Конспект відкритого заняття з патріотичного виховання Петрова Т. М.

Про матеріал
Тема: Ми — це Україна! Мета: вчити дітей створювати описові розповіді, уважно слухати однолітків й педагога, брати активну участь в процесі обговорення. Збагачувати словник дітей дієсловами та прикметниками. Розвивати слухову та зорову увагу, пам’ять, зв’язне мовлення. Розвивати вимову звуків при читанні віршів. Розширювати знання дітей про державні символи України. Виховувати любов до Батьківщини; української природи. Навчити деяких назв українських міст та їх розташування, побудувати асоціації, що пов’язані з діяльністю цих міст (поняття Чорне море, ріка Дніпро, Закарпатські гори, лани). Закріпити поняття орієнтування в просторі (північ/південь/захід/схід). Усвідомити важливість єдності й взаємоповаги в колективі.
Перегляд файлу

Конспект відкритого заняття з патріотичного виховання

 

Дошкільнята (4-5 років).

Тема: Ми — це Україна!

Мета: вчити дітей створювати описові розповіді, уважно слухати однолітків й педагога, брати активну участь в процесі обговорення. Збагачувати словник дітей дієсловами та прикметниками. Розвивати слухову та зорову увагу, пам’ять, зв’язне мовлення. Розвивати вимову звуків при читанні віршів. Розширювати знання дітей про державні символи України. Виховувати любов до Батьківщини; української природи. Навчити деяких назв українських міст та їх розташування, побудувати асоціації, що пов’язані з діяльністю цих міст (поняття Чорне море, ріка Дніпро, Закарпатські гори, лани). Закріпити поняття орієнтування в просторі (північ/південь/захід/схід). Усвідомити важливість єдності й взаємоповаги в колективі.

Обладнання: презентація/роздруковані фотографії українських міст (інтерактивна частина з подорожжю), картинки з зображенням різних предметів/понять (море, гори, лани), супровідний матеріал для дітей (два жовті квадрати, два сині квадрати), кольорові олівці, папір А4 (4 шт. на кожну дитину).

Хід заняття

   Вступ. Діти, сьогодні ми відправимося в магічну подорож надзвичайними містами, але перед цим дізнаємося трошки більше про нашу Батьківщину! Чи пам’ятаємо, як називається наша країна?  (Відповіді дітей)
Прочитаймо віршик про нашу Батьківщину.


До нас журавлик прилітав (І. Січовик)
До нас журавлик прилітав,

Він гарні віршики читав

Про синє небо і весну,

Про Чорне море і Десну,

Про Україну – рідний край...

Ти ще раз, друже, прилітай!

/Вірш взято з сайту https://osvitanova.com.ua/posts/3421-30-virshiv-pro-ukrainu-iaki-lehko-vyvchyty-ditiam


Кожна держава має свої символи – такі речі, які відрізняють її від інших країн. Одним з символів кожної країни є її прапор. Прапор – зображення незалежної країни та її вільних громадян. Можливо, хтось вже знає, як виглядає наш – український прапор? Так, він має два кольори: жовтий й блакитний.

 

Прапорець, що я тримаю,

Для мене – єдиний.

Прапорець цей, що я маю, –

Символ України.

Нема в світі більш святого

Й не буде ніколи

Від крайнеба голубого

Над пшеничним полем.

 

/Вірш взято з сайту https://mamabook.com.ua/

 

 

Педагог показує дітям прапор (шляхом виведення презентації/друкований формат).

   Український прапор має 2 кольори: жовтий внизу й блакитний вгорі. Жовтий колір символізує пшеничне колосся, яке зростає на полях, а блакитний – чудове далеке синє небо!

Вправа. Педагог роздає кожній дитині по 2 жовті квадратики та 2 сині.

   Складімо разом прапор нашої держави! (результат: два жовтих квадратики внизу, два синіх вгорі).

 

Вправа «Подорож Україною».

   Дітки, почнемо нашу подорож? Наша країна налічує багацько-багацько міст – цілих 459! Сьогодні ми побуваємо в чотирьох з них. Готові рушати на нашому кольоровому магічному автобусі?

Перше місто, в якому ми опинилися – це Харків, воно знаходиться на сході України (правий бік – вчитель показує дітям на мапі).

В цьому місті дуже працьовиті люди, що працюють з землею. В Харкові вирощують пшеницю, жито, зерно, кукурудзу. Саме тому, це місто налічує багато полів. Ще одне слово для поля – це лан. Дітки, намалюймо разом лан! (Педагог дає кожному по листочку А4, діти малюють).

 

   Наш чарівний автобус вже чекає на нас, тож їдемо на північ нашої країни (вгору). Наразі ми опинилися в серці нашої країни – місті Києві! Київ – це столиця України, головне місто нашої держави. Тут живе й працює Президент – найголовніша людина, що керує всіма процесами в країні. Через місто Київ проходить довга й широка ріка Дніпро.
Намалюймо разом величну річку Дніпро (діти малюють).

 

Вірш “Річка” (Надія Красоткіна)

 

Яке то диво-дивне влітку річка.

Краса безмежна, в вербах береги.

Прозора й тепла, лагідна водичка

І стільки в цьому радості й снаги.

Пливеш по ній, а над тобою небо

Бездонне, чисте, іноді в хмарках.

До цього придивитись лише треба,

Щоб описати цю красу в словах,

А потім прочитати і згадати

У дні, коли завіють холоди.

А зараз просто хочеться співати

І мріяти, щоб так було завжди.

Бо ж над тобою ластівки літають,

Он зимородок-красень пролетів.

Лелеки попід хмарами кружляють

І вітерець легенький просвистів…

Враз хвильки на ріці заряботіли,

І сонечко скупалося у них.

Хмарки біленьким пухом налетіли

І стільки дива в хмарах чарівних…

А вийдеш із води — трава зелена,

Такою свіжою, росистою була…

Та в день якийсь упав листок із клена.

Скінчилось літо. Осінь підійшла.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/virshi-pro-richku-dlya-ditey

 

   Тепер, коли в нас вже є і річечка, і широкий лан, час вирушати далі, адже наші пригоди не завершуються! Поспішаємо на захід України (лівий бік) – в місто Івано-Франківськ. Яке ж воно красиве й неповторне! Дітки, а ви помітили, що кожне українське місто має свої особливості і є красивим по-своєму? На заході нашої країни в нас розкинулися могутні гори Карпати. А як би ви зобразили гори Карпати? (діти малюють).

 

Я люблю високі гори,

Дивну казку лісову,

Там ромашкові узори,

Причепурюють траву.

Я люблю високі гори

І намисто із суниць,

Солов’їні ніжні хори

Та дзеркальний блиск криниць.

Матеріал взято з сайту https://mamabook.com.ua

 

   Останнє наше місто знаходиться на півдні України (внизу). От ми й опинилися в Одесі! Одеса знаходиться біля Чорного моря, тут живе багато пташок – чайок, що літають над морем. Люди, що живуть в Одесі, мають добрий гумор й люблять жартувати, сміятися й піднімати настрій іншим. Намалюймо безмежне й прекрасне Чорне море, щоб залишити згадку про цю цікаву подорож? (діти малюють).

 

Нам у Одесі не до сну,

У морі видно навіть зорі!

У воду залюбки пірну.

Люблю я дуже Чорне море!

Матеріал взято з сайту https://mamabook.com.ua

 

   Дітки, от і завершилася наша чудова подорож рідним краєм. Але це не привод до суму, адже ми маємо чудові згадки з кожного куточку України – це ваші малюночки, які зображають всю різноманітність української природи. Наша країна велика й могутня, й хоч ми – українці й українки, живемо в різних частинах держави, але нас об’єднує любов, пошана й взаємоповага! Для того, щоб бути сильними, треба бути разом, тож, дітки, зараз посміхніться одне одному. Ми могутні, коли ми ставимося одне до одного з любов’ю й турботою.

 

Бліц-опитування:
Вам сподобалась наша подорож?

Що вам запам’яталось найбільше?

В якому місті хотілося б побувати?

Які нові слова запам’ятались?

Що вам подобається найбільше: лани, море чи гори?

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Істоміна Cофія
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку