Конспект лекції "Мотивація праці на підприємствах"

Про матеріал

В лекції викладені поняття та основні види мотивації праці, вказано на важливість її для підвищення продуктивності праці та досягнення цілей підприємця. Зосереджено увагу на матеріальному заохоченні працівників шляхом їх преміювання та виплати винагород.

Перегляд файлу

Тема  «Матеріальне заохочення в будівництві»

  1. Мотивація праці в будівництві.
  2. Формування та витрата фонду матеріального стимулювання і преміальної системи.
  3. Види винагород, умови їх виплати.

1.Мотивація праці - це система заходів, спрямованих на підвищення продук­тивності праці і поліпшення якості праці та професійне зростання працівника.

В основі мотивації - фактори, які змушують людину діяти й посилюють її дії. Основні з них: потреба, інтереси, мотиви й стимули.

У будівництві існують механізми мотивації підвищення продуктивності праці - це сукупність методів і прийомів впливу на працівни­ка з боку управління будівельної організації, що спонукають їх до певної пове­дінки у процесі праці для досягнення цілей підприємства, переважно  заснованої на необхід­ності задоволення особистих потреб, тобто мотивація «від потреби». Основними напрямками цього механізму є:

  • удосконалення системи заробітної плати, надання можливостей працівникам брати участь у власності й прибутках будівельної організації, використання разом із тарифними ставками системи до­даткових доходів;
  • удосконалення організації праці, що включає постановку цілей, розширення трудових функцій, збагачення змісту праці, застосування гнучких графіків, поліпшення умов праці.
  • оптимальне залучення працівників у всі ета­пи виробничого процесу - планування, процес праці, контроль за якістю, ство­рення всіх можливостей для підвищення кваліфікації та службового підви­щення.

Мотивація праці може бути матеріальна і моральна.

Односторонній вплив на працівника лише гро­шовими виплатами не може привести до тривалого піднесення продуктивності праці, хоча праця в нашій країні на відміну від високорозвинених країн нині розглядається, в основному, лише як засіб заробітку. Тому підприємець, адмі­ністрація повинні застосовувати різні форми та методи морального стимулю­вання праці. Треба не тільки стимулювати працівника матеріально, але, насам­перед, визнавати його як особистість. Для більшості працівників, як виявляється, першочерговим є гарантія занятості, впевненість в стабільності роботи підприємства, а вже потім матеріальна зацікавленість.

Тому адміністрація будівельної організації, підприємець, власник фірми повинні піклува­тися про те, щоб його працівники:

  • відчували задоволення від перебування у даній будівельній організації або фірмі;
  • мали певну гарантію у надійності будівельної організації або фірми;
  • отримували підтвердження в їхній необхідності не тільки матеріально, а й морально.

 

2.Фонд матеріального заохочення формується за нормати­вами в залежності від прибутку.

Окрім відрахувань від прибутку до фонду матеріального стимулювання додаються кошти з наступних джерел:

  • відрахування від економії засобів, отриманих в результаті зниження кошторисної вартості будівництва проти договірної ціни і направляються до фонду матеріального заохочення. Доля цих засобів не повинна перевищувати 10% частини економії, що залишається у розпорядженні підприємства;
  • засоби, отримані від замовника (за рахунок кошторису на будівництво об'єкту, потужності) для преміювання працівників за введення в дію в строк і достроково виробничих потужностей і об'єктів;
  • засоби, що отримуються підприємством з централізованого фонду розвитку виробництва, науки і техніки і резервів мі­ністерства (відомства), вищестоящої організації;
  • до фонду матеріального заохочення в кінці року можуть бути перераховані засоби, що утворюються за рахунок невикористаної економії по фонду заробітної плати, отриманої понад ус­тановленого нормативу.

Засоби фонду матеріального заохочення витрачаються згідно кошторису. Проект кошторису витрати фонду виноситься на обговорення трудового колективу підприємства і, після його схвалення, затверджується і додається до Колективного договору.

За рішенням будівельної організації можуть бути передбачені наступні напрямки витрати фонду:

  • преміювання за виконання плану по системах преміювання, що діють в організації;
  • за ре­зультатами змагання усередині організації, за раціональне використання і економію матеріальних ре­сурсів, за створення, освоєння і впровадження нової техніки, за  винахідництво і раціоналізації, авторські винагороди винахідникам і раціоналізаторам, одноразове заохочення за виконання особливо важливих виробничих за­даний;
  • преміювання ветеранів праці, членів добровільних дружин,
  • винагорода за загальні результати роботи за підсумками року, надання одноразової допомоги робітникам, оплату працівникам чергових відпусток в частині, що виплачується за рахунок фонду матеріального заохочення.

Положення про преміювання робітників, фахівців і слу­жбовців (включаючи керівників структурних підрозділів) розробляються за участю всіх членів трудового колекти­ву і затверджуються керівником організації за узгодженням з профспілковим комітетом.

Облік премій за основні результати господарської дія­льності при визначенні їх максимальних розмірів здійснюється за той період, за результатами якого вони нараховані.

При розробці преміальних систем необхідно, врахувати такі обов'язкові елементи  преміальної системи:

 1) показник (або показники) преміювання, за виконання якого (яких) виплачується премія, — це основа кожної преміальної системи. Премія може збільшуватися або  зменшуватися відповідно зміні показника;

  1. умови преміювання, при недотриманні яких пре­мія не виплачується (обов'язкові умови) або розмір її зменшується (додаткові умови);
  2. коло премійованих працівників, робота яких вплинула на досягнення встановлених пока­зників  преміювання;
  3. розмір премії — величина премії за виконання визначеного показника;
  4. періоди преміювання — частота виплати премії;
  5. джерела преміювання — ті засоби, за рахунок яких виплачується премія.             

Преміювання працівників повинне здійснюватися виходячи з конкретних умов і завдань, що стоять перед відповідними підрозділами. При цьому необхідно забезпечити безпосередній зв'язок премій з результатами праці кожного робітника і колективів бригад і підрозділів.

 

3.Окрім преміювання на кожному підприємстві застосовуються такі форми матеріального стимулювання як винагороди. Існує два види винагород:

1) винагорода за загальні результати роботи по підсумках року;

2) винагорода за вислугу років.

   Винагорода за загальні результати роботи по підсумках року.

 Підставою для виплати винагороди за загальні резуль­тати роботи за підсумками року є положення про порядок і умови  виплати  винагороди,  затверджене керівником будівельно-монтажної організації за узгодженням з комітетом профспілки.

   Винагорода за загальні результати роботи будівельно-монтажної організації по підсумках за рік виплачується робітникам з фактично нарахованого фонду матеріального стимулювання, утвореного за рахунок відрахувань від прибутку, в межах сум, призначених для кожної категорії працівників.

Винагорода за загальні результати роботи по підсумках за рік виплачується робітникам, керівним працівникам, фахівцям і службовцям, що знаходяться в штаті (обліковому складі) даної будівельної організації.

Винагорода за загальні результати роботи по підсумках за рік виплачується в повному розмірі працівникам, які пропрацювали весь календарний рік. Ті, що пропрацювали календарний рік і що звільнилися з організації до моменту виплати винагороди мають право на отримання цієї винагороди в загальному порядку і в терміни, встановлені в даній організації. Винагорода може бути виплачена також працівникам, які пропрацювали не повний календарний рік з поважних причин, наприклад:

в разі звільнення з роботи у зв'язку із призивом на служ­бу в Збройні сили України, виходом на пенсію (по віку, інвалідності), тривалою хворобою, народженням дитини, вступом у вищий навчальний заклад, на курси підвищення кваліфікації з відривом від виробництва по направленню організації, переходом на вибор­ну посаду в партійні, профспілкові органи, направле­нні в зарубіжне відрядження;

в разі повернення на роботу в організацію у зв'язку із закінченням, служби в Збройних силах, навчання на курсах підвищення кваліфікації з відривом від виробництва по напряму організації, роботи на виборних посадах в партійних, профспілкових органах, додаткової відпустки у жінок по догляду за дитям, терміну інвалідності або хвороби, тощо .

При роботі неповний рік винагорода визначається  із заробітної плати, фактично отриманої працівником в даному році і виплачується в терміни, встановлені в ор­ганізації.

У стаж роботи, тривалість якого враховується при виплаті винагороди за загальні результати роботи по підсумках за рік, включається час безперервної роботи в даній організації.

У цей стаж можуть включатися також інші періоди, на­приклад: час термінової служби в Збройних Силах України, час роботи на виборних посадах, час знаходження в зарубіжних відрядженнях за завданням організації або вищестоячого органу, якщо таким періодам передувала і за ним безпосередньо слідувала робота в даній організації.

Для визначення розмірів винагороди за загальні ре­зультати роботи по підсумках за рік рекомендується використовувати єдину шкалу для всіх категорії робітників підприємства залежно від безперервного стажу роботи. Для робітників, майстрів, виконробів, що залучені до виконання робіт з особливо важкими і особливо шкідливими умовами праці, з тризмінним графіком роботи, а також на ділянках, де є особлива необхідність в забезпеченні стабільності кадрів, може встановлюватись окрема шкала, що забезпечує швидше зростання винагороди у міру збільшення безперервного стажу роботи підвищені розміри винагороди за кожен рік безперервної роботи.

Мінімальний стаж безперервної роботи для виплати винагороди доцільно встановлювати в один рік. Максимальний стаж безперервної роботи, рекомен­дуйся встановлювати, як правило, 5 років.

Для визначення винагороди за загальні результати роботи по підсумках за рік може бути рекомендована наступна шкала залежно від безперервного стажу роботи.

 

Безперервний стаж роботи на підприємстві

Коефіцієнт винагороди

1-2

1

2-3

1,3

3-4

1,6

4-5

1,8

Більше 5

2

 

Розмір винагороди за загальні результати роботи по підсумках за рік може збільшуватися або зменшуватися в залежності від особистих результатів праці працівника. При цьому доцільно враховувати виконання річних завдань раніше за показниками підвищення ефективності будівельного виробництва, продуктивності праці, якості будівельно-монтажних робіт, поліпшення результатів роботи бригад, ділянок, організації в цілому по забезпеченню введення об'єктів в дію.

Працівникам, що допустили виробничі упущення і порушення трудової дисципліни, винагорода за загальні ре­зультати роботи по підсумках за рік слід зменшувати або не виплачувати зовсім.  Перелік причин, у зв'язку з якими винагорода зменшується або не виплачується зовсім, включає наступні: порушення будівельних норм і правил, поява на роботі в нетверезому вигляді, прогул або неодноразові запізнення на роботу, розкрадання власності, незабезпечення введення в дію виробничої  потужності або об'єкту будівництва.

Винагорода виплачується після підведення підсумків діяльності за рік на загальних зборах працівників.

 

Винагорода за вислугу років.

Успішна робота будівельних організацій багато в чому залежить від того, наскільки повно вони будуть укомплектовані кадрами працівників. З метою створення постійних кадрів, підвищення на цій основі продуктивності праці збільшення об'єму виконуваних робіт і забезпечення введення в дію виробничих потужностей і об'єктів в нормативні терміни для працівників будівництва, встановлена виплата одноразової винагороди за вислугу років залежно від безперервного стажу роботи в даній організації. Одноразова винагорода за вислугу років виплачується робітникам, керівникам, спеціалістам і службовцям, зайнятим на будівельно-монтажних роботах, в підсобних виробництвах і на роботах по виробничо-технологічній комплектації об'єктів будівництва в будівельно-монтажних трестах.

Виплата одноразової винагороди за вислугу років виробляється в межах планового фонду заробітної плати (фонду оплати праці). У тих випадках, коли організація має право на виплату вказаної винагороди, витрати, пов'язані з цією виплатою, включаються в кошториси на будівництво або капітальний ремонт об'єктів.

Розміри одноразової винагороди за вислугу років визначаються за спеціальною шкалою в залежності від загального стажу роботи працівника.             

 

Безперервний стаж роботи за трудовою книжкою

Коефіцієнт винагороди

1-3

0,6

3-5

0,8

5-10

1

10-15

1,2

Понад 15

1,5

Стаж роботи, що дає право на отримання одноразової винагороди за вислугу років, обчислюється щорік за станом на 1 січня.

У стаж роботи, що дає право на отримання одноразової винагороди за вислугу, включається весь час безперервної роботи на будівельно-монтажних роботах, а також:

  • час дійсної термінової військової служби;
  • час навчання  в закладах вищої та професійно-технічної освіти;
  • час роботи на виборчих посадах в партійних, профспілкових органах;
  • час роботи за кордоном, якщо перед направленням за кордон працівник був зайнятий на роботах, що дають право на отримання одноразової винагороди за вислугу років;
  • час частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною після досягнення нею трирічного віку
  • час роботи жінок на роботах, що не дають право на здобуття одноразової винагороди за вислугу років, якщо вони були тимчасово переведені на ці роботи у зв'язку з вагітністю або годуванням немовляти .

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
15 грудня 2018
Переглядів
2232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку