Конспект уроку для 6 класу з всесвітньої історії "Виникнення та поширення християнства. Перетворення християнства на офіційну релігію Римської імперії."

Про матеріал
Мета:познайомити учнів з історією виникнення християнства; розглянути діяльність перших християнських громад; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, критично мислити, висловлювати власну думку, толерантно ставитися до представників інших релігій.
Перегляд файлу

6 клас Інтегрований курс «Всесвітня історія. Історія України»

 

Тема:Виникнення та поширення християнства. Перетворення християнства на офіційну релігію Римської імперії.

Мета:познайомити учнів з історією виникнення християнства; розглянути діяльність перших християнських громад; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, критично мислити, висловлювати власну думку, толерантно ставитися до представників інших релігій.

Тип уроку: засвоєння нових знань та вмінь

Обладнання: підручник, історичні тексти, презентація

 

Хід уроку

І. Актуалізація знань учнів.

Вчитель. Давайте перевіримо засвоєння матеріалу попередньої теми «Кризові явища в Римській імперії».

1. Як ви розумієте вислів «Хліба та видовищ!»? Чому таке явище виникло в Давньому Римі?

2. Назвіть «солдатських» та «сенатських» імператорів. Чому їх так називали?

3. Назвіть реформи Діоклетіана та Константина. Поясніть їх значення для Римської імперії.

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

  1. Виникнення християнства. (Слайд 1)

У Римській державі часів республіки й найбідніший громадянин міг узяти участь у виборах чи звернутися до трибуна. За імперії державою керував імператор, а люди втратили можливість впливати на політичні події. Це породжувало зневіру та розчарування, сприяло поширенню різних пророцтв, астрологічних передбачень.

На Близькому Сході чимало прихильників мали релігійні вчення про кінець світу, прихід спасителя. Особливо яскраво це виявилося в іудаїзмі. (Слайд 2)

У 63 р. до н. е. Рим підкорив Палестину. У 37 р. до н. е. її правителем став Ірод Великий. За панування римлян істотно зміцнилося економічне становище іудейських священиків і, відповідно, посилився їхній вплив. Єрусалимський храм знову став центром релігійного життя. В цей же час формується нова релігія – християнство. (Слайд 3)

Христия́нство (від грец. Χριστός — «помазанник», «Месія») — один із напрямів єдинобожжя. Поряд з ісламом та буддизмом входить до числа трьох світових релігій. Характерною рисою християнства, яка вирізняє його серед інших напрямів єдинобожжя, є віра в Ісуса Христа як втілення і прояв Бога заради спасіння всього людства і людського суспільства і настанови в істині. На відміну від християнства, іслам та юдаїзм не визнають Ісуса Христа як одну з іпостасей Всевишнього. Одна з авраамічних релігій.

 

 

2. Перші  християнські громади. (Слайд 4)

Перші зібрання християн відбувалися у катакомбах, оскільки збори не можна було проводити на виду у язичників. Громади були багатонаціональними й бідними, існували за рахунок внесків учасників. Одне одного християни називали "братами" та "сестрами".

Християни влаштовували спільні трапези і моління, здійснювали обряди водохрещення та причащання хлібом і вином. З II ст. з'являются пресвітери, або виборні старости; для нагляду за діяльністю кількох громад з'явилися наглядачі - єпископи. У II - III ст. християни жорстко переслідувалися, оскільки не визнавали загальноприйняті цінності, божественне походження імператорів.

З часом кількість християн постійно зростала. Навіть мати Константина І ( 306-307 рр.) Єлена прийняла християнство. Тоді цей імператор прийняв рішення і вирішив зробити християн своїми союзниками, адже попри все інше, вони проповідували покірність владі. (Слайд 5)

У 313 р. він видав так званий Міланський едикт (указ), який суттєво змінив становище християн.

Тепер християни бували в містах свої храми, проводили урочисті багатолюдні богослужіння. Кожна громада обирала з числа найшановніших людей священика, який правив богослужіння (пресвітерів). Збори священиків однієї місцевості обирали старшого між собою  - єпископа. В столиці і великих містах – архієпископа. Архієпископ Рима отримав особливий титул – папа. Він став на чолі всієї християнської церкви, яка перетворилася на велику й могутню релігійну організацію, помітно впливаючи на державні справи Римської імперії, а з ІV ст. дістала підтримку імператорської влади.

У 325 р. в м. Нікея зібралися 318 християнських єпископи й богослови (тлумачі Священного Писання) усієї імперії. На Нікейському соборі вони затвердили єдині правила та обряди богослужіння. Біблія (Старий Завіт) була визнана священною книгою нарівні з Євангеліями – Новим Завітом. Згідно із рішення Першого вселенського собору, запроваджувалася семиденна неділя, останній день якої Константин оголосив «днем воскресіння Христа» - вихідним і святковим днем. (Слайд 6)

Перед смертю Константин І охрестився і став першим імператором-християнином. Наступні імператори-християни зміцнювали християнську церкву, даруючи їй землі й багатства, звільняли від сплати податків.

За імператора Феодосія (379-395 pp.) запровадили обов’язкове християнське віросповідання для всіх римських громадян. Так християнство стало єдиною державною релігією Римської імперії. Язичницькі храми почали руйнувати, статуї римських богів нищити. (Слайд 7)

У V ст. на Заході влада в церкві закріпилася за єпископом Рима - Папою Римським, на Сході очільником церкви став єпископ Константинополя - константинопольський патріарх. (Слайд 8)

 

IV. Узагальнення і систематизація знань. (Слайд 9)

Бесіда

  1. Коли й чому імператорська влада перетворила християнство на державну релігію?
  2. Хто такі язичники? Яким богам вони поклонялися?
  3. Назвіть дату, до якої язичництво і християнство мирно співіснували?

 

«Коло ідей»

Учні пояснюють причини перетворення християнства в державну релігію та аргументують свою думку.

 

VІІ. Домашнє завдання(Слайд 10)

Опрацювати відповідний параграф підручника

 

Презентацію можна завантажити за посиланням: https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-z-vsesvitno-istori-6-klas-viniknennya-ta-poshirennya-hristiyanstva-177642.html

docx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
6746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку