Казка "Дивовижні пригоди - перетворення квадрата"

Про матеріал

Познайомити дітей з «Квадратом Воскобовича» можна різними способами в залежності від уяви та творчості педагога.Це можна зробити за допомогою казки "Дивовижні пригоди - перетворення квадрата".

За допомогою цього чарівного квадрата, діти вчаться слухати і запам'ятовувати інструкцію, пояснювати свої дії, ставити запитання. В ході цієї роботи закріплюються граматичні категорії: узгодження всіх частин мови в реченні, родові поняття, відмінкові закінчення, однина і множина іменників. Дитина може обіграти складену фігуру, таким чином, розвиваючи зв'язну мову і розвиваючи творчу уяву.

Перегляд файлу

 Дивовижні пригоди - перетвореннях квадрата

У самому звичайному місті, в самому звичайному будинку жила зовсім звичайна сім'я: мама Трапеція, тато Прямокутник і їх синочок - Квадрат. Братиків і сестричок у Квадрата не було, але зате був дідусь Чотирикутник, який жив в іншому місті. Дідусь жив далеко, тому що добиратися до нього треба було по суші, по воді і навіть по повітрю. Так говорив тато.

Дідусь Чотирикутник часто писав листи. Одного разу за сніданком тато сказав, що вчора він знову отримав від дідуся листа. Дідусь передає всім привіт, бажає доброго здоров'я і питає, ким його улюблений онук Квадрат мріє стати.

ИзображениеПеретворення перше: БУДИНОЧОК

ИзображениеПісля сніданку мама з татом пішли на роботу, а Квадрат залишився вдома один. «Цікаво, а ким я можу стати?» - згадав Квадрат дідусеве питання і підійшов до дзеркала. На нього дивився звичайний Квадрат, у якого всі сторони були рівні і всі кути теж були рівні. «Усюди однаковий і нічим не примітний, - подумав про себе Квадрат. – У дворі стоїть будиночок . Такий стрункий! Такий ошатний! Ось якщо б я міг стати будиночком ». Квадрат подумав про це несміливо і раптом відчув, що куточки його прийшли в рух і він якось незвично склався. Квадрат знову подивився на себе в дзеркало і побачив БУДИНОЧОК. Звичайно, він цього трохи здивувався, але невеселі думки відвернули його, і він знову перетворився на Квадрат.

Перетворення друге: ЦУКЕРКА

«Тато, звичайно ж, буде відповідати на дідове лист і напевно попросить мене що-небудь дописати в кінці, - подумав Квадрат. - Так уже одного разу було: на новорічній листівці великими друкованими літерами я сам написав привітання дідусю ».

І тут Квадрат згадав новорічне свято, пухнасту, ошатну ялинку і чомусь велику цукерку. Вона висіла на ниточці серед красивих скляних іграшок і була нітрохи не гірше за них. «От би мені стати цукеркою», - подумав Квадрат і знову відчув, що куточки його ожили. Із дзеркала на Квадрат дивилася ЦУКЕРКА.

На цей раз Квадрат не тільки здивувався, але і задумався.

ИзображениеПеретворення третє: КАЖАН

«Що ж це виходить? - розмірковував Квадрат. - Захотілося мені стати будиночком, і я став будиночком. Захотілося стати цукеркою, і я перетворився на цукерку. А якщо я захочу стати, - Квадрат став напружено думати, в кого б йому перетворитися, - ну, наприклад, кажаном ».

- Так, - сказав він собі більш рішуче, - хочу перетворитися в кажана.

За мить Квадрат побачив в дзеркалі кажан.

Це було справжнє відкриття. Виявляється, варто Квадрата дуже захотіти, і він може перетворитися на що завгодно і в кого завгодно. Тепер йому було про що написати дідусеві в листі.

ИзображениеПеретворення четверте: КОНВЕРТ

Квадрат радісний ходив по кімнаті. «Дідусь, як і тато, кожен день заглядає в поштову скриньку. І дуже скоро настане день, коли він отримає лист і дізнається про моє чудове відкриття ».

Квадрат представив розкритий конверт в дідових руках і відразу відчув в собі вже знайомі зміни. Тепер йому не потрібно було підходити до дзеркала: він був упевнений, що перетворився в КОНВЕРТ.

«А чому б мені самому не написати дідусеві лист? Прямо зараз? »Він взяв чистий аркуш паперу і написав:

«Любий Дідусь ЧОТИРИКУТНИІК. Сьогодні Я зробив відкриття. ЯКЩО Я ДУЖЕ ЗАХОЧУ ТО можу СТАТИ КИМ ЗАХОЧУ І ЧИМ ЗАХОЧУ. ТВІЙ ОНУК КВАДРАТ ».

ИзображениеТепер Квадрат задумався над тим, як відправити лист.

Перетворення п'яте: СЕМАФОР

У дворі хлопчаки грали в паровозики. Одним з «паровозиків» був його сусід. Квадрат схопив лист і побіг у двір.

- Чуєш, Паровозик, треба лист дідусеві відвезти.

- Не можу, - відповів Паровозик, - паровозиків багато, а семафором ніхто не хоче бути. Ось і стикаємося весь час.

- Давай, я буду семафором, - сказав Квадрат.

- Ну, тоді інша справа.

Паровозик схопив лист і помчав в кінець двору. Семафор ледве встигав за ним. Раптом Паровозик різко загальмував.

- Все, - сказав він, - далі не можу, далі - ремінь.

- Який ремінь? - не зрозумів Квадрат.

Изображение- Мама так говорить, - пояснив Паровозик, - з двору втечеш - ременя отримаєш. - Він повернув Квадрату лист, випустив пар і - «чух-чух-чух» - побіг назад.

Перетворення шосте: МИШКА

Взагалі-то Квадрата мама теж не дозволяла нікуди з двору йти. За двором починався колючий чагарник, а ще далі ріс густий ліс.

Але сьогодні був не зовсім звичайний день, точніше, зовсім незвичайний, і Квадрату хотілося скоріше доставити дідусеві лист. «Перетворюся-но я на мишку», - вирішив Квадрат, і незабаром МИШКА схопила зубами лист і побігла.Вона дійсно спритно пробиралася крізь чагарник, і все було б напевно чудово, якщо б у мишки раптом не засвербіли зубки. Вона навіть зупинилася, щоб трішечки почухати їх об лист, але Квадрат вчасно схаменувся.

- Ну, немає, - сказав він, - я писав, намагався, а вона - гризти.

ИзображениеПеретворення сьоме: ЇЖАЧОК

Квадрат знову став самим собою. Він сидів серед колючого чагарнику і, чесно кажучи, не знав, як звідти вибратися. Особливо небезпечною Квадрата здавалася гілочка, що розгойдувалася прямо над ним. Так і хотілося від її колючок захиститися своїми колючками. Але де їх взяти? «А ось де», - здогадався Квадрат і перетворився ... в їжачка. Тепер можна було без побоювання наколоти на спину лист (їжачок впорався з цим швидко) і бігти далі. Серед чагарнику пролягала стежка, і Квадрат сподівався, що Їжачок побіжить по ній. Але Їжачок повівся дивно. Він бігав від одних заростей до інших, зовсім не помічаючи стежки, і в кінці кінців, знайшовши найтемніші і колючі кущі, згорнувся клубком і заснув. Причому заснув так швидко, що Квадрат нічого не встиг зробити.

Перетворення восьме: ЗІРОЧКА

ИзображениеМожливо, тому, що зірки такі ж колючі, як їжачки, а може бути, всім їжачкам сняться такі сни, коротше, Квадрата приснився незвичайний сон. Йому приснився ... зоряний дощ. Було абсолютно незрозуміло, звідки і куди летіли ці зірки, але всі вони пролітали крізь нього. Це було так здорово, що Квадрата теж захотілося стати зіркою. І якщо б його дідусь жив не в іншому місті, а на іншій планеті, він був би зоряним листоношею і сам доставляв би дідусеві листи зі своїми відкриттями.Прокинувся Квадрат, коли щось кольнуло його в бік. Але він цьому не здивувався. Він здогадався, що уві сні перетворився в зірочки.

 

docx
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
2320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку