Література і візуальні образи. Книжкова графіка: Шрифт. Ілюстрації. Книжкова мініатюра. Ієрогліфи.

Про матеріал
Мета: виховання в учнів емоційно-ціннісного ставлення до мистецтва та дійсності, розвиток мистецьких художніх інтересів, естетичних потреб; формування системи мистецької грамотності, яка відображає видову, жанрову, стильову специфіку і взаємодію мистецтв; розвиток умінь сприймання, інтерпретації та оцінювання творів мистецтва й художніх явищ; стимулювання здатності учнів до художньо-творчого самовираження в мистецькій діяльності, до здійснення мистецької комунікації; розвиток художніх мистецьких здібностей, креативного мислення, творчого потенціалу; формування потреби в естетизації середовища та готовності до участі в соціокультурному житті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література і візуальні образи. Книжкова графіка: Шрифт. Ілюстрації. Книжкова мініатюра. Ієрогліфи.

Номер слайду 2

«Якщо шукаєш в книгах мудрості уважно, та знайдеш велику користь для душі своєї» - Нестор Літописець.

Номер слайду 3

Мета уроку: виховання в учнів емоційно-ціннісного ставлення до мистецтва та дійсності, розвиток мистецьких художніх інтересів, естетичних потреб; формування системи мистецької грамотності, яка відображає видову, жанрову, стильову специфіку і взаємодію мистецтв; розвиток умінь сприймання, інтерпретації та оцінювання творів мистецтва й художніх явищ; стимулювання здатності учнів до художньо-творчого самовираження в мистецькій діяльності, до здійснення мистецької комунікації; розвиток художніх мистецьких здібностей, креативного мислення, творчого потенціалу; формування потреби в естетизації середовища та готовності до участі в соціокультурному житті.

Номер слайду 4

Поміркуйте. Як література взаємодіє з образотворчим мистецтвом? Наведіть приклади з власного досвіду читання книжок Як на тебе впливали книжкові ілюстрації? Допомагали чи заважали сприймати й розуміти зміст літературного твору?

Номер слайду 5

Найтісніший зв'язок літератури з образотворчим мистецтвом виявляється у створенні книги. Адже саме художники-графіки добирають шрифти, створюють ілюстрації та книжкові мініатюри за літературними сюжетами.

Номер слайду 6

Завдяки візуальним образам до читачів краще доноситься зміст літературного твору, глибше розкривається задум автора.

Номер слайду 7

До художнього оформлення книжки належать обкладинки, які ключові зображення до літературного твору та шрифти

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ілюстрації поділяються на сторінкові й такі, що займають не повну сторінку. Заставка (ілюстрація, яка відкриває розділ тексту) і кінцівка (ілюстрація, яка завершує розділ тексту або всю книжку) можуть бути орнаментальними.

Номер слайду 10

Тексти нерідко прикрашаються буквицями (або ініціалами). Так книга стає справжнім витвором мистецтва.

Номер слайду 11

Розглянь ілюстрації. Поясни, як візуальні образи допомагають розкрити основні іде літературних творів. Розглянь ілюстрації. Поясни, як візуальні образи допомагають розкрити основні іде літературних творів. Обкладинки до книжок, художники-ілюстратори: Георгій Якутович, Владислав Єрко, Джим Кей

Номер слайду 12

Розглянь ілюстрації. Поясни, як візуальні образи допомагають розкрити основні іде літературних творів. Валерия Соколова заставка і ілюстрація до казки Белла Бассет Балерина

Номер слайду 13

У давні часи декоративне оформлення рукописної книги вважалося високим мистецтвом. Книжки дуже цінувалися, бо часто існували лише в одному примірнику. Їх щедро оздоблювали орнаментами, малюнками.

Номер слайду 14

На книжкових мініатюрах зображувати сцени з життя людей, їхній побут, розваги. Обкладинки книжок виготовлялися зі шкіри, золота та срібла, оздоблювалися коштовним камінням.

Номер слайду 15

У країнах Близького та Далекого Сходу - арабів, китайців, японців шанується витончене мистецтво каліграфії. Для письма в них існують спеціальні знаки і рогліфи, які можна помітити на пейзажах і портретах.

Номер слайду 16

Кожний ієрогліф означає не просто літеру, а слово чи коротку оповідь, де втілені настрої та світогляд митця

Номер слайду 17

Розглянь, як ретельно промальована кожна рисочка чудернацьких арабських їєрогліфів: кожний має своє місце, призначення, характер.

Номер слайду 18

Руханка https://www.youtube.com/watch?v=pcLMi59Pqhw

Номер слайду 19

Проаналізуй шрифти на поданих зразках книжкової графіки. Як вони узгоджуються з візуальними образами? Поясни, які оригінальні ідеї застосовано художниками.

Номер слайду 20

Віртуальна екскурсія Відвідай сайт Музею книги та друкарства України, розташований на території Національного Києво-Печерського заповідника (Лаври) у будинку колишньої друкарні, що діяла безперервно з початку ХVІІ століття до початку XX століття (понад 300 років).(http://vuam.org.ua/)

Номер слайду 21

Щоб уявити, як вплинула техніка на виробництво книги, переглянь короткометражний фільм «Як твориться книга»(https://www.youtube.com/watch?v=9_i7CS1WDYw).

Номер слайду 22

Розглянь малюнки. Поекспериментуйте у складанні букв з різних предметів.

Номер слайду 23

Дивовижний світ природи в мистецтві. Жанри мистецтва. Створення композиції «Мої найкращі літні враження» (мате­ріали за вибором) Правила безпеки на уроці образотворчого мистецтва Роботу розпочинати лише з дозволу вчителя. Використовувати інструмент тільки за призначенням.

Номер слайду 24

Дивовижний світ природи в мистецтві. Жанри мистецтва. Створення композиції «Мої найкращі літні враження» (мате­ріали за вибором) Правила безпеки на уроці образотворчого мистецтва Тримати своє робоче місце у належному порядку. Користуватися прийомами роботи з інструментами, як показав учитель.

Номер слайду 25

Варіант 1. Намалюй буквицю з інструментів художника або природних форм. Варіант 2. Намалюй ініціал свого імені з рослинними або геометричними мотивами (фломастери, маркери).

Номер слайду 26

Вправа «Інтерв’ю» Чого ви навчились на уроці? Що найбільше ваш вразило чи здивувало під час уроку? Продовжте речення. Тепер я знаю, що … Чи було вам важко? Якщо так, в чому саме? Що нового ви сьогодні дізнались?

Номер слайду 27

Мистецька скарбничка Заставка, кінцівка - невеликі композиції орнаментального характеру або у вигляді малюнка.

Номер слайду 28

. Мистецька скарбничка Ініціал (буквиця) - податкова, художньо оформлена буква в книзі

Номер слайду 29

Узагальню, аргументую, систематизую 1.Розкрийте зв’язок між літературою та образотворчим мистецтвом. 2. Що нового й цікавого ти дізнався/дізналася про мистецтво створення книги? 3. Яка цій у розкритті літературного замислу? Проаналізуй щодо цього книжки з домашньої бібліотеки. Зверни увагу на іх художнє оформлення.

Номер слайду 30

Самостійне дослідження, медіапошук Поясни, чому каліграфію називають «музикою для очей»? Дізнайся більше про мистецтво каліграфії, про фігурну (зорову, візуальну) поезію.

Номер слайду 31

Сучасні електронні вітальні листівки часто поєднують виразність слова, візуальних образів, музики. Пофантазуй і уяви, яка музика може звучати на поданих зраз звукових листівок. Потренуйся в написані шрифтів для святкових вітань. Фантазуємо, експериментуємо, діємо

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чудная Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Веремієнко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 січня 2023
Переглядів
4630
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку