Козацтво після ліквідації Запорозької Січі.

Про матеріал
Матеріал презентації можна використати під час проведення уроку історії України в 9 класі на тему "Козацтво після ліквідації Запорозької Січі. " Зміст презентації розкриває питання долі українських козаків після ліквідації Січі та створення азовського козацького війська. Також є питання для актуалізації знань учнів з попередніх тем. В презентації є наочний матеріал (карти, схеми, картини) та текстове джерело.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козацтво після ліквідації Запорозької Січі. Доля українських козаків після ліквідації Січі2. Азовське козацьке військо

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Асоціативний кущ Козацтво у ІІ пол. ХVIII ст. Обмеження автономних прав. Діяльність Другої Малоросійської колегіїЛіквідація інституту гетьманства. Ліквідація Запорізької Січі

Номер слайду 4

Пригадаймо!1. В якому році було ліквідовано посаду гетьмана в Україні?2. Як звали останнього гетьмана?3. В якому році за наказом Катерини ІІ було ліквідовано Запорізьку Січ?4. Як звали останнього кошового отамана?

Номер слайду 5

«Козаки а степу» С. Васильківський

Номер слайду 6

Прочитайте фрагмент джерела та уривок з поеми Т. Шевченка «Кавказ». «Не більш ніж два тижні минуло, як я повернувся з гір. Посиленими походами в ці роки ми вигнали всіх черкес до моря, де вони сідали на човни та відправлялися до турків. Нещасні горці підкорились на чесне російське слово, а ми їх житла палили, грабували, зганяли до моря. І залишили усіх без харчування: вони продавали худобу, коней за безцінь... за шмат хліба віддавали зброю. Від нужденності та голоду між ними з’явився тиф, потім повальна віспа, до 30 000 пропало за одну зиму, хворих не приймали на судна, тому, щоб не залишити їх на поживу шакалам та диким тваринам, живцем закопували. Прощалися з рідним краєм, плакали, брали на пам’ять землю, квіти та ін. Ось такою правдою ми підкорили Кавказ, жодного черкеса не залишилося у горах. Які чудові місця нам залишилися - волоські горіхи, персики, жерделі (дикі абрикоси. - Авт.), виноград, води, чисті, немов сльоза. Тепер у ці місця заселяють росіян». З листа хорунжого О. Кухаренка. 20 червня 1864 р.

Номер слайду 7

Азовське козацьке військо. Патрулювання східного узбережжя Чорного моря від контрабандистських турецьких кораблів, які постачали порох і зброю горцям. Господарюючи, козаки вирощували пшеницю, жито, овес, просо та гречку, займалися скотарством, рибальством, бджільництвом, борошномельним та цегельним промислами.

Номер слайду 8

1862-1866 рр. Російський уряд організував переселення у західну частину Кавказу 1142 сімей азовських козаків.  1866 р. Азовське козацьке військо як самостійне військове й територіальне об’єднання припинило існування.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 1, п. 2

pptx
Додано
26 березня
Переглядів
45
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку