Консультація для батьків: Крадіжка

Про матеріал
Якими діти народжуються – ні від кого не залежить, але в наших силах зробити їх хорошими через правильне виховання. Плутарх
Перегляд файлу

Консультація для батьків: Крадіжка

Звернення від батьків

 З гаманця почали зникати гроші. Мій син заперечує, що бере гроші. Але я стала помічати, що у нього з’являються цукерки, жуйки, чіпси. Запитавши друзів, зрозуміла, що він купує все  за гроші для сніданків.

Розуміння дитини, себе та ситуації

 Більшість дітей хоча б раз у житті щось кради (можливо, хтось читаючи цю інформацію згадає такий випадок з свого дитинства!) коли про це дізнаються батьки, їм стає жахливо. В паніці вони гадають що їхня дитина справжній злодій. І зазвичай суворо карають дітей: карають, соромлять, накладають заборони на користування мобільними телефонами, виходити на вулицю, спілкуватися з друзями, щоб діти надовго запам’ятали, що красти – це злочин, і в майбутньому щоб дитина не виросла злочинцем.

 Але осуд і покарання лише погіршують ситуацію, тому, що ситуація вже відбулася, а треба усунути причини, які призвели до крадіжки.

Поради

  1. Часто діти крадуть, тому, що це єдиний спосіб отримати те що дуже хочеться. Переконайтеся, що у вашої дитини є все про що вона мріє, чи, якщо запити дуже великі, намагайтеся домовитися, про витрати без збитків для сімейного бюджету. Можливо, щось можна взяти напрокат або купити в комісійному магазині.
  2. Іноді крадіжки відбуваються тому, що гроші лежать так що діти їх постійно бачать і стають великою спокусою для дитини. Тримайте гроші та цінні речі в недоступному для дітей місці. Якщо ви підозрюєте, що дитина краде у брата чи сестри, допоможіть їм зробити ящик у столі який буде зачинятися на ключ.
  3. Якщо у вас щось зникло, звертайте увагу дитини на те, що ці речі чи кошти треба повернути.
  4. Дайте дитині шанс відшкодувати украдене і зберегти гідність. Скажіть без осуду: «Я не хочу думати, хто взяв цю річ (чи гроші), просто це повинно бути повернуте. Я довіряю тобі і не сумніваюся, що через час те що зникло з’явиться без з’ясування з мого боку».
  5. Коли ви впевнені, що ваша дитина щось вкрала, не допитуйте: «Це ти вкрав? Як ти міг!» Скажіть просто: «Я знаю, що це взяв ти. Зі мною таке одного разу було в дитинстві. Мені було потім так соромно і погано! З тобою відбувається зараз те саме» І продовжуйте ставити запитання про почуття і ставлення до того що відбувається без осуду в голосі: «Ти коли-небудь думав, що відчуває господар магазину, коли виявляє пропажу? Уявляєш, скільки речей йому треба продати, щоб заплатити за оренду приміщення, виплатити заробітну плату та податки та забезпечити сою сім’ю? Чим ти міг би зараз йому допомогти?» Часто діти просто не знають і не замислюються про такі речі, віддаючись внутрішнім почуттям. Ви допоможете своїй дитині замислитись про життя інших людей.
  6. Переконайте дитину повернути вкрадене господарю. Замість покарання та осуду, висловлюйте розуміння. Розмовляйте з дитиною: «Я розумію, як буде важко і соромно, але це саме ті почуття, які нам корисно час від часу відчувати, щоб навчитися виправляти свої помилки. Знаєш, як зазвичай радіють продавці, якщо діти можуть виправити свої помилки та вибачитись за те що відбулося!»
  7. Якщо у маленької дитини з’являються іграшки після повернення з дитячого садочка, які належать друзям, скажіть: «Впевнена, Сашко вже сумує за своєю іграшкою. Давай зателефонуємо йому і порадуємо, що вона не зникла. А завтра зранку повернемо.»
  8. Якщо ви запідозрили, що ваша дитина краде гроші на спиртні напої, швидко звертайтесь за професійною допомогою. З цим дуже важко впоратись самому.

Як уникнути проблеми в майбутньому

  1. Є такі діти які починають красти, коли вважають, що їх не люблять і вони нікому не потрібні. Вони вважають, що мають право наносити шкоду оточуючим, тому що про них ніхто не піклується. Тому дуже важливо знайти спосіб висловлювати свою любов до дитини, особливо коли їй соромно. Продумуйте свою поведінку і дійте з любов’ю.
  2. Діти можуть красти у братів та сестер із-за  ревнощів. Запитайте дитину, чи не здається їй, що ви до когось ставитесь краще ніж до неї. Прислухайтесь до дитячої думки, можливо ви, дечого у своїй поведінці не помічаєте. Скажіть, що ревнощі – можуть проявляти ті люди які справді люблять, але батьки завжди однаково сильно люблять своїх дітей. Хваліть за те, що цінуєте саме в ньому.

Що повинна засвоїти дитина

 Діти повинні відчувати, що можуть виправити помилку, не втрачаючи любові та поваги батьків. Що їх матеріальні труднощі важливі для батьків і вони можуть розраховувати на допомогу, не скоюючи крадіжки. Вони повинні зрозуміти, що не стали поганими, якщо одного разу зробили помилку, потрапивши у скрутну ситуацію.

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
8 жовтня 2020
Переглядів
670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку