№ уроку |
Дата |
Назва теми уроку |
Очікувані результати |
Вправи для занять, рекомендації |
Приміт-ка |
|
|
Вступне заняття Приміщення для соціально побутового орієнтування, правила поведінки в ньому. Дотримання правил безпеки і санітарно-гігієнічних вимог під час навчання. |
Учень: має уявлення про обладнання приміщення для уроків соціально-побутового орієнтування, зміст навчання та правила безпеки |
|
|
ОСОБИСТА ГІГІЄНА |
|||||
|
|
Правила особистої гігієни (розширення знань). |
Учень має уявлення: про правила особистої гігієни для збереження і зміцнення здоров’я людини. Знає: послідовність виконання ранкового, вечірнього туалету. |
Уточнення та розширення уявлень про збереження та зміцнення здоров’ я шляхом засвоєння правил особистої гігієни. Формування наочно-дійового мислення шляхом встановлення послідовності дій при виконанні ранкового та вечірнього туалету; розвиток наочно-логічного мислення на основі підбору миючих засобів для волосся відповідно їх властивостей. Уточнення та збагачення словникового запасу назвою засобів особистої гігієни |
|
|
|
Правила особистої гігієни (розширення знань). |
|
||
|
|
Послідовність виконання ранкового і вечірнього туалету. Практичні вправи |
|
||
|
|
Догляд за волоссям (миття, зачіска). Миття голови (періодичність). Добір мила, шампуню залежно від стану волосся. Засоби боротьби з лупою. Причісування волосся. Добір зачіски. Практичні вправи |
Учень має уявлення про догляд за волоссям, очима. Знає періодичність і правила миття голови; засоби боротьби з лупою й випадінням волосся. Уміє причісувати волосся й вибирати зачіску; добирати мило і шампунь.
|
|
|
|
|
Догляд за волоссям (миття, зачіска). Миття голови (періодичність). Добір мила, шампуню залежно від стану волосся. Засоби боротьби з лупою. Причісування волосся. Добір зачіски. Практичні вправи |
|
||
|
|
Гігієна зору. Освітлення приміщення. Гігієна читання. Гігієна зору під час користування телевізором, комп’ютером. Практичні вправи |
Учень має уявлення про догляд за очима.
|
|
|
|
|
Гігієна зору. Освітлення приміщення. Гігієна читання. Гігієна зору під час користування телевізором, комп’ютером. Практичні вправи |
|
|
|
|
|||||
|
|
Види одягу за призначенням. Види головних уборів
|
Учень знає: види одягу, головних уборів та взуття; правила догляду за одягом і взуттям. Має уявлення: про те, що одяг потрібно утримувати в чистоті. Уміє:добирати одяг, головні убори і взуття по сезону; розрізняти одяг і взуття залежно від їх призначення (повсякденний, святковий, спортивний);сушити мокрий одяг; чистити верхній і легкий одяг, готувати його до зберігання; добирати крем і чистити шкіряне взуття; чистити замшеве, валяне текстильне взуття; сушити мокре взуття, готувати його до зберігання. * може назвати декілька видів одягу, взуття; частково орієнтується у сезонному одязі; з допомогою обирає засоби догляду за різними видами одягу та взуття. |
Розширення обсягу пам’яті шляхом засвоєння видів одягу, головних уборів та взуття; розвиток операцій мислення на основі класифікації різноманітних предметів одягу за їх призначенням; розвиток аналітичного мислення на підставі визначення способів догляду за одягом та взуттям; розвиток уваги в процесі обстеження предметів одягу. Формування загально трудових умінь (планування, самоконтролю) при визначенні послідовності та виконанні чистки одягу. Уточнення та збагачення словника лексикою, що позначає назву одягу, головних уборів та взуття.
|
|
|
|
Повсякденний догляд за одягом та головними уборами. Практичні вправи |
|
||
|
|
Сезонний одяг. Готування сезонного одягу до зберігання. Практичні вправи |
|
||
|
|
Сезонний одяг. Готування сезонного одягу до зберігання. Практичні вправи |
|
||
|
|
Види взуття, їх призначення.. |
|
||
|
|
Догляд за взуттям в залежності від матеріалів, з яких його виготовлено (сушіння, чищення, готування сезонного взуття до зберігання). Засоби догляду за взуттям. |
|
||
|
|
Догляд за взуттям в залежності від матеріалів, з яких його виготовлено (сушіння, чищення, готування сезонного взуття до зберігання). Засоби догляду за взуттям. |
|
||
|
|||||
|
|
Продукти харчування (хліб, м’ясо, овочі, фрукти). Різноманітність продуктів харчування, їх значення для здоров’я людини |
Учень має уявлення: про значення продуктів харчування для здоров’я людини, про вітаміни, що містяться в основних продуктах харчування, про кухонне обладнання та необхідність догляду за ним. Знає:види бутербродів; різні меню сніданку; правила сервірування столу до сніданку, призначення кухонних речей і посуду; санітарно-гігієнічні вимоги до процесу приготування їжі, про безпечне використання хімічних засобів догляду за посудом. Уміє:різати ножем продукти для бутербродів, відварювати яйця, смажити яєчню, нарізати варені овочі, накривати на стіл з урахуванням конкретного меню, мити і чистити кухонні речі та посуд; користуватися друкованими інструкціями до різних побутових хімічних засобів.* називає корисні продукти, частково розкриває їх значення. З допомогою вчителя складає окремі меню сніданку, виконує прості технологічні операції по приготуванню страв, добирає корисні засоби догляду за посудом. |
Збагачення та уточнення уявлень про продукти харчування, їх різноманітність, кухонні речі та їх призначення. Удосконалення рухової сфери шляхом відпрацювання точності, злагодженості, координованості рухів. Формування діяльності на основі визначення послідовності приготування страв до сніданку. Розвиток вмінь орієнтуватися у часі на приготування страв (відварювання яєць, нарізання салату). Збагачення словникового запасу назвами технологічних операцій з приготування страв до сніданку, назвами кухонного обладнання. Виховання естетичних смаків на основі сервірування столу та оформлення блюд. |
|
|
|
Продукти харчування (хліб, м’ясо, овочі, фрукти). Різноманітність продуктів харчування, їх значення для здоров’я людини |
|
||
|
|
Біологічна цінність основних продуктів харчування. Вітаміни в основних продуктах харчування. |
|
||
|
|
Біологічна цінність основних продуктів харчування. Вітаміни в основних продуктах харчування. |
|
||
|
|
Кухонне обладнання. Правила користування і догляду за ними. Миючі засоби догляду за посудом. Практичні роботи. Чищення і миття кухонних речей і посуду. |
|
||
|
|
Кухонне обладнання. Правила користування і догляду за ними. Миючі засоби догляду за посудом. Практичні роботи. Чищення і миття кухонних речей і посуду. |
|
||
|
|
Кухонне обладнання. Правила користування і догляду за ними. Миючі засоби догляду за посудом. Практичні роботи. Чищення і миття кухонних речей і посуду. |
|
||
|
|
Приготування їжі. Санітарно-гігієнічні вимоги до обробки продуктів. |
|
||
|
|
Сніданок. Приготування простих і комбінованих бутербродів, страв із яєць, салатів, вінегрету. |
|
||
|
|
Сніданок. Приготування простих і комбінованих бутербродів, страв із яєць, салатів, вінегрету. |
|
||
|
|
Сніданок. Приготування простих і комбінованих бутербродів, страв із яєць, салатів, вінегрету. |
|
||
|
|
Заварювання чаю. |
|
||
|
|
Сервірування столу до сніданку з урахуванням різного меню. |
|
||
|
|
Практична робота. Сервірування стола до сніданку. |
|
||
|
|
Правила поведінки за столом. |
|
||
|
|
Правила поведінки за столом. |
|
|
|
РОДИНА. СІМ´Я |
|||||
|
|
Сім´я. Склад сім´ї учнів (імена, по-батькові, вік, місце роботи членів сім’ї )
|
Учень має уявлення:про поняття «сім’я», про склад сім’ї. Розуміє поняття «родина». Знає: склад своєї сім’ї, імена, по-батькові членів родини; вміє висловити власне ставлення до членів сім’ї * знає імена членів своєї сім’ї, називає найближчих родичів. |
Формування уяви про стосунки в родині на основі засвоєння ролі членів сім’ї у родині; Розвиток пізнавального інтересу на основі актуалізації знань про себе як члена сім’ї та свою сім’ю. Розвиток мовлення шляхом побудови зв’язних висловлювань про власне ставлення до членів своєї сімʼї |
|
|
|
Родина. Родинні стосунки.
|
|
||
КУЛЬТУРА ПОВЕДІНКИ |
|||||
|
|
Правильна постава як складова зовнішньої культури людини. Постава при ходьбі, у положенні сидячи і стоячи. |
Учень знає: вимоги до осанки людини, постави при ходьбі, у положенні сидячи і стоячи; правила поведінки при зустрічі та розставанні; форми звертання з проханням, запитанням. Учень: намагається слідкувати за своєю поставою, ходою і жестикуляцією, ввічливо та тактовно поводити себе під час розмови зі старшими та однолітками; додержується правильної постави у положенні сидячи і стоячи; * розуміє вимоги до осанки людини, постави при ходьбі, у положенні сидячи і стоячи; вміє спілкуватися з однокласниками, дорослими. |
Уточнення та закріплення уявлень про необхідність дотримання правильної постави як складової зовнішньої культури та здоров’я людини. Корекція рухової сфери у виробленні правильної осанки, постави при ходьбі. Уточнення активного словника висловлюваннями, які використовуються при спілкуванні: зустрічі, розставанні, звертанні з проханням та запитанням. Розвиток уваги під час розмови зі знайомими і незнайомими людьми. Виховання моральних якостей (доброзичливості, ввічливості, тактовності) під час звертання до старших, дівчини, жінки |
|
|
|
Правильна постава як складова зовнішньої культури людини. Постава при ходьбі, у положенні сидячи і стоячи. |
|
||
|
|
Значення правильної постави для здоров’я людини |
|
||
|
|
Форми звертання до старших і однолітків при зустрічі та прощанні. |
|
||
|
|
Форми звертання з проханням, запитанням до старших і однолітків. |
|
||
|
|
Розмова із старшими і ровесниками
|
|
||
ДОГЛЯД ЗА ЖИТЛОМ |
|||||
|
|
Види житлових приміщень у місті й селі. Призначення кімнат |
Учень знає:види житлових приміщень у місті й селі та їх відмінність; поштову адресу свого будинку та школи, види опалення. Уміє:писати адресу на поштових листівках * розрізняє призначення житлових приміщень, називає домашню адресу та адресу школи-інтернату; орієнтується у приміщеннях школи-інтернату.
|
Розширення уявлень про житлові приміщення, їх відмінність стосовно розташування та умов проживання. Розвиток пам’яті на основі пригадування та запису домашньої адреси. Виховання самостійності при написанні адреси на поштових листівках. |
|
|
|
Індивідуальний житловий будинок і підсобні приміщення |
|
||
|
|
Види опалення житлових приміщень. |
|
||
|
|
Забезпечення електроенергією, водою |
|
||
|
|
Забезпечення електроенергією, водою |
|
||
|
|
Поштова адреса домівки, школи. |
|
||
|
|
Практичні роботи, екскурсії Заповнення поштової адреси на листівках. Екскурсія по мікрорайону. |
|
||
|
|
Екскурсія по мікрорайону. |
|
|
|
ТРАНСПОРТ |
|||||
|
|
Види транспорту. Поїзд, електричка, автобус, тролейбус, метро, літак, велосипед та ін. |
Учень знає:види транспорту, найбільш раціональний маршрут проїзду до школи інтернату; варіанти проїзду до школи різними видами транспорту, кількість часу, витраченого на дорогу, пересадки, пішоходний маршрут; правила пересування на велосипеді. Уміє:дотримуватися правил поведінки в громадському транспорті (правила посадки, купівлі квитка, поведінки в салоні й при виході). * називає окремі види транспорту; дотримується правил поведінки у транспорті |
Розширення та уточнення уявлень про різні види транспорту та його призначення. Розвиток мислення шляхом встановлення причинних залежностей під час вибору маршруту та видів пересування. Розвиток уміння орієнтуватися у часі на основі визначення маршруту (пішохідного, велосипедного, громадським транспортом). Збагачення активного словникового запасу назвами транспортних засобів |
|
|
|
Проїзд до школи (маршрут). |
|
||
|
|
Транспорт у місті, селі, селищі. |
|
||
|
|
Поведінка у транспорті. |
|
||
|
|
Поведінка у транспорті |
|
||
|
|
Правила дорожнього руху. |
|
||
|
|
Правила дорожнього руху. |
|
||
|
|
Оплата проїзду. |
|
||
|
|
Практичні роботи, екскурсії. Складання маршрутного листа руху від дому до школи. |
|
||
ТОРГІВЛЯ |
|||||
|
|
Види магазинів, їх призначення. |
Учень має уявлення: про призначення підприємств торгівлі та їх види, відділи магазинів, асортимент товарів; про порядок купівлі товарів у різних магазинах. Знає: види торгівлі (магазини, ринки, кіоски); основні види магазинів, їх призначення, назви; основний асортимент товарів у магазинах, на ринках; назви працівників торгівлі; * називає окремі види магазинів; з допомогою дорослого орієнтується в асортименті товарів в магазині, на ринку |
Розвиток мислення на основі засвоєння інформації про різні види підприємств торгівлі та їх призначення. Розвиток мовлення на основі засвоення нових слів-термінів стосовно видів торгівлі, асортименту товарів, назв працівників торгівлі. |
|
|
|
Види магазинів, їх призначення. |
|
||
|
|
Відділи магазинів, асортименти товарів. |
|
||
|
|
Кіоски. Ринок (відкритий, закритий), розташування продукції. |
|
||
|
|
Спеціалізовані магазини. Універмаги. Супермаркети. Місце розташування. |
|
||
|
|
Обслуговуючий персонал ( продавці, касири, консультанти та ін.) |
|
||
|
|
Порядок купівлі товарів у різних магазинах (на місцевому матеріалі). |
|
||
|
|
Порядок купівлі товарів у різних магазинах (на місцевому матеріалі). |
|
||
|
|
Екскурсія до магазинів, на ринок. |
|