Конспект майстер-класу "Виготовлення оберегу "Підкова"

Про матеріал
Майстер-клас з виготовлення оберегу «Підкова» підготовлений керівник зразкової майстені «Художня кераміка» Сумського Палацу дітей та юнацтва Базіною М.Ю. Зміст майстер-класу включає ознайомлення зі значенням та походженням різних оберегів, зокрема підковою; поглиблення знань з історії традицій і культури українського народу; презентація прийомів та форм діяльності з виховання шанобливого ставлення до національних звичаїв і традицій, до предметів народного побуту, формування почуття патріотизму та усвідомлення своєї національної неповторності. Алгоритм поетапного виконання практичної роботи представлений словесним описом та фото.
Перегляд файлу

Базіна М.Ю., керівник зразкової

 майстені з художньої кераміки

                                                                      

 

Майстер-клас з виготовлення оберегу «Підкова»

 

Мета: Ознайомлення зі значенням та походженням різних оберегів, зокрема підковою; поглиблення знань з історії традицій і культури українського народу; презентація прийомів та форм діяльності з виховання шанобливого ставлення до національних звичаїв і традицій, до предметів народного побуту, формування почуття патріотизму та усвідомлення своєї національної неповторності.

 

Місце проведення: Сумський Палац дітей та юнацтва

 

Учасники: педагоги початкової школи міста

 

Матеріали та інструменти:

  • глиняна маса
  • ножі, стеки, пензлі, шлікер
  • шаблони деталей підкови

 

План майстер-класу

1. Організаційна частина

2. Оголошення теми і мети майстер-класу

3. Актуалізація знань з теми

4. Інформаційна довідка

5. Практична робота,

6. Алгоритм дій 

7. Перегляд робіт та підведення підсумків

 

  1.  Організаційна частина

Привітання учасників майстер-класу. Коротке знайомство.

  1. Оголошення теми і мети

 

  1. Актуалізація знань з теми 

Чи знаєте  ви що таке оберег? Так, мабуть немає жодної людини, яка б не знала про це.  Адже з ними пов’язані різноманітні повіря,легенди та звичаї.

 Здавна відомо,що оберег захищає від зглазу,  порчі,чуток,пліток,скандалів у сім’ї . Оберегів в українського народу існувало дуже багато. Одні були пов’язані з  конкретними життєвими ситуаціями, обрядами, ритуалами. Інші супроводжували людину постійно. Усі ці речі, на перший погляд такі не схожі між собою,об’єднувала віра наших предків у їх доброчинну магічну силу.

Здавна більшість хатніх прикрас виготовляли власноруч, вкладаючи в них свою любов, чисті думки, гарні побажання.

А чи відомі вам хатні обереги, які були традиційними на Україні?

Відповіді учасників

Так, дійсно,у кожній хаті при вході завжди вішали підкову.

 

  1. Інформаційна довідка

 

 У наших домівках майже не залишилось старовинних предметів. Поступово їх замінили  сучасні. Однак із давніх-давен залишається в оселях людей потужний давній амулет успіху й багатства – підкова. Вона є одним з найбільш відомих талісманів, які приносять удачу. Знайти на дорозі підкову не просто, така знахідка символізує велику удачу і гроші. Дана прикмета іде з тих часів, коли кінь був найбільшою господарською цінністю. Знайдену підкову вішають над дверима.

 А чи знаєте ви, як вішати підкову?

Відповіді учасників

 

 Правильно. Вважають, що чарівну силу підкова набула завдяки богам, адже за формою вона нагадує місяць. Але ось як вішати підкову? Ріжками вгору або вниз? І де саме вішати підкову?

Відповіді учасників

 

 Щоб підкова виконувала свої функції є один варіант, як її повісити: вниз кінцями на цвяшку з вуличної сторони над дверима. Напівкруглий виріб створює своєрідну вхідну рамку – енергія кожної людини, яка переступає поріг, надходить спочатку в один кінець підкови, а виходить з другого. Таким чином ваш гість отримує бумерангом те, з чим він до вас прийшов. Правда, існує думка, що оберіг можна вішати ніжками вгору. Але в такому випадку потрібно вішати підкову всередині дому, щоб у домі була повна чаша.

 Є чимало легенд, пов’язаних з оберегом підковою, послухайте одну з них:

 Давним-давно жив один єпіскоп Дунстан .Був він не тільки людиною глибоко віруючою, але й славився по світу як майстерний коваль.  Одного вечора до нього в кузню прийшов сам сатана і став просити коваля підкувати йому копито. Дунстан трохи здивувавсь такому дивному візиту, однак погодився взятися за справу за умови, що сатана дозволить прикувати його до стіни. Він пояснив непроханому гостю,що ці запобіжні заходи необхідні тому, що процедура дуже болюча і коваль побоюється що сатана вдарить його копитом.

 Отримавши від нечистого згоду, Дунстан взявся за справу, і незабаром нова підкова була готова. Вона чудово підходила до копита, і ковалю залишалося тільки поставити її. Помолившись про те, щоб усе пройшло добре,  коваль почав забивати перший цвях у копито. І тут сатана завив від пекельного болю, адже будь-яка справа, благословенна молитвою, була для нього болючою. Відчувши жахливі муки, невідомі людям,сатана прохав Дунстана  відпустити його, залишивши справу незавершеною. Однак коваль, побоюючись, що про нього піде погана слава, не послухав його і став стукати по цвяху з новою силою, щоб довести розпочату справу до кінця.

Диявол завив так, що затремтіли стіни і ще дужче став просити коваля відпустити його на свободу,обіцяючи виконати будь-яке бажання. Дунстан подумав і взяв із сатани обітницю, що той ніколи не зайде до хати, на дверях якої буде висіти підкова.

 З того часу вважається,що нечиста сила не тільки обходить стороною будинки в яких живуть ковалі, але й не сунеться в будинки,в яких над дверима висить підкова.

  1. Практична робота

 

Педагог запрошує учасників майстер-класу  виготовити свій  власний оберіг у формі підкови.   Для роботи  приготовлені  глина, шликер, стеки, пензлі, ножі, шаблони деталей підкови. Виготовлення оберегу буде  в техніці «релєф». Хто  знає,  що це за техніка?

Відповіді учасників

 

Так,  це плоске зображення композиції на площині.

  1. Алгоритм дій

 

Практичну роботу я буду виконувати разом з вами, демонструвати всі етапи роботи. Тож починаємо.

 

1.

За допомогою качалки робимо глиняний пласт

 

Слайд1.JPG

1

2.

 Беремо розкатаний глиняний пласт  та, за допомогою шаблону підкови, виризаємо основу оберегу

 

 

 

 

 

 

Слайд2.JPG

2.1

Слайд3.JPG

2.2

 

3.

На залишках глиняного пласту розкладаємо деталі декору та вирізаємо їх

 

 

Слайд4.JPG

3

4.

 За допомогою шлікера збираємо оберіг

 

 

 

 

 

Слайд5.JPG

4

5.

Декоруємо деталі виробу

 

 

 

 

 

 

 

Слайд6.JPG

5.1

Слайд7.JPG

5.2

Слайд8.jpg

5.3

Слайд9.JPG

5.4

 

6.

Ліпним способом виготовляємо дрібні деталі (маленькі та великі квіти,колоски пшениці,ягоди калини тощо)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слайд10.JPG

6.1

Слайд11.JPG

6.2

 

7.

Додаємо дрібні деталі на виріб

 

 

 

 

 

Слайд12.JPG

7

 

8.

Робимо невеличкі отвори для нитки,на якій у подальшому буде триматися підкова на дверях

 

 

 

 

Слайд14.JPG

8

 

9.

Готова робота

 

 

 

 

 

 

 

 

Слайд15.JPG

9

 

 

7. Перегляд робіт та підведення підсумків.

 Наприкінці майстер-класу педагог дякує всім присутнім за співпрацю та пропонує розглянути завершені роботи. Учасники іти  виставляють готові прикраси на спеціально обладнаному місці, переглядають їх, обмінюються думками.

Майстер-клас закінчується з гарними побажаннями один одному, святковим  настроєм та задоволенням від результату роботами.

 

 

1

 

docx
Додано
21 липня 2020
Переглядів
1022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку