Леонід Глібов. «Стоїть гора високая», «Хто вона?» Акровірш

Про матеріал
Презентація для уроків літературного читання в 3-4 класах під час вивчення творчості Леоніда Глібова. На слайдах біографія його життя та творчості, літературні твори. Також в данній презентації розкривається поняття акровірша, з наведеними прикладами та творчим завданням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У дитинстві Льолик, як усі його звали, любив доглядати за квітами. Його й прозвали “королем квітів”. Знайомі й родичі, вітаючись з ним, казали: “Здоров був, Льолику, квітчастий королику”.

Номер слайду 3

Леонід Іванович Глібов народився 5 березня 1827 р. в с. Веселий Поділ на Полтавщині. Будинок, в якому народився Леонід Глібов

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Седнів. Чернігівщина. Садиба Лизогубів. Альтанка поета Л.Глібова. З 1867 р. стає управителем земської друкарні, продовжує активну творчу працю, готує збірки своїх байок, видає книги-„метелики“, друкує фейлетони, театральні огляди, публіцистичні статті, поезії російською мовою, твори для дітей.

Номер слайду 6

Помер Л. Глібов 10 листопада 1893 р. в Чернігові, де його й поховано на території монастиря Святої Трійці .

Номер слайду 7

Ювілейні марка і монета

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Свої твори для дітей Леонід Глібов підписував псевдонімом “Дідусь Кенир”.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

https://www.youtube.com/watch?v=t4iaaJ2tBuI "СТОЇТЬ ГОРА ВИСОКАЯ" - українська народна пісня -вик. Михайло Хома (ДЗІДЗЬО)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Між людьми, як пташка, в’ється, У людей і їсть, і п’є; Ходить старець, просить, гнеться, А у неї всюди є.

Номер слайду 14

Мати доні молодій Огородик наділила. Розкошує доня мила, Каже неньці — тісно їй: «В земляній сиджу коморі, А коса моя надворі». Хочу цей раз штуку втнуть: не скажу, як доню звуть; ви ж до загадки верніться, з краю пильно придивіться.

Номер слайду 15

"Я таке, що всякий знає, Бо на мене світ увесь Ласо дуже поглядає",— Усміхнувся хтось і десь. "Кращі, може, є від тебе,— Одмовля чийсь голосок,— І приманюють до себе Гарні очі і роток. Роздивися, милий друже, У кого краса видніш, Шелестиш про себе дуже, А мене кохають більш".

Номер слайду 16

"Ой я бідна удовиця,— Стала хникать жалібниця,— Он калина,— їй не так! Кажуть, пісні їй складають, А про мене забувають, І ніхто ніде ніяк!.." "Стій лиш! Слава не брехуха,- Обізвалась джеркотуха,— Розбирає, що і як! От я славі догодила, Кашку діточкам варила, А тобі не вдасться так"

Номер слайду 17

Лиха зима сховається, А сонечко прогляне, Сніжок води злякається, Тихенько тануть стане,— Іздалеку бистресенько Вона до нас прибуде, Кому-кому любесенько, А дітям більше буде.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Тест https://naurok.com.ua/test/biografiya-leonida-glibova-370581.html

Номер слайду 21

Підсумок уроку

Номер слайду 22

Домашнє завдання ст. 53 напам’ять

ppt
Додано
23 січня 2023
Переглядів
1460
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку