Колекція старожитностей Михайла Грушевського та її доля

Про матеріал
Навчальна презентація створена для всебічного вивчення діяльності видатного історика, політика Михайла Сергійовича Грушевського (1866-1934). У короткій презентації йде мова про колекцію унікальних джерел з історії України. Презентацію розробив учень 9 класу Жуперков Ігор проєкту Українська школа в евакуації (Братислава) під керівництвом вчителя історії Василя Михальчука
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготував: Жуперков Ігор, учень української школи в евакуації (братислава). Вчитель: василь михальчукколекція старожитностей михайла Грушевського

Номер слайду 2

Дім до та після. Одна з найболючіших втрат саме і власне для української культури – загибель величезної збірки й архіву Михайла Грушевського, що згоріли в його київському будинку на Паньківській, 9 від більшовицького гарматного обстрілу.

Номер слайду 3

Перші емоцііОсь як про це писав сам власник знищеної колекції у вступній статті “На переломі” до збірника “На порозі нової України”

Номер слайду 4

Що ж конкретно було в загиблій збірці М. Грушевського?Видатний мистецтвознавець Ф. Ернст наводить приблизний перелік знищених матеріалів, очевидно наданий йому або самим М. Грушевським, або людьми з його близького кола.

Номер слайду 5

колекція митця і архітекта В. Кричевського80 килимів XVIII століття, 100 виробів українського скла, 500 фрагментів скла князівської доби, 500 одиниць опішнянської кераміки, півсотні срібних чарок.

Номер слайду 6

висновки. Безперечно, докладне дослідження втрат і реконструкція колекції й архіву М. Грушевського – справа майбутнього. Я лише спробував побіжно зазначити найсуттєвіші масиви знищеного.

Номер слайду 7

Дякую за увагу

pptx
Додано
28 березня 2023
Переглядів
110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку