Урок "Гігієна зору. Освітлення приміщення. Гігієна читання. Гігієна зору під час користування телевізором, комп’ютером. Практичні вправи"

Про матеріал
Публікація містить конспект корекційно-розвиткового заняття «Соціально-побутове орієнтування» (5 клас) , який розроблено відповідно до Програми з корекційно-розвиткової роботи для 5-9(10) класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з розумовою відсталістю (Автори Остапенко Л.І., Тарновська Л.І.). Заняття спрямоване на ознайомлення дітей з поняттям «гігієна зору», з правилами збереження зору під час користування телевізором, комп’ютером та читання.
Перегляд файлу

Тема: Гігієна зору. Освітлення приміщення. Гігієна читання. Гігієна зору під час користування телевізором, комп’ютером. Практичні вправи

Мета: ознайомити дітей з поняттям «гігієна зору», з правилами збереження зору під час користування телевізором, комп’ютером та читання.

Очікувані результати: учень  має уявлення про догляд за  очима; уявлень про збереження та зміцнення здоров’ я шляхом засвоєння правил особистої гігієни..

Обладнання: презентація, картки із завданнями

Хід уроку

І. Організаційна частина. Емоційне налаштування на заняття.

ІІ. Актуалізація знань

  1. Робота над загадкою
  • Відгадайте загадку:

На ніч два віконця

Самі закриваються,

А як сонце встане–

Самі відкриваються.

  • Які слова допомогли розгадати загадку?

ІІІ. Робота над новим матеріалом

  1. Оголошення теми та мети уроку
  2. Інформування про зір з переглядом мультфільму
  • Бережи як зіницю ока. Це висловлювання неодноразово чули від дорослих. А як ви його розумієте?

Перегляд мультфільма  про зір за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=fnxjBdP_aj4&t=288s

  • Що ви дізналися з мультфільма про зір?
  • Для чого потрібно берегти зір?

 

  1. Інформування про правила гігієни зору

Мати ясний зір, насправді, не так вже й складно, як нам здається, але для цього потрібно пам’ятати й дотримуватися семи головних правил:

  1. Гімнастика для очей
  2. Освітлення приміщення
  3. Правила при читанні
  4. Правильна осанка
  5. Харчування
  6. Здоровий сон
  7. Відвідувати лікаря-офтальмолога

 

1. Гімнастика для очей

Обмежений час за монітором + гімнастика для очей. Сучасне покоління просто «живе» смартфонами, лептопами, планшетами й іншими новомодними ґаджетами. Без цих речей ми не уявляємо свої будні.  Зайшовши у соцмережі подивитися стрічку новин, ми не помічаємо як «всесвітня павутина» затягує нас туди з головою і п’ятихвилинний перегляд останніх подій перетворюється на кількагодинний. Тож пам’ятайте, що сидіти за моніторами комп’ютерів можна не більше двох годин поспіль, після цього необхідно відпочити 20 хвилин. Якщо ж ваша робота дуже тісно пов’язана з комп’ютером, то потрібно через кожні 20 – 30 хв виконувати зорову гімнастику, яка не займе багато вашого часу.

https://times.zt.ua/wp-content/uploads/2017/12/2-3.jpg

Вправи для очей за методом «Тренажер Базарного В.Ф.» за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=mbk6swspmjQ 

 

Окрім стандартних вправ можна ще розглядати стереозображення.

 

https://times.zt.ua/wp-content/uploads/2017/12/hqdefault-3.jpg

 

  1. Освітлення приміщення

Працюйте в достатньо освітленому приміщенні.  Дбайте про те, щоб ваш стіл був гарно освітлений. Робоче місце треба розташовувати так, щоб коли ви за ним працюєте, яскраве світло не потрапляло у поле зору. Стіл має стояти на відстані одного метра від вікна, так як сонячні промені, які від нього відбиваються, дуже швидко виснажують ваші очі, а сама відстань від очей до поверхні столу повинна бути не менше 30 см. Що стосується настільної лампи, то ця річ є важливим елементом не лише декору, вона має розміщуватися зліва від вас, а якщо ви шульга, то справа. Сама потужність лампи розжарювання повинна дорівнювати не більше 80 Вт, а «економки» – не більше 20 Вт.

https://times.zt.ua/wp-content/uploads/2017/12/stol-2.jpg

  1. Правила при читанні

Читайте правильно.  Нанотехнології потихеньку витісняють книги із повсякденного обігу, але ще є прихильники паперових носіїв інформації, які люблять прочитати кілька сторінок улюбленого роману на ніч. Таким людям необхідно запам’ятати, що відстань від книги до очей має бути 30 см, тобто найзручніше читати за столом, тим паче, що читання лежачи може призвести до сколіозу. У транспорті читати теж не варто, оскільки він рухається, очі не можуть добре зосередитися на тексті книги. До того ж, шрифт також має значення. Дослідники з Лабораторії зорової ергономіки США визначили, що найкращим шрифтом є «Verdana», оскільки у нього немає зарубок, тому очі не так швидко втомлюються.

 

  1. Правильна осанка

При сутулості, сколіозі, кіфозі або лордозі погіршується кровопостачання до головного мозку, внаслідок цього може виникнути вегетосудинна дистонія, яка досить часто супроводжується головними болями та спазмом акомодації, тобто хибною короткозорістю. Тож якщо ви маєте проблеми із осанкою – виконуйте вправи для зміцнення м’язів спини, адже на перший погляд навіть незначний сколіоз може призвести до короткозорості.

https://times.zt.ua/wp-content/uploads/2017/12/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%8B%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9-2.png

 

5. Харчування

Дотримуйтесь правильного раціону Щоб мати відмінний зір, потрібно правильно харчуватися – вживати продукти, які містять вітаміни А, В2, С, цинк та селен, лицеїн, антоціан. Дані вітаміни та мікроелементи є у моркві, чорниці, яєчному жовтку, помідорах, шпинаті, бананах, морепродуктах. Необхідно щоденно з’їдати кілька морквин (краще з олією, оскільки каротин так краще засвоюється) і випивати склянку чорничного соку.

 

  1. Здоровий сон

Здоровий сон – це запорука успіху, тому його порушення негативно впливає на імунітет та багато інших важливих систем організму і на зір також. Для середньостатистичної людини потреба у сні складає 7 – 8 годин.
 

  1. Вправа «Закінчи речення»

З  метою  збереження  зору  місце  для  занять  має  бути  добре ________________.  Світло повинно падати з_________________ сторони.

Відстань від очей до книжки, зошита має бути____________см.

Відстань від очей до телевізора має бути______________м.

Слова-підказки: освітленим,  лівої, 30 см,2 – 5 м.

 

  1. Вправа «Хто не дотримується правил гігієни зору?

– Визначте хто з дітей на малюнку не береже свій зір?

 

https://dovidka.biz.ua/wp-content/uploads/2015/02/gigiyena-zoru.jpg

 

  1. Робота над ситуаціями

Послухайте ситуацію

В одному веселому містечку жило багато дітей. Всі вони були дуже швидкі та неслухняні, а ще гірше те, що вони не знали основних правил гігієни.Одного разу, граючи на піску, хлопчикові в очі залетіли маленькі кри­шталики піску. Вони почали рухатися в оці, що спричиняло великий біль, але вилучити їх звідти було неможливо. Наш герой не знав, як можна завадити цьому лихові...

- Діти, а ви знаєте, що потрібно було зробити хлопчикові. ( Відповідь дітей ).

 

При потраплянні пилинок в очі рухами повік вони змиваються в куточки до перенісся. Таких дрібних пилинок ми не відчуваємо. Проте інколи в око по­трапляють значно більші частинки. І тоді ми відчуваємо, що щось заважає. Виникає бажання видалити чужорідне тіло. Інколи потрапляння смітинки спричиняє гострий біль. При цьому око починає виділяти велику кількість сліз. Часто смітинка виділяється із сльозою. Через це не слід лізти в око (осо­бливо брудними руками ). Тим більше, що це може призвести до ще гірших наслідків. Тому слід потерпіти, очікуючи, коли око саме видалить смітинку.

Проте якщо минуло 3-5 хвилин, а смітинка залишається в оці, значить вона має гострі краї. Ними смітинка могла зачепитися за тканину ока. В та­кому разі необхідна допомога лікаря. Тому потрібно із чистої м'якої тканини приготувати пов'язку, накласти її на око, а потерпілого негайно доставити до лікаря.

Правила бережного ставлення до очей

Ніколи не слід сильно терти очі, особливо небезпечно терти їх брудними руками. На руках знаходиться велика кількість мікробів, які так і намагаютьсмя потрапити тобі в очі, і тоді там може виникнути ячмінь, або запалення кон´юнктиви- кон´юнктивіт. Краще ніколи не чіпати очі брудними руками.

Ні в якому разі не грайся і не бігай з ручкою, олівцем, палицею або іншим гострим предметом у руках. Ти можеш послизнутись і потрапити загостреним кінцем в око.

Якщо ти став бачити гірше ніж раніше,скажи про це батькам. Може статись тобі необхідні окуляри. Щоб дізнатись, чи потрібні тобі окуляри достатньо звернутись до лікаря офтальмолога і перевірити зір.

Дуже важливо читати при гарному освітленні, щоб не напружувати очі.

Сітківка, розташована в задній частині очного яблука, дуже чуттєва. Якщо довго дивитись на сонце можна нанести їй невиправної шкоди. Дітям не можна дивитись на сонце більше декількох секунд, навіть в сонцезахисних окулярах.

Кожен,хто планує провести тривалий час на сонці, повинен надіти сонцезахисні окуляри.

Не дивитись без міри телевізор, не працювати на комп´ютері. Перенапруження очей може відбуватись кожного разу. Коли людина подовгу щось роздивляється.

 

6. Вправа «Намалюй малюнок»

  • Намалюйте із закритими очима сонечко.
  • А тепер намалюйте сонечко із відкритими очима.
  • Порівняйте малюнки. Який кращий?
  • Завдяки чому малюнок вийшов кращий?

ІV.  Підсумок заняття.

 V.  Рефлексія.

 

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

  1. https://www.youtube.com/watch?v=a5td2gTgQhQ
  2. https://dovidka.biz.ua/gigiyena-zoru/
  3. https://urok-ua.com/klasna-godina-beztsinniy-dar-zir/
  4. https://naurok.com.ua/urok-prezentaciya-oko-i-zir-vadi-zoru-pravila-zberezhennya-zoru-226559.html
  5. https://vseosvita.ua/library/embed/0100atwo-4230.doc.html
  6. К.В. Рейда, Н.М.Гаврилова «Навчальний посібник з соціально-побутового орієнтування 5 клас».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тофан Оксана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
16 грудня 2022
Переглядів
1241
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку