. К. Симонов «Жди мене…» .

Про матеріал
Тема: Вірші зарубіжних поетів про дружбу і кохання. К. Симонов «Жди мене…» . Поетизація високого почуття, розкриття його сутності. Мета: ознайомити з основними фактами біографії К. Симонова, з історією створення твору; розвивати усне мовлення учнів, навички виразного читання, збагачувати словниковий запас школярів; виховувати повагу до справжніх почуттів, любов до художнього слова, почуття патріотизму. Обладнання: підручник, збірки поетичних творів, комп’ютерна презентація до уроків Ми виграли війну не тільки зброєю, а й силою людських почуттів Олесь Гончар
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З якого твору уривок 1. Подивися, які я тобі приніс черевички! – сказав Вакула. - Ті самі, які носить цариця. - Ні! Ні! Мені не треба черевичків! – сказала вона, махаючи руками й не спускаючи з нього очей. – Я і без черевичків… - Далі вона не договорила й зашарілася.                                                         2. То й що ж, що сліпий? – сказала вона. – Якщо дівчина покохає сліпого, то і заміж треба виходити за сліпого… - Покохає… - зосереджено повторив він, - і брови його нахмурились – він прислухався до нових для нього звуків знайомого слова… 3.…Наш початок … назавжди залишиться в пурпуровому відблиску вітрил, створених у глибині серця, яке знає, що таке любов…                                                                    

Номер слайду 2

Тема уроку Вірші зарубіжних поетів про дружбу і кохання. К. Симонов «Жди мене…» . Поетизація високого почуття, розкриття його сутності.

Номер слайду 3

Цілі уроку  Ознайомимось з основними фактами біографії К. Симонова, з історією створення твору; навчимося виразно читати вірш та аналізувати його;   виховуватимемо повагу до справжніх почуттів, любов до художнього слова, почуття патріотизму.

Номер слайду 4

Костянтин Симонов (1915-1979) російський радянський письменник

Номер слайду 5

Біографія Симонов (справжнє ім'я Кирило Костянтин Михайлович ) народився 28 листопада 1915 в Петрограді. Але перші роки своєї біографії Симонов прожив у Саратові. Батьками був названий Кирилом, але потім змінив своє ім'я.

Номер слайду 6

Навчання У 1930, після закінчення семирічки в Саратові, пішов вчитися на токаря. Потім у біографії Костянтина Симонова відбулися зміни: в 1931 році відбувся переїзд до Москви, після чого він працював на заводі до 1935. вищу освіту отримав у Літературному інституті імені Горького в Москві

Номер слайду 7

Військова кар’єра З перших днів Великої Вітчизняної війни Костянтин Симонов перебував у діючій армії: був власним кореспондентом газет "Червона Зірка", "Правда", "Комсомольська правда». У 1943 Симонову було присвоєно - звання підполковника, а після війни - полковника. В якості військового кореспондента побував на всіх фронтах: Болгарії, Югославії, Польщі, Німеччині.

Номер слайду 8

Творчість Одними з відомих військових творів Симонова стали: «Жди мене», «Війна», «Російські люди».

Номер слайду 9

Смерть письменника Помер Костянтин Симонов 28 серпня 1979 в Москві. Прах Симонова за його бажанням був розвіяний над місцями особливо пам`ятних йому боїв періоду Великої Вітчизняної війни.

Номер слайду 10

Історія створення вірша Вірш Костянтина Симонова «Жди мене…», опублікований в січні 1942 року в газеті «Правда», звертався до однієї жінки - Валентини Сєрової. «У вірша «Чекай на мене» немає ніякої особливої ​​історії. Просто я поїхав на війну, а жінка, яку я любив, була в тилу. І я написав їй лист у віршах ... ».

Номер слайду 11

Зірку радянського кінематографа тридцятих-п'ятдесятих років глядачі обожнювали.

Номер слайду 12

Валентина Сєрова

Номер слайду 13

Валентина Сєрова Саме вона надихнула його на створення знаменитого вірша «Жди меня», який став всенародно улюбленим в роки Великої Вітчизняної війни. В вірші оспівувалася вірність жінки чоловікові-фронтовику.

Номер слайду 14

І строфа Жди меня, и я вернусь. Только очень жди, Жди, когда наводят грусть Желтые дожди, Жди, когда снега метут, Жди, когда жара, Жди, когда других не ждут, Позабыв вчера. Жди, когда из дальних мест Писем не придет, Жди, когда уж надоест Всем, кто вместе ждет.

Номер слайду 15

ІІ строфа Жди меня, и я вернусь, Не желай добра Всем, кто знает наизусть, Что забыть пора. Пусть поверят сын и мать В то, что нет меня, Пусть друзья устанут ждать, Сядут у огня, Выпьют горькое вино На помин души... Жди. И с ними заодно Выпить не спеши.

Номер слайду 16

ІІІ строфа Жди меня, и я вернусь, Всем смертям назло. Кто не ждал меня, тот пусть Скажет: - Повезло. Не понять, не ждавшим им, Как среди огня Ожиданием своим Ты спасла меня. Как я выжил, будем знать Только мы с тобой,- Просто ты умела ждать, Как никто другой.

Номер слайду 17

Кластер «ЖДИ МЕНЕ» - ЦЕ МАГІЯ СЛІВ… І СТРОФА«ЖДИ» СМЕРТЬ «желтые дожди»,«снега метут»,«жара»;«других не ждут»,«писем не придет»-«МОЛИТВА ІІ СТРОФА«ЖДИ» ЖИТТЯ не желай добра всем, кто знает наизусть,что забыть пора»,«пусть поверятсын и мать»,«пусть друзья устанут…» «выпить не спеши»« -«НАКАЗ ІІІ СТРОФА«ЖДИ» ЛЮБОВ «я вернусь всем смертям назло»,«ожиданием своим ты спасла меня»-ГІМН «Просто ты умела ждать, как никто другой.»

Номер слайду 18

Епіграф уроку Ми виграли війну не тільки зброєю, а й силою людських почуттів Олесь Гончар

Номер слайду 19

Словник уроку Звукопис: добирання звуків у віршованій мові, яке має художньо-виразне значення. Видами звукопису є асонанс (повторення голосних звуків), алітерація (повторення приголосних звуків). Епістолярна форма: в перекладі з грецької - лист, послання. Послання: літературний твір (зазвичай у віршовій формі) у вигляді звертання до якої-небудь особи або групи осіб. Анафора: Стилістичний прийом, що полягає в повторенні однакових звуків, складів, слів на початку віршованих рядків чи строф

Номер слайду 20

Візитна картка автора Імя прізвище: Роки життя: Країна: Освіта: Сфера діяльності: Твори : Костянтин(Кирило) Симонов 1915-1979 Росія Літературний інститут ім..Горького в Москві військовий кореспондент, учасник Другої світової війни, письменник «Жди мене», «Війна».

Номер слайду 21

Закінчити речення 1. Читаючи вірш, я відчував ... 2. Такі вірші потрібні, тому що … 3. Навіть в часи війни, люди повинні думати про кохання, бо

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
4003
Оцінка розробки
3.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку