Конкурсна програма «День Святого Валентина – свято закоханих сердець»

Про матеріал
Конкурсна програма «День Святого Валентина – свято закоханих сердець» розповість про історію цього свята та у вигляді різноманітних конкурсів розвеселять учнів.
Перегляд файлу

 

Конкурсна програма

«День Святого Валентина – свято закоханих

сердець»

Пов’язане зображенняПов’язане зображенняC:\Users\user\Documents\12558013-heart-shaped-cluster-of-hearts-3d-illustration.jpgПов’язане зображення

Підготувала

вчитель української мови та літератури

Жондло Ольга Петрівна

 

Ведучий:

І знову лютий. Але про який холод йдеться, коли обличчя усміхнене, комірці прикрашають сердечка-символи, а в поштовій скриньці ви знаходите довгоочікуване й таке коротке зізнання в коханні.

Ведуча:

Тож вечір наш присвячений коханню. Саме йому, коханню!

Ведучий:

Неспокійному і спокійному!

Ведуча:

Підступному і відданому!

Ведучий:

Нерозділеному і взаємному!

Ведуча: 

Гіркому і солодкому!

Ведучі (разом):

 Вічному коханню!

Ведучий:

Добрий день, дорогі друзі, ровесники, шановні вчителі!

Ведучий. Ми щиро раді вас вітати у цій залі на святкуванні Дня святого Валентина, Дня всіх закоханих.

Ведуча. Про кохання не говорять, про нього вже все сказано... Тож сьогодні будемо мовчки вдихати аромат закоханості, насолоджуватися захоплюючим видовищем, представленим на сцені, цікавими і веселими конкурсами, романтичною музикою.

Ведучий. Але ж закохуються лише навесні.

Ведуча. Неправда.

Ведучий. Закохуються лише для насолоди.

Ведуча. Не завжди.

Ведучий. Закохуються лише юні.

Ведуча. Не вірю.

Ведучий. Закохуються всі!

Ведуча. Згодна.

Ведучий. Отож із Днем святого Валентина всіх вас! Із днем юності й кохання, молодості й краси! Кохайте і будьте коханими, адже це і є щастя!

Ведуча : День Святого Валентина – свято древнє. Доки дійсна історія дійшла до наших часів, вона обросла безліччю легенд. Християнська легенда свідчить, що Валентин жив в ІІІ столітті н.е. в римському місті Тернії. У цей період Римом правив імператор Юлій Клавдій ІІ, який хотів завоювати світ. Але на його шляху до мети встала проблема недоліку воїнів в римській армії. Мала чисельність солдатів не дозволяла здійснювати результативні військові походи. Корінь всіх проблем Клавдій бачив в шлюбі і тому заборонив обряд вінчання, оскільки в кожному неодруженому чоловіку він бачив потенційного солдата.

Святий Валентин.

Святкування дня Святого Валентина відбулося з давньоримського свята Луперкалій, на честь бога Фавна, покровителя стад (Луперк – одне з його прізвиськ), який святкували щорічно 15 лютого. Це було свято достатку.

За день до свята Луперкалія святкували свято Римської богині браку, материнства і жінок Юнони і бога Пана. Цього дня дівчата писали любовні листи. Листи поміщали у величезну урну, а потім чоловіки тягнули листи. Потім кожен чоловік починав доглядати ту дівчину, любовний лист якої він витягнув.

День святого Валентина колись називали "Пташиним весіллям". Раніше вважали, що птахи утворюють шлюбні пари саме в другий тиждень другого місяця року.

У стародавньому Римі колись жив лікар на ім'я Валентин. Його можна навіть назвати "доктор гастроном", оскільки він завжди був стурбований тим, щоб ліки, які він виписував приймати хворим, мали приємний смак. Для надання чудового смаку лікам він змішував гіркі мікстури з вином, молоком або медом. Він промивав рани вином і використовував трави для полегшення болю.

Ведуча 1:

Романтична легенда про святого Валентина.

Святий Валентин також був проповідником. Хоча в ті часи християни в Римі переслідувалися, він став священиком. Валентин жив за часів Клавдія Другого, такого, що проводив безліч загарбницьких воїн. Коли у Клавдія виникли проблеми з набором нових солдатів в армію, він вирішив, що причина криється в прихильності солдатів до своїх дружин і сімей. І скасовував весілля і заручини.

Валентин молився про здоров'я своїх пацієнтів, а також таємно вінчав закохані пари. Одного дня тюремник римського імператора постукав в двері Валентина. За руку він тримав свою сліпу дочку. Він дізнався про здібності Валентина, і благав Валентина вилікувати дочку від сліпоти. Валентин знав, що недуга дівчини


практично невиліковна, проте він дав слово, що зробить все можливе, щоб її вилікувати. Він призначив дівчині мазь для очей, і сказав прийти ще через деякий час.

Минуло декілька тижнів, але зір до дівчини так і не повернувся. Проте чоловік і його дочка не сумнівалися в своїй вірі в лікаря Валентина і продовжували призначений ним курс лікування. Одного дня римські солдати увірвалися в житло Валентина, знищили ліки і узяли його під арешт із-за релігійних переконань.

Коли батько хворої дівчини дізнався про арешт Валентина, він хотів втрутитися, але був не в силах чим-небудь допомогти. Валентин знав, що швидко його стратять. Він попросив у тюремника папір, ручку і чорнило і швидко написав дівчині прощальний любовний лист. Валентина стратили того ж дня, 14 лютого 270 року.

Коли тюремник повернувся додому, його зустрічала дочка. Дівчина відчинила записку і знайшла всередині неї жовтий шафран (крокус). У записці було написано "Від твого Валентина". Дівчина узяла шафран на долоню і побачила його виблискуючі кольори. Відбулося диво: зір дівчини відновився.

Учитель:

За іншими даними, дочка тюремника сама полюбила Валентина, але він, давши обітницю безшлюбності, не міг відповісти взаємністю на її почуття і в ніч перед стратою (тобто 13 лютого) прислав їй зворушливий лист. Як було насправді – нам вже не розібратися, але ясно що Валентин загинув в ім'я Любові.

У 496 році Папа Римський Геласиус оголосив 14 лютого днем Святого Валентина. Завдяки цьому указу цей день почали відзначати як день всіх закоханих.

День Святого Валентина відзначається в Європі з XIII ст., в США – з 1777 р. Хоча на Русі було своє свято закоханих, яке відзначалося 8 липня і пов'язане з історією любові Петра і Февронії.

Любовна географія

У кожній країні день всіх закоханих наголошується по-різному і має свої неповторні і оригінальні традиції.

Давайте познайомимося з цими традиціями.

Ведуча 2: Англія.

У Англії було прийнято вибирати собі «Валентину». Вибір супроводжував незвичайний ритуал: молоді люди, зібравшись разом, на папері писали імена дівчат, потім перемішували їх в капелюсі і тягнули. Дівчина, ім'я якої випало парубкові, на


рік ставала його «Валентиною», а він її «Валентином». У обов'язки парубка входило написання сонетів, гра на лютні і постійний рицарський супровід дами.

В Уельсі закохані обмінювалися «Ложками любові», які треба було самостійно вирізувати з дерева. Вони несли в собі таємниче послання, оскільки прикрашалися сердечками, замочними щілинами, які твердили: «Ти знайшов шлях до мого серця».

На сьогодні особливістю святкування Дня Святого Валентина у Великобританії є те, що британці посилають любовні листи не тільки друзям і знайомим, але і своїм домашнім тваринам.

Ведуча 3: Америка.

У Америці було приємно посилати марципани своїм нареченим і нареченому, оскільки ці тістечка були символом міцних і цінних взаємовідносини. Марципани містили цукор, який був дуже дорогий. Широкий розмах «марципанове зізнання» придбало з 1800 року, коли цукровий буряк увійшов до виробництва. Налагодивши виробництво карамелі, американці почали випускати червоно-білі цукерочки і продавати в коробочках у формі серця. Червоний колір символізував пристрасть, а білий – чистоту любові і щирість відчуттів.

Ведуча 1: Японія.

У 30-ті роки минулого століття свято придбало масовість і в Японії. Японці трансформували традиційне свято в так званий «8 Березня для чоловіків», адже подарунки цього дня отримують в основному представники чоловічої статі. Як презент японець одержує різноманітні чоловічі аксесуари – портмоне, бритви, запонки, краватки і ін.

Франція.

Французи вважають за краще дарувати (і отримувати) коштовності. До речі, їх внеском в розвиток свята стало написання в «валентинках» чотиривіршове з зізнанням в коханні.

Ведуча 2: Саудівська Аравія.

Саудівська Аравія – єдина країна, в якій святкування 14 лютого офіційно заборонене. Ті, що не послухалися повинні будуть заплатити величезний штраф. Причиною такої заборони послужило виведення Саудівської Комісії з впровадження чесноти і запобігання гріху. Він свідчив, що День Святого Валентина слід заборонити, оскільки це свято «бентежить розуми підростаючого покоління Саудівської Аравії, і свята такого роду культивують як гріх». Всім магазинам країни

заборонено законом торгувати плюшевими ведмедиками, валентинками і рештою атрибутів цього свята. Квітковим магазинам цього дня заборонено продавати червоні троянди.

Ведуча 3: Роза

Згідно легенді, улюбленою квіткою Венери була червона троянда. Вперше штучно вирощені троянди побачив світ близько 5 тисяч років назад в Азії, а дикі троянди прикрашають Землю вже 35 мільйонів років. По різним даним в день Святого Валентина в світі продають від 3 до 5 мільйонів троянд. Ця тенденція зростає.

Про походження троянди існує така історія: богиня Флора, побачивши красиву дівчину, перетворила її на квітку, яку Афродіта наділила красою, а три Грації 

обдарували квітку блиском і шармом. Діоніс підніс йому в подарунок божественний ароматний нектар. З часом цей шедевр був дарований богові любові Еросу і названий «Королевою квітів – трояндою».

Згідно римської версії, прекрасна дівчина на ім'я Троянда була улюблена всіма хлопцями невеликого села. Але Троянда була холодна до всіх поклонників, оскільки їх визнання відрізнялися банальністю. Одного разу хлопці збунтувалися проти Троянди, виламали двері її будинку і убили дівчину. Богиня Діана була дуже обурена цією подією, тому Розу вона перетворила на прекрасну квітку, а хлопців – в шипи троянди.

Учитель:

Троянда має свою мову, залежно від кольору. Якщо ви хочете зробити правильний вибір, потрібно знати, що:

Червоні троянди означають «Я люблю тебе»;

Букет, що поєднує червоні і білі троянди символізує дружбу і тепле відношення;

Рожеві троянди несуть в собі витонченість і елегантність; Жовті – радість;

Коралові – бажання;

Бордові троянди – комплімент жінці і її зовнішності; Білі троянди говорять: «Ти божественна»;

Роза блідих відтінків символізує дружбу;

Букет троянд, що розпустилися, символізує подяка; Пелюстки троянд говорять про надію.

Ведуча 1: Серце

Відвіку люди вірили, що такі відчуття як любов, ненависть, успіх, гнів, подяка і дружба знаходяться в людському серці. З популяризацією свята всіх закоханих, серце стало символом любові.

Учитель:

Зараз кожен із Вас отримає сердечко на якому ви зможете висловити гарні побажання коханим і ми разом із вами сформуємо велике серце кохання на Землі.

Ведуча 1: Птахи

Барвисті африканські папуги вважаються за «птахів любові» через те, що коли збираються в пари, сідають дуже близько один до одного і періодично сполучають дзьоби, як би «цілуючись».


За улюблених птахів Венери прийнято вважати блакитних голубів, адже саме ці птахи утворюють пару на все життя і спільно піклуються про пташенят. Голуби – символ не тільки миру, але і любові, вірності.

Ведуча:

Валетинки

Перша валентинка побачила мир в 1415 році з легкої руки Чарльза, Герцога Орлеанського. Він знаходився у в'язниці і писав своїй дружині любовні послання з камери.

Сама старовинна валентинка, що збереглася до наших днів, знаходиться в Британському музеї. У Англії валентинками відвіку обмінювалися замість подарунків, роблячи листівки з кольорового паперу і підписуючи різноколірним чорнилом.

Розквіт валентинок був в 18 столітті, а в 19 – вони придбали серійне виробництво. Тоді валентинки друкували чорно-білим чорнилом, а малюнки робили на фабриках вручну.

Учитель:

А тепер ми навчимося виготовляти Валентинку своїми руками до якої завтра помістимо сюрприз та адресуємо її своїй коханій людині.(Робота над Валентинкою (орігамі)).

Ведуча 2: Шоколад

Шоколад і цукерки – невід’ємний атрибут 14 лютого. Шоколад був відкритий ацтеками в Центральній Америці. Колумб привіз какао-боби в Європу, але виготовляли з них шоколад стали лише в 1847 році. Казанова під час зваблювання дам, віддавав перевагу шоколаду як приманці, на відміну від шампанського. Першу коробочку шоколаду у формі серця створив Річард Кадбері в 1861 році.

Видрукувати

Ведуча:

А чи вміємо ми кохати? Чи спроможні витримати цей важкий і солодкий тягар? Зараз перевіримо, провівши святкову конкурсну програму. На нашому вечорі ми оберемо найромантичнішу пару — Валентина і Валентину. За це звання можуть змагатися всі охочі — змагатися своєю активністю, неповторністю, закоханістю, уважним ставленням до своєї половинки. (Охочі підіймаються на сцену.)

Звичай обирати пару в день закоханих виник 120 років тому, коли дівчата складали папірці зі своїми іменами до капелюха, а хлопці по черзі їх звідти витягали. Такий жереб вирішував, кому з ким дружити. Отже, я запрошую учасників таким способом сформувати пари.

Конкурс «Обери половинку»

Дівчата записують на аркушах свої імена та залишають ці записки у капелюсі. Хлопці витягують по одному аркушу. Утворюються пари.

Ведучий:

Сподіваюся, ніхто з вас не скаже: «Я не хочу кохання». Кохання хочуть усі, і це так природно, як зелена трава весною.

Кохання... Про нього мріють, його очікують. І ось воно прийшло до вас. Таке ніжне, загадкове...

Конкурс «Знайомство»

Ведуча:

Умови конкурсу: станьте навпроти. Уважно подивіться одне на одного. А тепер поверніться спинами й дайте відповіді на запитання.

Запитання конкурсу:

· Якого кольору очі у твоєї половинки?

· У чому зодягнена (-ий), колір одягу твоєї половинки?

· Чи є годинник на руці у твоєї половинки?

· Якого кольору волосся? Яка зачіска?

· Чи є каблучка, сережки у твоєї половинки?

Ведуча. Молодці. Я хочу оголосити наступний конкурс, який називається «Що означає мій погляд?»

 

Опис гри. Дівчатам  даються завдання, які вони повинні показати мімікою обличчя, незначними рухами. Хлопчики повинні відгадати, що хотіли їм сказати дівчата.

Завдання. Дівчата отримують конверти з завданнями.

Наприклад.

1. Я хочу танцювати.

2. Подаруй мені квіти.

3. Мені дуже хочеться морозива.

4.

5.

6.

Дівчатка готуються.

Ведучий 2:

Поки журі підраховуватиме оцінки за конкурси. Ми оголошуємо конкурс для вболівальників.

Назвiть художнi твори українських письменникiв, в назвi яких є жiночi iмена.

Загребельний П. «Роксолана». «Євпраксiя»

Костенко Л. «Маруся Чурай»

Квiтка-Основ'яненко Г. «Маруся»

Малишко  А.  «Ярина». «Марися»

Рильський  . «Марина»

Сосюра В. «Марiя»

Старицький М. «Маруся Богуславка»

Шевченко Т. «Катерина». «Марiя»

Ведучий 1:

КОНКУРС № 5 "ЗНАННЯ - СИЛА".

Всім учасникам задаються "жіночі" і "чоловічі" питання. Бал заробляє пара, котра відповідає першою. Спочатку на питання відповідають дівчата, потім - юнаки.

Питання (для прикладу) для дівчат:

1. Складовою частиною чого є карбюратор? (Мотора)

2. Капот на автомобілі розташовується спереду або ззаду? (Спереду)

3. В якому напрямку при роботі пилкою прикладається сила: до себе чи від себе? (Від себе)

4. Брати Буре грають у футбол або в хокей? (У хокей)

5. Де проходив чемпіонат світу з футболу в 2002 році? (В Японії)

6. Продукція якої фірми має емблему у формі "галочки"? (Nike)

Питання для молодих людей:

1. При затягання нитки в голку, що повинно бути нерухомо: голка або нитка? (Голка)

2. Що таке мелірування? (Фарбування окремих прядок волосся)

3. Чи кладуть дріжджі в пісочне тісто? (Ні)

4. Для чого жінці може знадобитися ацетон? (Для змивання лаку з нігтів)

5. Чи потрібно змивати фарбу для волосся після їх фарбування? (Так)

6. Як називається невелика сумочка, в якій зберігаються предмети, необхідні для макіяжу? (Косметичка)

Ведучий 1: Дівчата так люблять красиві слова, їм потрібна постійна святість

дива, хай новенького, але здійснюваного неодмінно заради них. Адже жінка любить вухами. Ця істина давно відома.

КОНКУРС №6 «КОМПЛІМЕНТИ»

Наші хлопці беруть свої дівчат і стоять навпроти один від одного на відстані 10 кроків. На кожний крок лицарі дарують дамі свого серця комплімент, поки не підійдуть до неї. перемагає той лицар, що не повториться, не помилиться і без пауз виголосить найніжніші слова. але є одна умова: перший  учасник буде говорити компліменти, пов'язані з рослинами: наприклад, квіточка, пелюсточка, трояндочка...; другий - компліменти, пов'язані з тваринами: зайчик, пташечка, ластівочка; третій - компліменти, пов'язані з неживою природою: сонечко, зіронька...; а четвертий - компліменти-прикметники: дорога, люба, мила, ніжна....,

Ведучий 1:

КОНКУРС № 1 "НАЗВИ ПАРУ".

Майстер - ... (Маргарита)

Алла Пугачова - … (Максим Галкін)

Ромео і - … (Джульєтта)

Кай - ... (Герда)

П'єро - ... (Мальвіна)

Леонід Агутін - ... (Анжеліка Варум)

Тесей - … (Аріадна)

Ассоль - … (Грей)

Леді Діана - … (Принц Чарльз)

Наталка - … (Петро)

Курнікова - … (Е.Еглесіас)

Наполеон - … (Жозефіна)

Рет Батлер - … (Скарлетт О`Хара)

Мавка - … (Лукаш)

Дульцінея - … (Дон Кіхот)

Ведучий 1: Поки журі підраховує бали за всі конкурси пропонуємо конкурс для вболівальників. Правильна відповідь 1 бал, який ви можете подарувати будь-якій команді.

Конкурс: Інтелектуальний конкурс, який називається “Питання на засипку”.

1. З якого крана не беруть воду? (З підйомного)

2. Що знаходиться в середині школи? (Буква о)

3. На базарі один покупець купив три кози і заплатив 3 гривні. По чому

пішла кожна коза? (По землі)

4. Пішохідна частина вулиці. (Тротуар)

5. З якої рослини плела сорочки сестра для своїх братів-лебедів? (З

кропиви)

6. Пристрій, який вимірює температуру тіла? (Термометр)

7. В якій квітці сиділа Дюймовочка? (Тюльпан)

8. З яким кольором змішують жовтий, щоб отримати зелений? (Синій)

9. Як називають квадратний майданчик для гри в бокс? (Ринг)

10. Як в Україні називають посаду голови держави? (Президент)

11. Хто має найбільший хобот? (Слон)

12. Яку команду дає вартовий? (Стій)

13. На якому музичному інструменті грає крокодил Гена на день свого

народження? (Гармошка)

14. Що згубила Попелюшка, тікаючи з балу? (Туфельку)

15. Чим заправляють салат олів”є? (Майонезом)

16. У який гощик не можна налити води? (У повний)

17. Якого каменя немає у морі? (Сухого)

18. Скільки тварин тягнуло ріпку? (3)

19. Хто вигнав Крутя і Вертя з-за столу? (Півник)

20. Хто вигнав Козу-Дерезу з зайчикової хатки? (Рак-Неборак)

Ведучий 2: Отже, послухаємо наше шановне журі ...

Ведучий 1:

КОНКУРС №7 «КУЛІНАРНИЙ»

А тепер ми пропонуємо хлопцям на якийсь час всім стати кулінарами. Я буду називати парам по черзі назви продуктів, а ви повинні швидко визначити, до якого виду вони належать (м'ясо, птиця, риба, напій, овоч, фрукт і т.д.).


1. Артишок (овоч)

2. Сазан (риба)

3. Фісташки (горіхи)

4. Брусниця (ягода)

5. Хурма (фрукт)

6. Бички (риба)

7. Вишня (ягода)

8. Кавун (ягода)

9. Кокос (горіх)

10. Ківі (фрукт)

11. Квас (напій)

12. Лохина (ягода)

13. Пастернак (овоч)

14. Диня (овоч)

15. Кефаль (риба)

16. Петрушка (овоч)

17. Чеддер (сир)

18. Кольрабі (овоч)

19. Рис (крупа)

20. Кумис (напій)

21. Рябчик (птах)


Конкурс «Романтичний танок»

Ведуча:

Ваше завдання затанцювати так, як ще ніколи не танцювали. Танці упродовж лише 5 хвилин — і ми обираємо найкращу пару!

Ведуча: Поки наше журі обирає найромантичніше пару  Валентина і Валентину, ми знову звертаємося до вболівальників.

Ведучий. З самої появи на світ кохання було суперечливим почуттям, мінливим. Воно залишалося завжди юним, прекрасним, завжди новим і несподіваним.

Ведучий. Що ж таке кохання?

Ведуча. Давайте послухаємо, що думають про це почуття гості нашого свята.

(Інтерв'ю з гостями.)

Ведучий. Дякуємо нашим гостям за те, що поділилися з нами своїми думками про вічне почуття.

Ведуча. Тож настав час для оголошення переможців свята. Слово надається журі.

Ведучий:

На цьому наша конкурсна програма завершується.

Ведуча:

Вечір закінчується, але свято у ваших серцях триває. Ми хочемо, щоб сьогодні прозвучало не одне зізнання в коханні, може навіть привселюдно. Нехай ваша душа завжди буде зігрітою чиєюсь любов’ю, теплом і ласкою.

Ведучий:

Зігрійте і ви когось любов’ю, турботою, адже кохання не просто почуття — це сенс нашого життя. Нехай любов і краса супроводжують його.

docx
Додав(-ла)
Жондло Ольга
Додано
2 березня 2023
Переглядів
389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку