16 червня о 18:00Вебінар: Збереження здоров’я дітей з особливими освітніми потребами

Календарно-тематичне планування уроків з хімії. Рівень стандарту. 10 клас

Про матеріал
Календарно-тематичне планування уроків хімії в 10 класі для рівня стандарту складено згідно програми "Навчальна програма з хімії для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів" (Рівень стандарту). Окремо винесено розподіл годи за темами.
Перегляд файлу

Поурочне планування з хімії

10 клас, 1,5 год 52 год

Повторення  3 год.

Тема 1. Теорія будови органічних сполук 8 год

Тема 2. Вуглеводні 11 год

Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки 17 год

Тема 4. Нітрогеновмісні органічні сполуки 5 год

Тема 5. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі 4 год

Тема 6. Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин 4 год

3+8+11+17+5+4+4=52

Повторення

 

  1. Склад, властивості, застосування окремих представників вуглеводнів (метан, етан, етен, етин),
  2. Склад, властивості, застосування окремих представників оксигеновмісних (метанол, етанол, гліцерол, етанова кислота) органічних речовин.
  3. Склад, властивості, застосування окремих представників нітрогеновмісних (аміноетанова кислота) органічних речовин.

Тема 1. Теорія будови органічних сполук

  1. Теорія будови органічних сполук.
  2. Залежність властивостей речовин від складу і хімічної будови молекул.
  3. Поняття про явище ізомерії та ізомери.
  4. Ковалентні карбон-карбонові зв’язки у молекулах органічних сполук: простий, подвійний, потрійний.
  5. Відпрацювання вмінь та навичок.
  6. Класифікація органічних сполук.
  7. Розрахункові задачі. Виведення молекулярної формули речовини за масовими частками елементів.
  8. Узагальнення та систематизація знань

Тема 2. Вуглеводні

  1. Класифікація вуглеводнів.
  2. Алкани. Загальна формула алканів, структурна ізомерія, систематична номенклатура.
  3. Хімічні властивості алканів.
  4. Алкени і алкіни. Загальні та молекулярні формули алкенів і алкінів, структурна ізомерія, систематична номенклатура.
  5. Хімічні властивості етену та етину.
  6. Арени. Бензен: молекулярна і структурна формули, фізичні властивості.
  7. Хімічні властивості бензену.
  8. Методи одержання алканів, етену, етину, бензену. Застосування вуглеводнів.
  9. Розрахункові задачі. Виведення молекулярної формули речовини за загальною формулою гомологічного ряду та густиною або відносною густиною.
  10. Розрахункові задачі. Виведення молекулярної формули речовини за масою, об’ємом або кількістю речовини реагентів або продуктів реакції
  11. Контрольна робота

Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки

  1. Спирти. Поняття про характеристичну (функціональну) групу. Гідроксильна характеристична (функціональна) група. Насичені одноатомні спирти: загальна та структурні формули, ізомерія (пропанолів і бутанолів), систематична номенклатура. Водневий зв’язок, його вплив на фізичні властивості спиртів.
  2. Хімічні властивості насичених одноатомних спиртів. Одержання  етанолу.
  3. Поняття про багатоатомні спирти на прикладі гліцеролу, його хімічні властивості.
  4. Фенол: склад і будова молекули, фізичні та хімічні властивості.
  5. Альдегіди. Склад, будова молекул альдегідів. Альдегідна характеристична (функціональна) група. Загальна та структурні формули, систематична номенклатура і фізичні властивості альдегідів.
  6. Хімічні властивості етаналю, його одержання.
  7. Карбонові кислоти, їх поширення в природі та класифікація. Карбоксильна характеристична (функціональна) група. Склад, будова молекул насичених одноосновних карбонових кислот, їхня загальна та структурні формули, ізомерія, систематична номенклатура і фізичні властивості.
  8. Хімічні властивості насичених одноосновних карбонових кислот. Реакція естерифікації. Одержання етанової кислоти.
  9. Естери, загальна та структурні формули, систематична номенклатура, фізичні властивості. Гідроліз естерів.
  10. Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості.
  11. Вуглеводи. Класифікація вуглеводів, їх утворення й поширення у природі.
  12. Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози.
  13. Сахароза, крохмаль і целюлоза: молекулярні формули, гідроліз.
  14. Розрахункові задачі. Обчислення за хімічними рівняннями кількості речовини, маси або об’єму за кількістю речовини, масою або об’ємом реагенту, що містить певну частку домішок.
  15. Практичні роботи. 1. Розв’язування експериментальних задач.
  16. Узагальнення та систематизація знань

Тема 4. Нітрогеновмісні органічні сполуки

  1. Насичені й ароматичні аміни: склад і будова молекул, назви найпростіших за складом сполук. Будова аміногрупи.
  2. Аміни як органічні основи. Хімічні властивості метанаміну, аніліну. Одержання аніліну.
  3. Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні і структурні формули, характеристичні (функціо-нальні) групи, систематична номенклатура. Пептидна група. Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептиди.
  4. Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій).
  5. Контрольна робота

Тема 5. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі

  1. Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації.
  2. Пластмаси. Каучуки, гума.  Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання.
  3. Вплив полімерних матеріалів на здоров’я людини і довкілля. Проблеми утилізації полімерів і пластмас в контексті сталого розвитку суспільства.
  4. Синтетичні волокна: фізичні властивості і застосування.
  5. Систематизація та узагальнення знань

Тема 6. Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин

  1. Зв’язки між класами органічних речовин.
  2. Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти).
  3. Роль органічної хімії у розв’язуванні сировинної, енергетичної, продовольчої проблем, створенні нових матеріалів
  4. Підсумковий урок

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Планування
Додано
24 липня 2019
Переглядів
530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку