Лексикологія - розділ науки про словниковий склад мови

Про матеріал

Матеріал презентації створено для роботи з підручником О.М. Авраменка та М.Блажко, містить цікаві завдання, допомагає урізноманітнити роботу на уроці

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дев'яте вересня. Класна робота. Лексикологія. Девіз уроку – слова О. Авраменка: «Шануйте себе, дбаючи про чистоту своєї мови».

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вправа «Так-ні»Лексикологія вивчає правильну вимову слів ?За походженням слова бувають власне українські та запозичені ?Значення запозиченого слова ми можемо знайти в словнику іншомовних слів ?До пасивної лексики належать тільки застарілі сова ?Неологізми – це нові слова, які щойно з’явились у мові ?Загальновживані слова – це слова, які зрозумілі всім мовцям незалежно від віку, статі, професії ?Діалектні слова – це слова, які вживають люди певної професії ?Просторіччя – це перекручені, спотворені слова української мови ?Офіційно-ділова лексика використовується в діловому спілкуванні ?Фразеологія вивчає будову словосполучень і речень ?Фразеологізм – стійке, неподільне словосполучення, яке можна замінити синонімом ?Значення фразеологізму можна знайти у тлумачному словнику ?Прислів’я, приказки, крилаті вислови належать до фразеологізмів?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вправа 1

Номер слайду 9

Вправа 2

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Вправа 3

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Вправа 3, вірш "Балакуни" списати, знайти й підкреслити синоніми

pptx
Додано
15 вересня 2021
Переглядів
672
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку