Консультація для батьків "Прояви дитячої агресії"

Про матеріал
Дати відповіть батькам на питання: "Що робити, якщо дитина проявляє агресію?" Згадайте істину: "Перш ніж виховувати дітей, виховуйте себе!" Як часто ми забуваємо про це. Наші діти унікальні, ми на деякий час забуваємо про це.
Перегляд файлу

 Консультація для батьків: Прояви дитячої агресії

Запит від батьків

Мій син часто входить з себе, б’є менших дітей і тварин, не вміє вести себе у школі і сварки виникають вдома. Всі говорять, що він агресивна дитина, вважають, що він хворий. Чому він так себе поводить і що мені робити?

Як зрозуміти дитину, себе та ситуацію

 Діти не бувають агресивними від народження. Але дитина може проявляти агресію, якщо ніхто не прислухається до його думки і не звертає уваги на його почуття та потреби. Коли батьки впевнені, що краще знають, що потрібно їхнім дітям, вони підсвідомо можуть провокувати дитячий опір, який проявляється агресивною поведінкою.

 Якщо батьки самі поводять себе агресивно, часто карають дітей, постійно контролюють їх поведінку, діти можуть перейняти таку манеру поведінки, не знаючи іншої. Можливо, вони не знають, як отримати бажане чи як висловлювати почуття спокійно.

Поради

  • Замість того щоб звертати увагу на поведінку дитини, намагайтеся зрозуміти, що приховується за такою поведінкою. Можливо, дитина не впевнена, що досягти результату можливо іншим способом. Або людина, яка спровокувала злість у дитини, дійсно заслуговує на таку реакцію. Або причина у тому, що на дитячі потреби та бажання не звертають уваги і це призводить до некерованої поведінки. Заборона поводити себе таким чином не вирішить проблему, поки ви не усунете причину.
  • Часто діти вважать себе несправедливо ображеними в порівнянні з братами чи сестрами, яких вважають вашими «любимчиками».
  • Якщо дитина «вийшла з себе» і б’є когось кулаками, поясніть, що можливо, її хтось спровокував, а ви хочете знати причину. Коли дитина пояснює, що відбулося, розмовляйте про те, що розумієте її почуття, але хочете пошукати інші способи як їх проявляти. Подумайте разом, як вести себе в такій ситуації.
  • Уникайте фізичного покарання за бійки. Але і розбирайтесь у ситуаціях. Дізнайтесь причину і запропонуйте: «Мабуть, це дійсно важливо для тебе. Коли ти заспокоїшся, ми подумаємо, що можна зробити.»

Як уникнути проблеми в майбутньому

  • Проводьте обговорення усією родиною, де дитина спокійно може висловлювати свою думку. Важливо, щоб дитина відчувала, що з її думка важлива.
  • Вчіться прислухатися до почуттів дитини. Не соромте дитину за ті почуття, що вона відчуває. Підтримуйте та допомагайте висловлювати почуття, які не приносять шкоди оточуючим.
  • Відведіть у квартирі дитині куточок де вона зможе проявляти свій гнів (боксерська груша, коробочка для «кричалок»). Якщо дитина починає гніватись відправляйте її до «куточку зняття стресу». А коли вона заспокоїться, намагайтеся з розумінням вислуховувати причини такої поведінки.

Що повинна зрозуміти дитина

 Діти повинні розуміти різницю між почуттями та поведінкою. Якщо людина має право на різні почуття, то поведінка не повинна виходити за прийняті норми.

 Неможна, висловлювати почуття, роблячи боляче собі та оточуючим.

 Діти повинні розуміти, що вибір поведінки залежить від них, а батьки завжди прийдуть їм на допомогу і підтримають у важку хвилину. Діти повинні навчитися висловлювати свої думки без крику та фізичної сили.

Пам’ятка для батьків

 Існує велика різниця між проявом агресії та відстоюванням власної точки зору. Необхідно вчити дітей щоб вони це розуміли. Вчіть своїх дітей висловлювати свої бажання і думки без зайвих емоцій. Прислухайтесь до їх думок, навіть якщо вони вам не подобаються. Показуйте приклад, як досягати мети, не ображаючи оточуючих.

 Поведінка і дівчат і хлопчиків повинна бути однаковою. Дуже важливо і дівчаткам і хлопчикам висловлювати свої почуття спокійно.

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
3 жовтня 2020
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку