Конкурсно - розважальна програма "А ми з татом зможемо!"

Про матеріал
Пропоную вашій увазі конкурсно-розважальну програму для батьків та дітей патріотичного спрямування, що насичена цікавими конкурсами та забавами. Вона розширює знання учнів про запорізьких козаків, їх звичаю та традиції, виховує шанобливе ставлення до історії українського народу.
Перегляд файлу

Тема: Конкурсно-розважальна програма «А ми з татом зможемо!»

Мета: розширювати і поглиблювати знання учнів про звичаї, традиції, побут запорізьких козаків, їх значення в житті людини; спонукати до наслідування їх кращих рис: добродушності, безкорисливості, товариськості, бажання завжди прийти на допомогу; виховувати шанобливе ставлення до українських традицій.

Обладнання: швабра, 2 стільці, кеглі, ракетка з м'ячем, овочі для приготування борщу, 2 казани, картинки із зображенням оселедця, булави, шаблі, лука, коня, риби, чайки, каші, шароварів, 2 повітряні кульки та 2 відра, канат.

 

Пісня «Я малюю» (муз. та сл. З. Красуляк)

Учень

Україно, земле рідна,

Земле сонячна і хлібна!

Ти навік у нас одна,

Ти, як мати, найрідніша,

Ти з дитинства наймиліша,

Ти і взимку найтепліша

Наша отча сторона.

Ведуча 1.Добрий день, шановні гості! Нам дуже приємно вас привітати у цій залі.

Ведуча 2. Добрий день , дорога родино! Ми щиро вважаємо, що ми всі--  і ви, учні, і шановні наші батьки, і наші вчителі — це єдина дружна шкільна родина.

Ведуча 1. І у нашій родині сьогодні свято.

Учні

Усе міняється в житті,

Нічого не стоїть на місці:

І перепони на путі,

Й події радісні, й врочисті.

На зміну дню приходить ніч,

На зміну буднів — знову свято.

Та тільки в тому, мабуть, річ,

Що свят не так уже багато.

 Все більше буднів і трудів,

Роботи в кожного щоднини.

І мало так святкових днів,

Щоб відпочити для людини.

Зібратись разом в добрий час,

Погомоніти, щось згадати.

Та ось прийшло воно й до нас

Хороше і веселе свято.

І ми зібрались разом знов,

Усі в своєму колективі,

Щоб об'єднала нас любов

І щоб усі були щасливі.

Сьогодні ми сюди зійшлись

Чоловіків усіх вітати.

День Армії в нас був колись,

А це — аналогічне свято.

Та не важлива назва свят,

Важлива суть, що є у ньому —

Щоб на землі був мир і лад,

Та всі щасливі в основному.

Щоб виростали в нас сини

І донечки під ясним небом.

Щоб не було ніде війни,

Лиш добрий мир і все, як треба.

Щоб ми стрічали сонця цвіт,

Раділи кожній днині.

Щоб радував нас білий світ.

А що потрібно ще людині?

Щоб всі у радості жили,

Без сліз, печалі і без тризни.

Тому сьогодні всі прийшли

На день захисника Вітчизни.

То ж дай нам, Боже, світлих днів,

Здоров’я, щастя і наснаги.

Щоб кожен мав те, що хотів,

А всім дай сили і відваги.

Дай кожному достатку в дім,

І більше щирості у мові.

Добра дай кожному, а всім —

Терпіння, миру і любові.

Хай на землі лунає сміх

І щастя хай рікою ллється.

Зі святом вас вітаю всіх!

Хай все в житті вам удається.

Ведуча 2. Сьогодні на нас чекає конкурсно-розважальна програма…

Ведучі (разом). «А ми з татом зможемо!»

 

1-й учень

Здрастуйте, здрастуйте, здрастуйте,

Наших класів батьки!

Дуже на серці нам радісно,

Щоб ви сьогодні прийшли.

2-й учень

Добрий день вам, мами й тата,

Щиро вас вітаємо.

І на святі на родиннім

Вас усіх стрічаємо.

3-й учень

Нехай над вами небо голубіє,

Не знають стоми руки золоті,

Нехай душа ніколи не старіє

І серце не втрачає доброти.

4-й учень

Нехай для вас не згасне сонце,

Нехай не віють холоди.

Хай жито на столі і Бог на небі

Вас завжди порятують від біди.

5-й учень

Ми до батьків сказати хочемо слово,

Сповнене ніжності і любові,

Бо без батьків чого ми в світі варті?

Без батьківської строгості і жарту?

Без вашого батьківського тепла?

6-й учень

Ми любим вас, наші тата,

І вам бажаємо здоров'я багато.

Ми хочемо, щоб ви завжди раділи.

І щоб в житті ніколи не хворіли.

7-й учень

Хоч часом ми буваємо нечемні,

І дуже ви хвилюєтесь за нас,

Але у серці знаємо напевно:

Ми більше радуємо вас.

Ведуча 1. Сьогодні свято всіх захисників нашої Вітчизни — День Українського козацтва.

Ведуча 2. А хто ж такі козаки? Козаки були першими воїнами, які почали захищати Україну від ворогів, а Свята Покрова була їх покровителькою, своїм покровом їх завжди покривала, охороняла. Це було свято українського козацтва.

Ведуча 1. А тепер указом Президента день 14 жовтня є Днем захисника України, бо і сьогодні нашу Батьківщину потрібно захищати.

Ведуча 2. Хочеться, щоб до вас через віки дійшов шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї, стогін української землі від тупоту ворожих копит і чобіт, запеклий бій, як блискавка, щоб пройнялися ви козацьким духом.

Ведуча 1. Хто хотів стати козаком, спочатку повинен був прослужити у старого козака 3 роки за слугу і помічника, навчитися вправності у битвах.

Ведуча 2. Для козаків ігри та забави були тренуванням, загартуванням душі і тіла, підготовкою до військових походів, змаганням на силу і спритність.

Учень 1

Ми — маленькі козачата,

Невеличкі козаки.

Хочем силу показати,

Позмагатись залюбки.

Учень 2

Татусі нам допоможуть,

Дух козацький піднімуть.

Тата наші усе можуть.

Нумо, друзі, всі у путь!

Учень 3

Ми майбутнє України,

Хоч маленькі козаки.

Україні нашій слава,

Її любим залюбки.

Ведуча 2.  А перш ніж розпочнемо козацькі забави є нестримне бажання познайомити Вас з «козацькою старшиною». Ось і наша козацька старшина: поважні авторитетні люди – це наше  серйозне журі. І до суддівської козацької ради запрошуємо гетьмана козацького війська Рижанської гімназії ___________________, кошового війська ___________________, писара_____________________. А щоб ви відчули себе справжньою козацькою старшиною даруємо вам  козацькі атрибути (шапка, булава, перо)

Ведуча 1. Будь-яка військова служба починається зі стройової підготовки, тому наш перший конкурс «Шикуйсь!»-- на перевірку координації та реакції.

Учень

Ліво й право знають точно

Татусі і їх синочки.

Не військові, не бійці.

Вони просто молодці.

Ведуча 2. Кожна команда шикується у дві шеренги. За командою мають різко повертатися в той бік, у який накажуть ведучі.(напра-во, напра-во, налі-во…)

Ведуча 1. Той, хто хотів стати козаком, мусив спочатку навчитися добре сидіти на коні. І зараз ми перевіримо, як ви це вмієте робити та проведемо конкурс «Як козаки на коні скакали». Перший учасник сідлає коня і мчить навколо стільця. Повертається назад і передає коня наступному учаснику, а сам стає позаду (інвентар — швабра).

Ведуча 2. А зараз проведемо конкурс, що має назву «Як козаки перешкоди долали». Перед вами смуга перешкод, яку треба пройти, проповзши по гімнастичній лаві, перекинувши обруч через себе і залишитись на тому березі. Наступний учасник починає виконувати теж, коли бачить, що попередній козак перешкоди подолав.

Ведуча 1. Козаки  часто вирушали в похід Дніпром на човнах — «чайках», які мали високу маневреність і могли розвивати надзвичайну швидкість. Справжнім козаком вважався той, хто не тільки через пороги плавав, а й був у морських походах. Козацькі чайки не тонули навіть з пробоїнами, тому що човен був обв’язаний валиком, сплетеним з очерету. Пропонуємо наступний конкурс «Як козаки через річку переправлялися». Ваше завдання: перепливти через дніпровські пороги (кеглі), але втримати на плаву човен із зброєю (ракетка з м’ячем).

Ведуча 2. Конкурс «Як козаки борщ варили». Жінки не допускалися на Січ, тому козакам самим доводилось займатися  домашнім господарством, хоч вони і були з ним мало знайомі. Та все у них виходило добре, бо були вони кмітливими у домашньому побуті. А ще були дуже винахідливими. За відсутності металевого посуду примудрялися варити собі страву у дерев'яних корцях, підкидаючи безупинно, один за одним, у корець розжарені на вогні камені, доки не закипала залита в посудину вода.

Ведуча 2.  Мабуть, ви вже зрозуміли, що зараз наші козаки будуть готувати собі їжу. І покажуть, на що вони здатні без жінок. А щоб їм було трохи легше, готуватимуть не якусь там маловідому страву, а добре відому, нашу, національну – український борщ! Конкурс «Як козаки борщ варили»

Ведуча 1. У корзинках у кожної команди є продукти для приготування борщу. Гравці по-черзі беруть із корзинки продукти і несуть до казана, залишають їх там. Повертаються і передають естафету.

Ведуча 1. Конкурс «Як козаки прапор визволяли». Настала черга позмагатися прапороносцям. Щоб добратися до козацького прапора потрібно пройти болото (намальовані круги), торкнутися  прапора і повернутись назад. Передаємо естафету наступному козаку. Останній приносить прапорець отаману.

Ведуча 2. Стати справжнім козаком міг не кожен. На острові Хортиця є Січові ворота. Там і влаштовували випробування новеньким. Він повинен був пройти між скалами. Якщо його ловили січовики, тоді він приходив здавати іспит наступного року.

Ведуча 1. «Як козаки ворота проходили» -- наш наступний конкурс. Нам потрібні учасники з куреня (2 дорослих і 4 дитини). Дорослі тримають у руках обруч і стають навпроти чужого куреня. Їм зав'язуються очі. А дитина залишається у своїй команді. По сигналу — дитина - новачок повинна пройти січові ворота і не попастися бувалим козакам. Перемагає той, хто швидше перейде ворота чужого куреня. Ускладнюємо завдання тим, що очі дорослих козаків будуть зав’язані.

Ведуча 2.У козацькому війську панувала дружба, взаємодопомога та взаєморозуміння. Вони розуміли один одного з півслова. Тому ми пропонуємо позмагатись у конкурсі «Козацьке взаєморозуміння». У парі працюють батько і син. Син показує за допомогою міміки і жестів слово, яке отримає, не промовляючи ні словечка. Завдання тата — розгадати це слово. Коли одна пара вгадала слово, приступає інша. Удачі!(оселедець, булава, шабля, лук, кінь, риба, чайка, каша, шаровари).

Ведуча 1. Козаки не тільки вміли воювати, а й відпочивати. І на черзі конкурс «Як козаки у футбол грали» . Футбольним м’ячем буде повітряна кулька, яку козак повинен загнати у ворота (відро). Коли гол забито, козак повертається до свого куреня і передає естафету наступному.

Ведуча 2. Свою злагодженість, курінний дух козаки покажуть у конкурсі «Як козаки м’яч передавали». Курені стоять в шерензі. По свистку отаман починає передавати м’яч побратимам, той хто отримав його, ста попереду шеренги. Переможе той курінь, який першим передасть м’яч у руки отаману.

Ведуча 1. Козаки були дуже сильними людьми, яких боялися вороги. І у свій вільний час вони завжди мірялися силою, тому пропонуємо перевірити наскільки сильні наші козаки. На черзі конкурс «Як курені силою мірялись» (перетягування каната).

Ведуча 1. Серед козаків були писарі та обиралися вони на цілий рік. Одного разу прийшов лист від турецького султана, який наказав козакам здатися в полон без бою і не турбувати його своїми нападами. Козаки прочитали цього листа і вирішили відповісти йому теж листом. Тому наступний конкурс має назву «Як козаки пишуть листа». Події ці давно минули і ми перегорнули новий лист історії, тому листа ми будемо писати майбутнім молодим козачатам. Судді оцінять найкращого листа.

Ведуча 2.

Що там вирішили в раді?

Ми почути результати раді.

Привітаймо переможців!

Оголошення результатів журі.

Ведуча 1. Шановні козаки, тепер ми   у вас так віримо, що Батьківщину захищати  без вагань довіримо!

Ведуча 2.

А зараз давайте разом відповімо на кілька питань .

Наша армія сильна? (так)

Захищає світ вона? (так)

Хлопчики до армії підуть? (так)

Дівчаток із собою візьмуть? (ні)

Стоїть льотчик на кордоні? (ні)

Він літає вище птахи? (так)

Ми скоро свято святкувати будемо?(так)

Мам, дівчат вітаємо? (ні)

Добро важливіше на світі? (так)

Знають це навіть діти? (так)

 

 

 

Лист оцінювання конкурсів

 

(максимальна кількість балів за 1 конкурс — 5)

 

 

Назва куреня

1.»Шикуйсь!»

 

 

 

2. «Як козаки на коні скакали»

 

 

 

3. «Як козаки перешкоди долали»

 

 

 

4. «Як козаки через річку переправлялися»

 

 

 

5. «Як козаки борщ варили»

 

 

 

6. «Як козаки прапор визволяли»

 

 

 

7. «Як козаки ворота проходили»

 

 

 

8. «Козацьке взаєморозуміння»

 

 

 

9. «Як козаки у футбол грали»

 

 

 

10. «Як козаки м’яч передавали»

 

 

 

11. «Як курені силою мірялись»

 

 

Загальна к-сть

Загальна к-сть

 

Завантаження...
docx
Додано
17 жовтня 2020
Переглядів
309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку