Лекція "ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПРИ АРТОБСТРІЛІ"

Про матеріал
Лекція знайомить слухачів з правилами поведінки при загрозі з повітря в різних місцях; надано практичні поради.
Перегляд файлу

Лекція  «ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПРИ

АРТОБСТРІЛІ І ЗАГРОЗІ З ПОВІТРЯ»

 

Цільова аудиторія: студенти, які проживають в гуртожитку

Час: 40 хв.

  1. Вступне слово про актуальність інформації

ІІ. Правила поведінки при артобстрілі і загрозі з повітря

1. Не бігти, не перебувати у вертикальному положенні, якщо вибухи лунають поруч (людина найбільш схильна до контузій і являє собою відмінну мішень для осколків). Впасти на землю і закрити голову руками — оптимальний спосіб порятунку.

2. При бомбардуванні: на відкритій місцевості укриттям може служити канава і будь-яка виїмка в землі. У такому нехитрому укритті людина може бути убита тільки прямим попаданням, ймовірність якого невисока. Звичайно, не можна виключати також ураження уламками, що летять по параболі, і рикошетом осколками. Крім того, не варто недооцінювати і звуковий (акустичний) удар. Але, в загальному випадку, знайшовши таке укриття, не рекомендується залишати його до моменту, поки бомбардування не припиниться.

3. Підійде і будь-який виступ землі, бетонні загородження, насип. Не рекомендується ховатися в звичайних підвалах - є ризик залишитися під завалами.

4. Слід уникати знаходження поблизу техніки, автомобілів, пожежонебезпечних і вибухонебезпечних об'єктів. Все це мало захищає від осколків, зате завжди представляє смертельну небезпеку для людей поблизу.

5. Надзвичайно небезпечні і сучасні будівлі, які недостатньо міцні, зате містять велику кількість вікон, вітрин, скляних елементів. У разі вибуху така споруда складеться, як картковий будиночок, а будь-яка скляна поверхня перетворюється в хмару гострих осколків навіть при невеликій ударній хвилі.

6. Не слід рятуватися у воді: річці, озері або іншому водоймі. Вода майже не стискається, і тому при випадковому попаданні в неї бомби або снаряда на всі боки розходиться неймовірної сили вибухова хвиля, яка призводить до потужних гідравлічних ударів. (Принцип оглушення риби динамітом)

7. Рекомендується перечікувати бомбардування, щільно закривши вуха руками і відкривши рот для регулювання тиску. Звукове ураження (акустичний удар) може назавжди позбавити можливості чути, привести до розривів судин, барабанних перетинок.

Загальні правила поведінки при артобстрілі, авіанальоті

Надворі

  • Лягти на землю, якщо є якийсь виступ, бордюр-то поруч з ним, канава, будь виступ або поглиблення в землі. Якщо поруч є якась бетонна конструкція-лягти поруч з нею.
  • Природно, треба намагатися бути в приміщенні, а не на вулиці.

В будинку

  • Якщо в будинку є підвал - спуститися в підвал.
  • Якщо підвалу немає - спуститися на нижні поверхи. Чим нижче, тим краще. В ідеалі - всім на перший поверх.
  • Заздалегідь знайти внутрішню кімнату, чим більше бетону навколо ,тим краще (знайти несучі стіни), якщо всі кімнати зовнішні — вийти на сходовий майданчик.
  • Ні в якому разі не перебувати поблизу вікон!
  • У тому місці, що буде вибрано - сісти на підлогу біля стіни — чим нижче людина знаходиться під час попадання снаряда, тим більше шансів, що її не зачепить осколком. Вікна можна обладнати диванними подушками (великими, щільними, але краще мішками з піском), закрити масивними меблями, але не порожніми (набити мішками з піском або речами, але щільно).

В погребі

  • Льох в приватних будинках - брати до уваги, що його може завалити! Тому залишити в будинку на видному місці великий, що кидається в очі,  плакат  «Під час бомбардувань ми в погребі» і вказати, де льох знаходиться.
  • Взяти з собою телефони, радіо на батарейках, воду.

В машині

  • Якщо їдеш в машині під час бомбардування або артобстрілу, більше шансів вижити, якщо зупинитися і лягти. Не поруч з машиною! Якщо будуть стріляти, то спочатку в машину, а потрапить в неї, вона вибухне разом з людиною.
  • Залишаючи місце притулку, не давайте собі розслабитися. Тепер вся ваша увага повинна бути сконцентрованої собі під ноги! Не піднімайте з землі ніяких незнайомих вам предметів! Авіабомба, ракета або снаряд можуть бути касетними!
  • Бойові елементи часто розриваються при падінні, але можуть вибухнути пізніше, в руках – від найменшого руху або дотику. Вся увага - дітям і підліткам: не дайте їм підняти що-небудь з-під ніг!

При евакуації Вам слід:

1. Вимкнути побутові електроприлади: телевізор; радіоприймач; чайник; праска; обігрівач; пральну машину; холодильник і т. д.

2. Взяти необхідні речі.

3. Закрити водопровідні крани.

4. Вимкнути газову плиту.

5. Зачинити вікно.

6. Закрити вхідні двері.

7. Повідомити сусідам про отриману інформацію.

8. Якщо ваші сусіди люди похилого віку, надайте їм допомогу у виконанні заходів.

Пам'ятайте! Після екстреного виходу Ваше перебування в пункті тимчасового розміщення може тривати від декількох годин до декількох діб. У пунктах тимчасового розміщення населення будуть організовані медична допомога, забезпечення питною водою та харчуванням.

При евакуації Вам слід взяти з собою:

1. Документи, що засвідчують особу: паспорт; свідоцтво про народження; водійські права; медичний поліс; страховий поліс.

2. Теплий і непромокальний одяг.

3. Ліки (домашню аптеку): настоянка валеріани; валідол, нітрогліцерин; аспірин, амідопірин, Пенталгін, баралгін; активоване вугілля; бесолол; нашатирний спирт; синтоміцилова емульсія; бинт, вата; йод, «зеленка».

4. Предмети особистої гігієни: зубна щітка; зубна паста; мило; приладдя для гоління.

5. Комплект змінної білизни.

6. Мобільний телефон

7. Продукти харчування не менше ніж на три доби, в тому числі питну воду.

8. Гроші.

Прибути в пункт тимчасового розміщення.  При проходженні в зазначений пункт дотримуйтесь спокою, витримки і зазначеного маршруту руху. Надайте допомогу дітям, інвалідам і людям похилого віку.

Повідомити близьким місце, де ви знаходитесь і номер вашого телефону.

Додаткові поради.

 1. Найбезпечніше місце під час обстрілів у старих радянських будинках – туалет і ванна. Вони виливалися, як бетонний моноблок і витримують дуже багато. Плюс чавунна радянська ванна (в сенсі посудини). ВИНЕСІТЬ З ВАННОЇ / ТУАЛЕТУ АБСОЛЮТНО ВСЕ СКЛО І ВЕСЬ МЕТАЛ!!!

 2. Заклейте вікна скотчем. Кращий орнамент - ромбічна решітка з мінімальним асиметричним кроком. Пам'ятайте, що досить серйозні травми, порізи і навіть поранення наносяться осколками скла, що розлітається від вибухової хвилі. В ідеалі перетворіть домашні скла в «триплекс» – суцільна заклейка скотчем з двох сторін.

 3. Перенесіть у ванну / туалет все найнеобхідніше, щоб під час обстрілу не виходити в потенційно прострілювані приміщення. Захистіть двері ванної / туалету ватяними матрацами - дуже ефективний засіб від осколків і куль на зльоті;

 4. Перетягніть холодильник в коридор - там для нього найбезпечніше місце, а продукти і напої на війні на вагу золота;

 5. Не харчуйтеся під час обстрілів консервами! Вміщені в них хімікати провокують спрагу, а подорож до води може стати фатальною;

 6. Краща аварійна їжа - шоколад, банани і несолоні бутерброди (ковбасу ні в якому разі). Можна з несолоним салом.

 7. Тримайте вдома Кока-Колу / пепсі-Колу (не Фанту, не Спрайт, пр.!!!). Розчинені в цих напоях хімікати нейтралізують сльозогінні і порохові гази.

doc
Додано
20 листопада 2021
Переглядів
1078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку