Контрольна робота Однорідні члени речення, звертання, вставні слова

Про матеріал
Контрольна робота. 5 клас. Однорідні члени речення, звертання, вставні слова
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Контрольна робота. Однорідні члени речення, звертання, вставні словаІ варіантІІ варіант. Тести Дев’ятнадцяте квітня

Номер слайду 2

1. Слово, за допомогою якого виражається ставлення мовця до повідомлення, - це:а) звертання; б) підмет; в) узагальнювальне слово;г) вставне слово. Укажіть правильні твердження. А  Звертання — слово, що називає того, до кого звертаються з мовленням. Б  Поширені звертання складаються з двох слів. В  Вставними називаються слова або сполучення слів, словосполучення, речення, що виражають ставлення мовця до висловлюваного ним повідомлення. Г  Звертання і вставні слова є членами речення.

Номер слайду 3

2. У якому з речень є однорідні члени?   А)  Прийшла зима — і все заснуло навкруги.   Б)  Лісове озеро покрилося тонкою кригою.   В) Сніг падає на мерзлу землю, дерева й кущі.  Г)  У холодному небі виблискували яскраві зорі.2.  У якому з речень є однорідні обставини?    А)  Узимку калина вабить нас червоними гронами.    Б)  Срібно-білий сніг весело порипує під ногами.    В)  Ялинами й соснами милуюся взимку.    Г)  Кущі глоду на галявині й узліссі вкрилися пухнастим снігом.

Номер слайду 4

3. Укажіть речення, де неправильно вжито розділові знаки. А  На моє щастя серед тих речей траплялися й старовинні рушники, на яких миготіла червона калина з темними листками, красувався буйним пломенем хміль. Б  На щастя, краса не щезла з лиця нашої планети. В  Мабуть, тому, що душа наша приростає до рідної землі, до рідного її куточка. Г  Та це не допомогло вгамувати скорботу, і нарешті хлопець кинувся у воду, немов в обійми сестрички.3. Укажіть речення, у яких наявні пунктуаційні помилки. А  Стара підсліпуватими очима розглядала своє давнє шитво і, мабуть нічого не бачила окрім плямистого мережива. Б  Мабуть, уже не чекав ніякої неприємної несподіванки. В  Читачу, чи не буває тобі нудно часом? Тоді розгорни сторінки поеми життя і пошукай той розділ, де змальована людина, схожа на тебе… Г  Вітчизно наша! Яка ж ти мальовнича, яка різнобарвна і яка привітна…

Номер слайду 5

4. Укажіть речення з поширеним звертанням. А  Прощай, колиско, прощай, тепле гніздечко, прощай, школо наша, прощайте, дні незабутні, неповторні. Б  Народе мій, до тебе я ще верну…  В  Дай мені крила, Україно! Г  Перший, починай!4. Укажіть речення з непоширеним звертанням. А  Де ти, Лесю? Б  Совісте наша! Агов! В  Фантазіє моя, богиня легкокрила! Г  Мово рідна! Ти ж як море!

Номер слайду 6

5. У якому реченні вжито звертання?    (Розділові знаки пропущено)   А)  Я люблю тебе зимонько!   Б)  Зимонька одягла ялинки в теплі шуби.   В)  Сніг-сніжок укриває землю ковдрою.   Г)  Мороз розмалював вікна химерними візерунками.5. Позначте речення, у якому перед виділеним сполучником потрібно поставити кому:а) Осінь стояла напрочуд погожа й тепла.б) Степові волошки дивляться на нас із трави, похитують своїми голівками і манять до себе.в) Я люблю і вітер і сніг.г) Налетів сильний і холодний вітер і зірвав останні листочки.

Номер слайду 7

6. Установіть відповідність між поданими реченнями та їх характеристиками (одне речення є зайвим). У таблиці поруч із буквою напишіть відповідну цифру: А речення 1 Вітер дме постійно, далеко із звертанням; розносить стигле насіння дерев і трав. Б речення з однорідними 2 Люби, мій брате, край свій присудками; рідний, широкий, пишний, гарний край. В речення із вставним словом; 3 І радість, і смуток, і срібний передзвін огортають мене. Г речення з 4 У танок химерний вітер водить вишні. однорідними підметами. 5 Молоденькі гіллясті берізки, може, тільки вночі покрились листям (Ю. Збанацький).

Номер слайду 8

7. Доповніть подане речення…Цієї зими _______ очікують великі снігопади. Розставте необхідні розділові знаки вставним словом або словосполученнямпоширенимзвертанням

Номер слайду 9

8. Укажіть, який розділовий знак і де саме потрібно поставити в поданому реченні: Радощі і чорну днину все я з вами розділю (П. Тичина).а) тире після слова «днину»;б) двокрапку після слова «все»;в) кому після слова «радощі»;г) тире після слова «все».

Номер слайду 10

9. Укажіть, яким членом речення є виділене словосполучення: Але серед цієї суєти не загублю тебе я, рідна мово! а) підметом; б) додатком; в) не є членом речення; г) означенням.

Номер слайду 11

10. Напишіть невеликий текст на одну із запропонованих тем: «Земля найкраще пахне навесні», «Весна на подвір'ї школи», «Сміється день весняний за вікном». Використайте у структурі тексту речення з ОЧР, звертаннями і вставними словами чи словосполученнями.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Терпак Ольга Василівна
    Дякую!Змістовно й оригінально.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
8 лютого 2020
Переглядів
28748
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку