Лекція з дисципліни "Електропостачання підприємств і цивільних споруд" на тему "Загальні відомості про силове і освітлювальне електро обладнання напругою до 1 кВ"

Про матеріал

в лекції " Загальні відомості про силове і освітлювальне електрообладнання напругою до 1 кВ" розглянуті наступні питання:

1) Споживачі електричної енергії: силові і освітлювальні.

2) Характерні режими роботи електроприймачів.

3) Класифікація електроприймачів і їх характеристика.

4) Поняття установленої і номінальної потужностей.


Перегляд файлу

Тема:  Загальні відомості про силове і освітлювальне електро обладнання напругою до 1 кВ

План

1) Споживачі електричної енергії: силові і освітлювальні.

2) Характерні режими роботи електроприймачів.

3) Класифікація електроприймачів і їх характеристика.

4) Поняття установленої і номінальної потужностей.

1. Споживачі електричної енергії: силові і освітлювальні.

Споживачем електроенергії називається один електроприймач  або група електроприймачів об’єднаних технологічним процесом і розташованих на певній території.

Електротехнічними пристроями називають пристрої, в яких при їх роботі виробляється, передається, перетворюється і розподіляється електрична енергія.

Електричним обладнанням називають сукупність електротехнічних пристроїв або виробів.

Електрообладнання поділяють на силове і освітлювальне. Силове охоплює

 всі види електроприймачів окрім тих, що призначені для освітлення. При проектуванні внутрішньо цехового електрообладнання промислових підприємств розрахунки і креслення силового і освітлювального електрообладнання виконують окремо. Окремими етапами ведеться і монтаж силових і освітлювальних електроустановок.

 2.Характерні режими роботи електроприймачів.

Довгочасний режим. В цьому режимі роботи ЕУ можуть працювати довгий час під навантаженням. При цьому перевищення температури нагрівання всіх його частин над температурою оточуючого середовища досягає практично установившогося значення τуст, тобто не виходить за межі, встановлені нормами.

P - навантаження

ΔP - втрати напруги

τ = f(t)

Т-стала часу нагрівання, час за який ЕУ досягае τуст при відсутності віддачі тепла в оточуюче середовище

Під дією тепла, яке виникає в результаті втрат електроенергії в ЕУ, вони повільно нагріваються по закону експоненти, як показано на графіку. Через деякий час настає тепловий баланс, тобто такий стан при якому кількість тепла, що виділяється в результаті втрат електроенергії дорівнює тій кількості тепла, що віддається в оточуюче середовище.

В результаті цього встановлюється певна температура ЕУ з деяким значенням τуст 

τуст залежить від кількості тепла, що виділяється, від температури оточуючого середовища.

В довгочасному режимі працюють електроприводи більшості насосів, компресорів, вентиляторів, нагрівальні печі і т.д.

Короткочасний режим. Це режим, що характеризується невеликими за часом періодами роботи і довгими паузами з відключенням ЕУ від мережі. В цьому режимі відбувається нагрівання ЕУ до максимально допустимої температури після чого настає пауза і температура зменшується до попереднього значення, тобто до температури оточуючого середовища. Говорячи інакше, температура ЕУ за час роботи не встигає досягти допустимих граничних значень τуст, а за час паузи встигає охолонути до температури оточуючого середовища.

В цьому режимі працюють допоміжні механізми металургійних станків, електроприводи різних заслонок і т.д.

Повторно-короткочасний – це режим при якому короткочасні періоди роботи змінюються паузами. При цьому робочі періоди не настільки довгочасні, щоб перевищення температури нагрівання ЕУ над температурою оточуючого середовища τ  могло швидко  досягти установившогося значення  τуст, а під час пауз ЕУ не встигає охолонути до температури оточуючого середовища. В результаті багатьох циклів температура ЕУ досягає  деякої середньої установившоїся величини τсер

Приймачі повторно-короткочасного режиму характеризуються відносною продовжуваністю вмикання  %

Електроустановки, призначені для роботи в повторно-короткочасному режимі, мають менші розміри при однаковій потужності, в порівнянні з ЕУ призначеними для роботи в довгочасному режимі. Якщо ЕУ ввімкнути в довгочасний режим роботи з такою ж потужністю, то вона вийде з ладу. Електроустановку, призначену для роботи в повторно-короткочасному режимі можна вмикати на довгочасний режим, але при цьому потрібно зменшувати на неї навантаження, користуючись формулою для перерахунку

Рп – паспортна потужність електроприймачів, кВт

ПВп – паспортна продовжуваність вмикання, відносні одиниці.

В цьому режимі працюють приводи прокатних станів.

3. Класифікація електроприймачів і їх характеристика

По напрузі електроприймачі поділяються на дві групи: до 1000В і більше 1000В.

По роду струму електроприймачі поділяють на:

-ЕП  змінного струму промислової частоти(50Гц)

-ЕП змінного струму підвищеної або зниженої частоти

-ЕП постійного струму

Загально-промислові установки

- це вентилятори, насоси, компресори, повітродувки і т.п. В яких застосовують асинхронні і синхронні двигуни 3-х фазного струму з частотою 50 Гц, що працюють в довгочасному режимі на напругах від 127В до 10 кВ. Діапазон потужностей – від долі кВт до десятків МВт. Дані  електроприймачі відносяться до І категорії і мають cos=φ=0.8 - 0.85

Електроприводи виробничих механізмів

В залежності від технологічних особливостей механізму використовують всі види двигунів постійного і змінного струму потужністю від долі кіловат до декількох МВт на напругу до 10 кВт. Режими їх роботи різні і визначаються режимом механізму. сos φ=0.5-0.85. Електроприводи виробничих механізмів відносяться здебільшого до ІІ категорії, за деяким винятком.

Перетворювальні електроустановки

На промислових підприємствах служать для живлення ЕП механізмів і установок, які через особливості технологічних режимів повинні працювати або на постійному або на змінному струмі з частотою, відмінною від 50 Гц. Установки працюють на напрузі 0,4-35кВ, а іноді 110 кВ і мають cos φ=0.7-0.9

Електричні печі і електротермічні установки

Печі опору, індуктивні печі і установки, дугові електричні печі, печі конденсаторного нагрівання. Напруга живлення 380/220В і може досягати 1000В. Вони можуть бути одно-, двох- і трифазні, cos φ=0.2-1. Всі перераховані установки відносяться до І категорії . У дугових електричних печей напруга живлення може досягати 110 кВ, cos φ=0.85-0.95 Вони відносяться до споживачів І категорії.

Електрозварювальне обладнання

Електрозварювальне обладнання може бути постійного і змінного струму, одно- або трифазне, напруга живлення 380/220В. Дане обладнання працює в повторно-короткочасному режимі і має cosφ=0.3-0.7 Відноситься  до І категорії надійності.

Піднімально-транспортні пристрої

Для живлення використовують змінний струм 380 і 660В і постійний струм 220 і 440В. Працюють в повторно-короткочасному режимі і маютьcos φ=0.3-0.8. Відносяться до І або ІІ категорії (в залежності від призначення і місця роботи)

Освітлювальні електроустановки

Це здебільшого однофазні приймачі потужністю від десятків Вт до декількох кВт, які працюють в довгочасному режимі і мають напругу живлення від 6 до 380В. Для ламп розжарювання cos φ=1, а для газорозрядних cos φ=0.96. Відносяться до ІІ категорії надійності.

4. Поняття установленої і номінальної потужностей.

 

    Установлена потужність – це та, яка вказується в паспорті або на заводській табличці на дану ЕУ. Під час роботи ЕУ може бути недовантажена або працювати не в довгочасному а в повторно-короткочасному режимі, споживаючи із мережі меншу потужність ніж указано в паспорті. Ця дійсна потужність, яку ЕУ споживає з мережі називається номінальною потужністю. Для ЕУ, що працюють в довгочасному режимі з повним завантаженням. Рну

 Для ЕУ, що працюють в повторно-короткочасному режимі Рну 

РУ - паспортна потужність

ПВ- продовжуваність вмикання в відносних одиницях

 

docx
Додано
5 грудня 2018
Переглядів
2309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку