Логопедична казка "Як Маша загублений звук шукала"

Про матеріал
Авторська логопедична казка "Як Маша загублений звук шукала" призначена для роботи з дітьми із ФФНМ, ЗНМ 5-6 років. Можно використовувати як на фронтальному логопедичному занятті, так і в індивідуальній роботі. Має завдання для автоматизаціхї звука ш в складах, словах, фразах, розвитку лексико-граматичних категорій. По казці зроблена книжка-саморобка
Перегляд файлу

     Авторська логопедична казка «Як Маша загублений звук шукала»

 

C:\Users\Administrator\Desktop\атестація Запара вч-логопед\фото на презентацію\20220208_131046.jpgЖила собі, була на білому світі дівчинка Марійка. Дуже полюбляла вона гратися, веселитися. Та було у неї багато друзів.

    Одного дня кращий друг Марійки Мишко запросив дівчинку на День народження. Стала Марійка вітання другу складати: «Любий друже Міфутка! Місутка! Ні,  Міхутка!» Нічого не виходить. Звук загубився.

Що ж робити, як знайти Марійці звук Ш?

   Марійка  знала, що тільки мудра Сова, вчитель з лісової школи, має змогу їй допомогти.

   Вислухала Сова Марійку, та й каже:

C:\Users\Administrator\Desktop\атестація Запара вч-логопед\фото на презентацію\20220217_011133.jpg- Знаю я, як допомогти твоїй біді. Але цей шлях буде довгим та трудним. Тобі знадобляться наполегливість та працьовитість. Тобі потрібно буде попасти в країну Шипілочку, пройти її з краю до краю, подолати всі першкоди й виконати всі завдання. Тільки тоді ти відшукаєш звук Ш. А щоб ти швидше попала в країну Шипілочку, я  тобі даю чарівну машину»

      Вирушила Марійка в путь-дорогу. Швидко домчала до кордону країни Шипілочки, а далі треба пішки йти.

Дихальна вправа «Загони машину у гараж»

 Першою на шляху зустріла Марійка божу корівку. Та розповіла дівчинці свою історію.

«Жила на світі Божа корівка. Одного разу вийшла вона зі своєї домівки та побачила яскраве сонечко. І сонечко побачило Божу корівку.. Посміхнулося, полоскотало корівку теплими промінцями. А коли сонечко осяяло спинку жучка, то всі побачили, що на ній немає цяточок. Всі комахи в окрузі стали над нею насміхатися

 - Яка ж ти Божа корівка, коли в тебе нема чорних цяток? – казали вони.

- Та ти просто червоний жук – бубоніли другі.

Навіть сонечко сховалося за хмарки. І Божа корівка заплакала, але сонечко знову показалося з-за хмарок. Божа корівка перестала плакати, підставила сонечку свої личко і вони посміхнулися одне одному.

- Щоб в тебе з’явилися цяточки, потрібно багато трудитися. Ти не бійся труднощів, – сказало сонечко та подарувало Божій корівці книжку.

  Артикуляційна гімнастика. Божа корівка довго розглядала книжку, потім почала робити вправи, які були прописані в ній. Спочатку в неї не виходило і вона пошльопала язичок «Неслухняний язичок», і він став рівним, пласким як «лопаточка». Наразі набігла хмарка та полила Божу корівку дощиком, але вона не розгубилася, склала свій язичок «чашечкою» та набрала дощової водички для чаю. Попила чайку та й знову за роботу. На малюнках вона побачила «конячку», веселого «муляра», «грибочок», і навіть «гармошку». Так Божа корівка захопилася роботою, як не помітила, що в неї на спинці з’явилися чорні цяточки.

 - Божа корівка, пора йти відпочивати, - звернулося до неї сонечко

- Гаразд, сонечко. Тільки дай я тебе пригощу «смачним варенням» за таку гарну книжку. Попили вони чаюю з варенням та пішли спати: сонечко за «гірку», а божа корівка під «грибок».

C:\Users\Administrator\Desktop\атестація Запара вч-логопед\фото на презентацію\20220217_011157.jpg   Вранці сталося чудо! Божа корівка вилетіла із свого будиночку та полетіла на свято, де зібралися всі мешканці галявинки. Тут всі побачили, що в неї з’явилися чорні цяточки. Вони були кругленькі, блискучі та так гарно виглядали на її спинці. З тої пори всі мешканці галявини ходять до Божої корівки на гостини: хто повчитися, хто книжку подивитися.

   Подякувала Марійка Божу корівку за чудну розповідь та й пішла далі. Бачить, сидить на доріжці кошеня та шипить.

- Чому ти такий злий? Чому шипиш?

- Добра дівчинка, я заблукав, не можу знайти дорогу додому. Допоможи мені пройти по хвилястій доріжці до свого будинку

Вправа «Фонетичні доріжки» зі звуком Ш

 Зраділо кошеня, що дійшов додому та запросило Марійку в гості, пограти на піаніно

Вправа «Піаніно» промовити склади з рухами пальцями по черзі правою та лівою рукою

C:\Users\Administrator\Desktop\атестація Запара вч-логопед\фото на презентацію\20220217_011209 (1).jpgШа-шо-шу-ши-ше

Аш-ош-уш-иш-еш

  Погралася Марійка з кошеням, заспокоїла його та й поспішила далі. Вийшла вона з будиночку, а далі немає дороги, засипало її листям. Треба допомогти Марійці розчистити доріжку.

  Вправа «Пошурхоти листячком» Добав склад  –шка та вимови слово:

кі-шка   поду-шка   пу-шка   ми-шка  кома-шка   рома-шка   ча-шка   петру-шка ватру-шка   пампу-шка  му-шка   коту-шка

   Так Марійка захопилася вправою, що не помітила, як налетів вітер, розчистив листя  та засипав доріжку піском.

Вправа «Здуй пісок та знайди малюнки зі звуком ш». Дути на тарілку з манкою, допоки не відкриються малюнки. Назви їх, виділи звук ш. Кожен звук ш познач камінчиком Марбл

    Так і виклала Марійка доріжку з камінців, яка привела її до болота. В ньому жили дві жабки.

C:\Users\Administrator\Desktop\атестація Запара вч-логопед\фото на презентацію\20220217_011218.jpgВправа  «Дві жаби»

   в болоті живуть….дві жаби

   ми побачили……..двох жаб

   Марійка подарувала посмішку …. двом  жабам

   Цапля спіймала ….двох жаб

   Марійка розповість …..про двух жаб

Обійшла Марійка болото та побачила велике місто. В ньому стояли великі красиві будинки, зеленіли парки, але не було видно мешканців. Злий чаклун заховав їх у каштановому колодязі. Вирішила  Марійка врятувати їх.

Вправа «Каштановий колодязь» - дістати з колодязя, який заповнений каштанами, на дотик із зав’язаними очима фігурку. Вгадати, що це.

   Мешканці  великого міста поцікавилися у Марійки:

- Дівчинка, куди ти поспішаєш?

- Заросив мене мій друг Мишко на День народження, а я загубила звук Ш та не можу його привітати. Мудра Сова відправила мене в країну Шипілочку, щоб відшукати там звук Ш. А я все йду, йду та ніде не можу її знайти.

- Дорога Марійка. Ти багато працювала, допомагала всім кого зустрічала й сама не помітила, як знайшла звук Ш.

- Без діла слабіє сила

- Без охоти нема й роботи

- Без роботи день роком стає

- Без труда нема і плода

В тебе нема ще подарунка для твого друга Мишка? Ми даруємо тобі набор цеглинок лего, а ти склади з них подарунок для Мишка

Вправа «Викладання   з Лего візерунків по зразку»

   Ось та к і закінчилися пригоди Марійки у країні Шипілочці. Маша знайшла звук Ш, який загубився, зробила подарунок своїми руками для друга Мишка та повеселилася на святі.

C:\Users\Administrator\Desktop\атестація Запара вч-логопед\фото на презентацію\20220217_011235.jpg                            Я вітаю друга Мишку

                             І дарую йому шишку.

                             Мишка, Мишка, пошипи

                             Шоколадом пригости.

 

 

 

 

  

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Конспекти занять для ЗДО
Інкл
Додано
19 лютого 2022
Переглядів
1477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку