Компетентнісні задачі з математики

Про матеріал

Задачі практичного змісту. Компетентнісно - зорієнтоване навчання. Задачі з математики. 5-6 клас

Перегляд файлу

Вивчаючи теми площі квадрата та прямокутника(5 клас), пропоную виміряти вдома розміри своєї кімнати, а на уроці виконати практичну роботу, де потрібно обчислити кількість  шпалер та фарби, потрібної для ремонту цієї кімнати.

Вивчаючи «куб, паралелепіпед» варто запропонувати учням власноруч виготовити заготовки для цих фігур, і навпаки- дати готові вирізки, попрохавши скласти потрібну фігуру.

Результат пошуку зображень за запитом заготовеи для куба паралелепіпедаРезультат пошуку зображень за запитом розгортка куба 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом розгортка куба

 

 

Маючи коробочку (куб чи паралелепіпед) пропоную насипати учням в неї піску чи налити води, якщо це залізна чи скляна коробка-тобто визначити місткість даної посудини. (об’єм куба, паралелепіпеда).

Результат пошуку зображень за запитом скляний куб

Результат пошуку зображень за запитом скляний куб з водою

 

А ось такі задачі ще краще мотивують.

1. Урожайність цибулі-4о кг з однієї сотки; оцінити  результативність роботи господаря на городі, якщо він під цибулю відвів ділянку прямокутної форми, 60м на 35м. Потім продав цибулю, ціною 10 грн за 1 кг. На закупівлю насіння було витрачено 200 грн. Чи прибутковий такий бізнес?

2. Кожного місяця батько отримує 7000 грн заробітної плати, а мама- 5000 грн. Чи зможе сім’я через три місяці придбати  потрібний для сина комп’ютер ціною 14000 грн , якщо 2/3 зарплатні в місяць відходить на побутові витрати.

3. Сім’я вирішила відпочити в Криму. Потрібно зробити певні фінансові розрахунки поїздки: витрати на  бензин, на проживання + кошти  на власні потреби. Задаємо необхідні значення: відстань від пункту відправки до пункту призначення, вартість 1 л бензину, витрати автомобіля, вартість 1 доби проживання , кількість днів відпочинку і т. д.

 

 

doc
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку