Комплект: СІКу для вчителя та зошит для учня. "Л. Керролл «Аліса в Країні Див». Творча історія книги, її зв'язок з біографією письменника та життям Англії «вікторіанської доби»"

Про матеріал

Пропоную комплект із зарубіжної літератури: СІК (схеми інтерактивних конспектів) та сторінки зошита для 5 класу.

СІК трансформується у зошит з друкованою основою для учня. Такі сторінки зошита я заготовляю для кожного учня на кожен урок, використовуючи аркуш паперу А-4, з полями по півтора сантиметра, з альбомною орієнтацією і розбиттям у дві колонки. Це дозволяє учневі брошурувати, вклеюючи сторінки у звичайний зошит, або вставляти в теку з файлами А-5.

Можна використовувати для інтерактивних уроків (див вебінар за 25 березня)

Далі буде.

Перегляд файлу

СІК. Л. Керролл «Аліса в Країні Див». Творча історія книги, її зв'язок з біографією письменника та життям Англії «вікторіанської доби»

Поки є діти – будуть казки!

Астрід Ліндгрен

І. Колективне складання радіальної діаграми на основі історій (з ілюстративним супроводом)

Історія перша (Л. Керролл – учень-старшокласник в строгому англійському костюмі із фотокамерою)

Справжнє моє ім’я – Чарлз Лутвідж Доджсон. Народився я в самому серці Англії – графстві Чешир, 27 січня 1832 року. Від батька мені передалося вміння бачити смішне в звичних людях і речах, від матері унаслідував скромність, урівноваженість, пристрасть до причуд. Ще в дитинстві я почав осягати Країну Чудес. Серед моїх улюбленців були равлики, жаби, кіт, грифон із пасторської кафедри батька.

Я мав трьох молодших братів та сімох сестер. Як старший брат я часто вигадував різноманітні забави та ігри, цікаві задачі, писав веселі вірші та каламбури і навіть видавав журнали. В 13 років я випустив власноручно «для молодших» ілюстрований збірник «Корисна і повчальна поезія».

Ще до навчання в школі в мене виявилися здібності до математики. Математика стала важливою справою мого життя. Після закінчення Оксфордського університету, в 23 роки, я став професором математики і прийняв духовний сан диякона, бо в Крайст Черч (найстаріший коледж Христової церкви, Оксфордського університету) без другого не могло бути першого.

Моїм хобі була фотографія. Я любив фотографувати пейзажі, знаменитих людей, а особливо маленьких дівчаток. Виняткове місце в альбомі займали фотографії маленької Аліси.

Історія друга (Аліса – учениця молодших класів, одягнена в традиційно скромну сукню «вікторіанської доби»)

Я – Аліса Плезенс Лідделл, дочка декана коледжу Крайст Черч, де навчався, а згодом викладав математику Керролл.

Одного разу батько запросив Керролла до нас в гості. Містер Доджсон зачарував мене і моїх сестер з першої зустрічі. Він розважав нас цікавими задачами, дотепними жартами, фокусами і став бажаним гостем. А ще ми з сестрами любили, коли він нас фотографував.

4 липня 1862 року Чарльз Доджсон і його товариш Робінсон Дакворд влаштували мені, Лоріні та Едіт прогулянку на човні Темзою. Ми попросили Керрола розповісти смішну казку. Історія-експромт про дівчинку Алісу, яка впала в кролячу нору, виявилась такою захоплюючою, що ми постійно вимагали її продовження. Розповідь затягнулася до вечора. Коли ми прощалися, я попросила Чарлза записати казку і прислати мені.

Історія третя (Л. Керролл)

Я просидів усю ніч, коли записував усі нісенітниці, що запам’яталися.

Через декілька місяців Аліса стала володаркою зошита, що мав назву «Пригоди Аліси під землею», з рукописним текстом казки, власними малюнками і римованою посвятою. Ось її завершальна строфа:

Візьми ж, Алісо, казку цю,

Сховай хазяйновито

До скриньки, де ховаєш ти

Дитячих снів привіти,

Як подорожній береже

Країв далеких квіти.

Історія четверта (Королева Вікторія – вчителька, одягнена у вишукану сукню з декольте, зачіскою того часу, з книжкою «Аліса в Країні Див»)

Я – королева Вікторія, правила Англією в період, коли жив містер Доджсон.

Я теж в свій час із захопленням прочитала казку про Алісу, дівчинку виховану в традиціях моєї доби. За канонами дівчинка була ввічлива, скромна, стримана, серйозна, поважала старших і вивчала математику, історію, географію, малювання, стародавні мови – грецьку і латинську, та займалася додатково французькою, музикою, танцями. Отримавши велику насолоду від прочитаного, захотіла краще познайомитись з творчістю містера Доджсона.

Мені доповіли, що містер Доджсон має багато праць з математики ( завдяки їм згодом виникне інформатика). Він винайшов дорожні шахи з отворами в дошці і шпильками у фігурах, двосторонні наклейки (скоч).

Я дарую вам книгу про пригоди Аліси і хочу, щоб ви її прочитали. Тільки ті діти, які прочитають цю казку, зможуть вважати себе освіченими та вихованими.

ІІ. Складання бліц-історії з асоціативного ряду персонажі-місця-предмети-діяльності.

IІІ. Робота з епіграфом

Хто любить казки? За що ви любите казки? Яка ваша улюблена казка? Чому?

ІV. Д/з. Прочитати статтю про Л. Керролла та казку «Аліса в Країні Див».


____________________________________________

___________________________________________

Л. Керролл «Аліса в Країні Див». Творча історія книги, її зв'язок з біографією письменника та життям Англії «вікторіанської доби»

Поки є діти – будуть казки! (Астрід Ліндгрен)

Завдання 1. Заповніть радіальну діаграму «Історія книги» (за розповідями Керролла, Аліси та королеви Вікторії).

Завдання 2. Складіть бліц-історію з асоціативного ряду персонажі-місця-предмети-діяльності.

Керролл ____________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Аліса _______________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Королева Вікторія___________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка______________

Поміркуй.

Хто любить казки? За що ви любите казки? Яка ваша улюблена казка? Чому?

____________________________________________________

Завдання 3. Випиши коротенькі цитати, що характеризують Алісу із казки Л. Керролл «Аліса в Країні Див».

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Для малюнків.

doc
Додано
25 березня 2018
Переглядів
1593
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку