Конспект заняття гуртка бісероплетіння "Плетіння сітки. Вишивка бісером по сітці. Плетіння сітки за допомогою двох кінців жилки. Вишивка або додаткове нанизування"

Про матеріал
Розгорнутий план конспект заняття гуртка декоративно-ужиткового напряму ("Бісероплетіння") на тему "Плетіння сітки. Вишивка бісером по сітці. Плетіння сітки за допомогою двох кінців жилки. Вишивка або додаткове нанизування"
Перегляд файлу

Конспект заняття гуртка «Бісероплетіння»

Тема: Плетіння сітки. Вишивка бісером по сітці. Плетіння сітки за допомогою двох кінців жилки. Вишивка або додаткове нанизування.

Мета: познайомити з новою технікою бісероплетіння – плетіння сітки, розкрити особливості вишивки бісером по сітці; розвивати пізнавальний інтерес, естетичний смак; виховувати охайність, працелюбність, любов до народних традицій.

Обладнання: посібники, схеми, фотографії виробів, інструкційні карти, бісер, голки, нитки.

Тип заняття: засвоєння нового матеріалу

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

 

І. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1. Мотивування навчальної діяльності. Оголошення теми, мети, завдань заняття.

Сьогодні ми з вами познайомимося ще з однією технікою бісероплетіння – плетіння сітки та вишивка бісером по сітці. З її допомогою можна зробити браслети, пояса, сумочки, рамки для фото та інше. Існує два варіанти плетіння сітки:  однією голкою та двома. Ми з вами розглянемо другий спосіб. Поговоримо про його особливості та способи вишивки по сітці.

2. Бесіда

Учитель: Робота складається з двох етапів. Спочатку із бісеру плетемо сітку, яка заміняє канву. Сітка може бути сотами у вигляді робмів чи з  сотами «кільця». Сьогодні ми детально розглянемо «вишивку» по сітці «кільця»

Плетіння сітки «кільця»

Існує декілька способів плетіння сітки «кільця». Ми з вами будемо плести двома голками. На схемі вони познчені цифрами І і ІІ (мал.1). Спочатку плетемо ланцюжок «кільця» довжиною, наприклад, у 5 сот. Потім необхідно вивести голки в останній ланці в бокові бісерини. 1-й ряд готовий.

Починаємо плести 2-й ряд (мал. 2 і 3). Набрати на голку II 6 бісеринок, просунути їх крізь 16,15 бісеринки зверху вниз. Набрати знову 6 бісеринок, просунути їх крізь 8,7 зверху вниз. Так повторювати до кінця ряду.

Набрати для останньої ланки 4 бісеринки, пройти крізь 44, 43 справа наліво, крізь 9,10 знизу вгору і крізь 39,40 зліва направо. Для наступних ланок набираємо по 2 бісеринки. Набрати голкою для останньої ланки дві бісеринки, на голку I так ож 2 бісеринки та пройти крізь 52-51 бісеринки зверху вниз назустріч голці II. Поміняти голки місцями.

3-й ряд плетемо так само як і 2-й. Плести 3-ій ряд тою голкою, яка опинилася знизу (голка I). Голкою I плести всі непарні, голкою II – всі парні ряди доти доки не утвориться сітка потрібної довжини.

 

     Фізкультхвилинка

Руки в сторону та вгору –

На носочки піднялись.

Підніміть голівку вгору

Й на долоньки подивись

Руки в сторони розводим

Опускаєм плавно вниз

Присідати ми почнемо,

Добре ноги розімнемо

Раз присіли — руки прямо,

Встали. Знову все так само

Вправу дружко  почали

Нахил вліво — раз, два, три!

Повертаємося  вправо

Все виконуємо гарно

Вліво, вправо повернулись

Ось розминці вже  й кінець

Хто ж старався — молодець

 

«Вишивка» по сітці «кільця» одною голкою

«Вишивати» будемо візерунок, зображений на малюнку 4.

Беремо голку з ниткою і вводимо її в 5, 6-у бісерину 1-го рядку сітки «кільця» зліва направо. Набираємо 3 бісерини, відповідно до нашої схеми, синього кольору, вводимо голку в 2, 1-у бісерини зліва направо. Набираємо три бісерини білого кольору, вводимо голку в 12, 11-у зліва направо. Набираємо три червоних бісерини, вводимо голку в 18, 17-у зліва направо. Набираємо три білих  бісерини, вводимо голку в 24, 23-ю зліва направо. Набираємо 3 синіх бісерини, вводимо в 31,32-у зліва направо (мал. 5). Ми плели знизу вгору. На кожній соті 1-го рядку сітки «кільця» лежить по три бісерини. Їх кольора відповідають кольорам клітинок 1-го ряду узору, який ми «вишиваємо».

Продовжуємо плетіння згори вниз. Набираємо синю бісеринку і вводимо голку в середню із трьох набраних раніше синіх бісерин, що лежать на 5-ій соті 1-го ряду сітки, як показано  на малюнку 6.  Набираємо синю бісеринку і проходимо через 24, 23-ю бісерини сітки зліва направо. Над 5-ю сотою 1-го рядка сітки лижить «хрестик» синього кольору (мал.7). Аналогічно плетемо «хрестики» над 4, 3, 2 і 1-ю сотою 1-го рядку сітки (мал.8). Таким чином вишиваємо 2, 3, 4-й  і інші рядки. У всіх непарних рядках голку вводимо в бісерини сітки зліва направо, а у всіх парних навпаки – справа наліво.

 

ІІ.ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

 Сплести сітку шириною і довжиною в 5 сот і вишити на ньому візерунок, зображений на малюнку 9.

 

 

ІІІ. ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ

Прибирання робочих місць.

 

 

 

1

 

docx
Додано
28 серпня 2019
Переглядів
1337
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку