховувати гордість за рідний край, його культурну спадщину.

Перегляд файлу

КЗ «Нікопольська середня загальноосвітня школа № 25

з поглибленим профільним і трудовим навчанням»

 

 

 

 

Інтегрований урок

у 4 класі

з математики та природознавства.

 

D:\4 клас\Розробки уроків\img0.jpg
Тема: Сім чудес України.   Нумерація шестицифрових чисел: читання і записування   шестицифрових чисел у межах 200 000. Повторення письмового ділення на одноцифрове число. Задачі, які включають знаходження частини числа.
 

 

 

 

 

Вчитель початкових класів:

Потьомкіна Ольга Сергіївна

Нікополь

2017

Інтегрований урок у 4 класі з математики та природознавства.
Тема: Сім чудес України. Нумерація шестицифрових чисел: читання і записування шестицифрових чисел у межах 200 000. Повторення письмового ділення на одноцифрове число. Задачі, які включають знаходження частини числа.
Мета: Формувати в учнів уміння читати і записувати шестицифрові числа у межах 200 тисяч, розкладати їх на розрядні доданки; знайомити з культурною спадщиною нашого народу, його історичним минулим. Розвивати логічне мислення, світогляд, кругозір дітей. Виховувати гордість за рідний край, його культурну спадщину.
Обладнання: макети машин, комп’ютерна презентація (Power Point), виставка літератури за темою «Сім чудес України». 
Зінтегровано зміст предметів

Мhttp://polpoz.ru/umot/integrovanij-urok-u-4-klasi-z-matematiki-tema-sim-chudes-ukray/1.gifатематика Я і Україна. Громадянська освіта.Природознавство
Хід уроку 

І. Контроль, корекція і закріплення знань. 
Організація класу 
Ми вам раді, добрі люди!

І вітаєм щиро вас,

І запрошуєм ласкаво

На урок в 4 клас!
Ви почули всі дзвінок? 
Він покликав на урок!

Кожен з вас приготувався,

На перерві постарався.

Спочатку сядуть хто?
Дівчатка. 
А за ними вже … 
Хлоп’ятка. 
1.Каліграфічна хвилинка. 
Урок почнемо без зупинки

З каліграфічної хвилинки.

Запишемо цифру 7.(Запис в зошитах числа та класної роботи, прописування цифри 7).

Бесіда.

Давайте пригадаємо магію сімки. Де ми з нею зустрічаємось? (У казках, 7 нот, 7 кольорів райдуги, 7 чудес світу..)


2. Оголошення теми і мети уроку (слайд 1)

Ми недарма згадали сімку, адже сьогодні на уроці ми познайомимося з сімома чудесами України. Також ми будемо вчитися читати і записувати числа у межах 200 000 та повторимо письмове ділення на одноцифрове число. А зробимо ми це, взявши участь у ралі. Кому відомо, що це таке?

(Сл.4) Ралі – це перегони на автомобілях за визначеним маршрутом і з дотриманням заданого графіка руху. Це змагання на витривалість, майстерність водіїв, надійність і швидкісні якості автомобіля.

А які риси лежать в основі майстерності гонщика? (Сл.5 Уважність, знання техніки, вміння гарно водити машину). Перевіримо одну з цих рис – уважність.



Завдання 1

А вперше такі перегони були організовані у країні, символом якої є ця споруда. (Сл.6. Демонструється Ейфелева вежа). Допоможіть назвати цю споруду та країну, в якій її зведено і дізнаєтеся батьківщину ралі.

Перші в світі автомобільні перегони відбулися влітку 1894 року - це була гонка між Парижем і Руаном за підтримки газети «Le Petit Journal», яка викликала значний інтерес громадськості та провідних виробників . Призи були вручені журі на основі доповідей спостерігачів, що сиділи в кожному з автомобілів. І як не схожі ці старовинні автомобілі на сучасні гоночні.

Термін «ралі» як вид автоспорту вперше був застосований в січні 1907 року на першому Ралі Монте Карло.

Чи проводяться такі змагання в Україні? Чемпіонат та Кубок України з ралі, проводить Автомобільна Федерація України (ФАУ). Чемпіонат складається щонайменше з чотирьох та щонайбільше з семи змагань- етапів.

Екіпаж - складається з 2 осіб які знаходяться в автомобілі, які є як водієм та штурманом (другим водієм). Обидва члени екіпажу можуть керувати автомобілем.

Отже, з умовами гонки ми знайомі. І як ви зрозуміли сьогодні ви працюватимете в парах. Один буде водієм, а інший штурманом. Прохід вашого авто будемо фіксувати на маршрутних листах ( Фігурним діроколом робимо відтиск у формі автомобіля)

Наше ралі проходитиме в сім етапів і називатиметься «Сім чудес України». (Сл.7) Воно проляже найкрасивішими куточками нашої країни, зустріч з якими надовго залишиться в вашій пам’яті.

Але для початку вам потрібно придбати авто. Для цього я пропоную взяти участь у грі «Аукціон». (Сл.8)

Завдання 2 (На екрані з’являється математичний вираз. Яка команда швидше обчислить, та й має можливість «придбати» автомобіль.) Дітям вручають макети автомобілів. (Сл.9-12)

1 приклад (7·8·10=560)

2 приклад (420:10:6=7)

3 приклад (500+500:10=550)

4 приклад (100+150:5= 130)

Не засмучуйтесь, якщо хтось придбав не той автомобіль, який хотів.

Пам’ятайте, що серцем автомобіля є двигун. Тому не важливо, яка машина зовні, а важливо який у неї двигун.(Сл.13)

Чи можна перефразувати ці слова на людське суспільство.(Дивись не на зовнішність людини, а на її серце.) (Сл.14)
ІІ. Вивчення нового матеріалу.

1етап

Наші автомобілі прямують до першої контрольної точки - столиці України – міста… (Києва). (Сл.15) 
1 чудо України серед історико-архітектурних чудес – Софійський собор або собор Святої Софії. Йому близько 1000 років. Він вважається найстарішою спорудою в Києві. За однією з версій зводився він за часів князя Ярослава Мудрого на честь перемоги над печенігами 1037р., а за іншою – собор заклав князь Володимир Великий не пізніше 1018р. Назва собору походить від грецького слова «Софія», що означає «мудрість».

Для Київської Русі це була не тільки головна святиня, але й суспільно-політичний і культурний центр. Тут писали свої літописи літописці, зберігалась перша на Русі бібліотека, підписувались важливі документи, велись прийоми послів, було засновано першу школу.

Розміри Софіївського собору складають: довжина – 37м, ширина – 55м, висота – 29м. У соборі нараховується 19 куполів. 

Завдання 3. Читання чисел

Погляньте на позначку на спідометрі вашої машини. Що таке спідометр? Прилад, який показує пробіг машини, т.б. подолану ним відстань. (Сл 16)

( 85 472; 40 210;35 020;90 009)

Коли ми подолаємо весь шлях у декого на спідометрі будуть шестицифрові числа. Тому ми повинні навчитися їх читати.



Пояснення нового матеріалу. 
 


  • Назвіть наступне число до числа 99999.(100000) 

  • Якщо до 100 тисяч додати один, дістанемо число сто тисяч один (100001); за цим числом іде число сто тисяч два (100002). Назвіть наступне число (100003). 

  • Полічіть від 100003 до 100012; від 100189 до 100200. 


2 чудо України (Сл.15-18) 

Києво-Печерська лавра

Києво-Печерська Лавра – одна з головних святинь християнського православного світу. Була заснована як печерний монастир. Ченці викопували печери в схилах Дніпра і жили там, відокремившись від гучного світу.

У ХІ-ХІІст. були побудовані:Успенський собор, церква Іоанна Предтечі, Троїцька надбрамна церква, церква Спаса на Берестові, Трапезна палата, а вся територія була оточена кам’яною стіною товщею близько 2м.

У наш час у печерах збереглись 6 підземних церков. Вони невеликі за розміром і без усіляких прикрас. Печери являють собою цілі підземні лабіринти з церквами, келіями, ходами. Їхня загальна довжина 500м, висота до 2м, ширина 1 – 1.3 м. Вони викопані на глибині 5-20м від поверхні землі.

З ХІІст. у Києво - Печерській лаврі збереглась лише одна церква – Троїцька Надбрамна церква.

Успенський собор є перлиною давньоруської архітектури.

Поряд із собором знаходиться Велика Лаврська дзвіниця, яку побудували 1731-1744р. У неї невеликий уклін, тому її часто називають «Київською Пізанською вежею». Висота дзвіниці 96 м.

На території Києво- Печерської лаври діють:
Державний музей книги і книгодрукування; 
музей історичних дорогоцінностей України; 
музей українського народного декоративного мистецтва; 
музей театрального, музичного і кіномистецтва України. 


Завдання 4. «Прочитай числа на древньому сувої» (Сл.19) 

3 чудо України

Давайте пригадаємо, яке дерево є символом Києва?. (Сл.20) А от появу його на Україні пов’язують з Софіївським парком. (Сл.21-30) За однією з версій саме у Софіївському парку 200 років тому вперше в Україні висадили каштани. Тому зараз ми мандруємо до Софіївки.

Національний дендрологічний парк «Софіївка» - один із найбільших у Європі. Тут учені вирощують і досліджують рослини з різних куточків світу. А засновано цей парк було у 1802 році графом Станіславом Потоцьким. Він подарував цей вишуканий подарунок своїй дружині Софії. Це був чималий парк із озерами, фонтанами, водоспадами, гротами. Аби красуня-грекиня не сумувала за своєю батьківщиною, чоловік створив куточок Греції в українському місті Умань. Герої міфів Давньої Греції та Риму дали назву багатьом цікавим місцям парку. Я буду знайомити вас з цими місцями, а ви записувати числа цифрами і розкладати на розрядні доданки. 

Завдання 5. Розклад на розрядні доданки

-Струмінь фонтана «Змія» піднімається на висоту п’ятиповерхового будинку. Це близько 18 м.

Підземна річка Ахеронт 224 м.

Грот Тантала. Велика гранітна брила, вагою більше 300 тонн, зависла без опори і утримується лише на трьох точках.

Інше каміння має вагу близько 128 345 кг, 144 500 кг, 105 307 кг,

100008 кг. (Розкладемо ці числа на розрядні доданки).



4 чудо України (Сл. 31-32)

Ви зрозуміли, що кожен куточок Софіївки дихає грецькими міфами. Тому далі шлях наших перегонів проляже через Стародавній Херсонес.

Залишки славетного міста містяться на території нинішнього Севастополя. Могутнє місто-держава проіснувало близько 2 тис.років. У заповіднику «Херсонес Таврійський» ведуться археологічні розкопки. Наш Саша Шеремет мріє стати археологом, тому зараз він розповість і про Херсонес, і про знахідки вчених. 

Археолог.

Заповідник Херсонес Таврійський виник на узбережжі Чорного моря в VІ ст. до н.е.. У перекладі з грецької «херсонес» означає «півострів». І дійсно, місто було побудовано на півострові між бухтами. Свою назву Таврійський отримав від войовничого племені таврів, яке населяло сусідні гірські місцевості.

До наших часів тут збереглося багато давніх споруд: грецький театр, римська цитадель, середньовічні християнські храми, житлові квартали й вулиці.

Херсонес досліджується археологами вже 170 років, і за цей час було відкрито близько третини давнього міста. Основною частиною заповідника є археологічний музей, де зберігається більше 200тис. цінних експонатів:колекція античних теракот(керамічні вироби з кольорової глини), а також 15 тис. монет.

Кількість знайдених постаментів свідчить про те. що місто було прикрашене безліччю статуй богів, героїв і почесних громадян міста.

Вулиці міста перетиналися під прямим кутом, розділяючи його на однакові за розміром прямокутники.

На межі ІV-ІІІ ст. до н.е. громадяни побудували великий театр, який вміщував від 1500 до 3000 глядачів.

Мешканці шанували усіх олімпійських богів, але головним божеством була таврська Діва. Діву греки ототожнювали з грецькою богинею мисливства Артемідою і зображували її у вигляді юної дівчини з ланню. Такою вона зображена на численних херсонеських монетах.



Вчитель (Сл.32) Такі амфори були знайдені при розкопках Херсонесу. У них зберігали і перевозили олію, вино, зерно. Горло посудини закривали корком і заливали смолою. Це надійно захищало продукти від псування. 

Завдання 6. «Відкоркуй амфору»

(Давайте порахуємо скільки зернин міститься в амфорах і запишемо числа цифрами)

125 тисяч 753; 130 тисяч 72; 13 тисяч 72; 100 тисяч 20; 199 тисяч 990.

Фізкультхвилинка



ТО машини

Перевірим швидко, діти,

Чи машина може їхать?

Ми їй шини підкачаєм,

Пил і бруд повитираєм.

Попідкручуєм гайки

І оглянем всі боки.

Всю машину обійдемо,

А тепер на газ нажмемо.

Впевнено кермо тримайте

Зробіть по класу коло і сідайте. 

ІІІ. Розвиток математичних знань. 

5 чудо України 

Хотинська фортеця (Чернівецька обл.) (Сл.33-36)

Хотин – одне з найдавніших українських міст. Його назва ймовірно походить від дієслова «хотіти», тобто це місце було бажаним для поселенців, які хотіли жити в такому красивому й багатому краї.

На початку ХІ ст.. князь Володимир Великий створив систему прикордонних фортець на заході і півдні своєї держави,серед яких був і Хотин.

Спочатку це була невелика дерев’яна фортеця, а за декілька років замість неї збудували кам’яну. Її героїчні мури(замок оточений 40 -метровими стінами) й досі зберігають сліди від гарматних ядер. Стіни й башти Хотинської фортеці добре збереглися й дотепер. ЇЇ можна назвати фортеця-кінозірка. Адже тут часто проходять зйомки сторичних фільмів.

Стіни твердині над Дністром можна побачити у багатьох кінострічках:

«Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго»,«Три мушкетери», «Чорна стріла», «Стріли Робін Гуда», «Тарас Бульба» та ін.

А ми перевіримо чи піддадуться нам стіни фортеці. Вона підготувала нам завдання. 

Завдання 7. 

Перевір чи правильно виконано письмове ділення (2 приклади один правильно,один - ні). Виконай правильне обчислення біля дошки з коментуванням. 

6 чудо України (Сл.37-40) 

Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець” (Хмельницька обл..)

Старовинна фортеця побудована на березі ріки Смотрич.

Каньйон річки мав ширину 100-300 м і 30-40-метрові прямовисні стіни. З наближенням ворогів він наповнювався водою через систему шлюзів, що робило місто практично неприступним. Місто з обох боків було оточено сторожовими баштами, а єдиний виїзд пролягав через найвужчу частину каньйону Смотрича по замковому мосту.

Високі стіни споруди надійно захищали від ворожих стріл, а чимало підвалів із запасами харчів і глибокий колодязь(глибина - 36м, діаметр -6м) допомагали витримувати довгі облоги.

Чи підкориться нам ця стародавня фортеця? 

Завдання 8.

Виконати ділення письмово (взаємоперевірка)

200 

2) 684:2=342 575:5=115 516:3=172

(За швидкість проходження дистанції +1 відтиск

7 чудо України (41-42) 

Хортиця

Хортиця – найбільший острів на Дніпрі. Його площа складає

23,3 км.кв.(довжина 11,2 км, ширина – приблизно 2,5 км).

Саме тут 500 років тому існувала славетна Запорізька Січ. На острові козаки звели місто-фортецю. Ззовні твердиню добре захищали глибокий рів і вал заввишки, як триповерховий будинок! Мешкали козаки у куренях. У кожному розміщалось декілька сот вояків. Була на січі й своя школа. Дорослі та хлопчаки, які виховувалися козаками, вчилися там читати й писати.

У 2009р. на Хортиці було відкрито історико-культурний комплекс «Запорізька Січ», який являє собою реконструкцію старовинної козацької фортеці. Зменшена копія козацької фортеці, огорожена ровом, валом та брусованим частоколом з декількома баштами. У центрі знаходиться церква, її оточують службові та господарські будівлі, а також курені.

Улюбленою козацькою їжею був куліш. Тому розв’яжемо задачу про куліш.

Завдання 9. (Сл.43) 

Задача про куліш

З 864 г козацького кулешу 1 ∕4 становить пшоно, 1/6 – картопля, а решту - вода . Скільки грам води у козацькому кулеші?

1)864:4=216(г) – пшоно.

2)864:6=144(г)- картопля.

3)216+144=360(г) - картоплі і пшона разом.

4) 864-360=504(г) – води.

Відповідь: 504 г води міститься у козацькому кулеші. 


  1. Пояснення домашнього завдання 

  2. Підсумок уроку. 
    Отже, що ми сьогодні вивчали на уроці? (Сьогодні ми вчилися читати і записувати шестицифрові числа.) 
    Прочитайте нове число на спідометрі.( 123 400; 164 587; 199 909; 107 008). 
    Які 7 чудес України залишилися у вашій пам’яті? 
    Назвіть жіноче ім’я, з яким пов’язані назви двох чудес України? 
    (Учитель робить останній відтиск і пропонує вдома виготовити закладку з підготовленої заготовки).

3.Оцінювання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Діденко Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 березня 2018
Переглядів
1665
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку