Конспект заняття гуртка бісероплетіння "Виготовлення квітів волошки з бісеру"

Про матеріал
Розгорнутий план конспект заняття гуртка декоративно-ужиткового напряму ("Бісероплетіння") на тему "Виготовлення квітів волошки з бісеру".
Перегляд файлу

Конспект заняття гуртка «Бісероплетіння»

Тема: Виготовлення квітів волошки з бісеру.

Мета: ознайомити гуртківців з українськими легендами та лікувальними властивостями квітів; навчити виготовляти квіти волошки, формувати навички роботи з бісером; розвивати пам'ять, увагу, уяву, фантазію; виховувати любов до традицій українського народу.

Обладнання: зображення квітів волошки, інструкційні картки-схеми виготовлення квітів волошки з бісеру, зразок готового виробу, ножиці, бісер голубого, синього, фіолетового, зеленого кольорів, дріт, зелена нитка, клей.

Тип заняття: Комбінований

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

F:\583247.jpeg 

І. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

Розповідь «Волошка»

У грецькій міфології розповідається, що колись, дуже давно, на Землі жили кентаври — напівконі-напівлюди. Наймудрішим з-поміж них вва­жали Хірона, який славився великою обізнаністю в медицині.

Якось у битві отруєна стріла поранила Хірона. Та мудрий кентавр не загинув. Він віднайшов рос­лину, що допомогла йому загоїти рану. То була нині широко знана волошка синя. Ботаніки й назвали її «кентавром».

Цю квітку бачив кожен. То там, то там блакитни­ми очима спалахують поміж колосся суцвіття воло­шок — улюблених у народі ніжних і невибагливих рослин.

У народі кажуть: «Очі сині, як волошки в житі». У багатьох творах, піснях оспівана ця квітка. Синій колір — це символ краси, чистої радості. Назва во­лошки походить від слова «колоти». Справді, у дея­ких волошок листочки колючі, тому їх обминає ху­доба на пасовищах.

Цілющі властивості містяться в її ніжних квіт­ках. У народній медицині з навару пелюсток роблять примочки при хворобах очей. Очі й по­рівнюють із квіткою. Її ще називають волошиха, волошечка, волошок, васильок, сердечна трава, польова троянда.

Існує така легенда: «Якось у полі хлопець Васи­льок косив жито. Саме тоді там бавилися русалки.

Одній дуже припав до вподоби Васильок. Зачару­вала вона хлопця — він пішов за русалкою. Русал­ка не захотіла відпускати хлопця, не захотіла розлучатися з ним. От і надумала перетворити Василька на гарну польову квітку, що синім кольором нага­дувала синь води...

Відтоді щороку літньої пори, коли зацвітають сині волошки, у житах бавляться русалки, плетуть із цих гарних квіток віночки і прикрашають ними свої голівки».

Волошки

Кому милий мак червоний.

Кому айстри милі.

В моїм серці — синій колір,

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\квіти\abccd0f69f90.jpgБо волошки сині.

Де б не був я — при домівці

Чи в чужій чужині,

В моїй пам'яті — Харківці

І волошки сині.

Бо волошечки мої —

То дитячі роки,

Бо волошки — то були

Перші в юність кроки.

Влітку я худобу пас —

Комарі та мошки...

Була й радість — хліба шмат

І сині волошки.

Диво-квітів тих немало C:\Users\User\Desktop\IMG_6485.JPG

Дарував дівчині,    

F:\600.jpgЩо в вінок свій хист вплітала

І волошки сині.

Вийшов в поле я недавно

Вдалечінь широку.

Відшукати мріяв там я

Квітку синьооку.

Марно день весь проходив:

Цвів люпин, горошок.

Зник, як з вітром синій дим,

Синій цвіт волошок.

Дозрівали вже жита.

Полем йшов і лугом...

Переоране життя

Глибоченьким плугом.

Сергій Петрошенко

 

ІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

 Виготовлення квітів волошки з бісеру.

C:\Users\User\Desktop\IMG_6287.JPGІІ.1. Розгляд зразка готового виробу.

ІІ.2. Технологія виготовлення виробу (читання схеми).

ІІ.3. Відбір матеріалів та інструментів: ножиці, бісер голубого, синього, сріблястого, зеленого кольорів, дріт, зелена нитка, клей.

ІІ.4. Повторення правил ТБ під час роботи з бісером, ножицями.

ІІ.5. Самостійна робота гуртківців з опорою на інструкційні картки.

Форма пелюсток  волошки мов розділена, на часточки у верхній частині (мал. а).

C:\Users\User\Desktop\IMG_6311.JPG Плетуть їх так: узяти дріт, довжиною 15 см, нанизати на неї 3 бісеринки, одним кінцем пройти через дві бісеринки назустріч іншому і затягнути дріт. Нанизати ще дві бісеринки, знову пройти першим кінцем дроту назустріч другому і затягнути. Далі необхідно виконати той же прийом на більш довшому дроті, після чого з’єднати обидва фрагмента наступним чином: покласти їх поруч, дротинками, які виявилися посередині, пройти в сусідній фрагмент так, щоб всі чотири кінці виявилися з зовнішньої сторони (мал. б). Продовжуйте плетіння пелюстки, використовуючи довгі кінці дроту за малюнком б. Необхідно виконати таким чином 7 – 8 пелюсток.

Серединка волошки складається з 8-12 тичинок, виконаних із сіро-сріблястого бісеру і чорного стеклярусу за малюнком д. Готові тичинки збираються разом і міцно закручуються, навколо них розміщують пелюстки ,і все це міцно закручують – вінчик квітки готовий. 

Далі необхідно виконати чашолистики. Для цього нарізаємо відрізок дроту довжиною 20 см і готуємо бісер зеленого кольору. Виконуємо розетку – з чотирьох фрагментів – за малюнком е. Квітку поміщаємо всередину розетки і закручуємо дріт в основі чашечки.

За малюнками  ж і з виконуються листочки. Листочки розміщуються по стеблині. Потім стебло остаточно оформлюється нитками.

 

ІІІ. ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ

  1.                  Підведення підсумків заняття.
  2.                  Прибирання робочих місць.

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яковлєва Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
28 серпня 2019
Переглядів
2721
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку