Лепбук – нова форма організації для розвитку пізнавальної активності учнів і розвитку їхньої самостійності

Про матеріал

Технологія навчання , яка дуже подобається дітям.можна використовувати на всіх шкільних уроках,як для середньої та старшої ланки школярів. Поєднує у собі самостійну , групову , проектну ,дослідницьку форми роботи


Перегляд файлу

Лепбук – нова форма організації для розвитку пізнавальної активності учнів і розвитку  їхньої самостійності

 Посібник Лепбук (lapbook), як бачимо з назви - винахід зарубіжний. Це саморобна паперова книжечка з кишеньками, де дитина може діставати, перекладати, складати на свій розсуд різноманітний матеріал. Лепбук – це новітній спосіб організації навчальної діяльності спочатку пропонувався для роботи з дошкільниками і молодшими школярами, але у теперішній час охопив середню і старшу школу.Це гра, творчість, пізнання і дослідження нового, повторення і закріплення вивченого, систематизація знань і просто цікавий вид спільної діяльності учнів. Коли вчитель і діти вперше стикаються з лепбуком, вони закохуються в нього відразу ж і назавжди.

C:\Users\Ярослав\Desktop\Новая папка (2)\IMG_20180327_174450.jpgC:\Users\Ярослав\Desktop\Новая папка (2)\IMG_20180327_133500.jpg

 

ЩО ТАКЕ ЛЕПБУК?

По суті лепбук являє собою папку або міні-книжку, в якій систематизовані знання з якоїсь теми. Теми можуть бути як широкі («Література доби Бароко», «Символізм як літературний напрям»), так і вузькі («Життєвий і творчий шлях Вальтера Скотта», «Образ Полліанни»). У такій книжці багато кишеньок та конвертиків, що містять необхідний систематизований матеріал (у тому числі ілюстративний) для вивчення і закріплення знань по темі.

Лепбуки  допомагають швидко і ефективно засвоїти нову інформацію і закріпити вивчене в пізнавально-ігровий формі. Ці тематичні посібники мають яскраве оформлення. Цей вид роботи можна застосовувати як форму групової роботи, тому що одна дитина за урок не зможе систематизувати матеріал і оформити роботу, а для групи – це посильна робота. Дітям цей вид роботи дуже подобається і вони змагаються, у кого вийдуть оригінальніші кишеньки і їхній інформаційний зміст.

У ході роботи з тематичним матеріалом учні  проводять спостереження, виконують завдання, вивчають  і закріплюють іфнформацію. Згодом, маючи під рукою готову тематичну папку, дитина може освіжити свої знання з тієї чи іншої теми.

Лепбук – підсумковий результат спільної роботи з дітьми по тій або іншій темі. Його виготовленню повинні передувати уроки вивчення матеріалу. У такому випадку учень буде готовий до виготовлення тематичної папкиC:\Users\Ярослав\Desktop\Новая папка (2)\IMG_20180329_090752.jpgC:\Users\Ярослав\Desktop\Новая папка (2)\IMG_20180329_090931.jpgC:\Users\Ярослав\Desktop\Новая папка (2)\IMG_20180329_090844.jpg
 

ЯК ЗРОБИТИ ЛЕПБУК СВОЇМИ РУКАМИ?

А ось це найцікавіше! Сам процес виготовлення лепбука неймовірно захоплюючий. Тому що ідеальний варіант –  це коли учень не тільки бачить перед собою готовий лепбук, але й приймає активну участь у його підготовці. Адже тоді процес запам’ятовування проходить легше і швидше. В процесі роботи з тематичними матеріалами діти вчаться проводити спостереження, виконувати завдання, вивчають і закріплюють інформацію.

Сам процес виготовлення лэпбука неймовірно захоплюючий.

Для виготовлення вам знадобляться наступні матеріали:

  1.  Насамперед, визначимося з темою нашого творіння.
  2. Малюємо ескіз лепбука, визначаємо, якої форми він має бути, скільки розворотів міститиме, а також з яких змістових розділів буде складатися.
  3. Визначаємо форму і місце всіх вкладених матеріалів: кишеньок, міні-книжечок, віконечок і т.д. (Безліч шаблонів можна знайти в інтернеті, хоча можна створити і свої)
  4. Робимо картонну основу. Я, наприклад, використовую листок картону А3, хоча цілком може підійти звичайна картонна папка для паперу. Оформляємо її.
  5. Готуємо всі вставні матеріали.
  6. Клеїмо їх всередину папки.

Готові тематичні шаблони для лепбуків і кишеньок для них можна скачати безкоштовно у Мережі, – кращий варіант для новачків. Проте ви можете спробувати зробити щось своє, оригінальне. Повірте, це не так вже й складно – головне, почати і захопитися процесом .Кожну кишеньку наповнюєте інформацією або завданнями відповідно до  її назви . Наприклад, «Цікаво знати», «Тестові завдання», «Афоризми з твору», «Персонажі твору пов΄зані з головним  героєм», «Літературна вікторина», «Цитати до образу»,  «Символи твору» , «Картинна галерея» , «Лист до героя», «Паспорт твору», «Склади пазли»та інші. Лепбук можна і не підписувати, але з оформлення титульної сторінки повинно бути зрозумілим , на яку він тему

Цікавих вам плідних ідей і спільних занять з учнями!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Михайлик Галина Леонідівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
2070
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку