Коронавірус вбиває малий бізнес
Із появою цього вірусу ще в Китаї мало хто впадав у паніку: більшість була впевнена в локальності розповсюдження недугу. Однак: глобалізація сучасного світу інтенсивно посприяла розповсюдженню і вже за раховані місяці вірус почав розповсюджуватись і територією України.
Увесь світ почав приймати певні міри: введення карантину із різним ступенем радикальності. В певних областях України з часом було введено надзвичайну ситуацію, що створювало ще більші обмеження громадянам. Однак: хто в цій ситуації з економічної точки зору постраждав найбільше? Насправді, постраждали абсолютно всі: від малого бізнесу до ТНК. Однак: найбільших збитків відчув саме малий бізнес орієнтований на третинний сектор економіки. Заклади харчування, будь-яких туристичних та, навіть, транспортних (особливо міжміських та міжрегіональних) послуг – усі вони не мали права проводити свою економічну діяльність. Однак, згідно Закону України про підприємництво, зобов’язані виплачувати податки.
Для більшості підприємців (в першу чергу ФОПів) їх малий бізнес є основною статтею прибутку. В умовах карантину вони були відрізані від основного джерела забезпечення, що негативно відобразилось не тільки на самому підприємцеві, а й на розвиток бізнесу надалі.
Ще однією важливою особливістю слід відмітити й те, що тривалість карантину та обмежувальних умов не була чітко визначеною, оскільки дата виведення з карантину переносилась тричі. Саме тому жоден із підприємців не міг пропланувати максимально достовірно розподіл бюджету.
Приблизно із середини травня було певне пом’якшення карантину: певним групам ФОПів дозволено продовжити свою економічну діяльність.
Загалом введення карантину дещо дестабілізувало економіку України, а особливо помітно – малий бізнес, який за своїм характером є значно динамічнішим за інші види. Тепер перед підприємцями постає важливе завдання: плавно стабілізувати економіку свого бізнесу та виведення зі стану тимчасової стагнації.