Конспект заняття "Виготовлення сувеніру "Ваза з квітами"

Про матеріал

Конспект відкритого заняття "Виготовлення сувеніру "Ваза з квітами" розроблений керівником гуртка декоративно-ужиткового напряму Центру дитячої та юнацької творчості Краснопільської селищної ради Сумської області Завгородньою Ю.О.

Перегляд файлу

Заняття №                                    

Дата проведення:

Місце проведення:

Тема заняття.  Виготовлення сувеніру «Ваза з квітами»

Мета заняття :

  • навчальна: ознайомити вихованців з технікою «ганутель» та виробами, виконаними у цій техніці; формувати навички роботи з дротом ; дотримуватися правил безпечної роботи і санітарно-гігієнічних вимог;
  • розвиваюча: розвивати уяву, фантазію, образне мислення, конструктивні здібності, художній смак;
  • виховна:   стимулювати творчу думку, виховувати естетичний смак та інтерес до художнього бачення краси навколишнього світу; виховувати охайність в роботі, почуття краси в довкіллі.

Обладнання: схеми, малюнки; інструменти: ножиці, кусачки, тонка спиця; матеріали: дріт тонкий, дріт товстий, нитки, флористична стрічка, бісер, клей.

Використана література: електронні ресурси

 http://devici-masterici.blogspot.com/2012/07/blog-post_19.html , http://www.kidmade.com.ua/ukr/article/tehnika-ganyel.html,  http://pozashkillya.ostriv.in.ua/publication/code-476B38DA87431/list-262c43c3f27 , http://skifbook.com.ua/catalog/ganutel-kviti-z-nitok-i-drotu/ ,

Методи роботи :

а) теоретичні -  бесіда, пояснення, демонстрація, інструктаж, рефлексія.

б) практичні -   робота за зразком , робота зі схемами

Попередня підготовка до заняття: підготувати інструменти та матеріали для виготовлення композиції.

План заняття.

І. Вступна частина.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

ІІІ. Основна частина.

  1. Техніка ганутель як вид мистецтва.
  2. Технологія виконання виробів у техніці ганутель.

ІV. Практична робота.

  1. Постановка завдання перед  вихованцями.
  2. Повторення правил техніки безпеки
  3. Виготовлення квітів.

V. Підведення підсумків заняття.

Хід заняття

І. Вступна частина

- привітання;

- перевірка присутніх в на занятті;

- перевірка готовності до заняття.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  Не секрет, що здавна люди прагнули прикрасити власну оселю. Для цього використовували вишиті рушники, скатертини, квіти, грона калини та інше. Не втрачає своєї актуальності ця традиція і нині. Щоб створити неповторну та самобутню атмосферу домівки, для прикрашання інтер’єру використовуються речі, створені власноруч. То ж ми теж сьогодні будемо виготовляти сувенір «Ваза з квітами», для прикрашання нашого кабінету.

  Діти, ми з вами вже працювали з різноманітними матеріалами: нитки, картон, папір, природні матеріали. А хто відповість, з чого можна зробити штучні квіти?(Діти дають відповіді)

Сьогодні ми познайомимося з новою для вас технікою – ганутель.

ІІІ. Основна частина.

  1. Техніка ганутель як вид мистецтва.

Про існування унікальної техніки виконання квітів, вигаданої мальтійськими черницями, знають не всі. Для більшості слово «ганутель» не означає нічого, хоча даний вид рукоділля має багатовікову історію. Але якщо раніше квіти, виготовлені в цій техніці, підносили як подарунки високопоставленим особам і використовували для прикрашання церковного вівтаря в резиденції Папи Римського, то наразі мистецтво створення таких квітів доступно всім бажаючим.

Батьківщиною ганутелі є острів Мальта, який розташований у центрі Середземного моря. Цей ексклюзивний вид рукоділля був винайдений в середземноморських монастирях  і до цього часу існує там у своєму первісному вигляді, де за допомогою техніки ганутель виготовляють квіти для прикрашання церкви. Цілком ймовірно, що ганутель  була відома і в інших країнах, проте сьогодні саме на Мальті можна побачити старовинні композиції та орнаменти, виконані з квітів у цій техніці.

Не зважаючи на те , що ця техніка проста у виконанні, церковне оздоблення виглядає як справжній витвір мистецтва, і не лише у свята, а й у будні. Шедеври зі срібного та золотого дроту прикрашають алтарі, статуї Пресвятої Діви Марії і нефи. Деякі майстри прирівнюють ганутель до ювелірного мистецтва.

Ганутель (англ. Ganutell) - це мистецтво виготовлення квітів із тонкого спірального дроту та шовкової нитки, а також бісеру, намистин та перлинок. Воно прийшло до нас із монастирів острова Мальти, який знаходиться в Середземному морі, недалеко від Італії.

 

Свого часу, після другої світової війни, ганутель, як вид рукоділля, був практично забутий, і лише в 90-х роках цей вид мистецтва почав поступово відроджуватися. І це не дивно, адже справжні мальтійські вироби легкі, витончені та неймовірно красиві.

  1.  Технологія виконання виробів у техніці ганутель.

В основі техніки ганутель лежить майстерність з’єднання нитки та дроту. Зазвичай це прямий тонкий дріт, зі срібним або золотим напиленням, який скручений в пружинки та спіральки. Нитки для ганутелі можна обирати різних фактур та кольорів. В деяких випадках прикраси виготовляють лише з дроту.

       Сам процес виготовлення полягає у наступному: дріт скручують у пружинку, пружинку згортають в окремі пелюстки, після чого пелюстки обплітають ниткою і збирають у цілі квіти.

   Розмір та форма квітів залежить від форми пелюсток, які з’єднуються, а також від товщини дроту та ниток. Ця техніка імітує живі квіти і може виконуватися по різних схемах: тюльпани, троянди, лілії, ромашки і т.д. При виготовленні квітів можна використовувати не лише нитки, а також бісер, паєтки, невеликі намистини, які вплітаютьс всередину пелюсток та надають їм неповторної розкоші та чарівності.

У порівнянні з іншими видами штучних квітів прикраси, виконані в техніці ганутель мають деякі переваги. Наприклад, вони легші за квіти з бісеру, міцніші за квіти з тканини, довговічніші композицій з сухих квітів. До того ж мають елегантний та ексклюзивний вигляд.

У техніці ганутель існують два способи:

  1.  Молла ганутель. Molla- з італійської «пружинка». На пружинку, яка на краях пелюстки, намотується нитка і ці щільні ряди ниток утворюють пелюстки квітів.

  1.               Другий  вид – нанизування дугами зі скрученої  металонитки, тобто тоненький дріт скручується з кольоровою ниткою і з неї,  у французькій техніці бісероплетіння – нанизування дугами, формуються легкі пелюстки

.

ІV. Практична робота.

Виготовлення квітів у техніці ганутель.

  1. Вступний інструктаж.

      І. Вимоги безпеки до початку занять :

1. Ретельно підготувати своє робоче місце до роботи.

2. Одержавши завдання на заняття, перевірити ще раз справність інвентаря, інструментів особистого користування, наявність матеріалів.

       ІІ. Вимоги безпеки під час роботи:

1. Роботу розпочинати лише з дозволу вчителя.

2. Не можна працювати несправним і тупим інструментом, використовувати інструмент лише за призначенням.

3. Користуватися прийомами роботи з інструментами, як показав учитель.

4. Інструменти та обладнання мають зберігатися в призначеному місці.

5. Під час роботи учень повинен тримати своє робоче місце в належному порядку, а після роботи акуратно прибрати його.

         Проведення фізкультхвилинки.

Раз – підняти руки вгору,

Два – нагнутися додолу,

Не згинайте, діти, ноги,

Як торкаєтесь підлоги,

Три, чотири – прямо стати,

Будем знову починати.

Хто зуміє присідати

І ногам роботу дати?

Раз – піднялись, два – присіли,

Хай мужніє наше тіло.

Хто втомився присідати,

Може вже відпочивати.

Руки в боки, руки так,

Руки вгору, як вітряк.

  1. Поточний інструктаж.

Виготовлення пелюсток та формування квітки.

Для роботи нам знадобиться: дріт тонкий (0,3), дріт товстіший (0,6-0,7), нитки різних кольорів, спиця, бісер, флористична стрічка.

Беремо товстіший дріт і відрізаємо шматки потрібної довжини, надаємо їм

бажаної форми пелюсток.

     Беремо спицю і починаємо обмотувати її тонким дротом. Обмотуємо якомога

більше. Можна обмотати майже всю спицю,потім розрізати на рівні шматки.

    Знімаємо зі спиці спіраль і починаємо рівномірно і пропорційно її розтягувати. Розтягнуту спіраль одягаємо на заготовлену форму пелюстки.

Коли одягнемо спіраль на форму необхідної довжини, залишаємо на іншій стороні кілька додаткових витків спіралі для подальшої скрутки спіралі і кінців форми. Кінці заготовки та спіралі скручуємо.

У результаті виходить 5 пелюсток і один листочок. Для стебла беремо дріт необхідної нам довжини, складаємо навпіл і скручуємо кінці.

Беремо бісер і робимо тичинки, одягаємо намистину на дріт і скручуємо, робимо три таких тичинки. Довжина залежить від розміру нашої квітки. Приєднуємо тичинки до стебла.

 

 Тепер починаємо обмотувати спіраль. Обмотуємо паралельно кожен виток спіралі, стежачи за натягом нитки.

Дійшовши до кінця листочка переводимо нитку на тильну сторону листа і,  пропустивши через виток дроту приблизно посередині листа, пропускаємо нитку через лицьову сторону листа до початку. Доводимо нитку до кінця і закріплюємо її.

Так робимо з усіма пелюстками і листком.

Починаємо збірку квітки. Закріпимо три пелюстки на стеблі. Відріжемо 30-35 см тонкого дроту і обмотаємо приєднані пелюстки.

 

Приєднуємо ще дві пелюстки і обмотуємо дротом. Обмотуємо стебло флористичної стрічкою (або муліне, не забуваємо закріпити клеєм ПВА). Прикріплюємо листок і обмотуємо стрічкою все стебло до кінця. Наша квітка готова.

  1. Заключний інструктаж.

      ІІІ.  Вимоги безпеки після закінчення роботи:

  1. Прибрати своє робоче місце : скласти відповідний інвентар.

V. Підведення підсумків  заняття.

 Рефлексія

Про які нові техніки виготовлення квітів ви дізналися сьогодні на занятті?

Що вам найбільше сподобалося під час роботи, а що не сподобалося?

 Чи хотілося б вам більше дізнатися про техніку ганутель?

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
5 січня 2019
Переглядів
2385
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку